Ombygning af el-målersystemer og udbygning af lysledernettet
Ombygning af el-målersystemer og udbygning af lysledernettet
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde onsdag den 11. juni 2003
BR 255/03
Ombygning af el-målersystemer og udbygning af lysledernettet
Ombygning af el-målersystemer og udbygning af
lysledernettet
Indstilling om, at der gives Københavns Energi en samlet kapitalbevilling på 85,95 mio. kr. til ombygning af elektriske målesystemer og udbygning af lysledernettet, samt at Miljø- og Forsyningsforvaltningen bemyndiges til at indarbejde projektet i investeringsoversigten i budgetforslaget for 2004, som angivet i indstillingens økonomiafsnit.
(Miljø- og Forsyningsudvalget)
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives Københavns Energi en samlet kapitalbevilling på 85,95 mio. kr. til ombygning af elektriske målesystemer og udbygning af lysledernettet, og
at Miljø- og Forsyningsforvaltningen
bemyndiges til at indarbejde projektet i investeringsoversigten i
budgetforslaget for 2004, som angivet i indstillingens økonomiafsnit.
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 28. april 2003
Tiltrådt.
Økonomiforvaltningen
indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. maj 2003
Anbefalet.
RESUME
Liberaliseringen af elforsyningen har sat fokus på netselskabernes omkostninger, fordi der foretages en sammenligning af de danske netselskaber. Det stiller krav til en optimering af Københavns Energis vedligeholdelsesomkostninger, hvilket blandt andet kan opnås gennem en modernisering af de anlægsområder, der vedrører denne ansøgning.
Liberaliseringen har endvidere foranlediget en række lovmæssige krav og brancheanvisninger, der yderligere medfører en tilpasning og ombygning af en række elektriske anlægsområder.
Med denne kapitalbevilling bliver det muligt at gennemføre den nødvendige ombygning og udbygning af de el-anlægsområder, der er omfattet af ansøgningen, samtidigt med at der opnås en levetidsforlængelse og opgradering af anlæggene.
Den ansøgte kapitalbevilling omfatter anlægsområderne :
· Fjernaflæsning af små og mellemstore virksomheder
· Målesystemer i det overordnede net
· Dataopsamlingsudstyr til det overordnede net
· Nedtagning af TACOM-terminaler (tarifcomputere)
· Telesystemer og signalkabler
SAGSBESKRIVELSE
Fjernaflæsning af små og mellemstore virksomheder
Markedsåbningen 2003 giver alle forbrugere mulighed for frit at vælge elleverandør. Da elprisen varierer time for time, er det vigtigt, at forbruget regi streres løbende af hensyn til handel og afregning.
Den ideelle markedssituation ville kunne opnås, hvis elforbruget blev målt pr. time for alle forbrugere og efterfølgende afregnet på timeniveau. Denne løsning er meget omkostningskrævende at gennemføre for samtlige forbrugere med den nuværende teknologi inden for måleudstyr m.v. Det har derfor været relevant at fastsætte en grænse for, hvornår der skal etableres fjernaflæst timemåling af elforbrug.
I henhold til den markedsmodel for det frie elmarked, som er fastlagt af det danske systemansvar (Elkraft og Eltra) i samarbejde med branchen (Dansk Energi, Elfor, Dansk Handel & Service), er den obligatoriske grænse for fjernaflæst timeregistreret måling med daglig datakontrol pr 1. januar 2005 fastsat til årsforbrug over 100.000 kWh. Den nye forbrugsgrænse betyder, at halvdelen af det danske elforbrug herefter er fjernaflæst.
Som en følge af de nye krav skal KE Forsyning i løbet af 2003 og 2004 etablere fjernaflæsning på ca. 2000 målesteder.
Etableringen omfatter en ny hovedstation til dataopsamling og registrering samt udstyr til datahjemtagning. Hertil kommer ca. 2000 fjernaflæsningsterminaler til montage på de berørte kundeinstallationer. Fjernaflæsningsterminalerne monteres ved el-måleren hos de enkelte kunder og samtlige omkostninger herved betales af Københavns Energi.
Målesystemer i det overordnede net
ELKRAFT System har i 2002 opstillet krav til det
el-energimålingsudstyr, der anvendes på de højere spændingsniveauer. Kravet
indebærer, at alle eksisterende målerinstallationer i nettet skal bringes i
overensstemmelse med kravene inden udgangen af 2007. Kravet omfatter el-målere
til afregning af leveret energi til distributionsnettet, målere på koblings-og
hovedtransformerstationer samt erhvervskundemålere i de privatejede
transformeranlæg.
Ifølge elforsyningslovens bestemmelser er det netvirksomhedernes pligt at sikre, at målerinstallationen lever op til forskriften.
