Busfremkommelighed punktprojekter, A-bus etape 2a
Busfremkommelighed punktprojekter, A-bus etape 2a
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde onsdag den 11. juni 2003
BR 285/03
Busfremkommelighed punktprojekter, A-bus etape 2a
Busfremkommelighed punktprojekter, A-bus etape 2a
Indstilling om, at der gennemføres 7 projekter til forbedring af bussernes fremkommelighed i forbindelse med implementeringen af A-bus etape 2a, som beskrevet i denne indstillings sagsfremstilling. Projekterne finansieres indenfor en ramme på 1,5 mio.kr. af HUR, at der gives en anlægsbevilling på 0 kr. under Vej & Parks anlægsramme konto 2.22.3 (Vejanlæg), i form af en indtægtsbevilling på 1,5 mio. kr. og en udgiftsbevilling på 1,5 mio. kr. samt at Københavns Kommune efterfølgende vil finansiere busfremkommelighedsprojekter for 1,5 mio. kr. i forbindelse med implementeringen af A-bus etape 2b i december 2003. Forvaltningen vil udarbejde en selvstændig indstilling om disse projekter.
(Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gennemføres 7 projekter til forbedring af bussernes fremkommelighed i forbindelse med implementeringen af A-bus etape 2a, som beskrevet i denne indstillings sagsfremstilling. Projekterne finansieres indenfor en ramme på 1,5 mio.kr. af HUR.
at der gives en anlægsbevilling på 0 kr. under Vej & Parks anlægsramme konto 2.22.3 (Vejanlæg), i form af en indtægtsbevilling på 1,5 mio. kr. og en udgiftsbevilling på 1,5 mio. kr.
at Københavns Kommune efterfølgende vil finansiere busfremkommelighedsprojekter for 1,5 mio. kr. i forbindelse med implementeringen af A-bus etape 2b i december 2003. Forvaltningen vil udarbejde en selvstændig indstilling om disse projekter.
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2003
Anbefalet
Økonomiudvalgets
behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at Overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
HUR og Københavns Kommune har i løbet af de seneste år gennemført en række samarbejdsprojekter til forbedring af bussernes fremkommelighed i København. Forvaltningen og HUR har påbegyndt udarbejdelse af en samlet strategi for hvordan bussernes fremkommelighed i Københavns trafik kan håndteres fremover. Et udkast til denne strategi forventes fremlagt for udvalget umiddelbart efter sommerferien. Som konsekvens af de to A-bus liniers start ultimo maj (etape 2a) er det imidlertid nødvendigt at gennemføre en række mindre (men væsentlige) fremkommelighedsprojekter. Derfor indstilles allerede nu gennemførelsen af 7 punktprojekter til forbedring af fremkommeligheden for A-bus linierne 1A og 6A, som starter kørsel ved køreplanskiftet ultimo maj.
De 7 projekter vil samtidig også forbedre forholdene for følgende andre buslinier:
15, 19, 132, 133, samt den kommende 3A
Projekterne består hovedsageligt af signaltekniske ændringer, som på forskellig vis sikrer busserne prioritet i signalanlæg og dermed forbedrer bussernes fremkommelighed og regularitet. Projekterne vurderes ikke at have væsentlige effekter på de bløde trafikanters og bilers fremkommelighed.
De aktuelle projekter finansieres af HUR indenfor en ramme på 1,5 mio. kr. HUR forventer, at Bygge- og Teknikforvaltningen til gengæld senere på året anvender ca. 1,5 mio. kr. til busfremkommelighedsprojekter i forbindelse med implementeringen af A-bus etape 2b i december 2003.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Baggrunden for projekterne er ønsket om at forbedre bussernes fremkommelighed i København og derved sikre, at busserne er et attraktivt og konkurrencedygtigt alternativ til den stigende privatbilisme.
De foreslåede busfremkommelighedstiltag vil fortrinsvis blive udført i signalanlæg, da disse ofte virker forsinkende på busserne. Ved etablering af busprioritering i signalanlæggene er det muligt at tilpasse de enkelte signalers grøntider til bussernes ankomst og derved forbedre bussernes fremkommelighed.
