Mødedato: 12.12.2000, kl. 19:00

Tillæg til lokalplan "Ørestad Nord"

Tillæg til lokalplan "Ørestad Nord"

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde tirsdag den 12. december 2000

 

BR 546/2000

Tillæg til lokalplan "Ørestad Nord"

Tillæg til lokalplan "Ørestad Nord"

Indstilling om, at forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 301-1 "Ørestad Nord" vedtages med henblik på offentliggørelse, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder, at offentliggørelse annonceres i områdets lokalaviser, samt at lokalplanforslaget ændres, således at etablering af forsænkede opholdsarealer mv. i kanalen kun kan finde sted efter Bygge- og Teknikudvalgets nærmere godkendelse.

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 301-1 "Ørestad Nord" vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at offentliggørelse annonceres i områdets lokalaviser

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 22. november 2000

Anbefalet, idet lokalplanforslaget ændres, således at etablering af forsænkede opholdsarealer mv. i kanalen kun kan finde sted efter Bygge- og Teknikudvalgets nærmere godkendelse.

Mikkel Warming (Ø) og Jens Kjær Christensen (Ø) tog forbehold.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog i mødet den 10. december 1998 lokalplan nr. 301 "Ørestad Nord", der indeholder rammer for områdets samlede udbygning samt detailbestemmelser for første etape af udbygning af Københavns Universitet Amager.

I mødet den 18. november 1999 vedtog man tillæg nr. 1 til lokalplanen. Tillægget fastlægger detailbestemmelser for 2. etape af udbygningen af Københavns Universitet Amager samt opførelse af et byggeri for Rigsarkivet og Landsarkivet m.v.

Det foreliggende forslag til tillæg nr. 2 muliggør efter afholdt arkitektkonkurrence opførelse af et byggeri på i alt 50.000 m² til IT-højskole og IT-forskerpark samt andre serviceerhverv, der naturligt kan indpasses i området. Forslaget til tillæg er i overensstemmelse med de overordnede rammer fastlagt i lokalplan nr. 301, idet der dog sker en mindre ændring af afgrænsningen mellem 2 underområder.

Sagen var på Bygge- og Teknikudvalgets dagsorden i mødet den 8. november 2000, hvor den blev udsat.

Plandirektoratet har siden udarbejdet vedlagte supplerende bilag, notat af 15. november 2000 vedrørende kanaludformning i forbindelse med forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan 301-1 "Ørestad Nord".

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Lokalplan nr. 301 "Ørestad Nord" fastlægger de overordnede lokalplanmæssige rammer for Ørestads nordligste område beliggende i forbindelse med Københavns Universitet Amager. Baggrunden for lokalplanens udarbejdelse var statslige beslutninger om, i forlængelse af beslutninger om Ørestad, herunder etablering af Metro og Ørestads Boulevard, at igangsætte udbygning af Københavns Universitet Amager, at projektere anden etape af Det Kongelige Bibliotek og at projektere et nybyggeri for Rigsarkivet og Landsarkivet m.v. Lokalplanen fastlægger overordnede retningslinier for bebyggelsens placering og udformning inden for hver af tre fastlagte underområder. Disse retningslinier er baseret på dels det tyske arkitektfirma Behnisch, Behnisch & Partners vinderprojekt fra arkitektkonkurrencen om et nyt Rigsarkiv og Landsarkiv m.v., dels en bebyggelsesplan med universitet, musikkonservatorium, m.v. samt boliger og er hverv, institutioner og sportsfaciliteter i det resterende område udarbejdet af KHR AS arkitekter. Det forudsættes i lokalplanen, at der vedtages supplerende lokalplaner med fastlæggelse af principielle bebyggelsesplaner, før der kan opføres nybyggeri. Første etape af universitetets udvidelse med 30.000 m2 etageareal er indeholdt i lokalplanen.

Tillæg nr. 1 muliggør dels næste etape af udbygningen af Københavns Universitet Amager med 20.000 m2 etageareal placeret syd-øst for det nuværende universitet, dels et nybyggeri med 65.000 m2 etageareal for Rigsarkivet og Landsarkivet m.v. ved Grønjordsvej.

Forskningsministeriet ved Byggedirektoratet har aktuelt anmodet om, at der udarbejdes et tillæg, der muliggør opførelse af et byggeri for IT-højskole på ca. 30.000 m², hvoraf ca. 20.000 m² udgør en 1. etape, og en IT-forskerpark på ca. 20.000 m² placeret mellem Emil Holms Kanal og Amagerfælledvej (syd for universitetet og Forbrugerstyrelsen) i overensstemmelse med de ovenfor nævnte overordnede retningslinier for bebyggelsens omfang, placering og udformning. Byggedirektoratet har afholdt en arkitektkonkurrence om bebyggelsesplan og første etape af byggeriet, der blev vundet af Henning Larsens Tegnestue A/S.