Det samlede antal målefelter på KE's koblings- og hovedtransformerstationer (stationsanlæg) samt på Energi E2´s kraftværker, hvorfra der leveres energi til Københavns Energis net, er ca. 60 stk. Disse målefelter opfylder ikke minimumskravene med hensyn til nøjagtighed.
Herudover har en række små og mellemstore erhvervsvirksomheder egne stationsanlæg inklusiv tilhørende måleudstyr på h.h.v. 30 kV og 10 kV niveau. Af disse i alt ca. 160 stk. private stationsanlæg opfylder 10 % minimumskravene med hensyn til nøjagtighed. De resterende 90 % opfylder ikke gældende krav, hvorfor der skal udskiftes måleudstyr.
Udgiften til ombygning af målesystemer i de små og mellemstore erhvervsvirksomheders transformeranlæg afholdes af virksomhederne selv, da kunden selv har valgt at investere i et privat transformeranlæg pga. en lavere anlægs- og energiudgift. Derved står kunden selv for vedligeholdelsen og skal selv dække ombygningen af målerinstallationen. For de små og mellemstore virksomheder vil udgiften til ændring af målerinstallationen være ca. 50.000 kr. Københavns Energi står for anvisning og tilsyn med ombygningen.
Dataopsamlingsudstyr til det overordnede net
Det bestående dataopsamlingsudstyr, i det daglige benævnt "KWHDAT", til registrering af den tilførte energi til det overordnede net har opnået en alder, hvor vedligehold ikke længere er muligt. Der kan ikke fremskaffes reservedele til udstyret, og der findes ikke længere leverandører med det nødvendige softwarekendskab. Derfor skal udstyret erstattes med tidssvarende udstyr, da det er et vitalt nøgleudstyr i forbindelse med Københavns Energis indkøb af energi. Systemet anvendes desuden dagligt i forbindelse med den frie elhandel.
Der skal udskiftes dataopsamlingsudstyr placeret på koblings-og hovedtransformerstationer (stationsanlæg) samt på Energi E2´s kraftværker, hvor disse leverer deres produktion til Københavns Energi. Målerne er placeret på Energi E2´s værker på grænsen mellem det offentlig net og produktionsanlægget. Målerne med tilhørende målerinstallation er KE´s ejendom.
Målingerne til KWHDAT-systemet genereres via impulser fra ca. 400 målepunkter, der via ca. 100 Telemax-terminaler dagligt hjemtages til hovedstationen placeret på Bellahøj Koblingsstation til videre databehandling. Målepunkter og terminaler er placeret på kraftværkerne og på koblingsstationerne.
Det anvendte udstyr er sat i drift i 1987, og kan som følge af alderen ikke vedligeholdes mere. Der kan ikke fremskaffes reservedele til udstyret, og der findes ikke længere leverandører med det nødvendige softwarekendskab.
Etableringen omfatter udskiftning og etablering af en ny hovedstation til datahjemtagning og behandling, samt ca.100 nye terminaler til erstatning for Telemax-enheder.
De nye terminaler skal idriftsættes inden de eksisterende enheder demonteres. Med andre ord skal de eksisterende enheder være i drift og kunne fungere parallelt med de nye terminaler inden hele anlægget lægges om til det nye system.
Udskiftning af terminaler og hovedstation påbegyndes i 2003 og det forventes at projektet er gennemført inden udgangen af 2004.
Nedtagning af TACOM
I løbet af de kommende 2-3 år skal ca. 10.000 TACOM-terminaler (tarifcomputere) udskiftes, da de ikke kan vedligeholdes og er teknologisk forældede. Terminalerne produceres ikke mere og der kan ikke skaffes reservedele. Desuden er der ikke leverandører, der har det nødvendige softwarekendskab.
Ca. 9.000 af disse terminaler anvendes i dag til 2-ledstarif (nattarif), som foreslås afskaffet i budget 2004. De berørte kunder overgår herefter til normaltarif.
Ved afskaffelse af 2-ledstariffen vil de administrative rutiner blive forenklede, da der herefter vil blive en tarif mindre at håndtere. Den forventede administrative besparelse herved er indarbejdet i budgetforslaget for 2004.
Nedtagningen af tarifcomputerne starter i 2004 og forventes afsluttet inden udgangen af 2006.
Telesystemer og signalkabler
På grund af for lille kapacitet i det lysledernet, der anvendes til styring og overvågning af Københavns Energis højspændingsnet samt til kommunikation, er det nødvendigt at dette udbygges. Herved kan alle koblings- og hovedtransformerstationer tilsluttes nettet, således at der sikres overførsel af den nødvendige kommunikation i forbindelse med fjernkontrol (styring, regulering og overvågning) samt dataudvekslingen, der er i forbindelse med adgangskontrol og videoovervågning af Københavns Energis bygninger.
