Mødedato: 11.06.2003, kl. 16:00

Forbedring af vandkvaliteten i Indrehavnen ved Bryghusbroen

Forbedring af vandkvaliteten i Indrehavnen ved Bryghusbroen

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsda g den 11. juni 2003

 

 

BR 239/03

Forbedring af vandkvaliteten i Indrehavnen ved Bryghusbroen

Forbedring af vandkvaliteten i Indrehavnen ved Bryghusbroen

 

 

Indstilling om, at der meddeles Københavns Energi en kapitalbevilling på 12 mio. kr. til forbedring af vandkvaliteten i Inderhavnen ved Bryghusbroen, samt at der på Københavns Energis investeringsplan for 2003 foretages en omplacering mellem to konti, som angivet i indstillingen.

                                                                 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der meddeles Københavns Energi en kapitalbevilling på 12 mio. kr. til forbedring af vandkvaliteten i Inderhavnen ved Bryghusbroen, og

at der på Københavns Energis investeringsplan for 2003 foretages en omplacering mellem to konti, som angivet i indstillingen.

 

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 12. maj 2003

Tiltrådt.

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

 

RESUME

I Spildevandsplan 2000, som er tiltrådt af Borgerrepræsentationen på mødet den 8. februar 2001, var det angivet, at den generelle tilstand i de marine vandområder ikke var på et niveau, der opfyldte den givne målsætning. For at opnå denne målsætning er det nødvendigt at iværksætte en række tiltag. Nærværende kapitalbevilling indeholder foranstaltninger, som fjerner udledningerne fra kloaksystemet til Inderhavnen ved Bryghusbroen.  

 

SAGSBESKRIVELSE

Ifølge Spildevandsplan 2000 var den generelle tilstand i de marine vandområder på daværende tidspunkt ikke på et niveau, der opfyldte de målsætninger med tilhørende kvalitetskrav, som blev vedtaget som gældende retningslinier i kommuneplanen og omfattet af den vedtagne vandområdeplan for Københavns havn og kyst.

For at gøre vandet i Inderhavnen endnu renere foreslås det at anlægge større bassinledninger fra Frederiksholm Kanal til kloaksystemet vest for Langebro. En væsentlig kilde til forurening af vandet i Københavns Havn er overløb under regn fra kloaksystemet. Det københavnske kloaksystem er i det væsentlige udformet som et fællessystem. Det vil sige, at spildevandet fra boliger og erhverv løber i samme rør som regnafstrømningen fra tage, gader og pladser. Kloaksystemet har under kraftig regn ikke stor nok kapacitet til at transportere al regn- og spildevand til renseanlæggene. For at undgå, at den manglende kapacitet giver anledning til kælder- og terrænoversvømmelser, er kloaksystemet forsynet med overløbsbygværker, hvor det overskydende vand kan blive ledt ud til et nærtliggende vandområde, som f.eks. til havnen. Ved at udbygge dele af kloaksystemet, dels med større rør og dels med forsinkelsesbassiner, kan nogle af overløbsbygværkerne helt nedlægges og udledningsmængderne og hyppigheden af overløbene fra de resterende overløbsbygværker væsentligt reduceres.         

Der er udført eller er under udførelse en række projekter, som vil give en forbedret vandkvalitet specielt i Nordhavnen og Sydhavnen. Det drejer sig om et forsinkelsesbassin på 30.000 m3 i Frihavnen og lukning af en række overløb til Søndre Frihavn, Mellembassinet og Nordbassinet. Endvidere er der bygget et 15.000 m3 stort bassin i Sydhavnen ved Belvedere Kanalen og et 1500 m3 stort bassin ved Drechsellsgade på Islands Brygge.

Dette har medført, at en række overløbsbygværker har kunnet lukkes, og udledningerne fra kloaksystemet er blevet væsentligt reduceret. For at opnå den ønskede vandkvalitet, er det nødvendigt at sætte projekter i gang, som har til formål at reducere eller fjerne udledninger fra kloaksystemet til Inderhavnen. 

