Mødedato: 11.12.2003, kl. 17:30

Istandsættelse af Refshalevej

Istandsættelse af Refshalevej

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 11. december 2003

 

 

BR 600/03

Istandsættelse af Refshalevej

Istandsættelse af Refshalevej

 

 

Indstilling om at gennemføre den del af istandsættelsen af Refshalevej som ikke berører vejbelægningen, samt at det undersøges, hvorvidt der kan findes alternative løsninger til Refshalevejs fremtidige udformning.

                                                                                       (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  gennemføre den del af istandsættelsen af Refshalevej som ikke berører vejbelægningen.

at det undersøges, hvorvidt der kan findes alternative løsninger til Refshalevejs fremtidige udformning

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 12. november 2003.

Anbefalet.

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget godkendte på mødet den 17. januar 2001 (BTU 24/2001), at Refshalevej istandsættes for 16,5 mio. kr. i perioden 2001 – 2003.

 

Den fredede strækning af Refshalevej (delstrækning 2 fra "Multimediehuset" til Frederiks Bastion) fik dispensation fra Naturbeskyttelsesloven §12, for udlægning af asfalt på chaussesten. Afgørelsen blev påklaget til Naturklagenævnet, som den 23. oktober 2002 kom med en afgørelse i sagen. Naturklagenævnet fandt ikke hensynet til cyklisterne af sådan en styrke og karakter, at dette kunne begrunde en asfaltering, hvorfor dispensationen blev ændret til ikke at omfatte asfaltering af chaussestensbelægning. Denne afgørelse er inappellabel.

 

Efterfølgende har forvaltningen i juni 2003, taget afgørelsen til følge og indstillet et ændret anlægsprojekt indenfor den bevilligede anlægsramme på 16,5 mio. kr.

Bygge- og Teknikudvalget godkendte på mødet den 4. juli 2003 (BTU 268/2003) den ændrede istandsættelse. BR tilbageviste sagen til Bygge- og Teknikudvalget den 14. august 2003.

 

Naturklagenævnets afgørelse den 23. oktober 2002 forhindrer forvaltningen i at istandsætte vejbelægningen, ved at lægge asfalt på de eksisterende chaussésten. Forvaltningen foreslår derfor at gennemføre den del af istandsættelsen, som ikke berører vejbelægningen herunder ny belysning, vejspærring og vendeplads ved Vilhelms Bastion, pleje af skråning mod Erdkehlgraven samt overkørsel nær Frederiks Bastion.

Med færdiggørelsen af disse arbejder lukkes den igangværende anlægsbevilling fra januar 2001.

Efterfølgende vil forvaltningen rette henvendelse til Kulturarvsstyrelsen for at afdække, hvorvidt der kan findes alternative løsninger for udformningen af kørebanearealerne. Såfremt dette måtte vise sig muligt, vil forvaltningen fremsende en fornyet indstilling til udvalgets godkendelse.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I maj 2000 indgik Københavns Kommune en aftale med Freja Ejendomme A/S om overtagelse af blandt andet Refshalevej. Overtagelsesdatoen blev fastsat til den 1. februar 1999, og aftalen blev efterfølgende godkendt i Bygge- og Teknikudvalget (BTU 263/2000).

 

Refshalevej består af 2 strækninger: En fredet del og en ikke-fredet del. Den ikke-fredede del er delstrækningen fra Prinsessegade frem til "Multimediehuset". Denne strækning er renoveret i 2001/2002 efter udvalgets beslutning den 17. januar 2001 (BTU 24/2001). Strækningerne fremgår af bilag 1.

 

Delstrækning 2 omfatter strækningen fra "Multimediehuset" frem til Frederiks Bastion og er en del af det fredede fortidsminde Christianshavns Volde. I udvalgets beslutning fra 2001 (BTU 24/2001) blev det fastlagt at renovere strækningen med et profil af kørebane i asfalt og rabatter i chaussesten. I den efterfølgende detailprojektering viste det sig imidlertid, at belægningen var i bedre stand end forventet, og at der lå chaussésten i en bredde af ca. 5,1 m svarende til kørevejens fastlagte bredde.

 

Bygge- og Teknikudvalgets møde den 17. november 2001 (BTU 477/2001) blev forslaget om at bevare chaussestensbelægning afvist, da man fortsat ønskede asfalt på chaussestensbelægning af hensyn til cyklister.

