Mødedato: 11.06.2003, kl. 16:00

DGIs Landsstævne 2009

DGIs Landsstævne 2009

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 11. juni 2003

 

 

BR 322/03

DGIs Landsstævne 2009

DGIs Landsstævne 2009

 

 

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen bemyndiger Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen til at søge om DGIs Landsstævne 2009.

(Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget)

(Økonomiudvalgets beslutnings eftersendes)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget at anbefale,

at Borgerrepræsentationen bemyndiger Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen til at søge om DGIs Landsstævne 2009.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. maj 2003

Indstillingen blev tiltrådt.

 

 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. juni 2003

Anbefalet

 

 

 

RESUME

DGIs Landsstævne afholdes hvert fjerde år. Ansøgningsfristen for Landsstævnet 2009 er den 1. juli 2003. Stævnet afholdes den første uge i skolernes ferie.

DGIs Landsstævne er med omkring 40-45.000 deltagere det største folkelige idrætsarrangement i Danmark. Tilrettelæggelsen og afviklingen af stævnet foregår i et tæt samarbejde mellem DGIs hovedorganisation, DGIs lokale amtsforening og værtskommunen.

Udgangspunktet for samarbejdet er, at værtskommunen stiller rammerne til rådighed, mens DGI udfylder rammerne med aktiviteter.

Udover at tilvejebringe tilstrækkeligt med faciliteter er værtskommunen forpligtet til at sørge for – og i vidt omfang bekoste – indkvartering, transport, energiomkostninger og renovation. Haderslev forventer udgifter i størrelsesordenen 20-30 mill. kr. Beløbet indbefatter anlæggelse af stævneplads/stadion samt et skyttecenter.

Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og KI vurderer, at Københavns Kommune kan honorere de krav, som DGI stiller til henholdsvis idrætsfaciliteter og indkvartering.

Tilrettelæggelsen og afviklingen af aktivitetsdelen varetages i vidt omfang af værtskommunens frivillige foreninger. Fællesopgaver af denne karakter giver de frivillige ledere og deres foreninger mulighed for at etablere, fastholde og udvikle de lokale og bærende netværksdannelser, hvormed det frivillige foreningsliv på sigt vil styrkes. Samtidig vil afholdelse af DGIs Landsstævne 2009 i København have en positiv PR-værdi for byen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Danske Gymnastik og Idrætsforeninger (DGI) afholder landsstævne i 2006, hvor Haderslev er værtsby for arrangementet.

Næste Landsstævne er planlagt til 2009. Ansøgningen om værtsskabet til dette stævne skal være DGI i hænde senest den 1. juli 2003.

 

Baggrund

DGIs landsstævne er med omkring 40-45.000 deltagere det største folkelige idrætsarrangement i Danmark. Landsstævnet afholdes hvert fjerde år. Mellem stævnet i Haderslev i 2006 og det efterfølgende stævne i 2009, er der ekstraordinært kun tre år imellem.

Landsstævnet afvikles i den første uge af skolernes sommerferie.

 

Rammerne for tilrettelæggelse og  afvikling af stævnet

Tilrettelæggelsen og afviklingen af Landsstævnet foregår i et tæt samarbejde mellem DGIs hovedorganisation, DGIs lokale amtsforening og værtskommunen.

Udgangspunktet for samarbejdet er, at værtskommunen stiller rammerne til rådighed, mens DGI udfylder rammerne med aktiviteter.

Udover at tilvejebringe tilstrækkeligt med faciliteter er værtskommunen forpligtet til at sørge for – og i vidt omfang bekoste – indkvartering, transport, energiomkostninger og renovation.

Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og KI vurderer, at Københavns Kommune kan honorere de krav, som DGI stiller til henholdsvis idrætsfaciliteter og indkvartering.

 

Idrætsfaciliteter og indkvartering

DGI stiller krav om, at der udover tilstrækkelig facilitetskapacitet til opvisning og kampe, etableres et stævnecentrum samt plads til folkedans og amatørteater.

KI vurderer, at Københavns Kommune råder over tilstrækkelige faciliteter til at huse DGIs Landsstævne, men at der er flere modeller for, hvor hovedcenter, aktivitetscentre, stævneplads m.v. kan placeres. Som egnede centre kan nævnes Østerbro Stadion, Valby Idrætspark, Kløvermarken og Københavns Skyttecenter.

Der er tradition for, at indkvarteringen af stævnedeltagerne foregår på skoler og campingarealer samt arealer tæt ved stævnecentrum. Ved at inddrage de københavnske skoler, vandrehjem og campingpladserne på henholdsvis Bellahøjmarken og i Valbyparken  vil det være muligt at huse 45.000 stævnegæster.

Den præcise model for den samlede fysiske planlægning vil blive fremlagt i forbindelsen med udarbejdelsen af ansøgningen om væ rtsskabet for Landsstævnet 2009.

 

Økonomi

Den samlede finansiering af Landsstævnet bliver tilvejebragt via tilskud fra DGI og værtskommunen samt deltagergebyr. Haderslev er værtsby for det DGIs Landsstævne i 2006. Haderslev forventer udgifter i størrelsesordenen 20-30 mill. kr. Beløbet indbefatter anlæggelse af stævneplads/stadion samt et skyttecenter.

 

Den videre proces

DGI har ansøgningsfrist for Landsstævnet 2009 den 1. juli 2003. I løbet af efteråret 2003 vil DGI tage stilling til hvilke ansøgere, der kan komme i betragtning. Herefter indledes der et samarbejde mellem DGI og kommunerne om en yderligere konkretisering af ansøgningen, eksempelvis infrastruktur, stævneplads og overnatningsfacililiteter.

Først herefter tages der endeligt stilling til, hvor Landsstævnet 2009 skal placeres.

 

Vurdering

Tilrettelæggelsen og afviklingen af aktivitetsdelen varetages i vidt omfang af værtskommunens frivillige foreninger. Fællesopgaver af denne karakter giver de frivillige ledere og deres foreninger mulighed for at etablere, fastholde og udvikle de lokale og bærende netværksdannelser, hvormed det frivillige foreningsliv på sigt vil styrkes.

Samtidig vil afholdelse af DGIs Landsstævne 2009 i København have en positiv PR-værdi for byen. Landsstævnet er et af de få breddearrangementer, der har en omfattende pressedækning.

DGIs Landsstævne har aldrig været placeret i København, men i forbindelse med Kulturby 96 afviklede DGI "Tre folkelige døgn" i København. Derfor ligger der en lang række erfaringer, der kan indgå i det videre arbejde.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen har ikke p.t. miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ikke p.t. økonomiske konsekvenser.

 

BILAG

Ingen

 

Carsten Haurum                                        Erik Jacobsen

 

 


Til top