Revision af den Boligpolitiske strategiplan for Københavns Kommune
Revision af den Boligpolitiske strategiplan for Københavns Kommune
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 12. maj 2005
BR 268/05
Revision af den Boligpolitiske strategiplan for Københavns Kommune
Revision af den Boligpolitiske strategiplan for
Københavns Kommune
Indstilling om, at "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08" med rettelsesblad godkendes og videresendes til Borgrepræsentationen med henblik på godkendelse inden forslaget sendes i offentlig høring fra medio maj til medio september 2005 sideløbende med høringen af Kommuneplanforslaget 2005.
(Økonomiudvalget)
(Sagen udsattes i mødet den 28. april 2005)
< b style='mso-bidi-font-weight:normal'>INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller:
at "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08" med rettelsesblad godkendes og videresendes til Borgrepræsentationen med henblik på godkendelse inden forslaget sendes i offentlig høring fra medio maj til medio september 2005 sideløbende med høringen af Kommuneplanforslaget 2005.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. april 2005
Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag:
"Det tilføjes på s. 18 i Boligstrategiplanen, at det er kommunens mål, at der årligt skal bygges 1000 boliger, som koster 5000 kr. at bo i om måneden."
Socialistisk Folkeparti stillede ændringsforslag om, at Økonomiforvaltningen udarbejder et notat om mulighederne for at bygge 5000 boliger til en månedlig husleje på 5000 kr. i de næste 5 år.
Der blev begæret afstemning om Enhedslistens ændringsforslag:
For stemte 2 medlemmer: Ø
Imod stemte 2 medlemmer: B og C
6 medlemmer undlod at stemme: A, F, O og V
Ændringsforslaget bortfaldt dermed på grund af stemmelighed.
Ændringsforslaget fra Socialistisk Folkeparti blev godkendt uden afstemning.
Indstillingen blev herefter anbefalet uden afstemning.
Enhedslisten tog forbehold og afgav følgende protokolbemærkning:
"Enhedslisten tager forbehold, da den foreslåede boligpolitiske strategi fortsætter den asociale boligpolitik, hvor København er ved at udvikle sig til en by for de velhavende."
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
"C stemte imod ændringsforslaget fra Enhedslisten, da det ikke er belyst, hvorvidt det er realistisk at bygge til den lavere pris, og hvorvidt der er behov for 5000 billigere og skrabede familieboliger."
Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
"SF er positiv over for forslaget om nye 5000 boliger, men ønsker det nærmere belyst, om huslejen på 5000 kr. er realistisk, og om byggeriet får en tilstrækkelig kvalitet, jf. det stillede forslag."
RESUME
Den 13. juni 2001 vedtog Borgerrepræsentationen "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 2004" med dertil hørende aftale om Københavns boligpolitik af 23. maj 2001, samarbejds- og partnerskabsaftaler samt investeringsoversigt (BR 297/01).
Siden da er gennemført en lang række tiltag inden for de udvalgte indsatsområder:
- Infrastruktur og byggemodning
- Forbedring af veje, pladser, grønne områder o.l.
- Flere boliger for unge
- Frivillige lejlighedssammenlægninger
- Information om København som boligby
- Fremme af mobiliteten på boligmarkedet
- Ekstraordinær boligsocial indsats
Samlet har det fremmet nybyggeriet i de nye boligområder og forbedringerne i de eksisterende boligkvarterer.
Det overordnede mål i den Boligpolitiskestrategiplan er at gøre København til en mere alsidig boligby, som kan give flere københavnere mulighed for at blive i byen og dermed skabe en bred befolkningssammensætning.
Et centralt mål i den Boligpolitiske strategiplan er at få etableret flere familieboliger. Samlet forventes der i perioden 2001 – 04 at være tilvejebragt ca. 6.500 flere familieboliger dels ved nybyggeri dels ved boligsammenlægninger. Seneste undersøgelse af nybyggeri viser, at 60 % af boligerne indflyttes af københavnere, og da boligsammenlægninger typisk gennemføres af københavnske famil ier, har de større bolig-er været medvirkende til at fastholde flere familier i byen.
