Overførsel af Københavns Erhvervscenter til Teknik- og Miljøforvaltningen
Dannelse af Copenhagen Business Service / Københavns Erhvervsservice (CBS / KES), herunder overflytning af den administrative ledelse af sekretariatsforretningerne for Taxinævnet fra Overborgmesteren til Teknik- og Miljøborgmesteren.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at Borgerrepræsentationen godkender ændringerne i Københavns Kommunes Styrelsesvedtægt som angivet i bilag 1.
(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)
(2. behandling)
Problemstilling
I Budget 2012 blev det af Borgerrepræsentationen vedtaget, at Københavns Erhvervscenter pr. 1. januar 2012 ”skulle omdannes til Copenhagen Business Service og flyttes fra Økonomiforvaltningen til Teknik- og Miljøforvaltningen”.
Herudover anbefales det af såvel Økonomiforvaltningen som af Teknik- og Miljøforvaltningen, at den administrative ledelse af sekretariatsforretningerne for Taxinævnet overgår fra Overborgmesteren til Teknik- og Miljøborgmesteren og placeres i CBS / KES for bedre at gøre Taxinævnet i stand til at yde en fokuseret erhvervsservice overfor taxibranchen.
Der pågår i øjeblikket et arbejde, hvis formål er at belyse, om der er områder i Teknik- og Miljøforvaltningen, der med fordel kan overgå til Københavns Borgerservice, for eksempel de borgerhenvendelser, der i dag håndteres i Teknik- og Miljøforvaltningens Kundecenter. Dette understøtter målet om Borgerservice som indgangen for borgerne og giver mulighed for at fokusere alene på erhvervslivet som kundeindgang i Teknik- og Miljøforvaltningen. Der vil blive forelagt en indstilling om dette, når der er taget nærmere stilling til, hvilke konkrete opgaver der kan overflyttes.
Løsning
CBS / KES
Med denne indstilling omplaceres alle budgetmidler relateret til Københavns Erhvervscenter fra Økonomiforvaltningen til Teknik- og Miljøforvaltningen, hvorefter Københavns Erhvervscenter indgår i oprettelsen af CBS / KES.
Oprettelsen af CBS / KES, der er sket på anbefaling af Copenhagen Business Task Force og besluttet med budgetaftale 2012, skal være med til at sætte fokus på potentialer og barrierer for Københavns såvel som Danmarks vækst. I CBS / KES vil der være stort fokus på at facilitere kontakten mellem virksomhederne i København og Københavns Kommune, samtidig med at der indføres ambitiøse mål for sagsbehandlingstider, så virksomhederne hurtigere kan få svar på deres ansøgninger. Med oprettelsen af CBS / KES styrkes rammerne for virksomhedernes udvikling i København, og der skabes samtidig en mere samlet og koordineret tværgående indsats i forhold til kommunens betjening og servicering af erhvervslivet.
Overflytningen af Københavns Erhvervscenter til Teknik- og Miljøforvaltningen har konsekvenser for Københavns Kommunes styrelsesvedtægts § 19, stk. 2, som får tilføjet et nyt bullit ” Copenhagen Business Service / Københavns Erhvervsservice”, og § 12, stk. 7, bullit 6, som bliver ændret fra ”Kommunens servicecentre” til ”Københavns Borgerservice”.
Taxinævnet
Det indstilles yderligere, at den administrative ledelse af sekretariatsforretningerne for Taxinævnet i Region Hovedstaden fremover varetages af Teknik- og Miljøborgmesteren og ikke som nu af Overborgmesteren. Den administrative ledelse af sekretariatsforretningerne for Taxinævnet placeres herefter organisatorisk i CSB / KES.
Taxiområdet er reguleret af Taxiloven, hvori det betragtes som en form for offentlig transport. Det er Taxinævnet i Region Hovedstadens opgave at sørge for en tilfredsstillende taxiordning i Region Hovedstaden.
I tilknytning til Nævnet er oprettet et sekretariat til betjening af bestillingskontorer, vognmænd, førere og taxibranchens kunder. Samtidig understøtter sekretariatet den politiske sagsbehandling af taxiområdet i Nævnet. Sekretariatet er organisatorisk forankret i Københavns Borgerservice, men i forbindelse med etableringen af CBS / KES, hvor der er et mål om én indgang for erhvervslivet, er det oplagt, at sekretariatet inkluderes. Foruden at kunne yde en fokuseret erhvervsservice overfor taxibranchen vil den politiske og faglige understøttelse af området kunne varetages mere optimalt, da taxilovgivningens politiske sager vedrører transport- og miljøpolitik, hvilket er Teknik- og Miljøforvaltningens kernekompetence.