Ved fremkommelighedsprojekterne for 2003 er der primært valgt løsninger med aktiv busprioritering, hvor de eksisterende signaler udbygges og justeres. Busserne får således mulighed for at forlænge grøntiden, så de når med over, hvis der er grønt i deres retning. Ingen af de prioriterede projekter indeholder etablering af fodgængertryk.
Uddybning af indstilling
Projekterne, som foreslås gennemført i foråret/sommeren 2003, består primært af en række punktprojekter som kan etableres uafhængigt af hinanden og bidrager hver for sig til de nye A-busliniers fremkommelighed.
Udvælgelsen af projekterne er foretaget med udgangspunkt i ønske om rejsetidsbe sparelse for busserne samt forbedring af regulariteten. De indstillede projekter bygger på trafikanalyser, og er afhandlet mellem HUR og forvaltningen, så der fastholdes en rimelig trafikafvikling for de øvrige trafikanter på de lokaliteter der berøres af punktprojekterne.
Der vil blive indhentet tilbud på udførelsen af projekterne, idet de endelige tilbudspriser vil afgøre hvilke projekter der evt. må udskydes til senere gennemførelse.
Følgende er en kortfattet beskrivelse af de 7 projekter:
1: Buslinier: 1A Vigerslev Allé/Vesterfælledvej
Problemstilling:
I dag ligger stoppestedet i retning mod byen mellem de to kryds Vigerslev Allé/Vestre Kirkegårds Allé og Vigerslev Allé/Vesterfælledvej. Busserne svinger i dag til venstre ad Vesterfælledvej med hjælp fra et trafikstyret bussignal. Den kommende linie 1A vil derimod køre lige gennem krydset ad Vigerslev Allé, hvor der bør skaffes bedre fremkommelighed for busserne.
Løsning:
Stoppestedet flyttes til før krydset Vigerslev Allé/Vestre Kirkegårds Allé. Busser får detektorstyret bussignal for fremkørsel fra stoppestedet før Vestre Kirkegårds Allé, så de undgår stop ud for Vesterfælledvej. Samtidig etableres der 100 m busbane i Vigerslev Allé frem til stoppestedet, sådan at busser kan køre frem til stoppestedet uden at blive forsinket af en kø ved signalanlægget..
2: Buslinier: 1A, 15, 19 Bredgade/Frederiksgade
Problemstilling:
Der er i dag ingen busprioritering i krydset Bredgade/Fredriksgade.
Løsning:
Der etableres busprioritering ved at en ankommende bus kan fastholde det grønne lys i signalanlægget med op til ca. 10 sekunder. Derved vil en stor del af busserne undgå at skulle stoppe for rødt lys, og vil dermed spare rejsetid.
Løsningen er til gavn for alle buslinier i Bredgade.
3: Buslinier: 1A, 132, 133. Vigerslev Allé/Vilhelm Thomsens
Allé
Problemstilling:
Signalet skifter i dag efter et fast skema uden at trafikken direkte påvirker signalets funktion ("fast tidsstyring"), og giver dermed ikke busserne særlig prioritet i krydset.
Løsning:
Anlægget kobles til MOTION-systemet ( Avanceret signalsystem, som i dag styrer 9 signalanlæg i Valby). Derved vil bussernes fremkommelighed blive koordineret med den øvrige trafik på vejene, når systemet til stadighed tilpasser sig trafikbelastningen og fordelingen af busser og andre køretøjer.
Hvis det – mod forventning - viser sig teknisk umuligt at koble krydset på MOTION-systemet, etableres i stedet "almindelig trafikstyring" hvor bussen kan fastholde det grønne lys i op til ca. 10 sek., og dermed ofte vil "spare" et stop ved signalanlægget.
