Mødedato: 11.10.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Handlingsplan for Grøn Mobilitet

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende den endelige udgave af Handlingsplan for Grøn Mobilitet, efter at handlingsplanen har været i offentlig høring.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Handlingsplan for Grøn Mobilitet vedtages med de i løsningsafsnittet nævnte tilpasninger,
  2. at der som en del af Københavns Miljøregnskab laves en årlig opfølgning på handlingsplanens initiativer, samt
  3. at der på handlingsplanens side 10 indskrives: Københavns Kommune arbejder aktivt med staten om at etablere en østlig omfartsvej.

(Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget besluttede den 26. marts og den 17. april 2012 at sende udkast til Handlingsplan for Grøn Mobilitet i offentlig høring.

 

Samlet set er målet med udarbejdelsen af handlingsplanen, dialogen i forbindelse med udarbejdelsen og høringen at sikre en Handlingsplan for Grøn Mobilitet, der vil skabe en bedre by at bo i og besøge – en attraktiv by med god mobilitet, muligheder for vækst, renere luft, mindre støj, mindre CO2 og bedre muligheder for bevægelse.

 

Formålet med høringen var at synliggøre resultatet af den dialog- og arbejdsproces, der har været forud for udarbejdelse af planen samt at indhente kommentarer til handlingsplanen for at kvalificere indholdet og rette eventuelle misforståelser. I øvrigt skulle høringen medvirke til at forankre planen både internt i kommunen og eksternt.

Løsning

Der er gennemført en offentlig høring i perioden 7. maj til 18. juni 2012. Høringen har fulgt det dialogforløb, som blev besluttet ved udvalgenes beslutning om høring. Det betyder, at høringen især har fokuseret på at inddrage de aktører og interessegrupper, som tidligere har været involveret i udarbejdelse af handlingsplanen. Således er følgende aktiviteter gennemført:

  • Møde med lokaludvalg ved igangsætning af høring. Der var lagt op til, at lokaludvalg i samarbejde med forvaltningerne kunne inddrage borgerne mere direkte, hvis de ønskede det.
  • Pressemeddelelse og annoncering via kommunens hjemmeside.
  • Oprettelse af særskilt hjemmeside for handlingsplanen; www.kk.dk/groenmobilitet.
  • Høringsmateriale og mulighed for høringssvar gennem kommunens digitale høringsportal ”Bliv hørt”.
  • Deltagelse i lokale møder, hvor lokaludvalg ønskede det.
  • Høringsreception for alle involverede aktører, både eksterne og interne.

Der er kommet 27 høringssvar via høringsportalen samt en række kommentarer, både mundtlige og skriftlige fra høringsreceptionen i Rådhushaven. Opsamling på høringssvar er samlet i en hvidbog med resuméer og oversigt over forvaltningernes vurderinger. Hvidbogen er vedlagt som bilag 2 og en detaljeret oversigt over kommentarer fremgår af bilag 3.


Det er især lokaludvalg, miljøpunkter og nogle organisationer, der har afgivet høringssvar. Dette er i tråd med, at høringen var målrettet, de aktører og interessegrupper, der tidligere har været involveret i arbejdet med handlingsplanen. De fleste høringssvar er generelt positive over for arbejdet med grøn mobilitet og indeholder ros til planen og til målsætningerne. De mest kritiske bemærkninger går på, at regulering af parkeringen og restriktioner for bilerne burde indgår mere aktivt.. Der er ønsker om, at kommunen her er mere offensiv, fx gennem færre parkeringspladser i nye boligområder, øget betalingsparkering, nedlæggelse af parkering, 30 km/t zoner, bilfri gader i weekender og cykel/bus gader uden biler.


Desuden berører en del høringssvar spørgsmålet om valg mellem letbaner og metro. De fleste indsigelser ønsker mere letbane; kun i Brønshøj-Husum ønskes dette ikke. Kommunen har de seneste år undersøgt mulighederne for at øge metrosystemets kapacitet i det centrale byområde og for at kombinere letbaneløsninger med en letbane i Ring 3 og metroløsningerne i de tætte bydele. I juni 2012 besluttede BR, at der arbejdes videre med de to mest lovende projekter: Metro gennem Sydhavn og letbane i Frederikssundsvej. Det blev samtidig besluttet, at kommunen gennemfører en offentlighedsproces i samarbejde med berørte lokaludvalg og lokale interessenter. Høringssvarene til Handlingsplan for Grøn Mobilitet vedr. metro/letbaner kan indgå i denne proces.  