Et andet centralt område i den Boligpolitiske strategiplan er målet om attraktive og alsidige boligområder. De flere lejlighedssammenlægninger har bidraget til at give de eksisterende boligområder en mere alsidig sammensætning m.h.t. boliger i forskellige størrelser. Byfornyelsen - ikke mindst på Vesterbro - og kvarterløftindsatsen har også haft stor betydning i form af boligfornyelse og forbedringer af byrum. Seneste evaluering af byfornyelsen viser, at indsatsen har bidraget til en bredere beboersammensætning i form af flere familier i områderne.
I den Boligpolitiske strategiplans periode, 2001 – 04 er det samlede antal af husstande med børn steget med 6 %. Det er således lykkedes at fastholde flere familier i København.
Kommuneplanstrategien "Fremtidens København og Københavnere" blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 25. marts 2004. Af Kommuneplanstrategien fremgår det, at der skal foretages en revision af den Boligpolitiske strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 04.
På baggrund
heraf er der på tværs af Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen,
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen udarbejdet
forslag til revideret boligplan. Forslaget
er vedlagt som bilag.
Den reviderede plan bygger videre på strategien, målene og indsatsområderne i den Boligpolitiske strategiplan 2001 – 04 og er en opdatering af den nuværende boligpolitik. Boligplanen har følgende indsatsområder, hvor der fra 2005 – 08 vil blive gennemført en række projekter for at realisere kommunes mål om at udvikle København, som en alsidig og attraktiv boligby:
- Nybyggeri
- Boligomdannelse.
- Byfornyelse og fysiske forbedringer
- Områdefornyelse og boligsocial indsats
- Ungdomsboliger
- Boliger for voksne med særlige behov
- Ældre- og plejeboliger
Økonomiudvalget
besluttede på sit møde den 1. marts 2005 at fremsende "Boliger for alle –
boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08" til høring i Bygge- og
Teknikudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget
samt Integrationsudvalget og Integrationsrådet.
På baggrund af udvalg og råds
høringssvar er der udarbejdet et rettelsesblad, der er vedlagt som bilag.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Den 13. juni 2001 vedtog Borgerrepræsentationen "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 2004" med dertil hørende aftale om Københavns boligpolitik af 23. maj 2001, samarbejds- og partnerskabsaftaler samt investeringsoversigt (BR 297/01).
1. Investeringer i bedre boliger til
københavnerne
De 400 mio. kr., som blev afsat til planens realisering, blev fordelt på følgende puljer:
- Infrastruktur og byggemodning – 280 mio. kr.
- Forbedring af veje, pladser, grønne områder o.l. – 50 mio. kr.
- Flere boliger for unge – 30 mio. kr.
- Frivillige lejlighedssammenlægninger – 25 mio. kr.
- Information om København som boligby – 12 mio. kr.
- Fremme af mobiliteten på boligmarkedet – 3 mio. kr.
Derudover blev der særskilt afsat 40 mio. kr. til ekstraordinær boligsocial indsats for særligt udsatte grupper.
I perioden 2001 – 04 er der gennemført følgende på de forskellige indsatsområder:
Infrastruktur
og byggemodning
I den Boligpolitiske strategiplan var det målet med de afsatte midler at få igangsat en omdannelse af gamle erhvervsområder i Nordhavnen, Sydhavnen og på Østamager til nye attraktive boligområder.
I Søndre Frihavn er der ultimo 2004 opført ca. 500 boliger, heraf ca. 200 inden for de sidste 4 år. Med det nye område ved den kommende Amerika Plads vil der kunne tilføres yderligere 500 boliger.
I Sluseholmen er den første store etape i kanalbyen i Sydhavnen planlagt med plads til op mod 1.000 boliger. Der er taget 1. spadestik til de første boliger, som forventes klar til indflytning i 2006.
På Østamager er etableringen af Amager Strandpark igangsat, og de tidligere erhvervsområder ved Amager Strand og omkring den kommende metro er under omdannelse til et større boligområde med mere end 1.500 boliger. I perioden er fuldført ca. 200 boliger i området.
