Restaurering af Remiseparken
Restaurering af Remiseparken
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde onsdag den 12. juni 2002
BR 321/02
Restaurering af Remiseparken
Restaurering af Remiseparken
Indstilling om, at Remiseparken i Sundbyvester på Amager restaureres med etablering af bænke, borde, grillpladser og plantning af frugttræer, samt at der på Vej & Park's anlægsramme (konto 0.21.3. Parker og legepladser) anvises en udgiftsbevilling på 500.000 kr.
(Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at Remiseparken i Sundbyvester på Amager restaureres med etablering af bænke, borde, grillpladser og plantning af frugttræer,
at der på Vej & Park's anlægsramme (konto 0.21.3. Parker og legepladser) anvises en udgiftsbevilling på 500.000 kr.
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2002
Anbefalet
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
Remiseparken er nedslidt og behovene har ændret sig i andre retninger, end da parken blev anlagt sidst i 60'erne. Parken er omhegnet af lavt trådnet, som foreslås fjernet for at få en venligere udformning end den nuværende. Derudover omfatter forslaget enkle ændringer af terrænet og plantning af frugttræer og buske.
Remiseparken er underforsynet med borde og bænke og grillpladser. De få opholdsteder i parken bliver hurtigt optaget. Remiseparken foreslås forsynet med flere bænke, borde og grillpladser og i tilslutning hertil den nødvendige belægning.
Der er på "Investeringsplan for Vej & Park 2002-2007" (BTU 133/2002) afsat 500.000 kr. til renovering af Remiseparken.
SAGSBESKRIVELSE
Remiseparken er en kommunal park, som ligger omkranset af et etagebyggeri i Sundbyvester på Amager i området mellem Englandsvej og Røde Mellemvej. I sammenhæng med Remiseparken ligger to bemandede legepladser (Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen). De to legepladser benytter også arealer i Remiseparken.
Remiseparken blev planlagt og anlagt i forbindelse med opførelsen af etagebyggeri i Urbanplanen. Parken blev forsynet med overskudsjord fra de mange byggerier i perioden og denne jord gav mulighed for at lave et landskab med bakker og legemuligheder for børn.
Før bebyggelsens opførelse i slutningen af 60'erne, var der landbrug i området. Parkens navn skyldes en vildtremise, som lå i en del af den nuværende park.
Friluftsrådet tildelte i år 2000 Remiseparken prisen "Byens Grønne Blad" og hædrede parken for at være en af byens grønne steder.
I november 2000 afholdte beboerforeningerne et parkseminar med inddragelse af beboere i bebyggelsen, der omgiver Remiseparken. Fællesadministrationen 3B og en inviteret landskabsarkitekt deltog i seminaret. Målet var at få idéer frem til fornyelse og restaurering af Remiseparken. De beskrevne forslag er hentet fra dette seminar.
Borgerne ønskede at oprette et parkråd, men da Bygge- og Teknikforvaltningen er i færd med at evaluere arbejdet med de eksisterende parkråd, ønsker Bygge- og Teknikforvaltningen at afvente denne evaluering, inden nye parkråd oprettes.
Uddybning af indstilling
Eksisterende forhold
Parken fungerer som oplandspark med legefunktioner for børn og udeopholdsmuligheder for voksne. Remiseparken fremtræder robust og rimeligt velholdt trods det store slid. Remiseparken har over hele året et meget stort besøgstal. Borgernes brug af parken har ændret sig i takt med tiden og den ændrede befolkningsammensætning. Parken anvendes i sommerhalvåret ofte til udespisning og aftenophold for de spisende familier. Der er på enkelte steder jordvolde, som hindrer frit udsyn. Der er flere legetilbud for børn og unge. Boldburet vurderes at fungere godt og ændres ikke. Der er to soppebassiner, hvoraf det ene vurderes overflødigt.
Fremtidige forhold – indsatsområder
Omlægning af jordvolde
De omtalte jordvolde graves væk og den eksisterende kælkebakke/amfiscene bliver forhøjet en anelse og modelleret, så den bedre kan anvendes til lokale teaterarrangementer.
Plantning af træer og buske
Remiseparken foreslås suppleret med frugttræer og frugtbuske. På udvalgte steder plantes valnøddetræer, æbletræer og pæretræer på kraftigt voksende grundstammer, som kan sikre robuste træer. Hvor der er behov for lave vækster plantes ribs, solbær og stikkelsbær o. lign.
Adgangen fra Peder Lykkes Vej er vanskelig at finde. Der arbejdes på længere sigt at markere den med beplantning, så man bedre ledes ind i parken.
Opstilling af parkudstyr m.m.
Der stilles bænke og borde op i nærheden af stier i de mest robuste områder. I tilknytning til disse borde og bænke etableres grillsteder.
Enkelte steder i nærheden af stierne lægges fliser i skakmønster i plænen, så der kan spilles brætspil o. lign.
Økonomi
De samlede anlægsomkostninger til realisering af projektet er beregnet til 500.000,- kr., som fordeler sig på følgende poster:
Udgiftspost |
Kroner |
Jordarbejder og rydning |
170.000,- |
Beplantning, inventar og belægninger |
220.000,- |
Anlægssum |
390.000,- |
Uforudsigelige tillægsarbejder |
50.000,- |
Projektering, byggeledelse, fagtilsyn |
60.000,- |
I alt |
500.000,- |
Miljøvurdering
Remiseparken bidrager i høj grad til naturformidling og rekreation for byens borgere i området. Forslaget indebærer en forbedring af nærmiljøet og vil til en vis grad forbedre miljøet for fugle og insekter med de blomstrende træer.
Der forventes ikke at findes forurenet jord.
Høring
De lokale beboerforeningers bestyrelser er sammen Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bemandede legepladser og Fællesadministrationen 3B draget ind som høringspartere i planlægningen af restaureringen og fornyelse af Remiseparken. Disse parter er orienteret om forslaget om det fornyede indhold af Remiseparken. Forslaget til restaureringen er en imødekommelse af en del af de ideer, der opstod på beboernes parkseminar november 2000. Det har ikke været muligt at imødekomme alle parkseminarets idéforslag; blandt andet kan Bygge- og Teknikforvaltningen ikke indrette bålplads i området p.g.a. brandfare for den nærliggende fleretagers boligbebyggelse.
Det videre arbejde vil foregå i tæt dialog med de ovennævnte parter.
Andre konsekvenser
Ingen.
BILAG VEDLAGT
Plantegning 1:2000
Ole Bach