11 af høringssvarene peger på delebiler, som noget kommunen skal satse mere på; også i nye byområder. 6 høringssvar bemærker, at citylogistik bør udvides til at omfatte varelevering med cykel (cykellogistik). Og så bliver det vigtige i tværgående samarbejder understreget mange gange. Endelig er der en række konkrete forslag til, hvor forholdene for cyklister, fodgængere og kollektiv trafik kan forbedres, og til hvor fx strøggader og fleksible gaderum kan prøves af.

Forvaltningen anbefaler, at høringen resulterer i følgende tilpasninger:

 

  • Målsætning om at 75 % af alle ture i København foregår med gang, cykel og/eller kollektiv trafik skrives ind i afsnit om vision og målsætninger.
  • Vækst i bilejerskab medtages i afsnit om ”Udfordringer og potentialer”.
  • En illustration af arealbehov for de forskellige typer transportmidlet medtages i handlingsplanen under afsnittet om ”Udfordringer og potentialer”.
  • I initiativer om fodgængere og vejnetsplan er det tilføjet, at interesseorganisati-oner indgår om aktører.

Desuden er der foretaget en opdatering af afsnit om kollektiv trafik, da der, siden udkast til handlingsplan blev udarbejdet, er afsluttet et udredningsarbejde om kollektiv trafik, og der er indgået aftale om metro til Nordhavn. Der er ligeledes foretaget en ændring i sidste afsnit om den samlede handlingsplan, således at skemaet med indikatorer er erstattet af en oversigt over samtlige mål i handlingsplanen. Dette er mere relevant, da indikatorer og nøgletal fremgår af Miljøregnskab og Trafiktællinger, og disse skal løbende opdateres ved opfølgning på planen.


Forvaltningen anbefaler, at de mange høringssvar omkring parkering samt metro/letbaner ikke giver anledning til ændringer i handlingsplanen. Konkrete handlinger på parkeringsområdet er fastlagt i P-aftale 2011, ligesom konkrete handlinger omkring udbygning af den kollektive trafik er besluttet i regi af ”Kollektiv Infrastruktur i København” (KIK).


Forvaltningerne anbefaler, at den endelige udgave af Handlingsplan for Grøn Mobilitet med de nævnte tilpasninger vedtages. Handlingsplanen er vedlagt som bilag 1. Desuden anbefales det, at der, som det fremgår af handlingsplanen afsluttende afsnit, gennemføres en årlig opfølgning på planens initiativer. For at koordinere denne opfølgning med det øvrige arbejde på miljøområdet foretages denne opfølgning som en del af Københavns Miljøregnskab.


Handlingsplanen med dens katalog af initiativer vil i høj grad fungere som et arbejdsdokument for de kommende års indsatser. For at fungere som sådan er planen forholdsvis omfattende, og således vil der blive udarbejdet en kort version til en mere populær udbredelse af planens vision og indhold.


Endelig forventes det, at handlingsplanen med dens overblik og katalog af initiativer kan bruges som et indspil til Trængselskommissionens arbejde. Udkastet er allerede fremsendt til sekretariatet for Trængselskommissionen. Den endelige version fremsendes efter den politiske godkendelse.

Økonomi

Udgifter til trykning af planen og de korte versioner afholdes inden for Teknik- og Miljøforvaltningens driftsbudget.

 

Handlingsplanen indeholder en række initiativer, som det i et vist omfang er muligt at igangsætte inden for de eksisterende økonomiske rammer, men de fleste initiativer i planen kræver ekstra bevillinger. Investeringer i disse initiativer vil blive finansieret og igangsat i det omfang, det muliggøres via budgetaftaler eller andre bevillingsmæssige beslutninger. Handlingsplanen er således til rådighed som indspil til kommende års budgetforhandlinger.

Videre proces

Efter vedtagelse af den endelige udgave af Handlingsplan for Grøn Mobilitet udarbejdes der en implementeringsplan, som beskriver, hvorledes forvaltningerne vil arbejde for, at planens initiativer gennemføres. Implementeringsplanen skal sikre koordinering med andre overordnede planer, som fx kommuneplan og KBH 2025 Klimaplan, og den skal vise, hvorledes handlingsplanens elementer spiller ind i forvaltningernes fortløbende arbejde. Desuden udarbejdes en proces for årlig opfølgning i forhold målsætninger og gennemførelse af initiativerne. Denne opfølgning vil indgå som en del af kommunens Miljøregnskab.

 

Herudover udarbejdes der en kort version af handlingsplanen, som kan bruges til en bred formidling af Københavns Kommunes vision, målsætninger og indsatser inden for mobilitet. Den korte version udgives både på dansk og engelsk, da den internationale formidling er vigtigt bl.a. for at tiltrække innovation og teknologisk udvikling fra udlandet.