Forbedring
af veje, pladser og grønne områder
I den Boligpolitiske strategiplan var det et mål at styrke lokale initiativer, som kan forbedre de eksisterende boligområder. Dette er sket via Byudviklingspuljen. Der har været stor søgning til puljen. I de første tre ansøgningsrunder er modtaget 92 ansøgninger. Lidt over halvdelen af projekterne er blevet godkendt til at modtage støtte. Puljen har typisk støttet trafiksaneringsprojekter, beplantnings- og forskønnelsesprojekter samt projekter til forbedring af torve, pladser og lege- og opholdsarealer. En del af midlerne er endvidere gået til partnerskabsområderne Tingbjerg-Utterslevhuse og Remisevænget-Dyvekevænget-Hørgården.
Flere
boliger for unge
I den Boligpolitiske strategiplan var det målet at lette de unges adgang til det københavnske boligmarked. Fra 2001 – 04 er færdiggjort 219 ungdomsboliger. Aktuelt er ca. 900 nye ungdomsboliger under opførelse. Derudover påregnes bygget ca. 800 i de kommende par år. Lidt over 900 af boligerne vil blive opført i Ørestad.
Der er i
forbindelse med udbud af grundkapitallån til nye almene familieboliger i 2003
og 2004 stillet krav om ommærkning af små almene boliger til ungdomsboliger. Disse udbud vil afstedkomme en ommærkning af ca.
1.300 boliger til unge. Efterfølgende udbud forventes at tilvejebringe omkring
900 ungdomsboliger. Samlet forventes ommærket i størrelsesordenen 2.200
små boliger til ungdomsboliger.
De afsatte midler er dels gået til etablering
af 288 ungdomsboliger i Ørestad City, dels til opførelse af nye almene
familieboliger til erstatning for små familieboliger, som ommærkes til ungdomsboliger.
Endvidere er etableret en akutliste for boligsøgende, nye studerende og gennemført en omfattende annoncering af de regionale søgemuligheder for kollegie- og ungdomsboliger i forbindelse med studiestart.
Frivillige
lejlighedssammenlægninger
I den Boligpolitiske strategiplan var det et centralt mål at fremme frivillige lejlighedssammenlægninger. Som en del af strategiplanen blev den maksimale størrelse for sammenlagte boliger hævet. I 2001 blev sammenlagt ca. 1.100 boliger i Københavns Kommune. I 2003 var antallet steget til ca. 1.600 boliger. Nogle af de afsatte midler i puljen er gået til fremme af lejlighedssammenlægninger i partnerskabsområderne: Tingbjerg-Utterslevhuse og Remisevænget-Dyvekevænget-Hørgården. Størsteparten af midlerne er imidlertid ikke udmøntet, idet den nødvendige lovhjemmel først har kunnet tilvejebringes med ikrafttrædelsen af den nye byfornyelseslov pr. 1. januar 2004. Samtidig vurderes der aktuelt på baggrund af det høje antal lejlighedssammenlægninger ikke at være behov for kommunal økonomisk støtte til fremme af sammenlægninger.
Information
om København som boligby
I den Boligpolitiske strategiplan var det et mål at fremme investorernes i nteresse for at bygge boliger i København og styrke den generelle interesse for at bo i byen.
De afsatte midler er primært gået til etableringen af Copenhagen X i samarbejde med Frederiksberg Kommune og Fonden Realdania. Copenhagen X har gennemført en række informationsaktiviteter, som har sat fokus på nybyggeriet i byen. Derudover er støtten gået til "Opzoomerne på Dansk", som har anvendt midlerne til gadeforskønnelsesprojekter og aktivitetsdage.
Fremme
af mobiliteten på boligmarkedet
I den Boligpolitiske strategiplan var det et mål at hjælpe ældre københavnere, som ønsker en mere egnet bolig og dermed fremme mobiliteten på boligmarkedet.
