Mødedato: 11.06.2008, kl. 16:00

Medlemsforslag om indsats for voldsramte kvinder

Medlemsforslag om indsats for voldsramte kvinder

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 11. juni 2008

 

 

BR 346/08

Medlemsforslag om indsats for voldsramte kvinder

Medlemsforslag om indsats for voldsramte kvinder

 

 

Det foreslås,

1.            at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen som beskrevet i motiveringen,

a.         at udarbejde en redegørelse for den samlede indsats overfor voldsramte kvinder og deres børn i København,

b.        at udarbejde en handlingsplan, på baggrund af redegørelsen, for en styrket indsats overfor voldsramte kvinder og deres børn samt forslag til finansiering af evt. nye indsatser, samt

2.                  at redegørelsen og handlingsplanen inklusiv forslag til finansiering behandles af Socialudvalget og sendes i høring i relevante udvalg inden 1. november 2008.

(Stillet af Det Radikale Venstre, Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti)

 

 

 

 

Medlemsforslag om indsats for voldsramte kvinder

 

Medlemsforslag

Det foreslås,

 

1.                  at Borgerrepræsentationen pålægger Socialforvaltningen som beskrevet i motiveringen,

a.       at udarbejde en redegørelse for den samlede indsats overfor voldsramte kvinder og deres børn i København,

b.      at udarbejde en handlingsplan, på baggrund af redegørelsen, for en styrket indsats overfor voldsramte kvinder og deres børn samt forslag til finansiering af evt. nye indsatser, samt

 

2.                  at redegørelsen og handlingsplanen inklusiv forslag til finansiering behandles af Socialudvalget og sendes i høring i relevante udvalg inden 1. november 2008.

(stillet af det Radikale Venstre, Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti)

 

Motivering

Truende adfærd, vold og udnyttelse af kvinder fra deres nuværende eller tidligere partner eller familiemedlemmer, har fatale følger for ofrene og deres familier. I København findes i dag krisecentrene, som kan yde støtte og vejledning, når skaden er sket. Men når Ministeriet for Ligestilling og Institut for Folkesundhed i deres undersøgelse fra 2007 bl.a. viser, at 28.000 kvinder herhjemme er udsat for partnervold om året, så er det nærliggende at tro, at vi også som kommune kan gøre mere.

 

En rapport fra Landsorganisationen af kvindekrisecentre fastslår også, at mere end hver tredje voldsramt kvinde har været udsat for vold mere end 5 år. Volden er ofte grovere end andre former for vold, og kun ca. hver fjerde politianmelder volden ved indflytning til krisecentret. Tallene dækker over traumatiske oplevelser for ofrene og deres børn. Derfor foreslår det Radikale Venstre, Socialdemokraterne og SF dels, at der udarbejdes en redegørelse om indsatsen i dag for voldsramte kvinder og deres børn i København, dels udarbejdes en handlingsplan for en styrket indsats på området.

 

En redegørelse for indsatsen mod voldsramte kvinder vil kunne afdække eventuelle mangler i systemet og dermed synliggøre evt. skævvridninger i forhold til forskellige grupper, som for eksempel etniske og unge kvinder.

 

For at sikre, at redegørelsen bliver udtømmende og handlingsplanen brugbar, skal der tilknyttes en følgegruppe til arbejdet. Følgegruppen skal bestå af fa gfolk, der arbejder med området til dagligt. De møder de voldsramte kvinder og ved derigennem hvilken indsats og støtte, der er behov for.

 

For at sikre kontinuitet i arbejdet fremover foreslås det, at følgegruppen omdannes til et samarbejdsudvalg for voldsramte kvinder, når redegørelsen og handlingsplanen er godkendt.

 

Som eksempel på en by, der har en målrettet og helhedsorienteret strategi mod vold mod kvinder kan nævnes fx London, hvor man siden 2001 har haft gode resultater med en samlet strategi og samarbejde mellem de offentlige institutioner for at komme problemet til livs. Som i London er der behov for, at vi også i København undersøger, om der kan gøres en indsats for at beskytte udsatte kvinder og børn, for at hjælpe med til at de skyldige stilles til regnskab, for at udbrede opfattelsen af at partnervold ikke er socialt acceptabel, og for at opdrage byens børn og unge til et voksenliv, som bygger på gensidig forståelse, respekt og ikke-vold.

 

 

 

 

Til top