Vinderforslaget er efterfølgende blevet bearbejdet i et samarbejde mellem tegnestuen, bygherren og Københavns Kommune med henblik på mod Amagerfælledvej at bringe forslaget i overensstemmelse med intentionerne i lokalplan nr. 301 om grønne parkbånd, der mellem bebyggelserne åbner op fra den store grønne kile i vest mod de eksisterende byområder øst for lokalplanområdet og om ikke at bygge henover adgangsvejene fra Amagerfælledvej. Med det reviderede forslag er tillige opnået, at parkering på terræn sker i blinde lommer langs adgangsvejene, således at der ikke bliver trafik på tværs af det grønne parkbånd.

IT-højskolen blev startet i september 1999 som en selvstændig undervisningsinstitution organiseret under Handelshøjskolen og varetager på universitetsniveau forskning og forskningsbaseret uddannelse inden for informationsteknologi. Skolen har i dag ca. 50 ansatte og ca. 300 studerende og holder til i lejede lokaler på Ydre Nørrebro. I 2003 regner man med at være ca. 300 ansatte og ca. 2.500 studerende, og da er det hensigten, at 1. etape af byggeriet i Ørestad Nord skal være klar til indflytning. IT-højskolen har option på arealet for 2. etape af byggeriet.

IT-forskerparken er et projekt under Erhvervsministeriet. Der forventes at blive tale om et antal mindre virksomheder, der kan nyde godt af såvel fællesskabet i selve forskerparken som nærheden til IT-højskolen og universitetet. Der pågår p.t. forhandlinger mellem ministeriet og Ørestadsselskabet om vilkår for grundkøb og option, hvorved bemærkes, at Ørestadsselskabet forudsætter, at de arealer, der ikke måtte blive anvendt til IT-funktioner, kan udnyttes til andre serviceerhverv.

Status for udbygning af Ørestad Nord

Det samlede universitetsprojekt omfatter ca. 110.000 m2 . De to første etaper af universitetets udvidelse på ca. 40.000 m² er under opførelse og har en forventet ibrugtagning i 2002. Oprindeligt var det tanken, at der skulle ske en total fornyelse af universitetet. En indbudt arkitektkonkurrence, der bl.a. skal belyse muligheden for genbrug af det eksisterende universitetskompleks med henblik på at reducere omkostningerne, afgøres i løbet af november 2000. Det samlede universitetsbyggeri forventes afsluttet i 2007. Det er hensigten, at der skal udarbejdes et forslag til lokalplan for det resterende universitetsbyggeri i starten af 2001.

Rigsarkivbyggeriet har forventet opstart i 2001. Byggeriets første etape er reduceret fra oprindeligt ca. 65.000 m2 til ca. 56.000 m². Byggeandragende er p.t. til behandling i forvaltningen.

Danmarks Radio har i september 2000 afgjort en arkitektkonkurrence for et samlet byggeri på ca. 140.000 m², hvoraf optionsarealer udgør ca. 30.000 m², der skal ligge mellem IT-højskolen m.m. og Rigsarkivet m.v. Konkurrencen blev vundet af Vilhelm Lauritzens Tegnestue A/S. Det er hensigten, at der skal udarbejdes et forslag til lokalplan for DR-byggeriet i starten af 2001.

Bygge- og Teknikudvalget drøftede i mødet den 8. marts 2000 en redegørelse om Danmarks Radio og øvrige aktuelle byggeønsker i Ørestad Nord, hvoraf det bl.a. fremgår, at det vil være en forudsætning for realisering af det fulde DR-byggeri, at plangrundlaget ændres, så omfanget af boliger reduceres fra mindst 155.000 m² etageareal til ca. 90.000 m².

Efter vedtagelse af de nævnte lokalplantillæg resterer der udarbejdelse af supplerende lokalplaner for boligområderne beliggende på hver side af den store grønning samt for et område langs Metro.

Forslaget til lokalplantillæg nr. 2

Med forslaget til lokalplantillæg muliggøres opførelse af et byggeri på i alt 50.000 m² til IT-højskole og IT-forskerpark samt andre serviceerhverv, der naturligt kan indpasse i området, og der tages stilling til bebyggelsens placering, omfang og arkitektur samt dens samspil med Amagerfælledvej og den bymæssige kanal.

Lokalplantillægget supplerer lokalplan nr. 301-1 og indeholder derfor i princippet kun bestemmelser vedrørende de forhold, der ikke allerede er reguleret i lokalplanen.

Med tillægget overføres et mindre areal fra underområde II til underområde I og et areal af delareal IB til IC. Ændringerne tilgodeser et praktisk begrundet ønske om, at IT-funktionerne udgør ét delareal, og har ikke indflydelse på anvendelsen eller den samlede udnyttelse af Ørestad Nord, idet der i både område I og II kan opføres bebyggelse til offentlige formål, serviceerhverv og boliger.