 

Forvaltningen fik dispensation fra Naturbeskyttelsesloven §12, for udlægning af asfalt på chaussesten (delstrækning 2 fra "Multimediehuset" til Frederiks Bastion). Afgørelsen blev påklaget til Naturklagenævnet, som den 23. oktober 2002 kom med afgørelse i sagen. Naturklagenævnet skrev:

 

"Efter det oplyste må det lægges til grund, at ønsket om asfaltering af vejstrækningen primært er begrundet i et hensyn til cyklisterne. Naturklagenævnet finder ikke, at dette hensyn konkret er af sådan en styrke og karakter, at det kan begrunde et indgreb i det beskyttede fortidsminde. Der ses heller ikke i øvrigt at foreligge særlige forhold, der kan begrunde asfaltering af den beskyttede vejstrækning.

 

Herefter ændres Kulturarvstyrelsens dispensation af 24. januar 2002 fra naturbeskyttelsesloven §12 til et afslag for så vidt angår den del af istandsættelsesprojektet, der indebærer asfaltering af den oprindelige chausséstensbelægning."

 

 

Efterfølgende har forvaltningen drøftet mulige løsninger med Kulturarvsstyrelsen og Miljøkontrollen og indstillet et ændret istandsættelsesprojekt indenfor den samlede anlægsramme på 16,5 mio. kr. Indstillingen godkendte Bygge- og Teknikudvalget på mødet den 4. juli 2003 (BTU 268/2003). BR tilbageviste sagen til Bygge- og Teknikudvalget den 14. august 2003.

 

 

Uddybning af indstilling

Delstrækning 2 omfatter strækningen fra "Multimediehuset" frem til Frederiks Bastion og er en del af det fredede fortidsminde Christianshavns Volde.

 

Naturklagenævnets afgørelse den 23. oktober 2002 forhindrer forvaltningen i at istandsætte vejbelægningen, hvor asfalt udlægges på chaussésten. Forvaltningen foreslår derfor, at gennemføre den del af istandsættelsen som ikke berører vejbelægningen.

 

På strækningen erstattes det eksisterende belysningsanlæg af et nyt. Den nye udformning forventes at tjene det trafikale formål.

 

Beplantning og vækst beskæres på skråning mod Erdkehlgraven efter en gartnerteknisk vurdering, så både beplantningens vækst samt afvanding af vej sikres. 

 

Trafikale forhold

Ved etablering af busslusen på Holmen blev Refshalevej midlertidigt spærret ved hhv. Vilhelms Bastion og "Multimediehuset". De to midlertidige spærringer på Refshalevej medførte i starten problemer med hærværk, men efter et styrket samarbejde med Christiania synes forholdene forbedret. Forvaltningen foreslår derfor at etablere permanente spærringer begge steder. Den fysiske barriere udformes således, at politi og brandvæsenet kan passere ved at åbne/flytte barrieren.

 

Det er forbundet med nogen usikkerhed, hvorvidt de permanente spærringer vil kunne modstå hærværk, men forvaltningen vil i videste muligt omfang forsøge, at tage højde for dette i detailprojekteringen.

 

Forvaltningen har vurderet muligheden for kun at etablere én spærring, men det vil i givet fald give følgende problemer: Spærringer forudsætter vendepladser på begge sider af afspærringen. For de kørende, der kommer fra Margrethe Holm, kan dette kun lade sig ved Vilhelms Bastion, men såfremt man alene anlagde denne, ville der blive parkeret på hele strækningen fra Multimediehuset og frem til Vilhelms Bastion. Parkeringen ville på den måde ske på en strækning, hvor afvandingsforholdene i givet fald skulle tilpasses denne anvendelse. Dette ville føre til betydeligt øgede anlægsomkostninger. Herudover ville det være nødvendigt med en fornyet ansøgning til Kulturarvsstyrelsen p.g.a. de omfattende gravninger til etableringen af en vejafvandingskloak, da strækningen mellem Multimediahuset og Vilhelms Bastion er omfattet af fortidsmindefredningen. På den baggrund anlægges to spærringer.

