Skybrudsprojekt på overfladen af Strandboulevarden, Østerbro
Indstilling
Indstilling om,
- at skitseforslaget til skybrudsløsning på Strandboulevarden mellem Løgstørgade og Nordre Frihavnsgade danner grundlag for færdigprojektering, jf. bilag 3A-F,
- at hastigheden for trafikanterne på strækningen Vordingborggade til Nordre Frihavnsgade nedsættes fra 50 km/t til 40 km/t,
- at der frem mod Overførselssagen 2017-2018 udarbejdes budgetnotater om:
- at etablere midlertidige parkeringspladser i hele anlægsperioden.
- at antallet af parkeringspladser efter anlægsprojekter øges, så belægningsprocenten bringes ned under 100.
- at projektere og etablere cykelstier og afskærmning ud mod vejen.
(Teknik- og Miljøudvalget)
(Standsningsret)
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede 28. november 2013, at skybrudssikringen af Indre Østerbro gennemføres som en kombination af en løsning på overfladen af Strandboulevarden og en skybrudstunnel under jorden, som HORFOR anlægger. Borgerrepræsentationen besluttede 30. april 2015, at afsætte og frigive 111,4 mio. kr. til anlæg af et skybrudsprojekt på overfladen af Strandboulevarden.
Der skal tages stilling til skitseforslag for skybrudsløsningen på overfladen af Strandboulevarden, så projektet kan færdigprojekteres.
Løsning
På baggrund af Borgerrepræsentationens (BR) beslutning har forvaltningen udarbejdet et skitseforslag til en overfladeløsning, der prioriterer håndtering af regnvand samtidig med, at hensyn til fremkommelighed, trafik og myndighedskrav samt bevarelse af eksisterende træer og parkeringspladser, tilgodeses bedst muligt.
Skitseforslaget angiver projektets hovedlinjer og disponering, men mindre ændringer kan forekomme i det videre arbejde med konkretisering af projektet. Anlægsperioden for overfladeløsningen på Strandboulevarden er afhængig af HOFORs tidsplan for tunnelprojektet, som etableres under jorden. HOFOR forventer at anlægge tunnelprojektet i perioden medio 2018 til ultimo 2020, men afventer at Teknik- og Miljøudvalget vedtager skitseforslaget. Det er endnu uafklaret om forvaltningen kan anlægge samtidig med eller umiddelbart efter HOFORs anlæg af skybrudstunnellen. Hvis overfladeprojektet påbegyndes ultimo 2020 forventes projektet ibrugtaget ultimo 2021.
Skitseforslaget er udarbejdet på baggrund af undersøgelser, der viser at regnvandsbassinerne placeres bedst i den vestlige side af Strandboulevarden, dels for at kunne håndtere den krævede vandmængde og dels fordi regnvandet vil strømme direkte til bassinerne frem for at skulle transporteres til den østlige side. Det er samtidig den løsning, der er mulig indenfor det afsatte budget.
Skitseforslaget består af regnvandsbassiner langs den vestlige side af Strandboulevarden på strækningen mellem Løgstørgade og Nordre Frihavnsgade, jf. bilag 3 A-F. Der anlægges i alt 12 regnvandsbassiner, som adskilles af sidegaderne. Regnvandsbassinerne håndterer vandmængderne på overfladen af Strandboulevarden ved skybrud, og vandet ledes herfra via et overløb ned i skybrudstunnellen og videre ud i havnen. Regnvandsbassinerne anlægges i det eksisterende vejareal som fordybninger, der skaber volumen til regnvandet. Bassinerne vil fremstå grønne med en overflade af græs og træer. I skitseprojektet og tunnelprojektet fældes i alt 47 træer, jf. nedenfor. Størstedelen af den eksisterende grønne midterrabat på boulevarden med platan- og lindetræer bevares. Midterrabatten gennemskæres ved alle sidegader, ligesom rabatten tilpasses regnvandsbassiner og ændret vejareal.
For at skabe plads til regnvandsbassinerne mod vest indsnævres kørebanen fra to til en vognbane i hver retning på strækningen fra Vordingborggade til Nordre Frihavnsgade, jf. bilag 3 A-F.
