Praksisændring for beskikkelse af forpersoner for huslejenævnene samt udpegning af nye forpersoner og suppleanter
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til praksisændring for beskikkelser af forpersoner for huslejenævnene, udpegning af en nye forpersoner til 2., 5. og 6. huslejenævn samt udpegning af 2. suppleanter for forpersonerne til 1., 2., 4. og 6. huslejenævn for perioden fra 1. november 2023 – 31. juni 2026.
Indstilling
Indstilling om,
- at Borgerrepræsentationen godkender en praksisændring for beskikkelse af forpersoner i huslejenævnene, således at medarbejdere fra Huslejenævnets sekretariat kan udpeges som forpersoner,
- at Borgerrepræsentationen indstiller til Indenrigs- og Boligministeriet, at de i indstillingen anførte personer, beskikkes som forpersoner for henholdsvis 2. 5. og 6. huslejenævn,
- at Borgerrepræsentationen indstiller til Indenrigs- og Boligministeriet, at de i indstillingen anførte personer, beskikkes som 2. suppleanter for forpersonerne i hhv. 1., 2., 4. og 6. huslejenævn.
(Kultur- og Fritidsforvaltningen)
Problemstilling
Der skal udpeges nye forpersoner for hhv. 2., 5. og 6. huslejenævn. Derudover skal der udpeges nye 2. suppleanter for forpersonerne i hhv. 1., 2., 4. og 6. huslejenævn.
Forpersonerne for 2. huslejenævn, 5. huslejenævn og 6. huslejenævn ønsker at fratræde deres stilling, da de ikke kan finde den fornødne tid til at varetage opgaverne som forpersoner for huslejenævnene, hvorfor der skal udpeges nye forpersoner. For så vidt angår forpersonerne for 5. og 6. huslejenævn skyldes dette, at de er blevet udnævnt til landsdommere.
På grund af arbejdsbyrden forbundet med forberedelsen af nævnsmøderne, har det vist sig vanskeligt at rekruttere og fastholde dommere som forpersoner, hvorfor det fremover kan være en fordel at beskikke erfarne medarbejdere fra Huslejenævnets sekretariats som forpersoner, da disse har indgående kendskab til boliglejeretten og lever op til Indenrigs- og Boligministeriets krav til forpersoner i landets huslejenævn. Herudover bemærkes, at det fremgår af lov om boligforhold, at det er nævnets formand, der sørger for sagernes forberedelse til behandling på nævnsmøde.
Det har over en mangeårig periode været praksis, at det kun er dommere, der er blevet udpeget som forpersoner i huslejenævnene. Dette er imidlertid ikke et lovkrav. En ændring af den nuværende praksis vil kræve en godkendelse fra Borgerrepræsentationen, som har kompetencen til at indstille forpersoner til ministeriet.
Løsning
Praksisændring for beskikkelse af forpersoner i huslejenævnene
I alle kommuner skal der nedsættes mindst ét huslejenævn til afgørelser af tvister i private beboelsesmål efter boligreguleringsloven og lejeloven. Huslejenævnene består af én forperson og to medlemmer. Forpersonen beskikkes af Indenrigs- og Boligministeriet efter indstilling fra Borgerrepræsentationen. Forpersonen skal have bestået juridisk kandidateksamen og må ikke have særlig tilknytning til grundejer, bolig, lejerorganisationer eller være erhvervsmæssigt interesseret i ejendomshandler.
På grund af udfordringerne med at rekruttere og fastholde dommere som forpersoner indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen, at erfarne medarbejdere fra Huslejenævnets sekretariat fremadrettet kan udpeges som forpersoner for huslejenævnene.
Medarbejderne fungerer i forvejen som formandssuppleanter ved f.eks. sygdom eller afvikling af ekstraordinære nævnsmøder og er i forvejen specialister på området, hvorfor oplæring ikke er nødvendig for at varetage rollen som forperson. Udpegningen af medarbejdere fra Huslejenævnet som forpersoner vil endvidere mindske efterbehandlingen af sagerne efter møder i nævnene og dermed medføre en mere effektiv sagsbehandling og kortere sagsbehandlingstid. Dette har været en gevinst i Aarhus Kommune, der har erfaring med at suppleanten for forpersonen, der er medarbejder, fast fungerer som forperson på nævnsmøderne.
Beskikkelse af forpersoner for 2. og 5. huslejenævn
For så vidt angår 2. huslejenævn indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen, at teamleder i Huslejenævnet Mari Bech-Bartling indstilles som forperson.
For så vidt angår 5. huslejenævn har Kultur- og Fritidsforvaltningen rettet henvendelse til præsidenten for Københavns Byret, Nikolaj Aarø-Hansen med henblik på udpegning af ny forperson for 5. huslejenævn. Byretspræsidenten har indstillet dommer Poul Gorm Nielsen som forperson.
For så vidt angår 6. huslejenævn indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen, at teamleder i huslejenævnet Maria Kjær indstilles som forperson.
Beskikkelse af 2. suppleanter i 1., 2., 4. og 6. huslejenævn
Med hensyn til suppleanter for huslejenævnsforpersonerne er det almindelig praksis, at det er sagsbehandlere fra Huslejenævnets sekretariat, der indstilles som suppleanter.
De hidtidige suppleanter for forpersonerne i 1., 2., 4. og 6. huslejenævn fratræder deres stilling i Huslejenævnet, hvorfor der skal indstilles nye suppleanter.
For så vidt angår 1. huslejenævn indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen, at Carina Rindholm beskikkes som 2. suppleant.
For så vidt angår 2., 4. og 6. huslejenævn indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen, at Katrine Marlou Outzing beskikkes som 2. suppleant.
Økonomi
Hvis Borgerrepræsentationen godkender praksisændringen for beskikkelse af forpersoner i huslejenævnene, vil det være muligt at opnå en besparelse i honorarer, hvor en medarbejder beskikkes som forperson. Dette skyldes, at afholdelse af nævnsmøderne varetages i arbejdstiden.
Videre proces
Hvis indstillingen godkendes, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen rette henvendelse til Indenrigs- og Boligministeriet med henblik på, at Mari Bech-Bartling, Poul Gorm Nielsen og Maria Kjær beskikkes som forpersoner for hhv. 2., 5. og 6. huslejenævn for perioden 1. november 2023 – 31. juni 2026.
Derudover vil Kultur- og Fritidsforvaltningen rette henvendelse til Indenrigs- og Boligministeriet med henblik på at beskikke Carina Rindholm og Katrine Marlou Outzing som 2. suppleanter i hhv. 1., 2., 4. og 6. huslejenævn.
Søren Tegen Pedersen / Anette Lund Hansen
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. oktober 2023
Alternativet fremsatte forslag om, at følgende tilføjes til 1. at-punkt:
”dog således, at praksisændringen kun gælder for perioden 1. november 2023 til 31. juni 2026"
Det af Alternativet fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 31 stemmer imod 16. ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø og Å
Imod stemte: A, C, B, F, V og I
Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.