Udvidelse af fritids- og ungdomsklubben Underhuset
Udvidelse af fritids- og ungdomsklubben Underhuset
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde onsdag den 11. juni 2003
BR 293/03
Udvidelse af fritids- og ungdomsklubben Underhuset
Udvidelse af fritids- og ungdomsklubben Underhuset
Indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 0,93 mio. kr. til udvidelse af ungdomsklubben "Underhuset", Tagensvej 188 indenfor Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 5.16.3, rådighedsbeløb for klubber og andre socialpædagogiske tilbud, med 20 pladser samt til midlertidig anvendelse og indretning af den tidligere inspektørvilla på Bispebjerg Skole
(Uddannelses- og
Ungdomsudvalget)
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
at der gives en anlægsbevilling på 0,93 mio.
kr. til udvidelse af ungdomsklubben
"Underhuset", Tagensvej 188 indenfor Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling
konto 5.16.3, rådighedsbeløb for klubber og andre socialpædagogiske tilbud, med
20 pladser samt til midlertidig anvendelse og indretning af den tidligere
inspektørvilla på Bispebjerg Skole
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 21. maj 2003
Indstillingen blev godkendt.
Majbritt Mamsen ønskede tilført til beslutningsprotokollen, at hun ønsker, at inspektørboligen fremover skal anvendes til pædagogisk center for skolen, men at hun ikke har noget imod den midlertidige anvendelse.
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget
meddeles, at Overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag
søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
Den 6. november 2002 besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at der i stedet for etablering af en junior- og ungdomsklub i den tidligere inspektørvilla på Bispebjerg Skole skulle ske en udvidelse af Ungdomsklubben "Underhuset" på Tagensvej, så en gruppe på op til 20 unge kunne integreres i klubben.
Det blev samtidig besluttet at følge klubsituationen på Bispebjerg nøje og evaluere den senest efter 1 år med henblik på om nødvendigt senere at indrette en klub i inspektørvillaen. Udvalget tilkendegav i den forbindelse, at der aktuelt ikke var grundlag for at stille villaen til rådighed for Bispebjerg Skole, men at villaen midlertidigt kunne anvendes til andre formål.
Der er nu i
samarbejde med "Underhuset" udarbejdet forslag til en række bygningsmæssige
ændringer som forudsætning for en opnormering af klubben. Sideløbende hermed
har forvaltningen arbejdet med en række muligheder for midlertidig anvendelse
af inspektørvillaen på Bispebjerg Skole. I den forbindelse skal forvaltningen
på baggrund af ønsker fra Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) foreslå, at
villaen midlertidigt indrettes og anvendes til Stammecenter (undervisning af
børn med stammeproblemer) og et Legetek inden for den vidtgående
specialundervisning. Ideen med Legeteket er, at brugergrupperne (børn, forældre
og støttepædagoger) kan låne legematerialer samtidig med, at de får vejledning
af en talepædagog i anvendelsen af det.
På den baggrund ansøges om en anlægsbevilling på 0,93 mio. til etablering af 20 ungdomsklubpladser i "Underhuset" samt etablering af et midlertidigt Stammecenter og Legetek i inspektørvillaen ved Bispebjerg Skole. Indretningen af villaen vil i givet fald senere kunne indgå i en eventuel klub.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede den 6. november 2002, at der i stedet for etablering af en junior- og ungdomsklub i den tidligere inspektørvilla på Bispebjerg Skole skulle ske en udvidelse af Ungdomsklubben "Underhuset" på Tagensvej 188, så en gruppe på op til 20 unge kunne integreres i klubben.
Det blev samtidig besluttet at følge klubsituationen på Bispebjerg nøje og evaluere den senest efter 1 år med henblik på om nødvendigt senere at indrette en klub i inspektørvillaen. Udvalget tilkendegav i den forbindelse, at der aktuelt ikke var grundlag for at stille villaen til rådighed for Bispebjerg Skole, men at villaen midlertidigt kunne anvendes til andre formål.
På den baggrund har forvaltningen udarbejdet et forslag til indretning og udvidelse af "Underhuset" og til midlertidig brug og indretning af inspektørvillaen ved Bispebjerg Skole.
Forslag til istandsættelse af "Underhuset"
Fritids- og ungdomsklubben "Underhuset", Tagensvej 188, er en selvejende institutionen under SBBU. Klubben bor til leje i en ejendom, der ejes og administreres af Foreningen Bispebjerg Kulturcenter. På nuværende tidspunkt har fritidsklubben 30 og ungdomsklubben 35 medlemmer.
Fritids- og ungdomsklubben ligger i stueetagen i bygningen – på 1. sal ligger et ligeledes selvejende, selvstændigt fritidshjem. De 2 institutioner har fælles indgangsområde. Da klubben samtidig benytter indgangsområdet som opholdsområde, er der ønske om at ændre adgangsforholdene, så de 2 institutioners indgangsområde skilles ad.
For at kunne tiltrække de 20 nye klubmedlemmer, vurderer klublederen, at klubben skal kunne tilbyde noget alternativt, f.eks. musikcafé- eller netcafé, sportsaktiviteter, hjælp til lektier, jobsøgning og kontakt med sociale myndigheder, daglige arrangementer, ture, madaftener, fester mv. Forvaltningen deler denne vurdering.
