Fritidstilbud til Øresundsskolen og Friluftsskolen
Fritidstilbud til Øresundsskolen og Friluftsskolen
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde onsdag den 12. juni 2002
BR 323/02
Fritidstilbud til Øresundsskolen og Friluftsskolen
Fritidstilbud til Øresundsskolen og Friluftsskolen
Indstilling om, at de nuværende specialfritidsafdelinger ved Friluftsskolen og Øresundsskolen oprettes som KKFO´er i overensstemmelse med de retningslinier, som Borgerrepræsentationen har fastsat for etablering af KKFO´er, idet der dog for Øresundsskolens vedkommende dispenseres fra bestemmelserne om forældreråd.
(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at de nuværende specialfritidsafdelinger ved Friluftsskolen og Øresundsskolen oprettes som KKFO´er i overensstemmelse med de retningslinier, som Borgerrepræsentationen har fastsat for etablering af KKFO´er, idet der dog for Øresundsskolens vedkommende dispenseres fra bestemmelserne om forældreråd
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 13. marts 2002:
Udvalget forventer, at forældre og ansatte inddrages i udarbejdelse af høringssvarene.
Udvalget tiltrådte forvaltningens indstilling.
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 13. marts 2002 at sende sagen vedrørende etablering af fritidstilbud på Øresundsskolen og Friluftsskolen til høring i de berørte skolebestyrelser og fremhævede i den forbindelse, at forældre og ansatte skulle inddrages i udarbejdelse af høringssvarene. Øresundsskolen tilslutter sig at det etablerede fritidstilbud oprettes som KKFO ved Øresundsskolen.
Det foreslås derfor, at de nuværende specialfritidsafdelinger ved Friluftsskolen og Øresundsskolen etableres som KKFO´er i overensstemmelse med de retningslinier, som Borgerrepræsentationen har fastsat for etablering af KKFO´er, idet der dog for Øresundsskolens vedkommende dispenseres fra bestemmelserne om forældreråd.
Denne model er godkendt af Borgerrepræsentationen den 6. september 2001 for den nyetablerede specialskole til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser, som har fået navnet Frejaskolen.
Spørgsmålet om etablering af KKFO´er skal endvidere forelægges for Borgerrepræsentationen.
SAGSBESKRIVELSE
Specialfritidsafdelingen ved Friluftsskolen
Friluftsskolen er en specialafdeling for børn med motoriske handicaps, og afdelingen er tilknyttet Skolen ved Sundet. På nuværende tidspunkt benytter ca. halvdelen af Friluftsskolens elever fritidstilbuddet på skolen. Fritidsafdelingen har basislokaler, som er placeret på Friluftsskolens område, således at børnene kan anvende skolens faglokaler samt legeplads om eftermiddagen. Personalet i fritidsafdelingen deler endvidere møde- og personalefaciliteter med skolens personale.
Fritidsafdelingen er i øjeblikket normeret til 15 børn mellem 7 og ca. 14 år, men er i forbindelse med udbygning af skolen under udvidelse, hvorefter der vil kunne rummes i alt 30 børn og unge. Efter udvidelsen er fritidsafdelingen indrettet således, at børnene kan fordeles i 2 grupper af 15 børn. Det vil herefter være muligt at skille børnene efter alder og udvikling i en indskolingsgruppe og en gruppe for de lidt ældre børn. Udvidelsen forventes færdig inden sommerferien 2002.
De fleste af børnene bruger hjælpemidler som kørestole, gang- og/eller ståstativer og er stærkt afhængige af hjælp til at indgå i almindelige fritidsaktiviteter samt til træning af motorikken, spisning og toiletbesøg mv.
Fritidsafdelingen er ikke oprettet efter serviceloven, men oprettet som et særligt fritidstilbud til de elever fra skolen, der har behov for et pasningstilbud efter skoletid. Skoleinspektøren ved Skolen ved Sundet er den formelle leder af fritidsafdelingen.