Midlerne er gået til etablering af en boligrådgivning for ældre på forsøgsbasis i planperioden. Boligrådgivningen drives af "Boligtrivsel i Centrum", som er en nonprofit forbrugerorganisation på ældreområdet. Boligrådgivningen skal hjælpe ældre til at få indsigt i egen boligsituation og muligheder på boligområdet, samt bidrage til at der skabes netværk blandt de ældre – f.eks. med henblik på etablering af bofællesskaber. Det har ikke været muligt at opnå lovhjemmel til at give et direkte tilskud til ældre, der ønsker at flytte fra en større til en mindre, mere ældreegnet bolig.
Ekstraordinær
boligsocial indsats
Der er i år 2000 indgået aftale mellem Københavns
Kommune og Boligselskabernes Landsforenings 1. kreds om i perioden 2001-2004 at
opføre og indrette 600-1.200 boliger til særlig udsatte grupper (særboliger) i
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens regi. Borgerrepræsentationen har
godkendt 10 nybygningsprojekter med i alt ca. 180 særboliger. 3 af byggerierne er
påbegyndt i 2004 med forventet indflytning i første halvdel af 2005. De almene
boligorganisationer har i perioden 2001-2003 tilvejebragt ca. 135 boliger i det
eksisterende byggeri.
2. Partnerskabs- og samarbejdsaftaler
I forbindelse med vedtagelsen af den Boligpolitiske strategiplan indgik kommunen partnerskabs- og samarbejdsaftaler med en række forskellige organisationer o.l. med henblik på at fremme forbedringer primært i den eksisterende by.
I nedenstående skema gøres kort status for de enkelte aftaler.
Aftaler med: |
Status: |
Opfølgning: |
Boligselskabernes Landsforenings 1. kreds |
Ommærkning af små almene familieboliger igangsat |
Behov for fornyelse af aftale |
Tingbjerg-Utterslevhuse |
Projekt iværksat under statens program "Byer for alle" og vil forløbe frem til 2006 |
Konkrete projekter gennemføres |
Remisevænget-Dyvekevænget-Hørgården |
Projekt igangsat og varer til sommeren 2007 |
Konkrete projekter gennemføres |
Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation |
Aftale har afventet lovhjemmel for kommunal støtte til lejlighedssammenlægninger |
Der foreslås gennemført informationsindsats om lejlighedssammenlægninger |
Forskellige organisationer bag Byudviklingspuljen |
Byudviklingspuljen er iværksat |
De sidste ansøgninger er behandlet ultimo 2004 |
Centralindstillingsudvalget og Københavns Universitet |
Byggeri af ungdomsboliger iværksat Analyse af ventelistesystem gennemført. Akutliste etableret |
Der foreslås fastlæggelse af behovsorienterede regler for udlejning af kommunens støttede kollegie- og ungdomsboliger |
3. Udviklingen i Københavns boliger
Med baggrund bl.a. i den Boligpolitiske strategiplan er endvidere gennemført en række tiltag i de nye boligområder og i de eksisterende boligkvarterer.
De
nye boligområder
Nybyggeriet inkl. bygningsændringer er steget fra 2001 til 2004. I 2001 blev der færdiggjort 663 boliger i København. I 2004 forventes færdiggjort ca. 1.400 boliger. Samlet forventes færdiggjort 3.700 boliger i planperioden. Over halvdelen af bolig-erne er opført i Havnestad, på Holmen og i Ørestad. Endvidere er opført omkring et par hundrede boliger både i Nordhavnen og på Østamager. De nye familieboliger er gennemsnitlig på 99 m2. Det vil sige, at de nye boliger er væsentligt større end den gennemsnitlige københavnerbolig, som i dag er på 77 m2. Endvidere er de nye familieboliger større end hvad der almindeligvis kræves i nye lokalplanområder. Det hidtidige byggeri har overvejende været private ejer- og andelsboliger. Aktuelt er der ca. 3.000 boliger under opførelse og et tilsvarende antal boligbyggerier forventes igangsat inden udgangen af 2006. Halvdelen af disse boliger forventes at være udlejningsboliger i form af almene boliger, pensionskasseboliger og kollegie- og ungdomsboliger.
