Erklæring om Nationalt samarbejde for Social Trivsel
Erklæring om Nationalt samarbejde for Social Trivsel
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 11. december 2003
BR 575/03
Erklæring om Nationalt samarbejde for Social Trivsel
Erklæring om Nationalt samarbejde for Social
Trivsel
Indstilling om, at Københavns Kommune tilslutter sig Erklæring om Nationalt samarbejde for Social Trivsel og mod Mobning i Grundskolen, samt at borgmester Per Bregengaard bemyndiges til i givet fald at underskrive erklæringen på Københavns Kommunes vegne.
(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Borgerrepræsentationen,
at Københavns
Kommune tilslutter sig Erklæring om
Nationalt samarbejde for Social Trivsel og mod Mobning i Grundskolen
at borgmester
Per Bregengaard bemyndiges til i givet fald at underskrive erklæringen på
Københavns Kommunes vegne
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 19. november 2003
Indstillingen blev godkendt.
Majbritt Mamsen ønskede tilført til beslutningsprotokollen: "C synes, at det er en rigtig ide men vil gøre opmærksom på, at vi i Københavns Kommune også har fritidshjem, som ikke er omfattet af erklæringen. Det synes vi er trist, da vi ønsker at se børnenes skole-/fritidshjemstilbud i en helhed."
RESUME
Dansk Center
for Undervisningsmiljø (DCUM) har
sammen med Børnerådet og Skole og Samfund taget initiativ til et nationalt
samarbejde for social trivsel og mod mobning i grundskolen. DCUM er et
uafhængigt, offentligt center, der arbejder for at sikre, at Loven om
elevers og studerendes undervisningsmiljø bliver opfyldt.
Den 9. oktober 2003 deltog repræsentanter fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i et arbejdsseminar arrangeret af DCUM. Her var en lang række af interessenterne på området repræsenteret. På mødet blev erklæringens ordlyd drøftet, og parterne nåede til enighed om formuleringen i erklæringen.
Det er forvaltningens opfattelse, at Københavns Kommune og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen allerede lever op til intentionerne i erklæringen, og at tilslutningen til det Nationale Samarbejde vil kunne styrke og inspirere det videre arbejde med at øge trivslen og hindre mobning i de københavnske skoler.
Forvaltningen foreslår, at borgmester Per Bregengaard i givet fald bemyndiges til at underskrive erklæringen på Københavns Kommunes vegne.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) er etableret som følge af undervisningsmiljøloven, der trådte i kraft den 1. august 2001. Loven omfatter elever, studerende og andre deltagere i offentlig og privat undervisning. DCUM er et tilbud til landets uddannelsessteder, der sætter undervisningsmiljøet i fokus, og både lærere, elever og studerende kan hos DCUM hente viden, inspiration og få gode råd til at komme videre i arbejdet mod et bedre undervisningsmiljø. Samtidig er DCUM igangsætter af initiativer, der skal fremme arbejdet med undervisningsmiljø på landsplan.
På denne
baggrund har DCUM taget initiativ til et
nationalt samarbejde for social trivsel og mod mobning i grundskolen. Tanken
med det nationale samarbejde er at samle alle de gode kræfter i en bredt
funderet indsats og at etablere et forum for vidensdeling og koordinering af
indsatser og tiltag på området. Både spørgsmålet om social trivsel og
initiativer til at imødegå mobning hører naturligt ind under undervisningsmiljøbegrebet,
der både omfatter en fysisk, psykisk og æstetisk dimension.
<
strong>Hensigterne i det nationale samarbejde beskrives i
en erklæring, som omfatter et politisk niveau (politikere på nationalt,
regionalt og lokalt niveau), et skoleniveau (skoleledere og lærere/pædagoger i
skolen) samt et brugerniveau (elever og forældre). Det første udkast til en
national erklæring blev udsendt til høring blandt de involverede parter i
august 2003, heriblandt
Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen og Frederiksberg og Københavns
Kommuner. Desuden blev en række faglige og interesseorganisationer hørt,
heriblandt lærerforening, lederforening, forældre- og elevorganisationer.
I høringssvaret hilste forvaltningen initiativet velkommen og fandt det positivt, at der blev etableret et samarbejde på dette vigtige område. Samtidig udtrykte forvaltningen, at DCUM's initiativ efter vor opfattelse falder helt i tråd med nogle af de initiativer, der allerede er sat i værk over for de københavnske folkeskoler, fx etablering af Københavns Elevsikkerhedsorganisation (KESO), udviklingsprogrammet "Et godt skoleliv for alle", og udvalgets beslutning fra februar 2003, om at alle skoler og fritidshjem skal formulere en "anti-mobningspolitik" (U16/03 og U14/03). Endelig havde forvaltningen en række konkrete kommentarer til ordlyden i erklæringen, som nu er blevet indarbejdet.
På baggrund af de indkomne høringssvar udarbejdede DCUM en ny, revideret erklæring, og denne blev drøftet på et arbejdsseminar den 9. oktober 2003. Her var alle høringsparterne repræsenteret sammen med en række interesseorganisationer så som Børns Vilkår, det Kriminalpræventive Råd, Danmarks Pædagogiske Universitet, m. fl. På dette seminar nåede parterne frem til ordlyden i den vedlagte erklæring og gav en principiel tilslutning til den.
Erklæringen foreligger derfor nu i sin endelige ordlyd. Parterne forventes at tilslutte sig erklæringen ved en underskriftsceremoni i januar eller februar måned 2004.
Det er forvaltningens vurdering, at erklæringen dels vil være et positivt element i Københavns Kommunes række af initiativer i forhold til bekæmpelse af mobning dels, at det er væsentligt, at Københavns Kommune som landets største kommune støtter det foreliggende initiativ ved at være medunderskrivere af erklæringen.
Forvaltningen foreslår, at borgmester Per Bregengaard i givet fald bemyndiges til at underskrive erklæringen på Københavns Kommunes vegne.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Miljøvurdering
Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser
Høring
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
· Bilag 1: Erklæring om Nationalt samarbejde for Social Trivsel og mod Mobning i Grundskolen
· Bilag 2: Forvaltningens høringssvar til DCUM september 2003
Peter Rasmussen
Jørn Larsen