 


Claus Juhl                                                / Hjalte Aaberg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Handlingsplan for Grøn Mobilitet vedtages med de i løsningsafsnittet nævnte tilpasninger,
  2. at der som en del af Københavns Miljøregnskab laves en årlig opfølgning på handlingsplanens initiativer.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 10. september 2012

Liberal Alliance stillede ændringsforslag til indstillingen om:

”3. at der på handlingsplanens side 10 indskrives: Københavns Kommune arbejder aktivt med staten om at etablere en østlig omfartsvej.”

For ændringsforslaget stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, C, I og O.

Imod ændringsforslaget stemte 4 udvalgsmedlemmer: F, Signe Goldmann (løsgænger) og Ø.

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: B.

Ændringsforslaget blev vedtaget.

Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti stillede ændringsforslag om:

”at partiernes protokolbemærkninger til denne indstilling indskrives i Handlingsplanen for Grøn Mobilitet”.

For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I og O.

Imod ændringsforslaget stemte 7 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Signe Goldmann (løsgænger) og Ø.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Signe Goldmann (løsgænger) og Ø.

Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I og O.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev anbefalet.

Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance afgav protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kan ikke godkende planen, idet den ikke i tilstrækkelig omfang sikrer fremkommeligheden i København, men tværtimod lægger en række yderligere hindringer for fremkommeligheden. Forslaget om, at strøggaderne m.fl. skal bygges om og i stort omfang anvendes til torvedage m.v., kan vi ikke støtte, idet vi finder, at en hel eller delvis lukning af Østerbrogade, Amagerbrogade, Vesterbrogade, Valby Langgade, Jernbane Alle, Borgbjergvej, Frederikssundsvej efter vores opfattelse vil lukke København af. Vi mener, at byens overordnede vejnet ikke skal blokeres eller lukkes yderligere.

Vi er desuden imod Citylogistik projektet, idet vi ikke mener, at det er en kommunal opgave at blande sig i vareleveringen til byens butikker.

Endelig mener vi, at det er ulovligt og konkurrenceforvridende, at kommunen vil drive vederlagsfri udlejning af (el-)cykler.”

SF, Enhedslisten, Socialdemokraterne og Signe Goldmann (løsgænger) afgav protokolbemærkning:

”SF, Enhedslisten, Socialdemokraterne og Signe Goldmann (løsgænger) ønsker, at delebiler er et initiativ, der skal lægges endnu mere vægt på, især fordi det er en billig og miljøvenlig måde at reducere parkeringsbehovet på. Typisk vil én delebil erstatte op til 5 privatbiler og derved kunne spare 4 parkeringspladser. Samtidig kører delebilister væsentligt mindre i bil end andre bilister. Udbredelse af delebiler fremmes ved at indarbejde mulighed for at udlægge endnu flere delebilspladser i kommunens parkeringsstrategi.”

Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti mener ikke, at møde med lokaludvalgene i forbindelse med høringen er repræsentativt for borgerne, idet lokaludvalgene ingen beføjelser har.”


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. september 2012

Jesper Christensen (A) fremsatte følgende ændringsforslag: ”Socialdemokraterne foreslår, at indstillingen tilføjes et 3. at-punkt med følgende ordlyd: ”at der på handlingsplanens side 10 indskrives: Københavns Kommune arbejder aktivt med staten om at etablere en østlig omfartsvej.””

 

Der blev stemt om det af Jesper Christensen (A) stillede ændringsforslag.

For stemte 9 medlemmer: A, B, C, O og V

Imod stemte 4 medlemmer: F og Ø

Ændringsforslaget blev dermed anbefalet over for Borgerrepræsentationen.

 

Der blev stemt om 1. at-punkt

For stemte 10 medlemmer: A, B, F og Ø

Imod stemte 3 medlemmer: V, O og C   

1. at-punkt blev dermed anbefalet.

 

Der blev stemt om 2. at-punkt

For stemte 13 medlemmer: A, B, C, F, O, V og Ø

Ingen medlemmer stemte imod eller undlod at stemme.

2. at-punkt blev dermed anbefalet.

 

Indstillingen inklusiv nyt 3. at-punkt blev således anbefalet over for Borgerrepræsentationen.

 

Ayfer Baykal (F) afgav følgende protokolbemærkning: ” Socialistisk Folkeparti er imod, at der etableres en østlig omfartsvej. Vejen skønnes at ville koste i størrelsesordenen 25 mia. kr., med risiko for væsentlig fordyrelse. En investering i mere biltrafik er imod ånden i handlingsplanen for Grøn Mobilitet og imod kommunens øvrige målsætninger på trafik-, miljø- og klimaområdet. Socialistisk Folkeparti mener fortsat, at investeringer i fremkommeligheden i hovedstadsområdet skal gå til genopretning af veje og bygværker, bedre forhold for cyklisterne og forbedringer af den kollektive trafik med mere metro, letbaner osv. ”

Enhedslisten tilsluttede sig protokolbemærkningen.

