Tekniske hjælpemidler og befordringsgodtgørelse til Borgerrepræsentationens medlemmer
Tekniske hjælpemidler og befordringsgodtgørelse til Borgerrepræsentationens medlemmer
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 12. januar 2006
BR 12/06
Tekniske hjælpemidler og befordringsgodtgørelse til Borgerrepræsentationens medlemmer
Tekniske hjælpemidler og befordringsgodtgørelse til
Borgerrepræsentationens medlemmer
Indstilling om, at medlemmerne til brug for varetagelsen af deres kommunale hverv får stillet følgende hjælpemidler til rådighed af kommunen: en bærbar computer med tilhørende printer, internetforbindelse og adgang til Infomedia (elektroniske presseklip), HT-frikort, frikort til Metroen, taxakort, et avisabonnement efter eget valg samt en mobiltelefon, at der kan ydes befordringsgodtgørelse i forbindelse med medlemmernes deltagelse i gruppemøder og politiske forhandlinger på Rådhuset i de tilfælde, hvor aktiviteterne har karakter af mødeforberedelse i forhold til møderne i Borgerrepræsentationen og dennes udvalg, samt at der i budgetforslag 2007 og overslagsårene indarbejdes 600.000 kr. (2006 p/l) til drift af mobiltelefonordningen på bevillingen Økonomiforvaltningen drift, funktion 6.41.1 politisk betjening. Udgifterne til hjælpemidler og befordringsgodtgørelse i 2006 afholdes indenfor Økonomiudvalgets budget, bevillingen Økonomiforvaltningen, drift, funktion 6.41.1 politisk betjening.
(Overborgmesteren)
INDSTILLING
O verborgmesteren indstiller, at Borgerrepræsentationen beslutter,
at medlemmerne til brug for varetagelsen af deres kommunale hverv får stillet følgende hjælpemidler til rådighed af kommunen: en bærbar computer med tilhørende printer, internetforbindelse og adgang til Infomedia (elektroniske presseklip), HT-frikort, frikort til Metroen, taxakort, et avisabonnement efter eget valg samt en mobiltelefon,
at der kan ydes befordringsgodtgørelse i forbindelse med medlemmernes deltagelse i gruppemøder og politiske forhandlinger på Rådhuset i de tilfælde, hvor aktiviteterne har karakter af mødeforberedelse i forhold til møderne i Borgerrepræsentationen og dennes udvalg,
at der i budgetforslag 2007 og overslagsårene indarbejdes 600.000
kr. (2006 p/l) til drift af mobiltelefonordningen på bevillingen
Økonomiforvaltningen drift, funktion 6.41.1 politisk betjening. Udgifterne til
hjælpemidler og befordringsgodtgørelse i 2006 afholdes indenfor
Økonomiudvalgets budget, bevillingen Økonomiforvaltningen, drift, funktion
6.41.1 politisk betjening.
RESUME
Borgerrepræsentationen kan beslutte at yde befordringsgodtgørelse i forbindelse med medlemmernes deltagelse i gruppemøder og politiske forhandlinger på Rådhuset i de tilfælde, hvor aktiviteterne har karakter af forberedelse af møderne i Borgerrepræsentationen og dennes udvalg. Flere medlemmer af Borgerrepræsentationen har i sidste valgperiode givet udtryk for, at der er behov for at forbedre politikernes arbejdsvilkår, herunder at få skabt hjemmel til ydelse af befordringsgodtgørelse i forbindelse med deltagelse i gruppemøder og politisk forhandlinger på Rådhuset. På den baggrund indstiller overborgmesteren, at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om, at der kan udbetales befordringsgodtgørelse i disse situationer.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen kan beslutte at stille computer med internetforbindelse og adgang til Infomedia, telefon, HT-kort, taxakort og avisabonnement til rådighed for medlemmernes varetagelse af deres kommunale hverv [1]. I de foregående valgperioder har medlemmerne ikke haft en mobiltelefon eller elektronisk adgang til Infomedia. Kommunen har dog ydet tilskud til medlemmernes telefonforbrug. I forbindelse med forhandlingerne om ny struktur i kommunen blev det drøftet, hvordan man kunne forbedre borgerrepræsentanternes arbejdsvilkår. Her blev der bl.a. givet udtryk for ønske om bedre søgemuligheder i forhold til presseklip samt bedre kalenderstyringsværktøjer og telekommunikation. For at forbedre borgerrepræsentanternes arbejdsvilkår indstilles det derfor, at medlemmerne får fri adgang til Infomedia (elektroniske presseklip), og at telefontilskuddet bliver afløst af en mobiltelefon med opkobling til computerens kalender- og mailsystem.
