Mødedato: 11.06.2003, kl. 16:00

Vesterbro Byfornyelsescenter

Vesterbro Byfornyelsescenter

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 11. juni 2003

 

 

BR 284/03

Vesterbro Byfornyelsescenter

Vesterbro Byfornyelsescenter

 

 

Indstilling om, at Vesterbro Byfornyelsescenter opretholdes til en gang i 2005 samt at der installeres fjernvarme og foretages istandsættelse af ejendommen Valdemarsgade 4 inden for en beløbsramme på 1 mio. kr.

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Vesterbro Byfornyelsescenter opretholdes til en gang i 2005

at der installeres fjernvarme og foretages istandsættelse af ejendommen Valdemarsgade 4 inden for en beløbsramme på 1 mio. kr.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2003

Anbefalet

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at Overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

 

RESUME

Vesterbro Byfornyelsescenter blev oprettet i 1990 i forbindelse med iværksættelsen af handlingsplanen for Indre Vesterbro, og har gennem årene udført et stort arbejde med information og rådgivning af beboere og andre på Vesterbro med henblik på, at disse kunne deltage som ligeværdige parter i planlægningen og gennemførelsen af områdets byfornyelse. Dette er sket ved egne medarbejderes initiativer og ved at huse en række andre aktiviteter, herunder Den Sociale Enhed og Byfornyelseskolen.

Udgifterne til driften af centret udgør i 2003 5,5 mio. kr., hvoraf 0,5 mio. kr. er beregnet leje for den kommunalt ejede ejendom Valdemarsgade 4, hvori centret er beliggende. Driftsudgiften dækkes af de statslige rammer til byfornyelse og Erhvervs- og Boligstyrelsen yder efter en særlig godkendelse et tilskud på 50 % af udgiften.

I forbindelse med at forvaltningen, Byfornyelse København og SBS Byfornyelse gennemfører en evaluering af gennemførelsen af handlingsplanen for Indre Vesterbro, har CASA gennemført en særskilt undersøgelse af den sociale udvikling i området og af Vesterbro Byfornyelsescenters hidtidige virke. På denne baggrund har Vesterbro Byfornyelsescenter udarbejdet et oplæg om dets fremtidige virke.

Erhvervs- og Boligstyrelsen har efterlyst en nærmere stillingtagen til centrets fremtid, men har været indforstået med at afvente resultatet af undersøgelsen.

Der redegøres i denne indstilling for, at byfornyelsen på såvel Indre som Ydre Vesterbro i 2005 vil være så langt fremme, at Vesterbro Byfornyelsescenter vil kunne afvikles, således at budgettet for 2004 vil være uændret på 5,5 mio. kr. og i 2005 på 3 mio. kr. Det præcise lukningstidspunkt fastsættes i samarbejde med centret, ligesom det vil blive vurderet i hvilket omfang, der skal indrettes nye/opretholdes karrébutikker som rådgivnings- og mødefaciliteter i forbindelse med gennemførelsen af de sidste byfornyelsesarbejder.

Uanset den begrænsede funktionsperiode foreslås der foretaget installation af fjernvarme og istandsættelser af bygningen inden for en beløbsramme på 1 mio. kr.

Det vil endvidere senere blive vurderet om bygningen efterfølgende skal anvendes til kommunale formål eller sælges, og om kommunen skal afholde yderligere udgifter til istandsættelsesarbejder.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Vesterbro Byfornyelsescenter blev etableret i 1990 i forbindelse med iværksættelsen af handlingsplanen for byfornyelsen på Indre Vesterbro. Det overordnede formål var at sikre beboernes reelle indflydelse på byfornyelsen og tilvejebringe de nødvendige ressourcer, så beboerne kunne deltage i byfornyelsesarbejdet. Centret skulle således være fundamentet for formidling af beboerinteresser i byfornyelsesprocessen, og har gennem årene også huset en række delprojekter med henblik på at opnå dette mål.

Det lokale socialcenter har etableret Den Sociale Enhed i centret, som har til opgave at planlægge og koordinere Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens opgaver i forbindelse med byfornyelsen for så vidt angår rådgivning og vejledning generelt med henblik på en særlig indsats over for udsatte grupper.