 

Carl Christian Ebbesen (O) og Mogens Lønborg (C) videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 10. september 2012.

Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.

 

Sisse Marie Welling (F), Jesper Christensen (A) og Mikkel Warming (Ø) videreførte partiernes protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 10. september 2012.

 

Carl Christian Ebbesen (O) videreførte Dansk Folkepartis protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 10. september 2012.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. oktober 2012

Punkt 5-8 blev behandlet efter punkt 9.

 

 

Der blev begæret separat afstemning om indstillingens at-punkter, således at 1. og 2. at-punkt afstemtes samlet og 3. at-punkt afstemtes separat.

 

 

Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag:

”Det foreslås, at følgende punkter i Handlingsplan for Grøn Mobilitet udgår:

·         Citylogistik

·         Udlejning af el-cykler

·         Lukning af strøggader”

 

 

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen:

”Det foreslås, at partiernes protokolbemærkninger til denne indstilling indskrives i Handlingsplan for Grøn Mobilitet”

 

 

Ændringsforslaget fra Liberal Alliance blev forkastet med 38 stemmer imod 13.

 

For stemte: C, I, O og V.

Imod stemte: A, B, F, Ø, Signe Goldmann (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

 

Ændringsforslaget fra Det Konservative Folkeparti blev forkastet med 38 stemmer imod 13.

For stemte: C, I, O og V.

Imod stemte: A, B, F, Ø, Signe Goldmann (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

 

Indstillingen 1. og 2. at-punkt blev godkendt med 38 stemmer imod 13.

 

For stemte: A, B, F, Ø, Signe Goldmann (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

Imod stemte: C, I, O og V.

 

 

Indstillingen 3. at-punkt blev godkendt med 33 stemmer imod 17. 1 undlod.

 

For stemte: A, B, C, I, O og V.

Imod stemte: F, Ø og Signe Goldmann (løsgænger).

Følgende undlod at stemme: Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance kan ikke godkende planen, idet den ikke i tilstrækkelig omfang sikrer fremkommeligheden i København, men tværtimod lægger en række yderligere hindringer for fremkommeligheden. Forslaget om, at strøggaderne m.fl. skal bygges om og i stort omfang anvendes til torvedage m.v., kan vi ikke støtte, idet vi finder, at en hel eller delvis lukning af Østerbrogade, Amagerbrogade, Vesterbrogade, Valby Langgade, Jernbane Alle,

Borgbjergvej, Frederikssundsvej efter vores opfattelse vil lukke København af. Vi mener, at byens overordnede vejnet ikke skal blokeres eller lukkes yderligere.

Vi er desuden imod Citylogistik projektet, idet vi ikke mener, at det er en kommunal opgave at blande sig i vareleveringen til byens butikker.

Endelig mener vi, at det er ulovligt og konkurrenceforvridende, at kommunen vil drive vederlagsfri udlejning af (el-)cykler.”

 

 

Socialdemokreterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Signe Goldmann (løsgænger) videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”SF, Enhedslisten, Socialdemokraterne og Signe Goldmann (løsgænger) ønsker, at delebiler er et initiativ, der skal lægges endnu mere vægt på, især fordi det er en billig og miljøvenlig måde at reducere parkeringsbehovet på. Typisk vil én delebil erstatte op til 5 privatbiler og derved kunne spare 4 parkeringspladser. Samtidig kører delebilister væsentligt mindre i bil end andre bilister. Udbredelse af delebiler fremmes ved at indarbejde mulighed for at udlægge endnu flere delebilspladser i kommunens parkeringsstrategi.”

 

 

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Signe Goldmann (løsgænger) tilsluttede sig:

”Enhedslisten er imod, at der etableres en østlig omfartsvej. Vejen skønnes at ville koste i størrelsesordenen 25 mia. kr., med risiko for væsentlig fordyrelse. En investering i mere biltrafik er imod ånden i handlingsplanen for Grøn Mobilitet og imod kommunens øvrige målsætninger på trafik-, miljø- og klimaområdet. Enhedslisten mener fortsat, at investeringer i fremkommeligheden i hovedstadsområdet skal gå til genopretning af veje og bygværker, bedre forhold for cyklisterne og forbedringer af den kollektive trafik med mere metro, letbaner osv. ”

 

 

Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Dansk Folkeparti mener ikke, at møde med lokaludvalgene i forbindelse med høringen er repræsentativt for borgerne, idet lokaludvalgene ingen beføjelser har.”

Til top