En opnormering med 20 ekstra medlemmer i ungdomsklubben kræver derfor en vis istandsættelse af stedet og udskiftning af noget af inventaret.
I klubbens køkken, lektierum og personalerum er der behov for istandsættelse og nyt inventar, ligesom køkkenet er utidssvarende. Ligeledes er det påkrævet, at sportssalen/teatersalen, der deles med fritidshjemmet, istandsættes, ligesom klubben mangler inventar.
Tidsplan
Det forventes, at de nye klubpladser kan tages i brug i begyndelsen af oktober 2003.
Forslag til brug og istandsættelse af inspektørvillaen ved Bispebjerg Skole
Villaen
består af 2 etager samt et rum i kælder og en lille gård. Det samlede areal
eksklusive kælder er ca. 280 m2.
Uanset forvaltningens generelle lokalebehov har det været vanskeligt at finde funktioner, der har kunnet drage nytte af villaens lokaler. Det skyldes, at der kun er sikkerhed for, at villaen kan benyttes for en relativt begrænset tidsperiode, og at den derfor stort set skal kunne bruges, som den er.
På baggrund af ønsker fra PPR foreslås det imidlertid, at der – for begrænsede midler - indrettes et Stammecenter og et Legetek i inspektørvillaen, der lever op til de krav, som PPR har. PPR er i den forbindelse helt opmærksom på, at anvendelsen i givet fald kan være af midlertidig karakter.
Stammeundervisning er et tilbud til børn i Københavns Kommune. Undervisningen har i flere år fundet sted efter normal skoletid i ledige klasselokaler på Bavnehøj Skole. Skolen er ved at blive udbygget, og samtidig er talepædagogens hidtidige lokaler blevet inddraget. Stammeundervisningen af børnene er derved blevet vanskeligere, hvilket også gælder den administrative del af arbejdet.
Tilbuddet til børn med stammeproblemer omfatter elever fra børnehaveklasse til 10. klasse. Centeret undersøger, vejleder og formidler endvidere viden til forældregrupper, lærere, pædagoger, talepædagoger, sundhedsplejersker/læger og psykologer.
Stammecenteret har behov for lokaler, hvor der kan afholdes forældremøder, talepædagogkonferencer og undervisning af skolebørn i større og mindre grupper. Endvidere er der behov for kontor-, køkken- og toiletfaciliteter. 1. salen af inspektørvillaen er velegnet til dette formål.
I stueetagen foreslås legeteket placeret. I legeteket kan forskellige brugergrupper (forældre, elever, støttepædagoger mfl.) inden for den vidtgående specialundervisning låne stimulerende legeredskaber og samtidig få den fornødne vejledning i brugen af legeredskaberne. Samtidig skabes på den måde et konkret udgangspunkt for PPR's rådgivning og vejledning. Legeteket skal drives af PPR´s Amtsafdeling; den afdeling der tager sig af de funktioner, som andre steder henhører under amterne, og som har med den vidtgående specialundervisning at gøre.
Etableringen af legeteket ligger i forlængelse af udviklingsplanen for PPR og de fokusområder, der er beskrevet heri.
Der er til legeteket brug for 4-5 mindre rum til bl.a. undervisning og demonstration, værksted (til fremstilling af undervisningsmateriale), samtalerum, kontor, depot mm.
Det er vurderingen at stammecenteret og legeteket kan bruge villaen stort set som den er (dvs. uden væsentlige bygningsmæssige ændringer), men at der skal bruges penge til nødvendige telefon- og edbinstallationer, belysning mm., samt begrænset opmaling – forbedringer, der i givet fald vil kunne indgå i brugen, såfremt villaen senere skal bruges til klubformål. Udgifterne er opgjort til i alt 0,15 mio. kr. PPR dækker udgifter til eventuelt inventar.
Tidsplan
Stammecenter og legetek forventes at kunne flytte ind i inspektørvillaen i begyndelsen af oktober 2003.
Med henblik på at realisere forvaltningens forslag ansøges om en anlægsbevilling på 0,93 mio. kr.
Økonomi
Den samlede udgift til etablering af 20 ungdomsklubpladser i "Underhuset" samt etablering af et midlertidigt legetek og stammecenter i inspektørvillaen udgør 0,93 mio. kr. ved byggeindeks 173. Udgiften dækker over håndværkerudgifter og inventar samt rådgiverhonorar og afholdes i 2003. Den samlede udgift fordeler sig med 780.000 kr. til "Underhuset" og 150.000 kr. til inspektørvillaen.
Der kan anvises dækning for de samlede udgifter på i alt 0,93 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget 2003 konto 5.16.3, rådighedsbeløb for Klubber og andre socialpædagogiske tilbud.
Miljøvurdering
Da der er tale om istandsættelsesarbejder og udskiftning af inventar (både i "Underhuset" og i inspektørvillaen), forventes der ikke særlige miljømæssige konsekvenser.
Høring
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
Ingen
Peter Rasmussen
Jørn Larsen