Projektforslag for Trekronergade, Valby
Borgerrepræsentationen besluttede i august 2020, at der skal gennemføres et skybrudsprojekt på Trekronergade. I september 2020 besluttede Borgerrepræsentationen, at der på Trekronergade skal etableres et sikker skolevejstiltag. Derudover besluttede Borgerrepræsentationen i oktober 2021, at Trekronergade skal have genoprettet fortove og vejbane. De tre projekter er udviklet som ét samlet projektforslag for Trekronergade, der sikrer mest mulig synergi mellem de respektive indsatser.
Indstilling
Indstilling om,
- at den resterende anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. til etablering af sikker skolevejsprojektet frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
Det forudsættes, at anlægsudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets anlægsmåltal i 2024.
Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Projektet i Trekronergade består af tre indsatser. Borgerrepræsentationen vedtog den 20. august 2020 at igangsætte et skybrudsprojekt på Trekronergade som del af skybrudsprojektpakke 2020. Skybrudsprojektet indgår som del af den overordnede plan for skybrudssikring af København, der har til formål at sikre byen mod fremtidens øgede nedbørsmængder (BR 26. november 2015). Med vedtagelsen af Budget 2021 (BR 1. oktober 2020) (A, B, C, F, O, V og Fremad) blev der afsat midler til at forbedre forholdene for cyklister og gående i Trekronergade. Med vedtagelsen af Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kaare Traberg Smidt) blev det vedtaget, at Trekronergade skal helhedsgenoprettes, hvilket betyder, at der bl.a. skal etableres nye fortove og vejbane. Dette som led i det løbende vedligehold af Københavns gader.
Teknik- og Miljøforvaltningen har samlet de tre indsatser i én samlet løsning, der sikrer mest mulig synergi mellem indsatserne. Teknik- og Miljøudvalget (TMU) skal tage stilling til samlet projektforslag, jf. bilag 4. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at frigive den resterende anlægsbevilling til etablering af sikker skolevejsprojektet, som vedtaget på budget 2021.
Løsning
Projektområdet er Trekronergade i Valby, en ca. 950 meter lang vejstrækning fra Vigerslev Allé til Carl Jacobsens Vej. Trekronergade er kendetegnet ved både at rumme karréstruktur mod nord ved Vigerslev Allé, men også lavere dobbelthuse og industribygninger i forskellig skala mod Carl Jacobsens Vej.
Projektforslagets formål
Formålet med projektforslaget er at forsinke og transportere overskydende vand via Trekronergade til Carl Jacobsens Vej, hvor det kan løbe ned i HOFORs skybrudsledning samt at skabe bedre forhold for cyklister og gående i gaden. Hertil kommer genopretning af vejareal i Trekronergade på strækningen fra Vigerslev Allé til Carl Jacobsens Vej svarende til projektområdet for skybrudsprojektet. Projektforslaget vil mindske oversvømmelser i området vest for Trekronergade.
Projektforslag med skybrudssikring, sikker skolevej og genopretning af vejareal
Løsningen etableres i en kombination af grønne vejbede og faskiner og vil få en samlet magasineringskapacitet på 370 m3 regnvand. Der etableres vejbede på terræn, som kan håndtere og forsinke regnvand. Vejbedene er strategisk placeret ift. de mange private overkørsler i gaden og er placeret i begge sider af gaden, hvor de vil fungere som forsætninger, der også vil reducere bilernes hastighed. Desuden vil beplantningen i vejbedene bidrage til et grønnere udtryk i gaden. På hjørner til alle sidegader etableres fortovsudbygninger, der giver bedre oversigtforhold for gående, som skal krydse gaden. En større grad af gennemgående fortove vil sikre øget tilgængelighed på strækningen. Til alle sidegader etableres overkørsler, som vil bidrage til, at trafik fra sidegaderne dæmper farten, inden der svinges ud på Trekronergade. Overkørslerne til sidegaderne vil samtidigt sikre, at vandet ledes kontrolleret mod Carl Jacobsens Vej.
I forbindelse med udviklingen af projektet er der udført et trafikforsøg, som havde til formål at måle hastighed før og efter bl.a. hastighedsnedsættende tiltag. Desuden er der i forbindelse med projektet foretaget en cykeltælling i gaden, som har kortlagt at der er langt flere cyklister end bilister i gaden.
Det indgår derfor i projektforslaget, at vejstrækningen fra Bryggerivej til Carl Jacobsens Vej etableres som cykelgade (jf. indsats for at forbedre forhold for cyklister og gående), hvilket betyder, at trafikken her afvikles på de cyklendes præmisser, og at den anbefalede hastighed bliver 30 km/t. Løsningen er forhåndsgodkendt af politiet.
Endelig indeholder projektforslaget genopretning af vejareal på Trekronergade på strækningen mellem Vigerslev Allé og Carl Jacobsens Vej. Den resterende del af Trekronergade fra Carl Jacobsens Vej til Strømmen er planlagt udført i 2024 i forbindelse med en forestående genopretning af Carl Jacobsens Vej. I Carl Jacobsen Vej etableres to støttepunkter til sikker krydsning og bedre forbindelse mod bl.a. den Ny Ellebjerg Station. For at sikre den nødvendige plads til de to støttepunkter rykkes en eksisterende cykelbane i Carl Jacobsens Vej (vest for Trekronergade) lidt mod syd og etableres i stedet som cykelsti.
Anlægsarbejdet forventes igangsat marts 2024 med forventet ibrugtagningstidspunkt ultimo 2024.
