Mødedato: 11.05.2000, kl. 17:30

Lokalplanforslag for karreerne afgrænset af Æbeløgade, Glænøgade, Venøgade, Askøgade, Bryggervangen og Sankt Kjelds Plads, "Omøgade II"

Lokalplanforslag for karreerne afgrænset af Æbeløgade, Glænøgade, Venøgade, Askøgade, Bryggervangen og Sankt Kjelds Plads, "Omøgade II"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 11. maj 2000

 

 

BR 152/2000

Lokalplanforslag for karreerne afgrænset af Æbeløgade, Glænøgade, Venøgade, Askøgade, Bryggervangen og Sankt Kjelds Plads, "Omøgade II"

Lokalplanforslag for karreerne afgrænset af Æbeløgade, Glænøgade, Venøgade, Askøgade, Bryggervangen og Sankt Kjelds Plads, "Omøgade II"

 

 

Indstilling om, at forslag til lokalplan for karreerne afgrænset af Æbeløgade, Glænøgade, Venøgade, Askøgade, Bryggervangen og Sankt Kjelds Plads ("Omøgade II") vedtages med henblik på offentliggørelse, samt at der i forbindelse hermed fastsættes en indsigelsesfrist på 2 måneder (eksklusive juli måned).

                                                                 (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til lokalplan for karrerne afgrænset af Æbeløgade, Glænøgade, Venøgade, Askøgade, Bryggervangen og Sankt Kjelds Plads ("Omøgade II") vedtages med henblik på offentliggørelse

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder (eksklusive juli måned)

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 22. marts 2000

Anbefalet, idet dog udvalget besluttede følgende ændring af §5, stk. 2, sidste afsnit, som følger:

"Mod de øvrige gader må bebyggelse opføres i højst 4 etager med udnyttet tagetage. Gesimshøjden må ikke overstige 15 m, og bygningshøjden må ikke overstige 18 m…".

Bygge- og Teknikforvaltningen blev pålagt at fremstille solskyggediagrammer af lokalplanforslagets og ændringsforslagets løsningsmuligheder inden sagens behandling i Borgerrepræsentationen.

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne  af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag med de foreslåede ændringer søges gennemført.

 

 

RESUME

I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 8. december 1999 tiltrådtes forvaltningens indstilling (BTU 485/1999) om udarbejdelse af et forslag til lokalplan for et erhvervsområde bestående af 2 karreer afgrænset af Æbeløgade, Glænøgade, Venøgade, Askøgade, Bryggervangen og Sankt Kjelds Plads.

Det foreliggende lokalplanforslag er udarbejdet efter de af Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte retningslinier og er i overensstemmelse med Kommuneplan 1997.

Lokalplanen har til formål at sikre området mulighed for en anvendelsesmæssig og bygningsmæssig fornyelse, således at det vil kunne udvikle sig som et velfungerende blandet erhvervsområde, hvor der både kan udøves produktionserhverv og serviceerhverv. En af de karreer, som indgår i lokalplanområdet, er i dag omfattet af lokalplan nr. 144, som fastlægger anvendelsen alene til produktionserhverv.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Arkitektfirmaet Mogens Werliin A/S har udarbejdet et skitseprojekt til et kontorhus på ejendommene matr.nr. 5778 og 5779 Udenbys Klædebo Kvarter, København, Omøgade 13 for ejeren I/S Omøgade 13 c/o N. Baunsøe. Den karré, som ejendommene ligger i, er omfattet af lokalplan nr. 144, bekendtgjort den 2. november 1989. Lokalplanen fastlægger anvendelsen til erhvervsformål, såsom lettere industri-, værksteds-, lager-, engros- og transportvirksomhed med dertil hørende administration og lignende, herunder salg af udvalgsvarer med tilknytning til virksomhederne. Det ønskede kontorhus er således ikke i overensstemmelse med lokalplanens anvendelsesbestemmelser.

Det fremgår endvidere af ansøgningen, at det ikke har vist sig muligt at finde brugere til bebyggelse med den i lokalplanen fastsatte anvendelse i tiden efter vedtagelsen af lokalplan nr. 144, hvorfor der ansøges om, at der udarbejdes et tillæg til eller en ændring af lokalplanen, således at det ønskede kontorhus kan opføres.

 

Forslag til lokalplan

Det er hensigten, at den nye lokalplan skal sikre hele området muligheder for en anvendelsesmæssig og bygningsmæssig fornyelse, på en sådan måde, at området kommer til at fremstå som en helhed, hvor områdets nuværende karakteristiske åbne og grønne karakter fastholdes. Lokalplanen skal endvidere sikre, at der ikke opstår miljøgener for den omkringliggende boligbebyggelse.