4: Buslinier: 1A, 132, 133. Vigerslev Allé/Retortvej
Problemstilling:
Signalet skifter i dag efter et fast skema uden at trafikken direkte påvirker signalets funktion ("fast tidsstyring"), og giver dermed ikke busserne særlig prioritet i krydset.
Løsning:
For at minimere busforsinkelse etableres busprioritering, hvor bussen kan fastholde grønt lys i op til ca. 10 sek. Hermed vil busserne ofte undgå at skulle stoppe for rødt lys i krydset.
5: Buslinier: 1A (og 3A) Enghavevej/Vigerslev Allé, Ingerslevsgade, Sdr. Boulevard
Problemstilling:
Busser i Enghavevej mod nord (Vesterbro) har svært ved at nå igennem samtlige af tre tætliggende kryds uden at skulle stoppe for rødt lys. Busser fra Vigerslev Allé forsinkes desuden af højresvingende biler i den kombinerede busbane/højresvingsbane samt af ligeudkørende cyklister.
Løsning:
Forøget omløbstid i de tre signalanlæg i myldretiden, samt etablering af cykelsignal med afkortning af grøntiden for cyklister fra Vigerslev Allé til fordel for g røn højrepil for biler i den kombinerede busbane/højresvingsbane (mod syd ad Enghavevej).
6:
Buslinier: 6A Nørregade/Strøget
(Nørregade – Skindergade)
Problemstilling:
Busser fra Nørreport mod syd (retning mod Vandkunsten) kan i dag risikere stop for rødt lys i begge de to signalanlæg.
Løsning:
Der etableres busprioritering med detektorspoler i Nørregade, så bussen kan forlænge grøntiden i krydset Nørregade/Skindergade. Derved vil bussen ofte kunne spare ét stop.
7: Buslinie: 6A Busfremkommelighed
i Sølvgade
Problemstilling:
HUR ønsker ikke længere at benytte stoppestedet før Sølvtorvet i retning mod byen. Som konsekvens heraf må busbanen i Sølvgade nedlægges da den slutter i dette stoppested.
Løsning:
Som kompensation etableres busprioritering, sådan at en evt. kø af andre trafikanter placeres hvor den er til mindst mulig gene for bussernes fremkommelighed. Ved Fredensbro etableres der bussignal i busbanen så busserne får mulighed for at starte før den øvrige trafik. I Sølvgade vil der være plads til ca. 20 parkeringspladser i stedet for busbanen.
Der vil fremover ikke være busser der kører ad Sølvgade lige over krydset ved Øster Voldgade. Som konsekvens heraf fjernes bussignaler ved krydset Sølvgade/Øster Voldgade.
Økonomi
De aktuelle projekter finansieres af HUR indenfor en ramme på 1,5 mio. kr. og påfører således ikke Københavns Kommune nettoudgifter. Bevillingen gives under Vej & Parks anlægsramme konto 2.22.3 (Vejanlæg)
Til gengæld finansiere Bygge- og Teknikudvalget via Vej & Parks anlægsramme yderligerer ca. 1,5 mio. kr. til busfremkommelighedsprojekter i forbindelse med implementeringen af A-bus etape 2b i december 2003. Forvaltningen udarbejder en selvstændig indstilling om disse projekter.
Den udstrakte brug af trafikstyring i signalanlæggene mindsker generelt ventetiden for busserne og medføre færre stop. Dermed vil miljøbelastningen fra bussernes tomgangskørsel og accelerationer bliver formindsket.
Den aktive prioritering af busserne sker ikke på andre motorkørende trafikanters bekostning. Derfor vurderes miljøeffekten fra privatbilismen samlet at være neutral.
Høring
Den prioriterede liste over foranstaltningerne er udarbejdet i samråd med HUR. Projekterne vil blive forelagt politiet, når detailprojekteringen er afsluttet.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Kort med oversigt over projektlokaliteter
Bilag 2: Skitse for ændring af Vigerslev Allé /Vesterfælledvej (projekt nr. 1)
Bilag 3: Skitse for ændring af Enghavevej/Vigerslev Allé (projekt 5)
Ole Bach