Indretning af Bygning på Sundholmsvej til husvilde
Indretning af Bygning på Sundholmsvej til husvilde
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde onsdag den 12. juni 2002
BR 361/02
Indretning af Bygning på Sundholmsvej til husvilde
Indretning af Bygning på Sundholmsvej til husvilde
Indstilling om, at de to nederste etager af den tomme "Bygning 10 Syd" på Sundholm indrettes til ca. 60 husvilde, og at de øverste to etager friholdes til midlertidige boliger til andre særlige grupper i overensstemmelse med det eksisterende plangrundlag, at etableringsudgiften i forbindelse med indretningen af husvildeboligerne på i alt 6,6 mill. kr. afholdes indenfor den givne budgetramme til hjemløseområdet i 2002, at udgifter til driften af husvildeboligerne forudsættes at hvile i sig selv, primært finansieret ved beboernes egenbetaling, evt. suppleret med bevilling fra lokalcentret i henhold til servicelovens § 66, samt at Projektgruppen vedr. boligområdet får afklaret kommune- og lokalplanforholdene for området samt afholder bygherrekonkurrence blandt de almene boligselskaber i Københavns Kommune, med det formål i begge bygninger at etablere boliger og bofællesskaber for særligt udsatte gr upper.
(Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder,
at de to nederste etager af den tomme "Bygning 10 Syd" på Sundholm indrettes til ca. 60 husvilde, og at de øverste to etager friholdes til midlertidige boliger til andre særlige grupper i overensstemmelse med det eksisterende plangrundlag.
at etableringsudgiften i forbindelse med indretningen af husvildeboligerne på i alt 6,6 mill. kr. afholdes indenfor den givne budgetramme til hjemløseområdet i 2002
at udgifter til driften af husvildeboligerne forudsættes at hvile i sig selv, primært finansieret ved beboernes egenbetaling, evt. suppleret med bevilling fra lokalcentret i henhold til servicelovens §66.
at Projektgruppen vedr. boligområdet får afklaret kommune- og lokalplanforholdene for området samt afholder bygherrekonkurrence blandt de almene boligselskaber i Københavns Kommune, med det formål i begge bygninger at etablere boliger og bofællesskaber for særligt udsatte grupper.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2002
Kontorchef Jørgen Rybirk deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev tiltrådt.
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.
RESUME
På Sundholmsvej 10 ligger de to bygninger, "Bygning 10 Syd" og "Bygning 10 Nord", som har været udlejet til Amager Hospital indtil 1. juli 2001 og p.t. står tomme. Kommunen ejer bygningerne og de administreres af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. De to bygninger er hver på 1986 m2.
For at kunne yde service jvf. lov om social service, § 66-husvilde, foreslås at en del af "Bygning 10 Syd" indrettes til ca. 60 husvilde.
Det foreslås, at de to nederste etager i "Bygning 10 Syd" indrettes til midlertidige boliger til ca. 60 husvilde. Der kan dermed forventes en reduktion af de løbende udgifter til hotelophold til husvilde, der svarer til ca. en halvering af de løbende udgifter i året 2001, der udgjorde 8,8 mill. kr. Foreløbige opgørelser over udgifter til hotelophold til husvilde viser, at alene for første kvartal af 2002 var udgiften 5,5 mill. kr.
Det forudsættes, at de lokale centre, der anbringer enlige og familier i husvildeboliger, udarbejder handleplaner for de pågældende således, at opholdet bliver så kort som muligt.
Der forhandles med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om at "Bygning 10 Nord" udlejes midlertidigt til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. I udlejningsperioden vil Projektgruppen vedr. boligområdet afklare den fremtidige anvendelse.
SAGSBESKRIVELSE
Det er besluttet, at Projektgruppen vedr. boligområdet skal vurdere "Bygning 10 Nord" og "Bygning 10 Syd" på Sundholmsvej 10 med henblik på muligheden for at etablere boliger og bofællesskaber som beskrevet i indstillingen "Boliger og Bofællesskaber til særligt udsatte grupper, tiltrådt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 24. oktober 2001.
De to bygninger har været udlejet til Amager Hospital indtil 1. juli 2001 og står pt. tomme. Kommunen ejer bygningerne og de administreres af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. De to bygninger er hver på 1986 m2.
Planforholdene
For at realisere projektet med boliger/bofællesskaber til særligt udsatte grupper skal der afholdes en bygherrerkonkurrence blandt de almene boligselskaber i Københavns Kommune. Til gennemførelse af bygherrekonkurrencen har Stadsarkitekten givet tilsagn om støtte. Stadsarkitekten har anbefalet, at bygningerne anvendes til boliger/bofællesskaber.
Det anbefales derfor, at Projektgruppen vedr. boligområdet i udlejningsperioden får afklaret forholdene i området samt afholder bygherrerkonkurrence blandt de almene boligselskaber i Københavns Kommune, med det formål at etablere boliger og bofællesskaber for særligt udsatte grupper.
Udlejning af "Bygning 10 Nord"
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har oplyst, at man er meget interesseret i en del af bygningerne, som vil være særdeles egnede til brug for undervisning af f.eks. multihandicappede og autistiske voksne. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er interesseret i en midlertidig lejekontrakt. "Bygning 10 Nord" er umiddelbart anvendelig til formålet. Der forhandles p.t. med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om ovennævnte forhold.