De
eksisterende boligkvarterer
Fra 2001 til 2003 steg antallet af boliger omfattet af sammenlægninger fra årligt ca. 1.100 til 1.600 boliger i Københavns Kommune. I perioden 2001- 04 forventes samlet knap 3.000 større boliger som følge af sammenlægninger.
I samme periode skønnes antallet af tagboliger og omdannelse af erhverv til boliger i den eksisterende bygningsmasse også at være steget. I de kommende år forventes flere tagboliger og omdannelse af erhverv til boliger som følge af ændringer i ejerlejlighedsloven.
Fra 2001 til 2003 er de statslige midler til byfornyelsen blevet halveret. I 2003 vedtog Folketinget en ny lov om byfornyelse, som i forhold til de n tidligere lov indeholder store begrænsninger vedrørende bygningsfornyelsen. I perioden 2001 – 03 er byfornyet 1.300 – 1.500 boliger pr. år. Samlet i perioden 2001 – 04 kan forventes gennemført byfornyelse af omkring 5.500 boliger.
Ved udgangen af
2003 ophørte kvarterløftprojekterne i Kgs. Enghave, Holmbladsgade og Femkanten.
I 2000 blev kvarterløft igangsat i Nørrebro Park Kvarter og i Nord-Vest. Disse to
projekter løber frem til og med 2007. Samtidig har kommunen indgået to
partnerskabsaftaler med Tingbjerg-Utterslevhuse og Remisevænget-Dyvekevænget-Hørgården,
hvor der også i de kommende år vil ske forbedringer. Projekterne i Tingbjerg-Utterslevhuse
forløber til og med 2006, og i Remisevænget-Dyvekevænget-Hørgården ophører
projekterne medio 2007. I foråret 2005 starter områdefornyelse i Mimersgadekvarteret
og i Øresundsvejkvarteret.
4. Samlet vurdering af indsatsen
Det overordnede mål i den Boligpolitiske strategiplan er at gøre København til en mere alsidig boligby, som kan give flere københavnere mulighed for at blive i byen og dermed skabe en bred befolkningssammensætning.
Et centralt mål i den Boligpolitiske strategiplan er at få etableret flere familieboliger. Samlet forventes der i perioden 2001 – 04 at være tilvejebragt ca. 6.500 flere familieboliger, dels ved nybyggeri dels ved boligsammenlægninger. Seneste undersøgelse af nybyggeri viser, at 60 % af boligerne indflyttes af københavnere, og da boligsammenlægninger typisk gennemføres af københavnske familier, har de større boliger været medvirkende til at fastholde flere familier i byen.
Et andet centralt område i den Boligpolitiske strategiplan er målet om attraktive og alsidige boligområder. De flere lejlighedssammenlægninger har bidraget til at give de eksisterende boligområder en mere alsidig sammensætning m.h.t. boliger i forskellige størrelser. Byfornyelsen - ikke mindst på Vesterbro - og kvarterløftindsatsen har også haft stor betydning i form af boligfornyelse og forbedringer af byrum. Seneste evaluering af byfornyelsen viser, at indsatsen har bidraget til en bredere beboersammensætning i form af flere familier i områderne.
Boligbyggeriet i København har overvejende været privat i perioden, hvilket har bidraget til en mere alsidig ejerstruktur generelt for kommunen. I de kommende år med et øget alment byggeri og byggeri af pensionskasseboliger er der udsigt til ejermæssigt mere blandede boligområder i Havnen og Ørestad.
Antallet af indbyggere i København er fra 2001 til 2004 steget med 1 %. I forhold til befolkningsstigningen i 1990'erne er tilvæksten aftaget. Antallet af personer i aldersgrupperne 0 - 19 år og 30 – 64 år er vokset med 6 % fra 2001 til 2004. Derimod er antallet af 20 – 29-årige og 65-årige og derover faldet med henholdsvis 7 % og 10 %. Denne udvikling ses også af befolkningens fordeling på husstande. Antallet af enlige er således faldet med 2 % i perioden. Ligeledes er antallet af par uden børn faldet – i perioden med 3 %. Derimod er antallet af husstande med børn steget med 6 % fra 2001 til 2004. I den Boligpolitiske strategiplans periode, 2001 – 04, er det således lykkedes at fastholde flere familier i København.