Fra slutningen af 80'erne blev der nedlagt lyslederkabler langs højspændingskablerne i forbindelse med de store gravearbejder på tværs af byen. Systemet anvendes primært til teknisk datakommunikation og der er forbindelse mellem de fleste koblings- og hovedtransformerstationer og Københavns Energis øvrige bygninger.
Ved driftsforstyrrelse er det vigtigt at fejlen lokaliseres og afhjælpes hurtigt. Dette kræver overførsel af større tekniske datamængder i lysledernettet. Desuden kræver adgangskontrol og videoovervågning af Københavns Energis bygninger samt koblingsmuligheder af el-udstyr i koblings-og hovedtransformerstationer overførsel af data og kommandoer i lysledernettet. Udviklingen indebærer at lysledernettet skal ud bygges på grund af manglende kapacitet.
Af hensyn til forsyningssikkerheden skal der mindst være 2 uafhængige lyslederkabler mellem stationerne og fremført i hver sin kabelgravning, idet det tager ca. 10 timer at reparere et overgravet lyslederkabel.
De første lyslederkabler bestod af 2 til 4 fibre. Senere af 12 fibre og fra 1995 blev der nedlagt lyslederkabler med 36-48 fibre.
Det nuværende og det fremtidige behov for kommunikation kræver kabler med mindst 48 fibre.
Projektet omfatter 27 kabelstrækninger, hvor der skal trækkes ca. 45 km. nye lyslederkabler i eksisterende kabelrør og ca. 20 km, der nyanlægges i grav.
De overskydende fibre i lyslederkablerne vil eventuelt kunne udlejes til KE Tele A/S indtil KE Forsyning selv får brug for dem.
Tidsplan
Tidsplanen for de enkelte anlægsområder som angivet i skemaet :
Anlægsområde |
2003 |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
Fjernaflæsning
af små og mellemstore virksomheder |
X |
X |
|
|
|
Målesystemer
i det overordnede net |
|
X |
X |
X |
X |
Dataopsamlingsudstyr
til det overordnede net |
X |
X |
|
|
|
Nedtagning af TACOM |
|
X |
X |
X |
|
Telesystemer og signalkabler |
X |
X |
X |
|
|
Miljøvurdering
Ved udførelsen af anlægsarbejderne stilles der miljøkrav til de projekterende og udførende entreprenører, der udfører arbejderne for Københavns Energi, herunder, at der skal ske brug af materialer og materiel, som belaster miljøet mindst muligt ved brug og bortskaffelse.
Affald: Alle affaldstyper håndteres og bortskaffes i overensstemmelse med gældende regler i Københavns Kommune.
Jord: Al overskudsjord anmeldes og håndteres i overensstemmelse med gældende regler i Københavns Kommune. Miljø- og kvalitetsafdelingen bistår med anmeldelse til Miljøkontrollen af gravearbejder.
Støj: Aktiviteterne udføres i overensstemmelse med Københavns Kommunes bestemmelser for bygge- og anlægsarbejder.
Støv: Gener som følge af støvende aktiviteter vil blive minimeret i videst muligt omfang.
Samlet miljøvurdering: Overordnet vurderes de omhandlede anlægsaktiviteter som værende almindelige anlægsaktiviteter med ringe miljøpåvirkning.
Økonomi
Udgiften til den samlede ombygning og revision af målesystemer og signalkabelanlæg er budgetteret til (prisniveau marts 2003, ekskl. moms):
Anlægsområde |
Anlægsudgift
kr. |
Fjernaflæsning
af små og mellemstore virksomheder |
14.450.000 |
Målesystemer
i det overordnede net |
20.000.000 |
Dataopsamlingsudstyr
til det overordnede net |
3.500.000 |
Nedtagning af TACOM |
18.000.000 |
Telesystemer og signalkabler |
30.000.000 |
I alt |
85.950.000 |
Den samlede anlægsudgift består af følgende delbudgetter for de enkelte anlægsområder :
Fjernaflæsning af små og mellemstore
virksomheder
Materialer 7.200.000
kr.
Montage, idriftsættelse 4.500.000
kr.
IT (hardware og software) 950.000
kr.
Projekteringsomkostninger 1.300.000
kr.
Diverse uforudsete udgifter 500.000
kr.
I alt 14.450.000 kr.
Målesystemer i
det overordnede net
Materialer
inkl. kabler mv. 9.715.000
kr.
Montage,
afprøvning 4.730.000
kr.
Projektering,
dokumentation, tilsyn 2.915.000
kr.
Diverse
uforudsete udgifter 2.640.000
kr.
I
alt
20.000.000 kr.
Dataopsamlingsudstyr
til det overordnede net
Materialer
og montage på kraftværker og koblingsstationer 1.000.000
kr.
Ny
hovedstation 1.600.000
kr.