Byfornyelseskolen er også placeret i centret, og har til opgave at formidle viden, så beboere, som bliver berørt af byfornyelsen, bliver i stand til at indgå i et ligeværdigt og koordineret samarbejde med byfornyelses øvrige parter. Byfornyelsesskolen afholder kurser, og bemander karrébutikkerne, som er lokale satellitter for centret. De fungerer som møde- og informationslokaler for karreerne under byfornyelse. Karrébutikkernes medarbejdere er ledige i aktivering.

Centret ledes af en centerledelse med følgende sammensætning:

2 fra LLO i Hovedstaden

1 fra Vesterbro Lejerforening

4 fra Repræsentantskabet

1 fra Vesterbro Handelsstandsforening

1 fra Kjøbenhavns Grundejerforening

2 fra byfornyelsesselskaberne, der deltager i spørgsmål vedrørende centrets drift

 

Repræsentantskabet består af ca. 55 medlemmer, som er bydelens beboere, organisationer/institutioner og erhvervsdrivende.

I mødet den 16./17. juni 1999  (BR 309/99) tiltrådte Borgerrepræsentationen en indstilling om indeksregulering af Vesterbro Byfornyelsescenters årlige tilskud. Herefter udgjorde det samlede driftstilskud 5 mio. kr. med en årlig indeksering med inflationsraten i årene fremover. Det årlige driftstilskud udgør således i 2003 5,5 mio. kr., idet der heraf beregnes en årlig udgift på 0,5 mio. kr., der dækker husleje og drift af kommu nens ejendom Valdemarsgade 4, hvori centret er beliggende. Der er i dette budget taget højde for, at centret også skal varetage opgaver i forbindelse med byfornyelsen på Ydre Vesterbro.

Udgifterne til driften af centret afholdes over budgettet til byfornyelse, og udgifterne er godkendt af staten som en refusionsberettiget udgift, hvilket betyder, at 50 % dækkes af de statslige byfornyelsesmidler.

Det var i indstillingen angivet, at man på daværende tidspunkt forventede, at et muligt tidspunkt for afvikling af byfornyelsescentret kunne være udgangen af 2005.

 

Evaluering af byfornyelsescentrets virke

SBS Byfornyelse og Byfornyelse København er i samarbejde med Plan & Arkitektur i færd med at foretage en evaluering af gennemførelsen af handlingsplanen for Indre Vesterbro. I forbindelse med dette evalueringsarbejde har Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) forestået en undersøgelse af den sociale udvikling på Indre Vesterbro i den periode, byfornyelsesarbejdet har fundet sted, og af Vesterbro Byfornyelsescenters hidtidige virke.

Resultaterne af undersøgelsen foreligger i form af to rapporter, som er lagt til gennemsyn som bilag A og B, og hovedkonklusionerne vil blive indarbejdet i den rapport, der udarbejdes om handlingsplanarbejdet som sådan. Det forventes, at denne hovedrapport vil være færdig til udsendelse i høring efter sommerferien, og udsendelsen vil således i forhold til det, der blev tilkendegivet med notat af 6. september 2002 til Bygge- og Teknikudvalget, være forsinket godt et halvt år. Forsinkelsen skyldes, at udarbejdelsen må indpasses med andre mere presserende opgaver, og da byfornyelsen først forventes afsluttet i 2005, vil udgivelsen stadig være aktuel.

Forvaltningen finder imidlertid, at CASA-rapporterne kan offentliggøres nu, blandt andet fordi der efter ønske fra Erhvervs- og Boligstyrelsen bør ske en stillingtagen til fremtiden for Vesterbro Byfornyelsescenter.

CASA-rapporten om Vesterbro Byfornyelsescenter gennemgår mere detaljeret forudsætningerne for centrets virke på det organisatoriske og økonomiske område og redegør endvidere for, i hvilket omfang centrets virke har gavnet byfornyelsesprocessen. Mere kortfattet er hovedkonklusionen, at centret trods en række vanskeligheder i de første år, dels har huset dels taget initiativ til en lang række aktiviteter, der har understøttet byfornyelsesprocessen. Centret har haft en relativt diffus rolle som generel rådgiver i modsætning til f.eks. byfornyelsesselskaberne, der har bistået kommunen med den konkrete planlægning og gennemførelse af byfornyelsesbeslutningerne. Rapporten konkluderer blandt andet på baggrund af spørgeskema- og interviewundersøgelsen, at det er lykkedes for centret at nå  beboere med information og rådgivning, hvilket især har støttet beboere uden længere uddannelsesmæssig baggrund.