5. Udfordringer
I den kommende planperiode står Københavns Kommune over for en række udfordringer på boligområdet:
- Fastholdelse af byggeriet af familieboliger på et højt niveau og udvikling af et byggeri, som henvender sig til en bredere kreds af københavnere
- Forbedringer i den eksisterende boligmasse, hvor der fortsat er mange utidssvarende boliger
- Forbedringer i de eksisterende boligkvarterer, hvor der både er behov for områdefornyelse samt boligsocial indsats og integration
- Forbedringer for særlige grupper – unge, voksne med særlige behov og ældre
I hvilken udstrækning det vil lykkes kommunen at takle disse udfordringer vil afhænge af, i hvilken grad kommunen vil have held med at overvinde de forskellige barrierer, som overvejende vil være af lovgivningsmæssig karakter. Kommunens indsats vil derfor på alle områder dreje sig om at få tilvejebragt de nødvendige ændringer og forbedringer i lovgivningen. Først og fremmest drejer det sig om lovgivningsmæssige rammer, som kan sikre et tilstrækkeligt effektivt byggeri og statslige støtteordninger, der er tilstrækkeligt attraktive og målrettede, og som matcher hovedstadens behov.
6. Forslag til revideret boligplan
Kommuneplanstrategien "Fremtidens København og Københavnere" blev vedtaget af Borgerrepræsentationen den 25. marts 2004. Af Kommuneplanstrategien fremgår det, at der skal foretages en revision af den Boligpolitiske strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 04.
På baggrund
heraf er der på tværs af Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen,
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen udarbejdet
forslag til en revideret boligplan.
Den reviderede plan bygger videre på strategien, målene og indsatsområderne i den Boligpolitiske strategiplan 2001 – 04 og er en opdatering af den nuværende boligpolitik. Boligplanen har følgende indsatsområder, hvor der fra 2005 – 08 vil blive gennemført en række projekter for at realisere kommunes mål om at udvikle København, som en alsidig og attraktiv boligby:
Nybyggeri
I den reviderede plan er der lagt op til en skærpelse af kravene i lokalplanerne til de nye boligers størrelse. I den kommende planperiode vil kommunen i særlig grad styrke sin indsats for at fremme billigere kvalitetsboliger og udvikling af fremtidens københavnerboliger.
Boligomdannelse
I den ny planperiode vil kommunen styrke informationen om mulighederne for lejlighedssammenlægninger og arbejde for, at støtten til private udlejningsboliger også kommer til at omfatte omdannelse af erhverv til boliger og indretning af tagboliger.
Byfornyelse
og fysiske forbedringer
I den kommende planperiode vil byfornyelsesindsatsen blive videreført. Endvidere vil kommunen arbejde for en forbedring af mulighederne for at støtte bygningsfornyelse i andelsboliger og i ældre, almene bebyggelser.
Områdefornyelse
og boligsocial indsats
Kvarterløftindsatsen i Nord-vest og Nørrebro Park vil fortsætte frem til og med 2007. Indsatsen i Tingbjerg-Utterslevhuse videreføres frem til 2006. Og Partnerskabet med Remisevænget-Dyvekevænget-Hørgården vil vare frem til medio 2007. Der iværksættes områdefornyelse i Øresundskvarteret og Mimersgadekvarteret. Endvidere vil den boligsociale indsats blive videreført.
Ungdomsboliger
I den ny planperiode vil blive tilstræbt en bedre fordeling af nye ungdomsboliger i byen og sikret behovsorienterede regler for udlejning af kommunens støttede kollegie- og ungdomsboliger.
Boliger
for voksne med særlige behov
I den kommende planperiode vil arbejdet med at etablere boliger for voksne med særlige behov blive videreført. Endvidere vil der blive gjort en særlig indsats for at få forbedret boligforholdene for kommunens voksne handicappede og psykisk syge.
Ældre-
og plejeboliger
I den ny planperiode vil der blive igangsat en modernisering af kommunens plejeboliger og en tilpasning i ældreboligkapaciteten, herunder omdannelse af svært udlejelige boliger til andre formål.