Demontering
og nedtagning af eksisterende udstyr 200.000 kr.
Projektering
og idriftsættelse 500.000 kr.
Diverse
uforudsete udgifter 200.000 kr.
I alt 3.500.000
kr.
Nedtagning
af TACOM
Nedtagning
af tarifcomputere (TACOM) 15.000.000
kr.
Projektering
og administration 2.000.000 kr.
Diverse
uforudsete udgifter 1.000.000 kr.
I alt 18.000.000
kr.
Telesystemer
og signalkabler
Indkøb
af lyslederkabler
2.700.000 kr.
Gravearbejde 25.300.000 kr.
Projektering 1.000.000 kr.
Diverse uforudsete udgifter 1.000.000 kr.
I alt 30.000.000 kr.
Anlægsudgifterne for det samlede budget påregnes at komme til udbetaling således:
Anlægsområde |
2003 |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
Fjernaflæsning
af små og mellemstore virksomheder |
7.100.000 |
7.350.000 |
|
|
|
Målesystemer
i det overordnede net |
|
5.000.000 |
5.000.000 |
5.000.000 |
5.000.000 |
Dataopsamlingsudstyr til det
overordnede net |
2.000.000 |
1.500.000 |
|
|
|
Nedtagning af TACOM |
|
5.500.000 |
6.500.000 |
6.000.000 |
|
Telesystemer og signalkabler |
10.000.000 |
10.000.000 |
10.000.000 |
|
|
I alt kr. 85.950.000 |
19.100.000 |
29.350.000 |
21.500.000 |
11.000.000 |
5.000.000 |
Der kan for 2003 anvises kassemæssig dækning for anlægsudgifterne i investeringsoversigten under følgende konti:
Konto
nr. |
Anlægsområde |
Arbejdets
benævnelse i investeringsoversigten |
Beløb
kr. |
01.22.02.3.94 |
Fjernaflæsning
af små og mellemstore virksomheder |
Fjernmåling
nye kunder/ øgede investeringer til målinger i forbindelse med det frie
el-marked |
7.100.000 |
01.22.02.3.93 |
Dataopsamlingsudstyr
til det overordnede net |
Udskiftning
af KWHDAT |
2.000.000 |
01.22.02.3.97 |
Telesystemer
og signalkabler |
Telesystem
og signalkabler |
10.000.000 |
|
|
I
alt |
19.100.000 |
Projektet er i 2004 indarbejdet i investeringsoversigten i udvalgets budgetbidrag under følgende konti:
Konto
nr. |
Anlægsområde |
Tekst
Arbejdets benævnelse i investeringsoversigten |
Beløb
kr. |
01.22.02.3.94 |
Fjernaflæsning
af små og mellemstore virksomheder |
Fjernmåling
nye kunder og protokolinterface |
7.350.000 |
01.22.02.3.?? |
Målesystemer
i det overordnede net |
Udskiftning
af målere og måler-systemer. EK-krav |
5.000.000 |
01.22.02.3.93 |
Dataopsamlingsudstyr
til det overordnede net |
Udskiftning
af KWHDAT og TACOM |
1.500.000 |
01.22.02.3.93 |
Nedtagning
af TACOM |
Udskiftning
af KWHDAT og TACOM |
5.500.000 |
01.22.02.3.97 |
Teles
ystemer
og signalkabler |
Telesystem
og signalkabler |
10.000.000 |
|
|
I alt |
29.350.000 |
For at projektet fremover vil optræde som ét samlet projekt i investeringsoversigten foreslås det, at Miljø- og Forsyningsudvalget bemyndiger Miljø- og Forsyningsforvaltningen til at indarbejde projektet i investeringsoversigten i budgetforslaget for 2004 som vist i nedenstående skema.
Udgiften i 2004, 2005, 2006 og 2007 vil således blive søgt optaget i investeringsoversigten således:
Arbejdets
benævnelse |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
01.22.02.3.??
Ombygning af el-målersystemer og
udbygning af lysledernettet |
29.350.000 |
21.500.000 |
11.000.000 |
5.000.000 |
Høring
Ledningsanlæg i veje kræver formel høring hos Vej & Park og der skal opnås tilladelse af vejmyndigheden til fremføring af kablerne.
Alle væsentlige interessenter, herunder ledningsejere, vil blive forespurgt/orienteret under projektforløbet. Alle direkte berørte grundejere vil blive informeret inden anlægsstart.
De kunder, der er omfattet af anlægsområderne fjernaflæsning, nedtagelse af TACOM samt overordnet måleudstyr vi blive skriftligt orienteret anlægsændringerne og konsekvenserne heraf. Gennemførelse af projektet kræver ikke tilladelse i henhold til anden lovgivning.
Peter Elsman
/ Niels Juul Jensen