Cykelstien fra Østerbrogade til Vordingborggade bevares i begge sider, og cykeltrafikken føres herefter ud på kørebanen syd for Vordingborggade, jf. bilag 3E. Hastigheden nedsættes fra 50 km/t til 40 km/t. Busstoppesteder i sydgående retning parallelforskydes mod øst ud på den anden side af bassinerne, jf. bilag 2C og 3C.
Konsekvenser for træer
Skitseforslaget medfører fældning af 45 træer ud af de 102 eksisterende træer mellem Løgstørgade og Nordre Frihavnsgade. 20 ud af de 45 træer skal også fældes som følge af HOFORs tunnelprojekt, da begge projekter ligger på den samme strækning. Ud over de 20 træer som skal fældes i begge projekter, fælder HOFOR desuden to træer i projektområdet i forbindelse med tunnelprojektet og tre uden for projektområdet, jf. bilag 4. Ingen af træerne er fredede, bevaringsværdige eller ikoniske, jf. Københavns Kommunes træpolitik (BR 26. maj 2016).
Alle fældede træer erstattes med flere træarter for at sikre større artsdiversitet. Regnvandsbassinerne vil fremstå grønne, og sammen med de nye træarter giver det en øget mængde bynatur og mere biodiversitet samt nye muligheder for anvendelsen af byrummet. Tilsammen er dette med til at opfylde de to visioner ”Mere bynatur til københavnerne” og ”Bynatur med høj kvalitet” i Københavns Kommunes strategi Bynatur i København, strategi 2015-2025.
Med skybrudsløsningen er det nødvendigt at bryde strækningens sammenhængende boulevardkarakter, hvor regnvandet skal håndteres regnvandet mellem Løgstørgade og Nordre Frihavnsgade.
Konsekvenser for parkering
Hovedparten af de 100 parkeringspladser indenfor projektområdet bevares. Der nedlægges 5 parkeringspladser på selve Strandboulevarden mellem Løgstørgade og Nordre Frihavnsgade.
I forbindelse med, at HOFOR anlægger skybrudstunnellen, vil der midlertidigt blive nedlagt 126 parkeringspladser fordelt på tre steder på Strandboulevarden, hvor HOFOR har behov for arbejdspladser. Af de 126 pladser forventes 53 af pladserne at være ude af brug i hele anlægsperioden på ca. 28 måneder, mens de resterende forventes at være nedlagt i seks måneder, jf. bilag 7, parkeringsredegørelse, hvor også betydningen for belægningsgraden fremgår.
Høring
Skitseforslaget har været i høring hos Østerbro Lokaludvalg, der er tilfredse med, at anlægget af regnvandsbassiner mellem Løgstørgade og Nordre Frihavnsgade tilfører Strandboulevarden nye store grønne arealer. Lokaludvalget foreslår dog, at regnvandsbassinerne anlægges i den østlige side af Strandboulevarden, hvor der er mest eftermiddagssol. Det er forvaltningens vurdering, at bassinerne skal anlægges i den vestlige side af vejen for at kunne håndtere den krævede vandmængde, og fordi regnvandet strømmer til Strandboulevarden fra oplandet via sidegaderne mod vest, og dermed ledes direkte til regnvandsbassinerne, frem for at skulle transporteres til den østlige side af boulevarden. Det er samtidig den løsning, der er mulig inden for skybrudsløsningens budget.
Lokaludvalget er forstående overfor træfældningerne i projektet, da træerne erstattes med nye træarter med større artsdiversitet og øget biodiversitet. Lokaludvalget har nogle ønsker til skybrudsløsningen, som bl.a. kan forstærke mulighederne for ophold og aktivitet i de grønne arealer samt forbedre forholdene for cyklister. For at imødekomme dette, vil det kræve et byrumstilkøb for kommunale midler, da det ikke er indeholdt i den nuværende projektøkonomi. Der ikke bevilliget midler ved Budget 2017 eller overførselssagen 2016/17 til byrumstilkøb i forbindelse med anlæg af nærværende skybrudsløsning på overfladen af Strandboulevarden.
Østerbro Lokaludvalgs høringssvar og Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger hertil fremgår af bilag 5 og 6. Skitseforslaget er forhåndsgodkendt af politiet.
