Mødedato: 12.10.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Implementering af den nye planlov mv.

Planloven og Naturbeskyttelsesloven er ændret og for at kommunen kan udnytte de nye muligheder skal Borgerrepræsentationen tage stilling til implementeringen af lovændringerne.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende at høringsperioden ved mindre forslag til kommuneplantillæg, der ikke er ledsaget af et lokalplanforslag, er mindst 4 uger eksklusiv ferier mv., herunder juli måned,
  2. at godkende, at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommuneplantillæg, som implementerer planlovens nye detailhandelsbestemmelser, jf. løsningsafsnittet om detailhandel,
  3. at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at udpege og ansøge om at få strandbeskyttelseslinjen ophævet på havne mv. omfattet af strandbeskyttelseslinjen, jf. løsningsafsnittet om Naturbeskyttelsesloven.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Folketinget vedtog lov om ændring af planloven den 1. juni 2017, med ikrafttræden den 15. juni 2017 (Lov nr. 668 af 08/06/17). Med planlovændringen indførtes bl.a. mulighed for nye minimumshøringsfrister for mindre kommuneplantillæg og bedre udviklingsmuligheder for detailhandlen.

Folketinget vedtog ligeledes lov om ændring af naturbeskyttelsesloven den 1. juni 2017 (Lov nr. 681 af 08/06/17). Med lovændringen blev det bl.a. muligt for kommunerne at ansøge Miljø- og Fødevareministeren om at få ophævet strandbeskyttelseslinjen på havne mv.

Som følge af lovændringerne skal Borgerrepræsentationen tage til stilling til detailhandelsområdet, nye minimumshøringsfrister samt bemyndige Økonomiforvaltningen til at ansøge om at få ophævet strandbeskyttelseslinjen på havne mv. på vegne af Borgerrepræsentationen.

Løsning

Høringsperiode ved kommuneplantillæg

Med den nye planlov er det blevet muligt at fastsætte kortere høringsfrister end minimum 8 uger for visse planforslag.

For forslag til ændringer af kommuneplanen, der alene omhandler mindre ændringer i kommuneplanens rammedel, der ikke strider mod planens hovedprincipper, eller uvæsentlige ændringer i planens hovedstruktur, kan Borgerrepræsentationen fastsætte en frist på minimum 4 uger for den offentlige høring. En høringsperiode på minimum 4 uger vil muliggøre en hurtigere og mere smidig tilpasning af kommuneplanen ved mindre byggeprojekter, anvendelsesændringer mv.

Ved fastsættelsen af høringsperioden skal kommunen i hvert enkelt tilfælde sikre, at fristen er passende og tillader rimelig tid til at informere og inddrage offentligheden med henblik på at opnå reel inddragelse. Det kan således i enkelte tilfælde være nødvendigt at fastlægge en længere høringsfrist end 4 uger.

For lokalplanforslag er høringsfristen i planloven ændret fra mindst 8 uger til mindst 4 uger, dog ved helt små ændringer mindst 2 uger. Teknik- og Miljøudvalget har anbefalet Borgerrepræsentationen, at høringsfristen for lokalplanforslag forsat er på minimum 8 uger, ved helt små ændringer, dog 2 uger. Sagen blev godkendt af Borgerrepræsentation den 21. september 2017.

Så længe der opretholdes en høringsfrist på 8 uger for lokalplanforslag, anbefaler Økonomiforvaltningen at forslag til kommuneplantillæg, der sendes i høring sammen med forslag til lokalplaner får samme høringsperiode som lokalplanforslaget, mens mindre kommuneplantillæg, der ikke er ledsaget af et lokalplanforslag, får en høringsperiode på minimum 4 uger, der forlænges ved ferie, helligdage mv. Forslag til kommuneplan samt større kommuneplantillæg skal fortsat være i høring minimum 8 uger.

Detailhandel

Ved ændring af planloven er der skabt mere fleksible rammer for detailhandlen, idet bl.a. den maksimale størrelse for butikker med udvalgsvarer er ophævet. Kommunen har således kompetencen til frit at fastlægge det maksimale etageareal for udvalgsvarebutikker i kommuneplanen. Planloven indeholder desuden øgede maksimale størrelser for dagligvarebutikker.

Økonomiforvaltningen foreslår, at forvaltningen påbegynder arbejdet med et kommuneplantillæg for at implementere planlovens nye muligheder, dog således at Kommuneplan 2015 overordnede detailhandelsstruktur respekteres. Der foreslås et tillæg nu, i stedet for at vente til den kommende kommuneplanrevision, for at imødekomme efterspørgslen efter muligheden for store udvalgsvarebutikker i bymidterne, der udgør en vigtig del af den overordnede detailhandelsstruktur.

Naturbeskyttelsesloven

Med ændringen af naturbeskyttelsesloven er det blevet muligt for kommunerne inden den 1. juni 2018 at ansøge Miljø- og Fødevareministeren om ophævelse af strandbeskyttelsen på en havn og på arealer mellem byen og havnen og dermed få mulighed for at binde havn og by bedre sammen.

Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at Økonomiforvaltningen bemyndiges til på vegne af Borgerrepræsentationen at ansøge Miljø- og Fødevareministeren om ophævelse af strandbeskyttelseslinjen på relevante havnearealer og arealer beliggende mellem byen og havnen i de tilfælde, hvor strandbeskyttelseslinjen er til hinder for arealernes hensigtsmæssige anvendelse (til f.eks. havneaktiviteter, rekreative aktiviteter mv.).

Øvrige lovændringer

Lovændringerne har medført en række andre ændringer vedrørende bestemmelser til sikring af produktionserhverv, adgang til at dispensere til midlertidige anvendelser mv., som alle vil være af betydning for Københavns Kommune.

Yderligere implementering af lovændringer, der henhører under Økonomiudvalget, såsom retningslinjer for beliggenheden af erhvervsområder mv. vil ske i forbindelse med den kommende kommuneplanrevision.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Borgerrepræsentationens godkender de nye minimumshøringsfrister, vil Økonomiforvaltningen administrere i overensstemmelse hermed.

Hvis Borgerrepræsentationen godkender, at Økonomiforvaltningen påbegynder udarbejdelse af forslag til kommuneplantillæg vedrørende detailhandel, sættes planarbejdet i gang.

Hvis Borgerrepræsentationens godkender bemyndigelse af Økonomiforvaltningen, vil forvaltningen påbegynde undersøgelse af hvilke arealer, der skal indgå i ansøgningen til Miljø- og Fødevareministeren. En eventuel ansøgning vil Økonomiudvalget blive orienteret om.

 

Peter Stensgaard Mørch                                  /Søren Tegen Pedersen

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende at høringsperioden ved mindre forslag til kommuneplantillæg, der ikke er ledsaget af et lokalplanforslag, er mindst 4 uger eksklusiv ferier mv., herunder juli måned,
  2. at godkende, at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommuneplantillæg, som implementerer planlovens nye detailhandelsbestemmelser, jf. løsningsafsnittet om detailhandel,
  3. at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at udpege og ansøge om at få strandbeskyttelseslinjen ophævet på havne mv. omfattet af strandbeskyttelseslinjen, jf. løsningsafsnittet om Naturbeskyttelsesloven.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. oktober 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. oktober 2017

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top