 

Ved Vilhelms Bastion anlægges en vendeplads udformet som et asymmetrisk hammerhoved ind mod Christiania, mens der på modsatte side af spærringen mod Prinsessegade er etableret en vendeplads på sidevej til Christiania ved Multimediehuset.

 

Hvor Refshalevej ender i et T-kryds efter Frederiks Bastion, etableres en over­kør­sel, hvilket vil gøre krydset mere trafiksikkert.

 

Sidevejstilslutninger/overkørsler

I dag er der fra Refshalevej adgang til Christiania via sidevejtilslutninger/overkørsler ved den "Grå Hal", "Multimediehuset", Christianias børneinstitution ved Sophie Hedvigs Bastion, Carls Bastion og Frederiks Bastion.

 

Det er planlagt, at følgende sidevejstilslutninger/overkørsler opretholdes:
ved "Multimediehuset", ved Sophie Hedvigs Bastion, ved Carls Bastion og ved Frederiks Bastion.

 

Gældende love/fredningsbestemmelser

Ifølge "Lov om naturbeskyttelse, Lov nr. 9 af 03/01/1992" er en del af Refshalevej fredet som fortidsminde. På baggrund af indstilling som Bygge- og Teknikudvalget godkendte på mødet den 4. juli 2003 (BTU 268/2003) har Kulturarvsstyrelsen givet dispensation for udførsel.

 

Tidligere projekter

I forbindelse med borgerrepræsentationens indstilling (BR 464/95) blev der for Fæstnings- og Natursekretariatets regning udarbejdet et skitseprojekt af Møller og Grønborg.

 

Projektet blev i sin tid forelagt Skov- og Naturstyrelsen, der havde følgende kommentar:

 

"Skov- og Naturstyrelsen har på mødet den 9. februar 1996 med Fæstnings- og Natursekretariatet og Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse, stillet krav om, at vejen – som er omfattet af fredning – så vidt muligt respekterer det oprindelige kendte profil fra 1872 med en 30 fod (~ 9,5 m) befæstet vej."

 

Projektet kunne på grund af den foreslåede beplantning, belægningsvalget og tværprofilets delmål for den fredede del af Refshalevej ikke umiddelbart godkendes af Skov- og Naturstyrelsen, nu Kulturarvstyrelsen.

 

Indstillet projekt (BTU 477 /2001) kan på grund af Naturklagenævnets afgørelse ikke gennemføres.

 

Økonomi

Den foreslåede istandsættelsen af Refshalevej, delstrækning 2 forventes gennemført for 2,2 mio. kr.

 

Til renovering af Refshalevej blev bevilliget (BTU 24/2001) 16,5 mio. kr. I 2001/2002 blev renovering af delstrækning 1 fra Prinsessegade frem til "Multimediehuset" gennemført for 5,3 mio. kr. 

 

Miljøvurdering

Forvaltningen har drøftet nødvendigheden af et afvandingsanlæg for vejafvanding med Miljøkontrollen. Heraf fremgår det, at såfremt man bevarer det eksisterende tværprofil samt parkeringsforbud på strækningen, kan vejen afvandes ved naturlig ned­sivning. I modsat fald skal der etableres vejafvandingsanlæg. Et afvandingssystem inkl. bygværk og lameludskiller betyder, at vejen skal graves op på den aktuelle strækning.

 

Høring

Københavns Politi har deltaget i den løbende planlægning og har givet samtykke til projektet.

 

Forslaget om et reduceret istandsættelsesprojekt skal godkendes af de involverede myndigheder, Kuturarvsstyrelsen, og Miljøkontrollen, men forvaltningen forventer ikke, at det giver anledning til bemærkninger.

 

 

Andre konsekvenser

Kulturarvsstyrelsen har den 1. august 2003 givet dispensation på baggrund af indstilling som Bygge- og Teknikudvalget godkendte på mødet den 4. juli 2003 (BTU 268/2003). I henhold til naturbeskyttelsesloven §66 bortfalder tilladelsen, hvis den ikke udnyttes inden 3 år efter, at denne er meddelt, eller ikke har været udnyttet i tre på hinanden følgende år.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1 – Oversigtskort

Bilag 2 – Borgerrepræsentationens møde den 28. august 2003 – indstilling og beslutning vedrørende sagen "Istandsættelse af Refshalevej" (BR355/03)

 

 

Ole Bach

 


Til top