Mødedato: 11.06.2003, kl. 16:00

Københavns Kommunes arbejde for at fremme kønsmæssig ligestilling

Københavns Kommunes arbejde for at fremme kønsmæssig ligestilling

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 11. juni 2003

 

 

BR 267/03

Københavns Kommunes arbejde for at fremme kønsmæssig ligestilling

Københavns Kommunes arbejde for at fremme kønsmæssig ligestilling

 

 

Indstilling om at godkende vedlagte udkast til en overordnet politik for ligestilling mellem kvinder og mænd.

                                                                 (Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

·        at Økonomiudvalget godkender og anbefaler Borgerrepræsentationen at vedtage vedlagte udkast til en overordnet politik for ligestilling mellem kvinder og mænd.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 20. maj 2003

Anbefalet, idet dog Økonomiforvaltningen foretager enkelte sproglige ændringer forud for sagens behandling i Borgerrepræsentationen.

C afgav følgende bemærkning:

"Det første afsnit bør udgå, da det ikke vedrører ligestilling mellem mænd og kvinder".

 

 

 

 

RESUME

Det fremgår af Københavns Kommunes værdigrundlag, at medarbejdernes mangfoldighed skal betragtes som et aktiv. Et aspekt af mangfoldigheden handler om køn. Ved ligestilling mellem kvinder og mænd forstås, at alle medarbejdere behandles lige uanset deres køn, og uanset om de lever op til de stereotype forestillinger om deres køn eller bryder disse. Kvinder og mænd skal have lige muligheder for ansættelse, uddannelse, udvikling og lige løn for lige arbejde. Derigennem opnås størst mulig medarbejdertilfredshed og sikres bedst mulig service til borgerne.

Arbejdet med at fremme ligestilling mellem kvinder og mænd har indtil nu været konkretiseret i handlingsplaner. For at tydeliggøre Københavns Kommunes mål for ligestilling mellem kvinder og mænd anbefaler Økonomiforvaltningen, at kommunens overordnede holdninger til ligestilling fremover beskrives i en politik for ligestilling mellem kvinder og mænd, der vedtages af Borgerrepræsentationen. De konkrete aktiviteter, der skal gennemføres i en periode, beskrives fortsat i handlingsplaner. Det Centrale Ligestillingsudvalg vedtager handlingsplanen for det centrale arbejde med ligestilling, mens de enkelte forvaltninger udarbejder handlingsplaner for det decentrale arbejde.

En orientering om indholdet i ligestillingspolitikken og i handlingsplanerne skal indgå i kommunens lovpligtige redegørelse til borgerne om den kønsmæssige ligestilling blandt kommunens ansatte. Den næste redegørelse skal fremsendes til Ligestillingsministeren senest den 1. september 2003.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Politik for ligestilling mellem kvinder og mænd

Det fremgår af Københavns Kommunes værdigrundlag, at medarbejdernes mangfoldighed skal betragtes som et aktiv. Et aspekt af mangfoldigheden handler om køn. Arbejdet med at fremme ligestilling mellem kvinder og mænd har indtil nu været konkretiseret i handlingsplaner. For at tydeliggøre Københavns Kommunes mål for ligestilling mellem kvinder og mænd anbefaler Økonomiforvaltningen, at kommunens overordnede holdninger til ligestilling fremover beskrives i en politik for ligestilling mellem kvinder og mænd, der vedtages af Borgerrepræsentationen. De konkrete aktiviteter, der skal gennemføres i en periode, beskrives fortsat i handlingsplaner. Det Centrale Ligestillingsudvalg vedtager handlingsplanen for det centrale arbejde med ligestilling, mens de enkelte forvaltninger udarbejder handlingsplaner for det decentrale arbejde.

Udkastet til ligestillingspolitik uddyber, hvad mangfoldighed som et aktiv betyder i forhold til ligestilling mellem kvinder og mænd. Det indebærer overordnet, at de enkelte medarbejderes særlige evner og kvalifikationer skal værdsættes og bør bringes i spil for at opnå størst mulig medarbejdertilfredshed og sikre bedst mulig service til borgerne.

Ved ligestilling forstås, at alle medarbejdere behandles lige uanset deres køn, og uanset om de lever op til de stereotype forestillinger om deres køn eller bryder disse. Kvinder og mænd skal have lige muligheder for ansættelse, uddannelse, udvikling og lige løn for lige arbejde. Samtidig ønsker Københavns Kommune at være en arbejdsplads, hvor medarbejderne respekteres som hele mennesker med fritidsinteresser og familie. Derfor skal der udvises forståelse og fleksibilitet i forhold til både kvinders og mænds fritids- og familieliv, uden at dette skader den enkelte medarbejders vilkår, og uden at der skabes ulige muligheder for de to køn.

Endvidere præciserer politikken ifølge lov om ligestilling, at køn og ligestilling skal integreres i al politik og planlægning (mainstreamingsprincippet). Ligestilling mellem kvinder og mænd skal således ikke længere kun indtænkes i personalepolitikken, men i hele kommunens virksomhed og på alle politikområder.

Endelig beskriver politikken, hvordan Københavns Kommune organiserer sit arbejde for at fremme ligestilling.

Formålet med ligestillingspolitikken er således at præcisere Københavns Kommunes overordnede holdninger til ligestilling mellem kvinder og mænd i en politik. Politikken kan dermed fungere som en fælles målsætning, som forvaltningerne kan tilrettelægge arbejdet med ligestilling ud fra efter forvaltningernes særlige behov. Forvaltningernes arbejde for at fremme ligestilling fastlægges i handlingsplaner i forvaltningerne, mens Det Centrale Ligestillingsudvalg vedtager handlingsplaner for det centrale ligestillingsarbejde.

Ligestillingspolitikken indgår i ligestillingsredegørelsen

Ifølge ligestillingsloven § 5a skal kommuner og amter hvert andet år redegøre for situationen med hensyn til ligestilling mellem kvinder og mænd overfor borgerne. Redegørelsen skal indeholde oplysninger om:

·        om kommunen har formuleret en ligestillingspolitik, og hvad den indeholder,

·        kønsfordelingen på stillingskategorier,

·        og andre forhold af betydning for kommunens indsats på området, herunder indholdet af eventuelle handlingsplaner.

Ligestillingspolitikken skal således indgå i Københavns Kommunes næste ligestillingsredegørelse, der skal foreligge senest den 1. september 2003.

 

Organisation

Københavns Kommunes Centrale Ligestillingsudvalg består af en formand, en repræsentant fra hver af forvaltningerne og repræsentanter fra personaleorganisationerne udpeget af Københavns og Frederiksbergs Fællesrepræsentation.

 

ØKONOMI

Udgifterne i forbindelse med at opnå målene i ligestillingspolitikken afholdes inden for forvaltningernes eksisterende budgetter.

 

MILJØVURDERING

Det vurderes ikke, at der er miljømæssige konsekvenser af forslaget.

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

HØRING

Udkastet til ligestillingspolitik har været i høring i forvaltningerne og deres kommentarer er indarbejdet.

 

BILAG

 Udkast til politik for ligestilling mellem kvinder og mænd

 

 

Erik Jacobsen

/ Hans Simmelkjær

 

 

 

 

 


Til top