Denne vurdering falder sammen med forvaltningens opfattelse af, at centret gennem årene har ydet en værdifuld indsats med information og rådgivning om byfornyelsesindsatsen i bydelen.

På baggrund af CASA-rapportens konklusioner har centerledelsen i marts 2003 udarbejdet en rapport om Vesterbro Byfornyelsescenter, som er lagt til gennemsyn som bilag C. I rapporten gives der nogle bud på fremtidige opgaver for centret, som koncentreres i 4 indsatsområder:

1.      Bindeled mellem beboere på den ene side og embedsmænd og politikere på den anden med det formål at sikre den bedst mulige dialog.

2.      Viden- og erfaringsopsamling.

3.      Rådgivning og beboerinddragelse. Der skal kontinuerligt afprøves nye veje i arbejdet med at inddrage og motivere beboerne til at engagere sig i deres nærmiljø.

4.      Udvikling af netværk og partnerskaber mellem de mange forskellige aktører, der findes i bydelen.

I oplægget forholder centerledelsen sig ikke til, hvor længe centret skal bestå, men som nævnt ovenfor har forvaltningen tidligere anslået, at et muligt afviklingstidspunkt kunne være i 2005.

 

Status for byfornyelsen på Vesterbro

I handlingsplanområdet er der truffet byfornyelsesbeslutning for samtlige karreer og  ca. 3/4 af ombygningerne og ca. 2/3 af gårdanlæggene er gennemført. Det forventes, at de resterende arbejder i al væsentligt vil være gennemført i 2005.

Ydre Vesterbro mangler der at blive truffet byfornyelsesbeslutninger for Tøndergade-, Amerikavej- og Sundevedsgade-karreerne. Byfornyelsesforslag for Tøndergade- og Amerikavej-karreen er i høringsfasen, mens byfornyelsesforslaget for Sundevedsgade-karreen forsat er under forberedelse.

Det forventes, at der vil være truffet beslutning for samtlige disse karreer i 2004/2005, og at gennemførelsen af de arbejder, der indgår i beslutningerne, vil være afsluttet i 2007. Det bemærkes, at for disse tre karreer forventes det, at langt de fleste ejendomme selv skal søge om støtte efter byfornyelseslovens § 11, stk. 5, og  ombygningsarbejder indgår således generelt ikke i beslutningerne. Derfor kan der gå flere år, før samtlige ejendomme er ombygget.

Gennemførelsen af byfornyelsesbeslutningerne for Ballumgade Syd- og Nord-karreen og for Hedebygade skønnes at være afsluttet i 2005/2006.

Desuden har Erhvervs- og Boligstyrelsen meddelt tilsagn om reservation til et helhedsorienteret byfornyelsesprojekt i området, der formentlig skal gennemføres i en periode mellem 2004 og 2009.

I Ydre Vesterbro Beboerrådgivning er ansat en beboerrådgiver i 3 år, og projektet udløber i marts 2005.

 

Afvikling af Vesterbro Byfornyelsescenter

I de overvejelser forvaltningen har haft om centret, er det indgået som en mulighed gradvist at reducere centrets aktiviteter i takt med, at byfornyelsen gennemføres og afsluttes i de udpegede områder på Vesterbro.

Centrets faste stab af medarbejdere består af en centerleder, en souschef, 2 beboerrådgivere, en informationsmedarbejder, en receptionist, en bogholder og en vicevært, i alt 8 medarbejdere. Disse suppleres i et vist omfang af ledige i aktivering. Lønudgif ten til de faste medarbejdere udgør i størrelsesordenen 3 mio. kr., hvortil kommer udgifter til regnskab, kontorhold o. lign. ca. 1 mio. kr. Det resterende beløb anvendes blandt andet til aktiviteter med 0,8 mio. kr.

Forvaltningen vurderer ikke, at det er muligt at opretholde et fornuftigt aktivitetsniveau, hvis centrets driftsbudget skæres ned med f. eks. 2 mio. kr., idet dette vil medføre en reduktion af den i forvejen relativt lille faste medarbejderstab. Således finder forvaltningen, at det vil være mere hensigtsmæssigt for det daglige arbejde, at centrets nuværende aktivitetsniveau opretholdes indtil så stor en del af byfornyelsen på Indre og Ydre Vesterbro er afsluttet, at det kan forsvares at lukke centret.