Bebyggelsen opføres på eksisterende terræn i stedet på et plateau, delvist uden for den fastlagte principielle byggezone, hvilket den gældende rammelokalplan lægger op til kan reguleres for hvert enkelt delareal i forbindelse med fastlæggelse af bebyggelsesplan. Desuden lempes bestemmelserne om bebyggelsens højde og afstand i forhold til anden bebyggelse/modstående vejlinie i enkelte tilfælde, hvilket ligeledes er muliggjort i rammelokalplanen.

I den gældende lokalplan nr. 301-1åbnes mulighed for, at kanalbredden på ca. 30 m kan reduceres ved brofæster, særlige bygningsenheder og pladsdannelser. Ørestadsselskabet har på den baggrund udarbejdet et forslag til 3 forsænkede opholdsarealer med en bredde på 7,5 m langs den østlige kajside. Formålet er at få rolige opholdsmuligheder tæt på vandoverfladen. Ørestadsselskabet har allerede etableret et opholdsareal med en længde på ca. 80 m ud for universitetets nybyggeri. I forslaget til tillæg muliggøres den del heraf, der ligger inden for delareal IC, samt et tilsvarende forsænket opholdsareal med en længde på ca. 50 m ud for IT-højskolen. I forbindelse med Danmarks Radios byggeri vil der blive taget stilling til placering af et eventuelt tredje forsænket opholdsareal.

Bebyggelse skal opføres i overensstemmelse med en fastlagt bebyggelsesplan bestående af 3 længehuse nord for Rued Langgaards Vej og 4 længehuse syd for, hvoraf de 2 vestligste er forbundet af et atrium og sammenbygget med bygningen øst for via to gennemgangsbygninger. Dette kompleks skal huse IT-højskolen. De øvrige bygninger, der skal huse forskerparken, har karakter af mindre, individuelle kontorbyggerier, der eventuelt kan forbindes med lette gangbroer over 2. etage i den nordlige del. Bebyggelsesplanen er i overensstemmelse med rammelokalplanens bestemmelser om, at bebyggelsens placering og udformning skal ske ud fra et princip om nord-sydorienterede længehuse.

Bebyggelsen skal opføres i 6 etager med en maksimal bygningshøjde på 26 m. Det centrale atrium tillades dog opført med en bygningshøjde på op til 30 m. Bebyggelsen skal udføres i et nutidigt formsprog med et fælles arkitektonisk udtryk. For at understrege det ønskede arkitektoniske helhedspræg skal materialevalget begrænses til glatte overflader, såsom glas og stål, beton, pudset tegl, natursten og lignende samt træ, og farvevalget skal begrænses til afdæmpede farvenuancer inden for jordfarve- eller gråtoneskalaen. Der fastlægges særlige bestemmelser om det arkitektoniske udtryk i facaderne mod Amagerfælledvej, Forbrugerstyrelsen/universitetet og Emil Holms Kanal.

Mellem bygningerne skal der i forlængelse af det centrale atrium anlægges en grønning og en gårdhave. Grønningen skaber åbning og parkagtigt præg ud til Amagerfælledvej. Ved henholdsvis Rued Langgaards Vej og Kaj Munks Vej udvides kanalgaden i pladsrum. Fra pladserne og fra grønningen skal der være indgange til bebyggelsen med forbindelse til de udadvendte funktioner i og omkring atriet.

Af de 250 parkeringspladser, den samlede bebyggelse udløser, må højst 100 pladser etableres på terræn. Resten forudsættes etableret i konstruktion.

For så vidt angår indholdet af forslaget til lokalplantillæg og baggrunden herfor i øvrigt henvises til den som bilag A vedlagte redegørelse og til selve forslaget, der er vedlagt som bilag B. Lokalplanforslagets bestemmelser er formuleret på en sådan måde, at de efterfølgende kan indsættes direkte i de enkelte paragraffer i lokalplan nr. 301-1, således at der til stadighed kun vil være ét plandokument. Lokalplan nr. 301-1er vedlagt som bilag C.

Da lokalplantillægget alene supplerer lokalplan nr. 301-1med en principiel bebyggelsesplan for en IT-højskole mv., er der ikke foretaget høring af kommunens forvaltninger.

BILAG VEDLAGT

  1. Redegørelse for forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 301-1 "Ørestad Nord"
  2. Forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 301-1 "Ørestad Nord"
  3. Lokalplan nr. 301-1 "Ørestad Nord"

Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 8. november 2000

Endvidere vedlagt

Notat af 15. november 2000 fra Plandirektoratet vedrørende kanaludformning i forbindelse med forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan 301-1 "Ørestad Nord"

Jens Ole Nielsen

Til top