Mødedato: 12.05.2005, kl. 17:30

Frit leverandørvalg - henvendelse fra statsamtet

Se alle bilag

Frit leverandørvalg - henvendelse fra statsamtet

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 12. maj 2005

 

 

BR 274/05

Frit leverandørvalg - henvendelse fra statsamtet

Frit leverandørvalg - henvendelse fra statsamtet

 

 

Indstilling om, at orientering om frit leverandørvalg i hjemmeplejen på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens område tages til efterretning, samt at vedlagte brev til Statsamtet godkendes.

                                                                 (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at nedenstående orientering tages til efterretning,

 

at vedlagte brev til Statsamtet godkendes.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet d en 30. marts 2005

Indstillingen blev tiltrådt.

 

Venstre ønskede Venstres protokolbemærkning fra BR 14. april 2003 videreført:

"Venstre mener, at hjemmesygeplejeydelserne skal omfattes af frit valg."

 

Dansk Folkeparti ønskede Dansk Folkepartis protokolbemærkning fra BR 14. april 2003 videreført:

"Hjemmesygeplejeydelserne skal omfattes af frit valg. Der kan ikke sagligt argumenteres for, at en kommunal leverandør af hjemmesygeplejen er bedre end en privat leverandør."

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget tager indstillingen til efterretning"

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. april 2005

Godkendt.

Venstre og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 30. marts 2005.

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog den 10. april 2003 Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om "Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen", hvor der foretages en opdeling af fritvalgsordningen for Indkøbsordningen, praktisk og personlig hjælp i 15 lokalcentre og 4 handicapcentre.

Efterfølgende har Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen haft en løbende korrespondance med Socialministeriet om Københavns Kommunes udmøntning af frit leverandørvalg af personlig og praktisk hjælp. Denne korrespondance er vedlagt.

Statsamtet modtog den 3. Januar 2005 brev fra Socialministeriet, hvor Statsamtet bliver bedt om at tage stilling til Københavns Kommunes godkendelse af private leverandører i forbindelse med frit leverandørvalg i hjemmeplejen m.v. er lovlig.

Statsamtet har pr. 10. januar 2005 fremsendt skrivelse til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens sekretariat om en udtalelse via Borgerrepræsentationens Sekretariatet.

Status for frit valgs leverandører i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er pr. 25. februar 2005, at der er 1 privat leverandør af madservice i 2 lokalcentre og godkendt 1 privat leverandør af Indkøbsordning i alle 15 lokalcentre og 4 handicapcentre.

 

SAGSBESKRIVELSE

1.      Gennemgang af sagsforløbet for frit leverandørvalg af praktisk og personlig pleje.

 

Frit valgs modellen blev første gang behandlet på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 18. september 2002 (jf. FAU 408/2002), hvor udvalget tiltrådte en godkendelsesmodel. Det vil sige, de private leverandører der lever op til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens pris- og kvalitetskrav indenfor ydelseskategorierne praktisk hjælp og personlig bistand vil blive godkendt.

 

Hensigten var, at lovgivningen skulle træde i kraft pr. 1. januar 2003 på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens område.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har i forbindelse med behandlingen af "Pris- og kvalitetskrav vedrørende frit valg i hjemmeplejen " (FAU 555/2002) vedtaget de fremlagte pris- og kvalitetsmæssige krav. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget valgte at opdele Indkøbsordningen i bydele, hvilket skyldes et politisk ønske om at imødekomme borgernes ønsker om en tæt kontakt til de lokale handlende.

 

Samtidig blev det besluttet, at de private leverandører skal levere enten personlig bistand i hele kommunen og / eller praktisk hjælp i hele kommunen.

 

På Økonomiudvalgets møde Tirsdag den 28. januar 2003, blev der umiddelbart rejst tvivl om punktet "Frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp" i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens hjemmepleje herunder pris- og kvalitetskrav. Det skete på baggrund af Socialministeriets svar på en generel henvendelse fra Sundhedsforvaltningen til Socialministeriet. Spørgsmålet gik på om kommunen kan kræve om de private leverandører skal levere til hele kommunen eller udvalgte geografiske områder.