Økonomi
Borgerrepræsentationen besluttede 30. april 2015 at afsætte og frigive 111,4 mio. kr. til skybrudsløsningen på Strandboulevarden. På Teknik- og Miljøudvalgets møde 18. september 2017 foreslås bevillingen reduceret med 75,6 mio. kr. til 35,8 mio. kr., idet projektet er blevet reduceret i forhold til oprindeligt planlagt. Skybrudsløsningen vedligeholdes af Københavns Kommune og udgiften til vedligeholdelsen af skybrudsløsningen finansieres af HOFOR. Udgifterne til vedligeholdelsen forventes at udgøre 1 % af anlægsudgiften, svarende til 358.000 kr. til drift af det hydrauliske anlæg.
Som følge af HOFORs midlertidige nedlæggelse af parkeringspladser i forbindelse med tunnelprojektet forventes et indtægtstab på 5.400 kr. årligt pr. parkeringsplads (blå zone) svarende til ca. 0,7 mio. kr. i 2018 og ca. 0,3 mio. kr. i 2019-2020. Indtægtstabet i 2018 dækkes af Teknik- og Miljøforvaltningens ramme i 2018, mens indtægtstab i 2019 og 2020 vil indgå i budgetforhandlingerne for Budget 2019. Derudover følger et indtægtstab fra de fem permanent nedlagte pladser i skitseforslaget på 0,03 mio. kr. pr. år fra 2021 og frem. På grund af loven om modregning af marginale parkeringsindtægter i bloktilskuddet har indtægtstabet ingen finansiel betydning, men påvirker kun servicemåltallet.
Videre proces
Teknik- og Miljøforvaltningen og HOFOR afholder i samarbejde et orienterende borgermøde ultimo 2017 om det kommunale overfladeprojekt og HOFORs tunnelprojekt.
Teknik- og Miljøforvaltningen projekterer skitseforslaget med henblik på anlæg. Hvis projekteringen medfører væsentlige ændringer i forhold til dispositionsforslaget, vil Teknik- og Miljøudvalget blive orienteret.
Eventuelle beslutninger i forbindelse med Budget 2018 indarbejdes i den videre konkretisering af projektet.
Pernille Andersen /Anders Møller
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalg godkender,
- at skitseforslaget til skybrudsløsning på Strandboulevarden mellem Løgstørgade og Nordre Frihavnsgade danner grundlag for færdigprojektering, jf. bilag 3A-F.
- at hastigheden for trafikanterne på strækningen Vordingborggade til Nordre Frihavnsgade nedsættes fra 50 km/t til 40 km/t.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. september 2017
Et samlet udvalg fremsatte følgende ændringsforslag til et nyt 3. at-punkt:
”At der frem mod Overførselssagen 2017-2018 udarbejdes budgetnotater om:
- At etablere midlertidige parkeringspladser i hele anlægsperioden.
- At antallet af parkeringspladser efter anlægsprojekter øges, så belægningsprocenten bringes ned under 100.
- At projektere og etablere cykelstier og afskærmning ud mod vejen.
Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.
Den således ændrede indstilling blev godkendt med seks stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.
Jakob Næsager (C) standsede sagen i medfør af kommunestyrelseslovens § 23, og sagen indbringes dermed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne konstaterer med stor beklagelse, at der ikke er fundet penge til den store løsning med begrønning, cykelløsning og bænke mv.”
Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er med stor forundring og beklagelse, at vi må notere os, at det planlagte projekt kan medføre øget trafikal usikkerhed for de børn og voksne, der kommer til at bruge de rekreative områder uden en klar adskillelse. Endvidere noteres det, at der ikke er indlagt en fremtidig cykelsti i planlægningen, samt vi noterer os, at træregnskabet ikke er 1:1, hvilket vil medføre en forringelse af det biologisk grønne.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. oktober 2017
Indstillingen blev godkendt med 36 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, og F.
Imod stemte: V, O, C, I og Kasper Heumann Kristensen (Løsgænger).
Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Dansk Folkeparti tilsluttede sig:
”Partierne konstaterer med stor beklagelse, at der ikke er fundet penge til den store løsning med begrønning, cykelløsning og bænke mv.”
Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Det er med stor forundring og beklagelse, at vi må notere os, at det planlagte projekt kan medføre øget trafikal usikkerhed for de børn og voksne, der kommer til at bruge de rekreative områder uden en klar adskillelse. Endvidere noteres det, at der ikke er indlagt en fremtidig cykelsti i planlægningen, samt vi noterer os, at træregnskabet ikke er 1:1, hvilket vil medføre en forringelse af det biologisk grønne.”