Da det er et fælles kommunalt nævn, inddrages nævnet i en dialog om plan for overflytning af opgaven med henblik på, at overflytningen varetages bedst muligt.
Overflytning af Taxinævnet i Region Hovedstaden fra Økonomiforvaltningen til Teknik- og Miljøforvaltningen har konsekvenser for Københavns Kommunes styrelsesvedtægts § 21, stk. 2, hvor ”Taxinævnet i Region Hovedstaden” slettes. Der tilføjes som nyt stk. 3 til § 21: ”Den administrative ledelse af sekretariatsforretningerne for Taxinævnet i Region Hovedstaden varetages af Teknik- og Miljøborgmesteren”.
Økonomi
Indstillingen medfører følgende omplaceringer, alle i 2012 p/l: 28.375 t. kr. i 2012, 28.290 t. kr. i 2013, 24.651 t. kr. i 2014, 22.437 t. kr. i 2015 og 22.401 t. kr. i 2016 og frem fra Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk forvaltning, service, funktion 6.45.51.1 (Sekretariat og forvaltning) til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 6.45.51.1 (Sekretariat og forvaltning).
Der omplaceres desuden fra 2012 og frem varigt 660 t. kr. til drift og husleje fra Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk forvaltning, service, funktion 6.45.50.1 (Administrationsbygninger, sekretariat og forvaltning) til Teknik og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 6.45.50.1 (Administrationsbygninger, sekretariat og forvaltning).
Derudover omplaceres der i 2012 og 2013 2 indtægtsbevillinger på i alt 2.100 t. kr. vedr. projekterne Etnisk Erhvervsfremme og NEXT Generation fra Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk forvaltning, service, funktion 6.45.51.1 (Sekretariat og forvaltning) til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 6.45.51.1 (Sekretariat og forvaltning).
Slutteligt omplaceres der såvel i 2012 og 2013 et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling vedr. Copenhagen Connected på 2.098 t. kr. fra Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk forvaltning, anlæg, funktion 2.32.34.3 (Lufthavne) til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.32.34.3 (Lufthavne).
Da der endnu ikke er taget stilling til forvaltningernes servicemåltal for reduktion af administrationsudgifter, vil konsekvenserne af budgetomflytningerne blive håndteret sammen med en kommende sag om bevillingsmæssige ændringer.
Overflytningen af budgetmidlerne vedrørende Københavns Erhvervscenter fra Økonomiforvaltningens budget til Teknik og Miljøforvaltningens budget er under forudsætning af, at Økonomiudvalget den 6. december 2011 godkender sagen om bevillingsmæssige ændringer.
Overflytningen af budgetmidler vedrørende Taxinævnet fra Økonomiforvaltningen til Teknik- og Miljøforvaltningen samt en eventuel flytning af opgaver fra Teknik- og Miljøforvaltningen til Økonomiforvaltningen afventer en igangværende ressourcekortlægning og vil i givet fald foretages i en senere sag om bevillingsmæssige ændringer.
Videre proces
3. at oversendes til Borgerrepræsentationens 2. behandling den 13. januar 2012.
Claus Juhl Hjalte Aaberg
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at det samlede budget vedrørende Københavns Erhvervscenter som konsekvens af 1. at-punkt omplaceres fra Økonomiudvalget til Teknik- og Miljøudvalget jf. økonomiafsnittet. Herunder omplaceres to indtægtsbevillinger på styringsområdet Service, samt et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på styringsområdet Anlæg,
3. at Borgerrepræsentationen godkender ændringerne i Københavns Kommunes Styrelsesvedtægt som angivet i bilag 1
4. at 3. at-punkt oversendes til 2. behandling i Borgerrepræsentationen, jf. den kommunale styrelseslov § 2, stk. 2, med henblik på ikrafttræden den 13. januar 2012.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2011
Indstillingen blev anbefalet.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. deceember 2011
Indstillingen blev anbefalet.
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. december 2011
Indstillingens 1., 2. og 4. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 3. at-punkt blev oversendt til 2. behandling.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.