Mødedato: 12.10.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forespørgsel til overborgmesteren om hastighedsnedsættelsernes betydning for erhvervslivet i København

Forespørgsel

Overborgmesteren bedes redegøre for,

  1. om overborgmesteren mener, at hastighedsnedsættelserne i København vil få konsekvenser for erhvervslivet i København og hvilke?

  2. om overborgmesteren mener, at det, uagtet at Staten ikke stiller krav herom, kan være hensigtsmæssigt at gennemføre samfundsøkonomiske beregninger, så Københavns borgere og erhvervsliv kan se, hvad Borgerrepræsentationens beslutninger har af samfundsmæssige og økonomiske konsekvenser?

  3. om overborgmesteren synes, at det havde været en god ide at benytte sig af Finansministeriet og Transportministeriets regnemodeller, så der blev transparens omkring CO2-skyggeprisen ifm. hastighedsnedsættelserne i København?

  4. om overborgmesteren finder, at den af Tænketanken CEPOS anførte CO2 skyggepris (se i motivationen) er i Københavns favør? Og finder overborgmesteren, at disse tal giver anledning til at foretage officielle beregninger?

  5. om overborgmesteren fortsat går ind for og i givet fald hvorledes overborgmesteren kan forsvare en hastighedsnedsættelse til henholdsvis 40 km/t og 30 km/t på udvalgte strækninger overfor erhvervslivet i København?

(Stillet af Det Konservative Folkeparti)

 

Motivering

Overborgmesteren har ansvaret for den strategiske erhvervsudvikling i København.

Hastighedsnedsættelserne i København vil alt andet lige få indflydelse på erhvervslivet i København. Virksomhederne har behov for at kunne tiltrække arbejdskraft. Vi frygter, at hastighedsnedsættelserne bliver en hæmsko for virksomhedernes vækstmuligheder, da det vil tage endnu længere tid at komme til byen. Ligesom det indenfor København bliver mere tidskrævende med varekørsel og for håndværkere at komme rundt. Sikkert med dyrere priser til følge for kunderne. Der er i forvejen megen kø/tidsspild særligt i myldretiden i København grundet vejarbejde mv. Hastighedsnedsættelserne gør ikke dette bedre. Tværtimod.

Det fremgår af Københavns Kommunes Erhvervsstrategi 2024:

  • at København står for 19 pct. af bruttoværditilvæksten i Danmark samt at Københavns andel af Danmarks samlede værdiskabelse er vokset fra 2010 til 2019.
  • at København fra 2010 til 2019 har trukket over en fjerdedel af væksten i værdiskabelsen og at København således har været drivende for væksten i hele landet.

Vi i Det Konservative Folkeparti er generelt tilhænger af transparens i det beslutningsgrundlag, der fremlægges for Borgerrepræsentationen. Og særligt når erhvervslivet i København er så stor en spiller for hele landet, mener vi, at tiltag, der får betydning for Københavns erhvervsliv skal være transparente. Derfor finder vi det hovedrystende, at der ikke i forbindelsen beslutningen om hastighedsnedsættelserne i København er fremlagt tal for CO2-skyggepriserne, som hastighedsnedsættelserne medfører.

Tænketanken CEPOS offentliggjorde den 26. september en analyse, som den, Det Konservative Folkeparti efterlyser. Her oplyses det bl.a. at skyggeprisen på CO2 i forbindelse med hastighedsnedsættelserne koster samfundet mindst 30.000 kr./ton — mere sandsynligt ca. 98.000 kr./ton mod normalt ca. 750 kr./ton

Det er altid en politisk prioritering, hvilken strategisk erhvervsudvikling, der skal vælges, men valget skal foretages ud fra en viden om hvilke samfundsmæssige og økonomiske konsekvenser valget medfører, i særdeleshed når vi ved, at København er drivende for væksten i hele landet.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. oktober 2023

Forespørgslen blev besvaret.

Til top