Mødedato: 12.11.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forankring af det politiske og strategiske antiradikaliseringsarbejde under Økonomiudvalget

I forlængelse af Økonomiudvalgets beslutning den 25. august 2015, forelægges hermed indstilling om forankring af det strategiske og politiske arbejde med antiradikalisering, herunder udarbejdelse af strategi og handleplan for området.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at det strategiske og politiske arbejde med antiradikalisering fremadrettet forankres under Økonomiudvalget og forvaltes af Sikker By,
    2.  at Sikker By i Økonomiforvaltningen udarbejder strategi og handleplan for det videre arbejde med antiradikalisering i tæt samarbejde med forvaltningerne.


(Økonomiudvalget)
(Standsningsret)

Problemstilling

Økonomiudvalget besluttede den 25. august 2015, at Økonomiforvaltningen i oktober 2015 skal forelægge Økonomiudvalget en indstilling om, at det strategiske og politiske arbejde med antiradikalisering fremadrettet forankres under Økonomiudvalget og forvaltes af Sikker By.

Økonomiudvalget godkendte endvidere den 25. august 2015 følgende udtalelse over for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget:

- Økonomiudvalget har siden 2010 drøftet og besluttet rammerne for kommunens samlede strategi for arbejdet med at forebygge kriminalitet og øge trygheden i København. Koordineringen mellem forvaltningerne og udarbejdelse af indstillinger til Økonomiudvalget herom varetages af Sikker By. Rapporten om antiradikalisering illustrerer, at der i høj grad er tale om et arbejde, der omhandler samtlige forvaltningers ressort. Økonomiforvaltningen vil derfor i oktober 2015 forelægge Økonomiudvalget en indstilling om, at det strategiske og politiske arbejde med antiradikalisering fremadrettet forankres under Økonomiudvalget og forvaltes af Sikker By, der også samarbejder tæt med Københavns Politi. Det vil indebære, at arbejdet med at udarbejde en strategi- og handleplan for det videre arbejde med antiradikalisering lægges i Økonomiforvaltningens Sikker By, som herefter vil koordinere arbejdet i tæt samarbejde med forvaltningerne. Det operative arbejde forankres fortsat i forvaltningerne, hvor de faglige kompetencer ligger.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tog den 14. september 2015 Økonomiudvalgets udtalelse til efterretning og godkendte endvidere, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejder forslag til en handleplan for den operative antiradikaliseringsindsats VINK i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, på baggrund af ekspertgruppens anbefalinger. Den operative handleplan skal samtænkes med den samlede strategi for kommunens tværgående antiradikaliseringsindsats.

Løsning

Hvis Økonomiudvalget godkender nærværende indstilling, vil Økonomiforvaltningen i samarbejde med forvaltningerne udarbejde indstilling til strategi og handleplan, som forelægges Økonomiudvalget primo 2016.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, igangsættes udarbejdelsen af en strategi og handleplan for arbejdet med antiradikalisering i København.
Mikkel Hemmingsen                                    /                         Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1. at det strategiske og politiske arbejde med antiradikalisering fremadrettet forankres under Økonomiudvalget og forvaltes af Sikker By,

2. at Sikker By i Økonomiforvaltningen udarbejder strategi og handleplan for det videre arbejde med antiradikalisering i tæt samarbejde med forvaltningerne.




Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. oktober 2015

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag:

 

”Det foreslås, at indstillingens at-punkter ændres fra:

”1. at det strategiske og politiske arbejde med antiradikalisering fremadrettet forankres under Økonomiudvalget og forvaltes af Sikker By,

2. at Sikker By i Økonomiforvaltningen udarbejder strategi og handleplan for det videre arbejde med antiradikalisering i tæt samarbejde med forvaltningerne.”

til:

”1. at det strategiske arbejde med antiradikalisering fremadrettet forankres under Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og forvaltes under vink og integrationskontoret i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

2. at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i tæt samarbejde med alle øvrige relevante forvaltninger udarbejder strategi og handleplan for det videre arbejde med antiradikalisering, som herefter forelægges for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt Økonomiudvalget.

3. at forankringen af ansvaret for kommunens antiradikaliseringsindsats evalueres inden udløbet af nærværende valgperiode.””

 

Ændringsforslaget blev forkastet med stemmerne 7 mod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: B, F, V, O og C.

Imod stemte: A, Ø og I.

 

Indstillingen blev herefter godkendt med stemmerne 9 stemmer mod 3. Et medlem undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, F, C og I.

Imod stemte: B og O.

Undlod at stemme: V.

 

Radikale Venstre benyttede sig af standsningsretten (lov om kommunernes styrelse § 23) med henblik på at få sagen indbragt for Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. november 2015

Socialdemokraterne, Enhedslisten, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”Det foreslås, at beslutningen at-punkter ændres til:

1. at samarbejdet med Københavns Politi også om det strategiske og politiske arbejde med antiradikalisering varetages af Økonomiudvalget, jf. bestemmelsen i § 12, stk. 6, 9. bullit, i Styrelsesvedtægten for Københavns Kommune,

2. at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen, og Økonomiforvaltningen udarbejder en fællesindstilling om kommunens strategi – og handleplan for det videre arbejde med antiradikalisering til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget og Økonomiudvalget samt Borgerrepræsentationen med henblik på en samordnet og koordineret planlægning for området, jf. Lov om kommunernes styrelse, § 18, stk. 4, og § 12, stk. 4, i Styrelsesvedtægten for Københavns Kommune.”


Det af Socialdemokraterne, Enhedslisten, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.


Den oprindelige indstilling var dermed bortfaldet og erstattet af det vedtagne ÆF1.
Til top