Restarealerne
I dag er en mindre mellembygning mellem "Bygning 10 Nord" og "Bygning 10 Syd" lejet af et jordmodercenter, der er indstillet på at flytte, hvis nye lokaler kan anvises. Jordmodercentret vil dog ikke blive berørt af ovenstående.
De øverste to etager i "Bygning 10 Syd" kan evt. indrettes til midlertidige boliger til andre særlige grupper i overensstemmelse med det eksisterende plangrundlag.
Indretning af "Bygning 10 Syd" til husvilde
Med henblik på at kommunen kan opfylde sine forpligtelser over for husvilde, jf. §66 i lov om social service, foreslås at "Bygning 10 Syd" indrettes til ca. 60 husvilde.
De nederste 2 etager i "Bygning 10 Syd" kan anvendes permanent til husvilde. Der er tale om ca. 480 m2 pr. etage med plads til mindst 30 personer på hver etage. I alt ca. 60 personer. Dette giver i gennemsnit 16 m2 til hver beboer inkl. fællesarealer.
Besparelse på "hotelkontoen".
Etablering af husvildeboligerne forventes at medføre en besparelse i udgifterne til hotelophold. Såfremt den enlige/familie i gennemsnit bor i husvildeboligen i et halvt år, vil ejendommen i løbet af et år kunne rumme i alt ca. 120 familier, svarende til ca. 70 pct. af antallet af husvilde, som i 2001 boede på hotel.
Det synes realistisk at antage, at der ved etablering af husvildeboligerne vil kunne spares et beløb svarende til ca. halvdelen af de udgifter, som i 2001 har været afholdt til dækning af hotelophold, ca. 4,0 mill. kr. Besparelsen gælder for den lovbundne funktion 5.99. Der kan ikke ske en udligning mellem de to typer udgifter.
MILJØVURDERING
Ingen
ØKONOMI
Vedrørende etableringsudgifter
Udgifter til indretning af boliger, køb af møbler m.m. skønnes til 0,6 mill. kr. De samlede etableringsudgifter til indretning af de ca. 60 husvilde boenheder i "Bygning 10 syd" anslås til ca. 3,3 mill. kr. pr. etage, i alt ca. 6,6 mill. kr. som foreslås afholdt inden for den i 2002 givne budgetramme til hjemløseområdet. Udgifterne finansieres på følgende måde:
1. Endnu ikke disponerede midler fra budgetaftalenes for 2002 bevilling på 5 mill. kr. til hjemløseområdet Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede på mødet den 10. oktober 2001, at den ved budgetaftalen givne ekstra bevilling på 5 mill. kr. udmøntes således, at bevillingen fra 2005 anvendes til fuld kommunal finansiering af projekt "Plejekollektiv til hjemløse stofmisbrugere" og i årene 2002-2004 således, at der anvendes 1,5 mill. kr. kommunal medfinansiering af projekt "Plejekollektiv til hjemløse stofmisbrugere" samt 1 mill. kr. til klargøring af grunde til skæve boliger. I årene 2002-2004 er således udisponerede midler på 2,5 mill. kr.. De 2,5 mill. Kr. foreslås at medgå til finansiering af husvildeboligerne.
|
2,5 mill. kr. |
2. Omstillingspulje på hjemløseområdet Budgetrammen for 2002 indeholder en omstillingspulje på I alt 4,5 mill. kr. Restfinansieringen foreslås dækkes af denne pulje. |
4,1 mill. kr. |
Etableringsudgifter i alt |
6,6 mill. kr. |
Årlige driftsudgifter
De årlige driftsudgifter anslås til:
Løn, viceværter og ejendomsadministration. |
0,9 mill. kr. |
Almindelige ejendomsudgifter. |
0,6 mill. kr. |
Løbende vedligeholdelse af boliger mm.. |
0,5 mill. kr. |
Udgifter i alt |
2,0 mill. kr. |
Indtægter, opholdsbetaling. 100 kr. pr. nat pr. bolig. |
2,0 mill. kr. |
Netto årlige driftsudgifter |
0,0 mill. kr. |
Husvildeboligerne forudsættes at hvile i sig selv, således at de løbende driftsudgifter dækkes af opholdsbetalingen.
Opholdsbetalingen forudsættes at dække de løbende ejendomsudgifter, udgifter til ekstraordinær rengøring og vedligeholdelse af boligerne samt løn til 2 viceværter samt en ejendomsadministrativ medarbejder. Sidstnævnte skal bl.a. varetage administration af beboernes opholdsbetaling.
De løbende ejendomsudgifter som el, vand, varme, udvendig vedligeholdelse, skatter og afgifter mm. er opgjort på baggrund af oplysninger om H:S`hidtidige huslejebetaling.
Herudover foreslås afsat 0,5 mill. kr. til dækning af udgifter til rengøring af fællesarealer, særlig rengøring og reparationer ved misligeholdelse eller ekstraordinær slitage.
Beboerne forudsættes at betale 100 kr. pr. bolig/værelse pr. nat. Under forudsætning af 95 pct. belægning vil der kunne opnås en samlet årlig driftsindtægt på ca. 2 mill. kr.
En husvild kan i henhold til retssikkerhedsloven påklage afgørelser efter servicelovens §66 til Det Sociale Nævn, herunder kommunens fastsættelse af opholdsbetalingen.
Tidshorisont
Det forventes, at bygningerne kan tages i brug indenfor en tidshorisont på 4-5 mdr.
HØRING
Ingen
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
BILAG
- Billede af Sundholm
- Tegning over Sundholm
Grethe Munk
/
Torben Brøgger