I vurderingen af, hvornår centret skal lukke, bør det også indgå, at kommunens andel af de statslige rammer i de senere år er beskåret så meget, at det ikke kan anses for rimeligt at opretholde byfornyelsescentret i længere tid end absolut nødvendigt.

Forvaltningen har drøftet spørgsmålet med Erhvervs- og Boligstyrelsen, der skal give tilsagn om støtte til driften i den resterende periode, og foreslået, at centret opretholdes med den nuværende driftsstøtte på 5,5 mio. kr. i 2003 og 2004, mens støtten reduceres til 3 mio. kr. i 2005, hvor centret afvikles.

Herved opnås, at centret stadig kan fungere frem til det tidspunkt, hvor hovedparten af byfornyelsesarbejderne er færdiggjort, og at der i år 2005 kan ske en gradvis nedlukning af centret, således at det senest med udgangen af 2005 er lukket helt. Erhvervs- og Boligstyrelsen har telefonisk tilkendegivet, at være indstillet på at godkende denne afviklingsplan.

LLO har hvert år modtaget et honorar på  300.000 kr. for at forestå den økonomiske forvaltning af centret og de opgaver, der er forbundet med at være formel arbejdsgiver for centrets ansatte. Beløbet har ikke været reguleret siden oprettelsen af centret. Det har i den senere tid været diskuteret blandt andet i centerledelsen at nedsætte dette beløb, hvilket LLO ikke har været enig i. Med den nu foreslåede afviklingsplan finder forvaltningen ikke, at der er grund til at ændre dette honorar. Ligeledes finder forvaltningen, at det hidtil afsatte beløb på 500.000 kr. hvert år til husleje bør fastholdes.

Der vil i perioden efter lukningen formentlig stadig være et vist behov for en form for rådgivnings- og mødefaciliteter i området, men forvaltningen skønner, at faciliteter af denne karakter vil kunne etableres/opretholdes i karrébutikker. Herudover kan rammen til den helhedsorienterede byfornyelse i et vist omfang finansiere informationsaktiviteter.

Forvaltningen vil i samarbejde med Byfornyelse København, SBS Byfornyelse og Vesterbro Byfornyelsescenter vurdere dette spørgsmål frem mod perioden, hvor centret skal afvikles.

Bygningen Valdemarsgade 4 trænger til vedligeholdelse, men forvaltningen finder ikke, at der med denne forholdsvis korte restperiode bør ofres betydelige summer på en sådan istandsættelse. Der er ikke taget stilling til, om bygningen skal bruges til kommunale formål efterfølgende eller om den skal sælges. Dette spørgsmål må ligeledes vurderes nærmere, når tidspunktet for lukningen nærmer sig, og der må i den forbindelse tages stilling til, om bygningen skal istandsættes af kommunen samt i givet fald til hvilke formål.

Under alle omstændigheder findes det dog påkrævet at udføre nogen istandsættelse af bygningen og at installere fjernvarme. Således er det nødvendigt at foretage en række fugtstandsende arbejder i kælderen og en istandsættelse af nogle af vinduerne. Varmeanlægget er nedslidt og bruger meget olie, så det vil være en driftsmæssig fordel at udskifte det nu. Det foreslås derfor, at der foretages arbejder af denne karakter inden for en beløbsramme på 1 mio. kr.

Forvaltningen skal således indstille, at Vesterbro Byfornyelsescenter afvikles som beskrevet.

 

Økonomi

Udgifterne til driften af centret kan afholdes indenfor den statslige bevillingsramme til byfornyelse, jf. den samtidig hermed forelagte indstilling om redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder. Udgifterne til istandsættelse af bygningen og installering af fjernvarme på op til 1 mio. kr. afholdes af den tidligere givne kapitalbevilling til driften af centret.

Kassemæssig dækning anvises af det på budgettet for 2003 under Plan & Arkitektur, konto 0.15.3, byfornyelse, optagne rådighedsbeløb og af de på budgetterne for de følgende år til samme formål forventede rådighedsbeløb.

Budgetansvarlig institution: 44010 Plan & Arkitektur.

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

 

Bilag A: Den sociale status og udvikling på Indre Vesterbro

Bilag B: Evaluering af Vesterbro Byfornyelsescenter

Bilag C: En rapport om Vesterbro Byfornyelsescenter, marts 2003

 

 

 

Jens Ole Nielsen

 


Til top