Parkering
I forbindelse med projektet nedlægges der 12 parkeringspladser indenfor projektområdet i Trekronergade (ud af 152 pladser). Der etableres 12 erstatningsparkeringspladser i området omkring Trekronergade.
Træer
For at realisere projektet, er det nødvendigt at fælde fire eksisterende mindre vejtræer af meget dårlig kvalitet. Som erstatning for disse træer plantes der fire nye træer på Trekronergade. Det plantes et navr træ, som er en hjemmehørende art, samt prydæble, bredbladet røn og pilebladet havtorn, der ikke er hjemmehørende arter. Ved valg af arter til erstatningsbeplantning, er der lagt vægt på robuste træer, der kan klare sig i byen, og samtidigt kan øge biodiversiteten.
Høring
Projektforslaget har været i høring hos Valby Lokaludvalg fra 23. maj til 30. maj 2023 (bilag 2). Lokaludvalget er positive overfor projektet og finder, at det opfylder hovedformålene med bl.a. større sikkerhed for cyklister, bedre fremkommelighed for gående samt klimatilpasning. Lokaludvalget ser dog en risiko for øget trafik og parkering på de parallelle private fællesveje.
Forvaltningens bemærkninger:
I forbindelse med udviklingen af projektet har der været undersøgt forskellige scenarier. Forvaltningen har valgt den løsning, som tager størst hensyn ift. ikke at belaste sidegaderne med ekstra trafik og parkering.
Partshøring
Projektforslaget har været i partshøring hos de borgere, som bliver direkte påvirket af projektet i perioden 28. april til 19. maj 2023. På den baggrund har der været mindre justeringer med tilpasning af to af vejbedene.
Samlet set har bemærkningerne fra høring og partshøring ikke givet anledning til ændringer i projektforslaget.
Politisk handlerum
Skybrudsprojektet er finansieret af HOFORs takstmidler via medfinansieringsordningen, eventuelle ændringer af skybrudsprojektet skal derfor være relateret til vandhåndteringen for at kunne finansieres deraf.
- Det kan vælges at afvise projektforslaget. Konsekvenserne vil være at forvaltningen skal udarbejde en ny løsning, hvilket vil give forsinkelser og fordyrelser. Der er risiko for, at der ikke kan findes en anden overfladeløsning, hvormed synergi med genopretning og sikker skolevejs indsatsen går tabt. Kan der ikke findes en ny overflade løsning, vil skybrudsdelen af projektet skulle overgå til en traditionel HOFOR-løsning fx med et rør i jorden. Det er ikke undersøgt om dette anlægsteknisk er en mulighed.
- Det kan vælges at tilføre yderligere beplantning i projektet. Dette forudsætter, at der afsættes midler hertil ved kommende budgetforhandlinger. I så fald skal Teknik- og Miljøudvalget henvise finansiering til budgetforhandlingerne ved at stille ændringsforslag herom. Yderligere begrønning vil kunne forsinke færdiggørelse af vejbedene i projektet.
- Det kan vælges at udlægge rød asfalt i forbindelse med etablering af cykelgade. Dette vil give en fordyrelse på 537.600 kr. i anlæg og 30.912 kr. i årlig afledt drift. Etablering af rød asfalt forudsætter, at der afsættes midler hertil ved kommende budgetforhandlinger. I så fald skal Teknik- og Miljøudvalget henvise finansiering til budgetforhandlingerne ved at stille ændringsforslag herom. Dette kan forsinke færdiggørelse af projektet.
Økonomi
Den samlede økonomi for projektet er 32,5 mio. kr. Heri indgår bevillinger til hver af de tre indsatser, der er samlet i projektforslaget, dvs. skybrudsprojekt, genopretning samt forbedring af forhold for cyklister og gående i Trekronergade. I forhold til sidstnævnte skal det bemærkes, at der i Budget 2021 blev afsat 2,25 mio. kr. (2021 p/l) til indsatsen. Heraf blev 0,6 mio. kr. (2021 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet med budgetvedtagelsen. Med denne indstilling skal de resterende midler på 1,72 mio. kr. (2024 p/l) frigives, jf. tabel 1.
Tabel 1. Frigivelse af anlægsmidler til Freinetskolen, SSV |
|||||
Udvalg |
Projekt / aktivitet |
Bevillingsnavn |
Funktion |
Beløb i 1.000 kr. (2024 p/l) |
|
2024 |
|||||
TMU |
Freinetskolen, SSV |
2000 Ordinær Anlæg |
2.28.23.3 |
1.723 |
|
I alt |
|
- |
- |
1.723 |
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, færdiggøres projekteringen og udarbejdelsen af udbudsmaterialet for projektet på Trekronergade.
Søren Wille / Peter Højer
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at projektforslaget danner grundlag for den videre detailprojektering samt anlæg af projektet på Trekronergade, jf. bilag 4.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at den resterende anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. til etablering af sikker skolevejsprojektet frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. september 2023
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti finder ikke, at hastigheden bør nedsættes til 30 km i timen, men finder, at en hastighed på 40 km i timen vil være rimelig og fungere i forhold til projektet”.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at anlægsudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets anlægsmåltal i 2024.
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. oktober 2023
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 18. september 2023:
”Det Konservative Folkeparti finder ikke, at hastigheden bør nedsættes til 30 km i timen, men finder, at en hastighed på 40 km i timen vil være rimelig og fungere i forhold til projektet”.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. oktober 2023
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti finder ikke, at hastigheden bør nedsættes til 30 km i timen, men finder, at en hastighed på 40 km i timen vil være rimelig og fungere i forhold til projektet”.