Medlemsforslag om at sikre ”Sjakkets” tilholdssted på Skaffervej 6
Medlemsforslag
- at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen at udarbejde forslag til politisk behandling, der sikrer, at "Sjakket" kan forblive i deres nuværende lokaler fra 2020 og minimum frem til 2030. Forslaget skal forelægges til politisk behandling senest 1. november 2017.
(Stillet af Enhedslisten)
Motivering
”Sjakket” er en selvejende institution på Skaffervej 6, København NV, der tilbyder børn og unge mellem 6-16 år forskelligartede gratis fritidstilbud og som har fokus på, at give børn og unge et trygt, sikkert og udviklende tilbud som alternativ til gaden. På daglig basis er der 150 – 200 børn, unge og voksne af begge køn, som benytter sig af Sjakkets lokaler. Lokalerne anvendes foruden af forskellige foreninger også af lokale friskoler til idrætsaktiviteter. Desuden flytter socialforvaltningens ungerådgivning på Glasvej ind i Sjakkets lokaler i løbet af efteråret 2017.
Sjakket har rødder ud i Mjølnerparken og Nordvest, hvor de samarbejder med rollemodeller blandt forældre, større søskende og de børn og unge, der er brugere af deres fritidsaktiviteter. De har en stor viden om og blik for lokalområdet, dets foreninger, udfordringer og beboere, hvilket er helt afgørende for deres troværdig og muligheder for at gøre det til et oplagt valg for børn og de unge i området at benytte stedet. En opgørelse fra Sjakkets ledelse i 2012 viste, at 98 % af de børn og unge, der har været tilknyttet Sjakket i forbindelse med deres skoletid, er påbegyndt en ungdomsuddannelse. Dette tal er, på trods af de enorme udfordringer i området, langt over landsgennemsnittet.
Sjakket får i dag støtte fra både Socialforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen og har med budget 2018 fået forlænget deres bevilling med fire år til og med 2021 til forebyggende arbejde i forhold til bandekonflikten.
Fra 2020 står Sjakket imidlertid uden lokaler, idet Københavns Kommune har tilbagekøbsret på lokalerne, som Sjakket købte i 1995. Hvis tilbagekøbsklausulen træder i kraft i 2020, mister Sjakkets mange brugere det frirum, der er skabt gennem mange års socialpædagogisk arbejde. Sjakket har, for at skabe ro om deres arbejde, forsøgt at få udskudt tilbagekøbsklausulen tilbage i 2013, hvor Økonomiforvaltningen understregede, at forvaltningen ikke kan omgøre denne beslutning, da den er af politisk karakter. Sjakket fik på daværende tidspunkt oplyst af Økonomiforvaltningen, at de enten kunne frikøbe lokalerne for 14 mio. kr. eller købe sig til en udskydelse af tilbagekøbsklausulen frem til 2045 for 7,33 mio. kr.
Ingen af de to løsninger er økonomisk mulig for Sjakket og Enhedslisten finder det uholdbart og unødvendigt at et velfungerende tilbud som Sjakket skal være usikre på, hvor de skal lave deres aktiviteter om 3 år. Det skaber usikkerhed hos personalet og brugerne og det er derfor afgørende, at vi som kommune skaber ro om rammerne for deres arbejde og finder en holdbar løsning fremadrettet.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. oktober 2017
Medlemsforslaget blev taget af dagsordenen ved mødets start.