Fritidsafdelingen har med det nuværende driftsbudget og den eksisterende normering ikke mulighed for at yde den pædagogiske standard, som udøves i andre institutioner under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Fritidsafdelingens nuværende åbningstid på 20 timer om ugen giver hverken tid til forberedelse af arbejdet med børnene eller mulighed for at indgå i samtænkning med skolen.
I forbindelse med at fritidstilbuddet i løbet af foråret udvides med 15 pladser til i alt 30 pladser, vil det være hensigtsmæssigt at etablere fritidstilbuddet som en KKFO. Driftsbudget og personalenormering vil således blive reguleret, og fritidstilbuddet vil svare til standarden på andre specialinstitutioner i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
Forvaltningen anbefaler, at fritidsafdelingen på Friluftsskolen etableres som KKFO i henhold til de retningslinier, som Borgerrepræsentationen har fastsat for etablering af KKFO.
Specialfritidsafdelingen ved Øresundsskolen
På baggrund af en kraftig vækst i elevgrundlaget samt for at imødekomme akutte kapacitetsproblemer for skole- og fritidspladser til børn med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder besluttede Uddannelses og Ungdomsudvalget den 24. februar 1999 at etablere en ny specialskole med integreret fritidshjem til elever, der ikke længere kunne rummes på Strandparkskolen.
Øresundsskolen er projekteret, således at der er afsnit, hvor eleverne kan modtage et integreret undervisnings- og fritidstilbud i de samme lokaler hele dagen. Disse afsnit er hovedsageligt til autister og til børn med selektive opmærksomhedsforstyrrelser. Disse elevgrupper har et særligt stort behov for at opholde sig i et gennemskueligt pædagogisk miljø med en fast struktur og sammenhæng mellem undervisningen og det socialpædagogiske tilbud. Pædagoger og lærere arbejder derfor tæt sammen i team om at tilrettelægge disse elevers samlede skole og fritidstilbud.
Fælles for de forskellige afsnit på skolen er, at der er et tæt samarbejde mellem fritidstilbuddet og undervisningstilbuddet. Der er dagligt overlap, hvor lærere og pædagoger planlægger fælles indhold, desuden er der planlagt fællesarrangementer mellem skole og fritidsafdeling. Der anvendes i alle afsnit et helhedssyn, som sætter det enkelte barn i centrum for både undervisningen og den socialpædagogiske indsats. Et sådan helhedssyn er særligt påkrævet i forhold til de særlige livsomstændigheder, som børn med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder har.
Forvaltningen har i samarbejde med skolebestyrelse og ledelse på Øresundsskolen ansat afdelingsleder og stedfortræder til fritidsafdelingen. Disse deltager i skolens ledelse efter de samme vilkår, som er gældende for KKFO.
Forvaltningen anbefaler, at fritidstilbuddet på Øresundsskolen etableres som KKFO i henhold til de retningslinier, som Borgerrepræsentationen har fastsat for etablering af KKFO, idet der dog dispenseres fra bestemmelserne om forældreråd.
De økonomiske konsekvenser af at etablere 15 pladser i fritidstilbuddet ved Friluftsskolen som KKFO beløber sig til 1.034.175 kr. Dette beløb kan finansieres inden for rammerne af de samlede bevillinger til etablering af fritidshjemspladser i 2002.
Etablering af fritidsafdelingen ved Øresundsskolen som KKFO har ingen økonomiske konsekvenser.
Miljøvurdering
Ingen konsekvenser
Sagen har været sendt til høring i de berørte skolebestyrelser, og det blev i den forbindelse fremhævet, at forældre og ansatte skulle inddrages i udarbejdelse af høringssvarene. Øresundsskolen tilslutter sig, at det etablerede fritidstilbud oprettes som KKFO ved Øresundsskolen.
BILAG VEDLAGT
- Høringssvar fra Øresundsskolen
Peter Rasmussen
Marie Thun