 

I forlængelse af sidstnævnte blev sagen taget af Borgerrepræsentationens dagsorden og Socialministeriet blevet kontaktet vedrørende afklaring på en række spørgsmål.  Referat af møde i Socialministeriet er vedlagt som bilag.

 

Da den private og den kommunale leverandør jf. Socialministeriet skal have samme vilkår, betyder det, at Familie – og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal foretage en opdeling af hjemmeplejen i bydele / distrikter svarende til den kommunale leverandørs organisatoriske opdeling. Der kan ikke stilles krav om at praktisk hjælp og personlig bistand skal kunne leveres i hele kommunen, når den kommunale leverandør leverer i distrikter.

 

Efterfølgende har der været afholdt møde med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, om mulighederne for at en kommune kan have to hjemmesygeplejeordninger. Dette  var foranlediget, af at Sundhedsforvaltningen også foreslår frit valg i hjemmesygeplejen.  Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har tidligere besluttet, at der ikke skal indføres frit valg i hjemmesygeplejen. Indenrigs- og Sundhedsministeriet udtalte på mødet, at der i loven intet var  til hinder for at der kunne være to forskellige ordninger i samme kommune.  I Københavns kommune kan denne opdeling sagligt begrundes i, at de to målgrupper som de to forvaltninger er væsentligt forskellige.  Referat af mødet med Indenrigs- og Sundhedsministeriet er vedlagt som bilag.

 

På den baggrund indstillede Sundheds– og Omsorgsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget to sæt pris- og kvalitetsstandarder til BR-mødet den 10. april 2003. Begge sæt pris- og kvalitetsstandarder blev godkendt.

 

Status for frit valgs leverandører i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er pr. 25. februar 2005, at der er 1 privat leverandør af madservice i 2 lokalcentre og godkendt 1 privat leverandør af Indkøbsordning i alle 15 l okalcentre og 4 handicapcentre.

 

For at skaffe flere private leverandører af praktisk og personlig pleje indkalder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen de 21 private leverandører i Sundhedsforvaltningen til et informationsmøde den 21. marts 2005.

 

1.      Henvendelse fra Statsamtet og besvarelse fra Familie- og  Arbejdsmarkedsforvaltningen

 

Statsamtet efterspørger Københavns Borgerrepræsentation om en udtalelse vedrørende Københavns Kommunes godkendelse af private leverandører i forbindelse med reglerne om frit leverandørvalg i hjemmeplejen m.v..

 

Endvidere spørges der om oplysninger de vedrørende leverandørkrav, som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen stiller til de private leverandører, samt hvorledes disse adskiller sig fra Sundhedsforvaltningen.

 

Udgangspunktet er, at Socialministeriet i brev af 23. december 2004 skriver:

 

"Adgangen til at modtage personlig og praktisk hjælp er, ligesom reglerne om frit leverandørvalg i ældreplejen, helt uafhængig af borgerens alder. Der er ikke i lovgivningen hjemmel til at forskelsbehandle modtagerne af personlig og praktisk hjælp på baggrund af kriterier som fx alder eller pga. organisatoriske forhold i kommunen. Det er kommunalbestyrelsens opgave at sikre, at borgerne – uafhængig af alder – tilbydes de ydelser, som de ifølge lovgivningen har krav på."

 

Der er afholdt møde med Socialministeriet den 14. februar 2003. På mødet deltog kontorchef Leif Sondrup og fuldmægtig Lene Brøcker fra Socialministeriet, vicedirektør Torben Brøgger og kontorchef Jan Rix Rasmussen fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og chefkonsulent Vibeke Iversen fra Økonomiforvaltningen.