Den videre proces
Forslaget sendes i offentlig høring fra medio maj til medio september 2005 sideløbende med høringen af Kommuneplanforslaget 2005.
Som en del af den offentlige høring vil blive gennemført:
- annoncering af planforslaget
- temamøder med interessenter på det boligpolitiske område
Endvidere vil planforslaget indgå, som en del af de borgermøder, der afholdes i forbindelse med den offentlige høring af forslag til Kommuneplan 2005.
Efter den offentlige høring udarbejdes et notat med bemærkninger til forslaget. Der sigtes mod en endelig vedtagelse af "Boligplan 2005 – 08" inden udgangen af 2005.
Forslaget til "Boligplan 2005 – 08" vil således blive forelagt til politisk behandling sideløbende med Kommuneplanforslag 2005.
ØKONOMI
I realiseringen
af boligplanen indgår overskydende midler fra Den boligpolitiske strategiplan
2001 – 04, midler som er afsat til boligformål i forbindelse med de år-lige
budgetaftaler samt drifts- og anlægsmidler i det ordinære budget, som målrettes
planens projekter.
Det foreslås, at de 72,232 mio. kr., som ikke
er disponeret, eller har fungeret som mellemfinansiering, indgår i
realiseringen af boligplanen for 2005 – 08. Økonomioversigt er vedlagt
som bilag.
De 63,252 mio. kr. afsat til infrastruktur og
byggemodning i nye boligområder vil i den kommende periode blive anvendt som
hidtil fastlagt herunder til mellemfinansiering af strategiske grundkøb i
forbindelse me
d etablering af skoler, institutioner o.l. Beløbet er inklusive
de ca. 60 mio. kr., som forventes tilbageført i 2005 – 08 fra
mellemfinansiering i forbindelse med Valby eksempelprojekt, bro mellem Sluseholmen
og Teglholmen og bro ved Fisketorvet/Islands Brygge. Puljen forbliver på
Økonomiudvalgets budget, økonomisk forvaltning, anlæg funktion 6.51.3 (Den boligpolitiske
strategiplan – pulje til infrastruktur)
De 8,680 mio. kr., som oprindelig var afsat
til frivillige lejlighedssammenlægninger, vil i den kommende periode blive
brugt til forbedringer i den eksisterende by. De afsættes til en
kick-start-pulje, der skal støtte lokale projekter med bl.a. fysisk, socialt
eller integrationsmæssigt sigte. Puljen forbliver på Økonomiudvalgets budget,
økonomisk forvaltning, anlæg funktion 6.51.3 (Den boligpolitiske strategiplan –
Kick-start puljen).
I puljen Boliger til unge henstår der stadig
703 t.kr., som overføres til Kick-start puljen. Der anvises kassemæssig dækning
på Økonomiudvalgets budget, økonomisk forvaltning, anlæg funktion 6.51.3 (Den
boligpolitiske strategiplan – puljen Boliger til unge)
De resterende 300 t. kr. i pulje for fremme
af mobiliteten på boligområdet forventes omdisponeret til andet formål.
Det forudsættes, at der gives
overførselsadgang af mindreforbruget fra 2004 til 2005, under bevillingen den
boligpolitiske strategiplan.
Herudover henstår der stadig ca. 24,333 mio.
kr. ud af de oprindeligt 40 mio. kr. afsat til ekstraordinær boligsocial
indsats.
Økonomioversigt er vedlagt som bilag.
MILJØVURDERING
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
Forslaget til "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08" har været sendt i høring i Bygge- og Teknikudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget samt Integrationsudvalget og Integrationsrådet jf. Økonomiudvalgets beslutning af 1. marts 2005. Høringssvar og Økonomiforvaltningens bemærkninger fremgår af foregående udvalgsindstilling: "Høring vedr. revision af den boligpolitiske strategiplan.
BILAG
Bilag 1: "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08"
Bilag 2: Rettelsesblad til "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005 – 08", april 2005
Bilag 3: Økonomioversigt, Boligpolitisk strategiplan, januar 2005
/