Den forbedrede vandkvalitet er blandt andet begrundet i et ønske om, at havneområderne i højere grad end hidtil skal kunne bruges til rekreative formål, herunder badning og andre aktiviteter, hvor man kommer i tæt kontakt med vandet. Det er derfor i Spildevandsplan 2000 anført, at der bør iværksættes tiltag, så badevandskriteriet kan overholdes. Badevandskriteriet for saltvand er, at der i badesæsonen fra 1. juni til 1. september maksimalt må være en overskridelse af grænseværdien for coli-bakterier i 5% af tiden. Da coli-forureningen stort set kun stammer fra overløb fra kloaksystemet og da der normalt er en relativ stor vandudskiftning i havnen, vurderes det, at badevandskriteriet kan overholdes, hvis der højst er 5 overløb fra kloaksystemet om året, svarende til 2-3 overløb i badesæsonen.

Ved Bryghusbroen på strækningen mellem Frederiksholm Kanal og Langebro er der 2 overløbsbygværker, som efter de udførte beregninger er i funktion mere end 30 gange om året. Det foreslås at lægge en større ledning i Christians Brygge mellem Frederiksholms Kanal og hen til kloaksystemet vest for Langebro. Dermed vil de 2 overløbsbygværker kunne nedlægges og overløbene fjernes. 

 

ØKONOMI

Den samlede udgift baseret på prisniveau for april 2003 er anslået til:

 

Ledning i Christians Brygge og lukning af 2 bygværker.                  8,0 mio. kr.

Projektering og tilsyn                                                                          1,0 mio. kr.

Øvrige omkostninger (ledningsomlægninger/forurenet jord)         1,8 mio. kr.

Uforudseelige udgifter                                                                        1,2 mio. kr.

I alt                                                                                                      12,0 mio. kr.

 

Udgifterne afholdes med 6 mio. kr. i 2003 og med 6 mio. kr. i 2004.

Det foreslås, at der foretages en omplacering på investeringsplanen, således at konto 01.42.40.3.33 Foranstaltninger jf. vandområdeplan for Københavns Havn og Kyst tilføres 6 mio. kr. fra konto 01.42.40.3.12 Arbejder vedrørende åbne afløbskanaler.

Kassemæssig dækning for udgiften i 2003 kan herefter anvises på konto 01.42.40.3.33 "Foranstaltninger jf. vandområdeplan for Københavns Havn og Kyst" i Københavns Energi's investeringsplan i budgettet for 2003.

Udgiften i 2004 er indarbejdet i budgetforslaget på konto 01.42.40.3.33 Foranstaltninger jf. vandområdeplan for Københavns Havn og Kyst.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Under arbejdets udførelse vil det være nødvendigt at lave indskrænkninger i trafikken på Christians Brygge. Det forventes at arbejdet starter i september 2003 og at det er  færdigt i marts/april 2004.

Der er drøftelser med Vej & Park om, hvordan projektet bedst kan udføres af hensyn til trafikken og der skal herfra gives gravetilladelse m.v. 

 

MILJØVURDERING

Projekterne indebærer væsentlige forbedringer af havneområdernes vandmiljø. Udover at den hygiejniske vandkvalitet forbedres, nedsættes også udledninger af kloakslam samt næringssalte, så algevæksten i Havnen begrænses og vandet dermed bliver mere klart og rent. 

Under udførelsen af projektet vil der være miljømæssige gener såsom støj og os fra gravemaskiner og lastbiler. Der vil blive truffet de nødvendige foranstaltninger for at mindske disse gener mest muligt.  

 

Bilag

Projektforslag. Forbedring af vandkvaliteten i havn og kyst.

 

 

 

 

Peter Elsman

                                                                 / Niels Juul Jensen

 

 


Til top