Mødedato: 12.10.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om undersøgelse af om rammerne for sagsbehandling af ansøgninger om etablering af tagboliger på gamle tørlofter er tidssvarende og strømlinede.

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om at foretage en undersøgelse af, om regler og procedurer kan forenkles i sagsbehandlingen af ansøgninger om etablering af tagboliger på gamle tørlofter.

(Stillet af Liberal Alliance)

 

Motivering

De fleste Københavnske etageejendomme er bygget i en periode, hvor tagkonstruktion ikke var tæt nok til at bo direkte under. Derfor lavede man typisk tagkonstruktioner på 45 gader, der tillod at regn og sne let kunne løbe af og minimerede spildpladsen. Under taget har siden været tomme tørlofter til opbevaringen. Sidan da er vi blevet bedre til at bygge og indbyggertallet vokser. Udnytter vi den spildte plads, kan vi nærmest have en hel bydel under Københavns tage og samtid gøre byen grønnere.

I 2012 udarbejdede DTU en rapport, der fastslog, at det er muligt at bygge boliger til 22.000 personer på Københavnske tørlofter. Siden dengang har vi fået en mindre restriktiv lovgivning, men ser man på i hvilken grad dette potentiale er blevet udnyttet, stiller det spørgsmålstegn ved, om sagsbehandlingens rammer har fulgt trop. Udfordringen er, at de fleste mennesker ikke kan bo under et 45 grader skråtag, hvor man kun kan stå og gå i midten af rummet – der er brug for at rette tagene op. Det skal ske i overensstemmelse med lokalplaner, skyggeplaner og andet, men lokalplaner bør ikke tage udgangspunkt i en forældet og uhensigtsmæssig tagkonstruktion, med mindre der er et arkitektonisk bevaringsværdigt grundlag.

Nemmere sagsbehandling for etablering af tagboliger vil også give et økonomisk incitament til, at bygningsejere samtidig får energirenovering, så de eksisterende boliger bliver mere energivenlige. På flade tage kan der bygge tagterrasser eller grønne tage. Det vil gøre København til en sundere by at bo i, når flere får lettere adgang til at komme udendørs, og luften kan renses bedre. Energibesparelser samt grønne tage vil have en positiv effekt på kommunens mål om at blive Co2-neutral i 2025.

Liberal Alliance ønsker en undersøgelse, der indeholder høring af bygningsejere, entreprenører, arkitekter og energieksperter og evt. andre relevante fageksperter samt en redegørelse af, hvordan man har løst problemet i andre europæiske storbyer som Berlin og Paris.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. oktober 2017

 

Et forslag fra Enhedslisten om at henvise medlemsforslaget til Teknik- og Miljøudvalget blev forkastet med 35 stemmer imod 14. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: Ø og O.

Imod stemte: A, B, V, F, C, I og Kasper Heumann Kristensen (Løsgænger).

 

 

Medlemsforslaget blev herefter vedtaget uden afstemning.

Til top