Borgerrepræsentationens medlemmer er berettiget til befordringsgodtgørelse ved deltagelse i møder i Borgerrepræsentationen og dennes udvalg, møder i forbindelse med varetagelse af kommunale hverv, deltagelse i kurser i forbindelse med varetagelse af kommunale hverv, seminarer[2], deltagelse i revisionens forelæggelse af beretninger[3] samt varetagelse af andre nærmere angivne kommunale hverv efter anmodning fra Borgerrepræsentationen eller dennes udvalg[4].
I modsætning til ovenstående situationer skal der ikke udbetales befordringsgodtgørelse til medlemmerne i forbindelse med gruppemøder og politiske forhandlinger på Rådhuset. Borgerrepræsentationen kan imidlertid beslutte at yde befordringsgodtgørelse ved deltagelse i disse aktiviteter, såfremt de har karakter af egentlig mødeforberedelse i forhold til møderne i Borgerrepræsentationen og dennes udvalg[5].
Det fremgår af kommentaren til lov om kommunernes styrelse[6], at Borgerrepræsentationen kan træffe beslutning om at yde befordringsgodtgørelse i forbindelse med deltagelse i mødeforberedelse enten fra gang til gang eller i form af en gener el beslutning. Hvis der træffes en generel beslutning herom, skal det præcist angives, hvilke typer aktiviteter, der skal kunne begrunde udbetaling af befordringsgodtgørelse.
Flere medlemmer af Borgerrepræsentationen har i sidste valgperiode givet udtryk for, at der er behov for at se på mulighederne for at forbedre politikernes arbejdsvilkår, herunder at få skabt hjemmel til ydelse af befordringsgodtgørelse i forbindelse med deltagelse i gruppemøder og politisk forhandlinger på Rådhuset. På den baggrund indstiller overborgmesteren, at Borgerrepræsentationen træffer beslutning om, at der kan udbetales befordringsgodtgørelse i de tilfælde, hvor aktiviteterne har karakter af mødeforberedelse i forhold til møderne i Borgerrepræsentationen og dennes udvalg.
Det følger af styrelsesloven, at sager vedrørende kommunalbestyrelsens egne forhold ikke hører under økonomiudvalget eller et stående udvalg og ikke kan kræves forlagt et af disse udvalg før kommunalbestyrelsens behandling af sagen. Sådanne sager skal forberedes og forelægges for kommunalbestyrelsen af borgmesteren[7]. Det er baggrunden for, at indstillingen forelægges for Borgerrepræsentationen af Overborgmesteren.
ØKONOMI
Udgifterne afholdes inden for Økonomiudvalgets budget, bevillingen Økonomiforvaltningen, drift, funktion 6.41.1 politisk betjening. Udgifterne til anskaffelse af mobiltelefonerne beløber sig til i alt ca. 175.000 kr., og de årlige driftsudgifter forventes at være i størrelsesordenen 600.000 kr. Det er forudsat, at der bliver afsat 600.000 kr. (2006 p/l) til drift af mobiltelefonordningen i Budget 2007 og overslagsårene. Hvis det viser sig, at mobiltelefonordningen bliver dyrere, vil det blive indarbejdet i budgetforslagene i de kommende år. Infomediaordningen medfører ingen ekstraudgifter, da det har vist sig at være muligt at få tildelt de nødvendige ekstra opkoblinger inden for forvaltningens (Information & Kommunikation) eksisterende abonnement. Befordringsgodtgørelse udbetales efter statens takst (pt. 1,68 kr. pr. km.), såfremt medlemmerne benytter egen personbil til møderne. En udvidelse af befordringsgodtgørelsesordningen kan finansieres inden for den nuværende budgetramme. Der er i øvrigt indarbejdet udgifter til taxaordning, avishold, IT-support og bærbare computere i Budget 2006 og overslagsårene.
