Medlemsforslag om at Københavns Kommune skal modtage flygtninge for en midlertidig periode
Indstilling og beslutning
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen under inddragelse af relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til politisk behandling indeholdende forskellige modeller for, hvor mange flygtninge København kan modtage, og hvordan kommunen kan tage hånd om disse.
- at Borgerrepræsentationen anmoder overborgmesteren om som led i dette arbejde, på vegne af Københavns Kommune, at rette henvendelse til KL om, at Københavns Kommune for en midlertidig periode vil tage imod et vist antal af de flygtninge, som har fået asyl i Danmark.
(Stillet af Radikale Venstre)
Motivering
Ifølge tal fra UNHCR skønnes det, at 51 mio. mennesker er på flugt lige nu på verdensplan, hvoraf usædvanligt mange mennesker fra især Syrien er flygtet til Danmark. Det er det største antal mennesker på flugt siden Anden Verdenskrig, og vi befinder os i en ekstraordinær situation, hvor der er et meget stort pres på vore asyloptag i Danmark.
Udlændingestyrelsen skønner, at vi på landsplan i år kommer til at modtage ca. 6000 flygtninge, hvilket er en opjustering på 38 % i forhold til Udlændingestyrelsens skøn tidligere på året. Derfor arbejder Udlændingestyrelsen p.t. på at øge kommunekvoterne for, hvor mange flygtninge hver kommune skal huse, herunder diskuteres det i KL, hvordan den konkrete fordeling skal være.
I denne ekstraordinære situation ønsker Radikale Venstre at tage et ansvar. Derfor fremsætter vi forslag om, at Københavns Kommune skal stille sig til rådighed for at modtage et antal af flygtningene. Konkret ønsker Radikale Venstre, at overborgmesteren udviser velvilje over for KL i den forestående diskussion om emnet i samme organisation. Radikale Venstre vil ikke på forhånd lægge sig fast på en konkret model, men med henblik på at tage et ansvar, ønsker vi at pålægge Økonomiforvaltningen under inddragelse af relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til politisk behandling indeholdende forskellige modeller for, hvor mange flygtninge København kan modtage, og hvordan kommunen kan tage hånd om disse.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. december 2014
Et forslag fra Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om at henvise medlemsforslaget til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev godkendt uden afstemning.
Følgende ændringsforslag fra Enhedslisten vedrørende medlemsforslagets 2. at-punkt overgik dermed til udvalgsbehandlingen:
”at forvaltningen vender tilbage til udvalget med resultaterne af dette arbejde og, at udvalget efterfølgende tager stilling til, om det skal have konsekvens for kommunens eventuelle modtagelse af flygtninge.”
Socialdemokraterne afgav følgende protokolbemærkning:
”Socialdemokraterne anerkender, at Danmark og hele Europa står i en ekstraordinær situation på grund af flygtningepresset. Hvis kommunen modtager en henvendelse fra staten og der kan findes egnede lokaliteter er Socialdemokraterne således villige til at se på om Københavns Kommune kan lægge hus til et asylcenter til at tage imod nogle af de mange asylansøgere, der kommer til Danmark. Socialdemokraterne mener dog fortsat, at opgaven med at integrere flygtninge, der har fået opholdstilladelse, skal løftes solidarisk blandt kommunerne. Derfor mener Socialdemokraterne, at Københavns Kommunes status som nulkommune skal fastholdes, da København i forvejen huser mange indbyggere af anden etnisk baggrund end dansk og har store opgaver med integration.”