Mødedato: 12.10.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Opfølgning på medlemsforslag om boykot af danske virksomheder, der driver forretning i Rusland

Se alle bilag

Venstre har stillet et medlemsforslag om at pålægge Økonomiforvaltningen at fremlægge en sag til politisk behandling om at boykotte danske virksomheder, der driver forretning i Rusland. Økonomiforvaltningen vurderer, at der ikke er hjemmel hertil, og at det derfor vil være ulovlig boykot.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at det tages til efterretning, at Københavns Kommune ikke har hjemmel til at boykotte danske virksomheder, der driver forretning i Rusland, eller virksomheder, der bruger underleverandører, der driver forretning i Rusland,
  2. at medlemsforslaget af den 4. maj 2023 stillet af Venstre, jf. bilag 4, hermed er håndteret.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Venstre har den 4. maj 2023 stillet et medlemsforslag om, at Økonomiforvaltningen skal fremlægge en sag til politisk behandling om at boykotte Rockwool ved at undlade at købe virksomhedens produkter enten direkte eller gennem underleverandører, samt at det ved fremtidige udbud og lignende skal fremgå, at virksomheder, der ønsker at handle med Københavns Kommune, undlader at bruge underleverandører, der er aktive i Rusland, jf. bilag 4.

Borgerrepræsentationen vedtog medlemsforslaget med en ændring om, at det ligeledes skal omfatte andre virksomheder, som fortsætter sine aktiviteter i Rusland, så længe krigen varer.

Løsning

Økonomiforvaltningens vurdering

Økonomiforvaltningen vurderer, at Københavns Kommune ikke har hjemmel til at boykotte danske virksomheder, der driver forretning i Rusland, eller virksomheder, der bruger underleverandører, der driver forretning i Rusland.

Økonomiforvaltningen finder, at kommunen ikke uden særlig hjemmel kan boykotte varer, produkter og virksomheder af udenrigspolitiske årsager.

Det er forvaltningens vurdering, at det vil være at komme med en selvstændig udenrigspolitisk tilkendegivelse, hvis Københavns Kommune vælger at boykotte disse virksomheder, hvilket er i strid med kommunalfuldmagtsreglerne.

Dertil kommer, at det ligeledes vil være i strid med udbudsreglerne. Efter udbudsloven kan Københavns Kommune stille krav til henholdsvis leverandørens generelle egnethed og/eller til leverandørens konkrete gennemførsel af den pågældende kontrakt. Udbudsloven giver dog ikke en selvstændig hjemmel til fx at boykotte specifikke varer, produkter eller leverandører.

Det er ikke efter udbudsloven muligt at opstille en generel egnethedsbetingelse om, at en virksomhed ikke har produktion eller anvender underleverandører i Rusland, når dette ikke generelt er omfattet af forbud eller sanktioner vedtaget af EU eller i national lovgivning.

Det bemærkes, at EU specifikt i forbindelse med krigen i Ukraine har vedtaget særlovgivning vedr. udelukkelse af russiske, russisk ejede og delvist russisk ejede virksomheder. Denne lovgivning anses ikke for at omfatte danske virksomheder, som driver forretning i Rusland.

Der henvises til vedlagte bilag 1, som uddyber den juridiske vurdering. 

Henvendelse fra Dansk Industri (DI)

Økonomiforvaltningen modtog den 12. maj 2023 en henvendelse fra DI som følge af Borgerrepræsentationens vedtagelse af medlemsforslaget.

DI fremsendte et notat udarbejdet af advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, som er vedlagt som bilag 2 til indstillingen.

Gorrissen Federspiel vurderer, at en beslutning om boykot af danske virksomheder, der driver forretning i Rusland, strider imod gældende ret. Dette er også DI’s vurdering.

DI skriver også i deres henvendelse til kommunen, at de danske virksomheder, som DI løbende er i kontakt med, så vidt DI er orienteret, overholder alle gældende sanktioner mod Rusland, og at der derfor er tale om fuld lovlig samhandel.

Investeringer i selskaber med aktivitet i Rusland

En beslægtet problemstilling er investeringer i selskaber med aktivitet i Rusland.

Som følge af Ruslands invasion af Ukraine er en lang række statsejede eller statsligt kontrollerede russiske virksomheder sat på kommunens negativliste, da adfærden ikke er i overensstemmelse med kommunens politik for ansvarlige investeringer. Der må således som følge af de foranstaltninger, der er iværksat i forhold til russiske, russisk ejede og delvist russisk ejede virksomheder, ikke investeres i disse selskaber.

Andre selskaber, som er aktive i Rusland, eller som sælger tjenesteydelser eller varer til det russiske marked i større eller mindre omfang, er ikke på kommunens negativliste, da sådanne aktiviteter ikke vurderes at være i strid med kommunens politik for ansvarlige investeringer. Sådanne lovlige aktiviteter i Rusland vil efter Økonomiforvaltningens opfattelse således ikke kunne begrunde en beslutning om, at Københavns Kommune skal undlade at investere i disse selskaber, da en beslutning truffet med henvisning til den begrundelse vil kunne anses som en selvstændig udenrigspolitisk tilkendegivelse.

Der henvises i øvrigt til vedhæftede bilag 3a og 3b med Økonomiforvaltningens svar til borgmester Jens-Kristian Lütken i forbindelse med Økonomiudvalget den 13. juni 2023, pkt. 11 om Københavns Kommunes finansielle risikopolitik og politik for ansvarlige investeringer 2023, som også er sendt til Økonomiudvalget.

Økonomi

Ifølge notatet fra Gorrissen Federspiel vil medlemsforslaget have økonomisk skadevirkning for kommunen, da en boykot vil medføre, at Københavns Kommune kommer til at udelukke en række væsentlige aktører fra at levere produkter i forbindelse med kommunens projekter. Dette vil ifølge DI indebære en fordyrelse af kommunens projekter eller potentielt føre til, at nogle projekter ikke vil kunne gennemføres.

Økonomiforvaltningen har ikke vurderet de økonomiske aspekter af medlemsforslaget, da der vil være tale om ulovlig boykot.

Videre proces

Ingen skridt er nødvendige.

 

Søren Hartmann Hede / Nicolai Kragh Petersen 

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det tages til efterretning, at Københavns Kommune ikke har hjemmel til at boykotte danske virksomheder, der driver forretning i Rusland, eller virksomheder, der bruger underleverandører, der driver forretning i Rusland,
  2. at medlemsforslaget af den 4. maj 2023 stillet af Venstre, jf. bilag 4, hermed er håndteret.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. september 2023

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Venstre, SF og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ærgrer sig over, at det ikke er muligt for Københavns Kommune at undgå samarbejde med virksomheder, der driver virksomhed i Rusland, og opfordrer derfor Regeringen til at iværksætte initiativer på dette område”.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. oktober 2023

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

 

Indstillingen 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning. 

 

Enhedslisten, SF og Venstre videreførte følgende protokolbemærkning, som Alternativet og Dansk Folkeparti tilsluttede sig:

”Partierne ærgrer sig over, at det ikke er muligt for Københavns Kommune at undgå samarbejde med virksomheder, der driver virksomhed i Rusland, og opfordrer derfor Regeringen til at iværksætte initiativer på dette område”.

Til top