Renovering af legepladserne på Lersø Parkallé og Kastrup Fort
Renovering af legepladserne på Lersø Parkallé og Kastrup Fort
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde onsdag den 11. juni 2003
BR 258/03
Renovering af legepladserne på Lersø Parkallé og Kastrup Fort
Renovering af legepladserne på Lersø Parkallé og
Kastrup Fort
Indstilling om, at legepladserne på Lersø Parkallé og Kastrup Fort gennemgår en gennemgribende renovering, samt at der gives en kapitalbevilling på 2,2 mio. kr. til gennemførelse af ovennævnte legepladsrenovering under Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3, Parker og legepladser)
(Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at legepladserne på Lersø Parkallé og Kastrup Fort gennemgår en gennemgribende renovering
at der gives en kapitalbevilling på 2,2 mio. kr. til gennemførelse af ovennævnte legepladsrenovering under Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3, Parker og legepladser)
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 30. april 2003
Anbefalet
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget
meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag
søges gennemført den foreliggende form.
RESUME
Legepladserne på Lersø Parkallé og Kastrup Fort er prioriteret til en gennemgribende renovering i 2003. Begge legepladser er i dag nedslidte og utidssvarende. Derfor foreslås en renovering af såvel udformning som indhold.
Udgangspunktet er at skabe tidssvarende, udfordrende legemuligheder, der samtidig overholder alle gældende regler for legepladssikkerhed.
Lersø Parkallé legeplads består i dag af 4 mindre legearealer, der primært benyttes af lokale beboere. I forslaget omlægges to af arealerne til græs med træer, således at indsatsen koncentreres på de resterende to. Det ene areal udvides betydeligt og renoveres med udformning og indhold. Det andet areal består af et boldbur som bevares i sin nuværende udformning, men gennemgår en fuldkommen renovering.
Legepladsen på Kastrup Fort er et yndet udflugtsmål for institutioner, skoler og familier. Målgruppen er således meget bred. Legepladsen foreslås renoveret med et indhold, der tilgodeser såvel store som små børn og indeholder faciliteter for længere ophold.
Begge legepladser er projektudviklet i samarbejde med brugerne.
Det anbefales, at der gives en samlet kapitalbevilling på 2,2 mio. kroner til renovering af de to legepladser. Kapitalbevillingen foreslås anvist på Vej & Parks anlægsramme.
Der er sideløbende projektudviklet 5 andre legepladser, der istandsættes i 2003 for 1 mio kr. fra Vej & Parks driftsbevillinger. Legepladserne er beliggende i Saxoparken, Remiseparken, Rødkildeparken, på Grøndals Torv og på Smedelinien ved Kastellet.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
I efteråret 2002 indgik Borgerrepræsentationen en budgetaftale, hvor der blev reserveret 2 mio. kr. til renovering af kommunens ubemandede legepladser i 2003 og 1 mio. kr. i hvert af de følgende budgetoverslagsår. Forvaltningen har efter en gennemgang af kommunens ubemandede legepladser prioriteret, at legepladserne på Lersø Parkallé og Kastrup Fort, som er forfaldne og/eller utidssvarende indrettet, tilgodeses i 2003. Der bliver tale om en gennemgribende renovering af såvel indretning som indhold.
Projektudviklingen af legepladsen på Lersø Parkallé blev påbegyndt allerede i efteråret 2001 med henblik på renovering i 2002. Grundet begrænsede anlægsmidler blev renoveringen ikke gennemført som planlagt. Dette afstedkom utilfredshed blandt de brugere, der havde fået stillet en legepladsrenovering i udsigt i 2002. Bl.a. derfor har Lersø Parkallé høj prioritet i dette års legepladsindsats.
Uddybning af indstilling
Begge legepladser er projektudviklet med henblik på at opnå udfordrende, inspirerende og sansevækkende oplevelser for børn. Legepladserne vil overholde alle gældende regler og standarder for legepladssikkerhed.
Lersø Parkallé - renoveringsforslag
Legepladsen på Lersø Parkallé består i dag af 4 adskilte legearealer. De tre af arealerne er indhegnede og udstyret med forfaldne, utidssvarende og uinspirerende legeredskaber. Det fjerde areal består af et velbesøgt, men nedslidt boldbur. (bilag 1)
I forslaget omlægges arealerne ved Aldersrogade og Rådmandsgade til en parkallé med græs og fritvoksende træer. Til gengæld koncentreres indsatsen på legearealet for enden af Gyrithegade og på en istandsættelse af boldburet ved Gunhildsgade.
Legearealet ved Gyrithegade udvides fra 220 m2 til 420 m2 og indrammes af en ny hæk mod den trafikerede Lersø Parkallé og med stakit mod lokalgaden. Indholdsmæssigt er der arbejdet med en stor materialevariation og forskellige legemuligheder med motorik og opdagelse som nøgleord. Beplantningen indgår som et aktiv i legen, men virker samtidig skærmende mod trafikken på Lersø Parkallé. Målgruppen er 1-7 årige, der kommer i selskab med voksne, hvorfor der er gjort plads til ophold ved borde/bænke. (bilag 2)
Boldburet gennemgår en renovering, hvor der bl.a. udformes en mere sikker udgang for at hindre legende børn i at træde direkte ud på kørebanen, når de forlader boldburet.