Socialministeriet meddelte, at Københavns Kommune lovligt vil kunne udmønte frit valg af leverandør til personlig og praktisk hjælp forskelligt for henholdsvis den gruppe af borgere, som er omfattet af Sundheds - og Omsorgsudvalgets målgruppe, og for den gruppe af borgere, som er omfattet af Familie – og Arbejdsmarkedsudvalgets målgruppe. Socialministeriet henviste i den forbindelse tillige til de forskellige krav, der vil skulle stilles til leverandørerne inden for de to målgrupper, og hvor gruppen af psykisk syge i Københavns Kommune er forholdsmæssigt meget stor i forhold til i andre kommuner.

 

Det var således efter Socialministeriets vurdering af de særlige forhold i Københavns Kommune, at kravet om en ens frit-valgsordning for hele kommunen vil kunne fraviges.

 

Socialministeriet er i brev af  10. september 2004 blevet skriftligt informeret om København Kommunes styrelsesvedtægt  §§ 17 og 18, der forankrer forvaltningen af sundhedsmæssige og sociale opgaver til ældre, herunder hjemmepleje og øvrige omsorgsydelser i  Sundheds- og Omsorgsudvalget, medens omsorgsydelser, herunder hjemmepleje og hjælpemidler i relation til de handicappede og psykisk syge er placeret i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Denne inddeling er baseret på en klar målgruppeopdeling.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen stiller sig undrende overfor skrivelsen, da der på mødet med Socialministeriet den 14. februar 2003 blev sagt god for at København Kommune lovligt kunne udmønte frit valg af leverandører til personlig og praktisk hjælp forskelligt for den gruppe borgere, der henholdsvis er omfattet af Sundheds- og Omsorgsudvalgets målgruppe og af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens målgruppe.

 

Således er ekspertisen vedrørende psykisk syge og handicappede borgere samlet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, hvilket i praksis har vist sig at være en god opdeling, idet de psykisk syge og de handicappede har fået mere fokus på deres særlige behov.

 

De borgere, der bliver folkepensionister har mulighed for at vælge om de forsat vil have hjælp fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen eller overgå til Sundhedsforvaltningen.

 

De opstillede pris- og kvalitetskrav for Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tager således ikke udgangspunkt i en aldersopdeling, men en målgruppeopdeling af borgerne. I det daglige arbejde varetages borgernes behov for hjælp af den forvaltning, der har den største ekspertise for målgruppen.

 

På baggrund af Socialministeriets vejledning på mødet den 14. februar 2003 fremlagde Sundheds- og Omsorgsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget to særskilte sæt af pris- og kvalitetsstandarder for Borgerrepræsentationen den 10. april 2003. Begge sæt pris- og kvalitetskrav blev godkendt.

 

Samlet konklusion

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen henholder sig til at der på mødet med Socialministeriet den 14. februar blev givet en vejledning af Socialministeriet, der sagde god for at København Kommune lovligt kunne udmønte frit valg af leverandører af praktisk og personlig pleje forskelligt for den målgruppe af borgere, der er omfattet af Sundheds- og Omsorgsudvalgets målgruppe og af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets målgruppe.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen afventer afgørelse fra Den Social Ankestyrelse på en konkret borgersag, hvor borgeren klager over, at der gives 6 timers grundig rengøring i Sundhedsforvaltning og 4 timers grundig rengøring i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Såfremt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bliver underkendt i denne ankesag, så vil det koste  295 kr. X 5.400 timer = 1.593.000 kr. at udvide det eksisterende serviceniveau til 6 timers grundig rengøring.

ANDRE KONSEKVENSER

Der er på FAU-mødet den 2. februar 2005 (FA 32/2005) vedtaget, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens borgere skal have mulighed for at anvende Sundhedsforvaltningens leverandører. På den baggrund vurderer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at der ikke er væsentlige andre konsekvenser i forbindelse med udmøntningen af frit leverandørvalg i København Kommune.

 

For at skaffe flere private leverandører af praktisk og personlig pleje indkalder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen de 21 private leverandører i Sundhedsforvaltningen til et informationsmøde den 21. marts 2005.

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Bilag 1: Brev til Statsamtet

·        Bilag 2: Korrespondance med Socialministeriet

 

 

Grethe Munk

                         /

                                            Carsten Stæhr Nielsen

 

Bilag

Til top