MILJØVURDERING
Sagen
er ikke omfattet af Økonomiforvaltningens positivliste over sager, der skal
miljøvurderes.
ANDRE KONSEKVENSER
Kommunen yder
befordringsgodtgørelse i overensstemmelse med Ligningsrådets takster. Det
medfører, at der ydes skattefri godtgørelse i indtil 60 mødedage inden for de
forudgående 24 måneder, jf. Ligningslovens § 9B. Fra og med 61. mødedag skal
godtgørelsen medregnes som personlig indkomst. Fradrag fra og med 61. mødedag
kan foretages efter reglerne om befordring mellem hjem og arbejde. jfr. Ligningslovens
§ 9C.
Det
fremgår af Ligningsloven 16, at kommunen skattefrit kan stille en computer med
tilbehør til rådighed. Privat brug af computeren er undtaget fra beskatning,
ligesom betalt internetforbindelse heller ikke beskattes, når arbejdstageren
fra sin computer har adgang til arbejdsstedets netværk. Dermed vil computeren
ikke være skattepligtig.
Det følger af
Ligningsloven, at fri telefon beskattes som B-indkomst. Værdien af en fri
telefon udgør 3000 kr., når kommunen betaler for hele året. Det indgår ikke i beregningen
af det skattefri grundbeløb (se nedenfor).
Fri
avis er som udgangspunkt skattepligtigt med et beløb svarende til de faktiske udgifter.
Når avisen tilbydes af hensyn til varetagelsen af det kommunale hverv, gælder
der imidlertid en "bagatelgrænse" for beskatning af personalegoder. Det
skattefri grundbeløb (bagatelgrænsen) udgør 5.100 kr. i 2006. Hvis de årlige
udgifter overstiger bagatelgrænsen, bliver hele beløbet skattepligtigt. De
årlige udgifter til avisabonnement vil være ca. 3.700 kr. Da bagatelgrænsen
ikke er overskredet, er avisabonnementet ikke skattepligtigt.
Taxakreditkortet
kan benyttes til befordring til de møder, hvor man skal være til stede i kraft
af hvervet som medlem af Borgerrepræsentationen. Dette gælder for møder i
Borgerrepræsentationen, udvalgsmøder, gruppemøder m.v. Taxakørsel beskattes
alene ved, at man mister retten til evt. befordringsfradrag.
I
forhold til HT-frikortet og Metrofrikortet er privat kørsel skattepligtig
B-indkomst. Den private benyttelse er skattepligtig med markedsværdien, typisk
den sparede billet- eller kortpris. Benyttelse af frikortet i forbindelse med
varetagelsen af det kommunale hverv, medfører, at den pågældende ikke er
berettiget til befordringsfradrag.
HØRING
-
BILAG
-
Ritt Bjerregaard
[1] Jf. Lov om kommunernes styrelse § 16, stk. 11, 2. pkt., 2. led.
[2] Jf. Lov om kommunernes styrelse § 9 a
[3] Jf. Lov om kommunernes styrelse § 42 c
[4] Jf. Lov om kommunernes styrelse § 16, stk. 10, litra a
[5] Jf. Lov om kommunernes styrelse § 16, stk. 11, 1. pkt.
[6] Jf. Lov om kommunernes styrelse med kommentarer af Hans B. Thomsen, Pernille Christensen og Christian Schønau, 1. udgave, s. 104.
[7] Jf. Lov om kommunernes styrelse med kommentarer, s. 142 og s. 182.