Kastrup Fort - renoveringsforslag
Legepladsen har en spændende beliggenhed på Kastrup Fort, hvilket tiltrækker mange institutioner og skoler på hverdage og mange familier i weekends. I dag er legepladsens fortrin den beskyttede placering, det spændende terræn og de smukke omgivelser. Selve legepladsens indhold er derimod nedslidt og trænger til nytænkning. (bilag 3)
Da legepladsen besøges af såvel små som store børn, skal en renovering tilgodese en bred målgruppe på 2-12 årige og derudover byde på faciliteter for voksne. I skitseforslaget fastholdes to separate legeområder - ét for mindre børn og ét for vildere leg - men der skabes en tættere kobling. De to legearealer er i forslaget knyttet til en central opholdsplads placeret på voldkronen, hvorfra der er udkig over hele legepladsen.
Kastrup Fortets historik har afstedkommet et tema, hvor tårne, hængebroer og palisader karakteriserer stedets fremtidige udformning. Terræn og beplantning er brugt som bevidste elementer på legepladsen, hvor der er gjort plads til såvel den rolige som den livlige leg.
Orientering om øvrige istandsættelser
Udover de 2,2 mio. kr. fra Vej & Parks anlægsramme, anvendes der 1 mio. kr. fra Vej & Parks driftsbevilling til istandsættelse af legepladser. Der er således sideløbende projektudviklet 5 legepladser, som skal istandsættes i 2003. De pågældende legepladser er beliggende i Saxoparken, Remiseparken, Rødkildeparken, på Grøndals Torv og på Smedelinien ved Kastellet. I Saxoparken, Rødkildeparken og Remiseparken udskiftes legeinventar, som er sikkerhedsmæssigt kritisabelt grundet slid og ælde. Grøndals Torv har som følge af Miljøkontrollens oprensning af forurenet jord på stedet fået kasseret al legeinventar, der var angrebet af råd og uforsvarligt at genetablere. En genmøblering af legepladsen er derfor nødvendig for at den fungerer. Smedelinien legeplads gennemgår en mindre renovering for at få et tidssvarende og mere udfordrende indhold.
Økonomi
Overslag:
Lersø Parkallé, projektering og anlæg 1.100.000 kr Kastrup Fort, projektering og anlæg 1.100.000 krI alt 2.200.000 kr. |
Overslaget er baseret på erfaringspriser fra tilsvarende projekter.
Det foreslås at der gives en kapitalbevilling på Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3, Parker og legepladser).
I budgetaftalen for 2003 er der afsat 2 mio. kr. til legepladsrenovering. De resterende 200.000 kr. finansieres af Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3, Parker og legepladser), hvor der er midler til rådighed i 2003, som endnu ikke er disponeret.
Miljøvurdering
Der foreligger retningslinier for, at legepladsrenoveringer skal koordineres med Miljøkontrollens igangværende oprensning af forurenede grunde. Idet Miljøkontrollen ikke foretager oprensning på Vej&Parks legepladser i år, er der truffet foranstaltninger i de beskrevne projekter, som sikrer en forsvarlig miljøhåndtering af jorden. På Lersø Parkallé legeplads, er legearealet ved Gyrithegade oprenset af Miljøkontrollen i 1999.
Der er lagt vægt på brug af træ (robinie, lærk, eg) med selvimprægnerende egenskaber og en lang levetid.
Høring
For begge legepladsers vedkommende har der været inddraget borgere under projektudviklingen.
Lersø Parkallé
En gruppe af lokale brugere har deltaget i projektudviklingen af legepladsens udformning og indhold. Brugernes ønsker lød bl.a. på ét sammenhængende legeområde til børn i aldersgruppen 1-7 år og bevarelse af boldbur til leg for større børn. Indholdsmæssigt ville de gerne have en stor variation af legemuligheder og med udpræget brug af naturmaterialer, herunder også beplantning.
Kastrup Fort
Der er lavet en undersøgelse blandt 25 børn fra 2 nærliggende institutioner, hvor børnene på stedet blev bedt om at udpege deres favorit legested og det sted de ikke brød sig om at lege. Terrænet, rutsjebanen og et buskads blev højest skattet, hvorimod de mere traditionelle legeredskaber som gynger, vippe, legehus og sandkasse fik meget lidt opmærksomhed. Undersøgelsen har dannet grundlag for indhold og udformning, hvor en mere bevidst brug af terræn og beplantning har været essentiel.
Kulturarvsstyrelsen som er fredningsmyndighed på fortidsminder på Kastrup Fort er blevet præsenteret for forslaget og er umiddelbart positivt indstillet. Af Naturfredningsnævnets fredningsdeklaration for stedet fremgår det, at det er forbeholdt kommunen, at fortage foranstaltninger, der tjener til opretholdelse af Kastrup Fort som rekreativt område. Det forventes derfor at renoveringen ikke afstedkommer nogen form for dispensation i forhold til det skitserede.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Lersø Parkallé, Eksisterende forhold
Bilag 2: Lersø Parkallé, Skitseforslag til legepladsareal ved Gyrithegade
Bilag 3: Kastrup Fort, Eksisterende forhold
Bilag 4: Kastrup Fort, Skitseforslag til legeplads
Ole Bach