Lokalplanområdet er i Kommuneplan 1997 fastlagt som et område for blandet erhverv (E1-område), der kan anvendes til lettere industri-, værksteds-, håndværks-, lager-, engros- og transportvirksomhed med dertil hørende administration og lignende samt til serviceerhverv, såsom administration, liberale erhverv, erhvervs- og fritidsundervisning, samt andre virksomheder, der naturligt kan indpasses i området.

Området fastlægges i lokalplanen til blandet erhverv herunder lettere produktionserhverv og serviceerhverv. Endvidere skal der kunne tillades offentlig virksomhed, såsom tekniske anlæg, institutioner som er forenelige med områdets anvendelse til blandet erhverv. I forbindelse med produktionsvirksomhed kan det tillades, at der indrettes mindre butiksbebyggelser til salg af virksomhedens egne produkter.

 I forbindelse med en blandet erhvervsanvendelse og en mere åben bebyggelsesstruktur fastlægges endvidere strammere miljøbestemmelser, end den nugældende lokalplan indeholder, fordi den åbne bebyggelsesform ikke yder tilstrækkelig beskyttelse mod bl.a. støjgener. Lokalplanen fastlægger så ledes, at der alene må udøves virksomhed, som højst medfører ubetydelig forurening med krav om afstand på 20 m til boliger, institutioner og lignende.

Da en forventet omdannelse vil ske for mindre områder ad gangen, og da man vil fastholde den eksisterende karakteristiske åbne grønne karakter, fastlægges bebyggelsesformen med fritliggende bygningsenheder med en gesimshøjde på op til 11 m langs de omgivende veje. Derved tages der også større hensyn til bl.a. lysforholdene for de sydvendte facader og forhaver på boligejendommene langs nordsiden af Venøgade.

Mod Sankt Kjelds Plads, som i øvrigt er omkranset af bebyggelse i 5 og 6 etager, skal bebyggelse dog opføres med mindst 3 og højst 5 etager og en maksimal facadehøjde på 15 m, således at man her sikrer en veldefineret afgrænsning af pladsen. Bebyggelserne skal udformes på en sådan måde, at de indgår i et harmonisk samspil med den omgivende stramt udformede karrébebyggelse.

Parkering og tilkørsel til de to erhvervskarreer skal ske via Omøgade, Æbeløgade og Bryggervangen af hensyn til boligbebyggelserne langs Venøgade og Askøgade.

Ubebyggede arealer og parkeringsanlæg kan forlanges indrettet som fællesanlæg for flere ejendomme.

Lokalplanen er udformet med baggrund i det forslag til tillæg til kommuneplanen for regulering af detailhandelen, som Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 18. november 1999, og den er i overensstemmelse med Kommuneplan 1997.

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget har Plandirektoratet foretaget høring af Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen samt Københavns Vand, Installationskontoret og Kloakforsyningen, Københavns Energi og Miljøkontrollen under Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt Vej & Park under Bygge- og Teknikforvaltningen.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Københavns Vand, Installationskontoret og Kloakforsyningen under Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt Vej & Park under Bygge- og Teknikforvaltningen har ikke bemærkninger til forslaget.

Sundhedsforvaltningen har meddelt, at man ikke har konkrete ønsker for området, men at man i givet fald kunne anvende det til opførelse af plejeboliger for at dække behovet på Indre Østerbro.

Miljøkontrollen anbefaler, med henvisning til Borgerrepræsentationens tiltrædelse af forslaget til "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" i mødet den 3. december 1998, at der i lokalplanens formålsparagraf indgår et afsnit om økologiske tiltag. samt at der i paragraffen om foranstaltninger mod forureningsgener indgår krav om sikring mod støj.

Miljøkontrollen vurderer, at trafikstøjniveauet er af en sådan størrelse, at kravene i Miljøstyrelsens vejledning nr. 3/1984 er overholdt, såfremt specificerede krav til facadens isoleringsevne opfyldes. I området er der automobilforhandlere med tilhørende værksteder samt et trykkeri som afkaster et afstandskrav på 20 m til forureningsfølsom anvendelse såsom boliger, institutioner og lignende. Endvidere anføres det, at matr.nr. 5779 samt en del af 5779 begge Udenbys Klædebo Kvarter, København, er registreret som affaldsdepoter. Matr.nr. 5779 har tidligere været anvendt til servicestation, og der er konstateret forurening med olie- og benzinprodukter. Denne ejendom er tilmeldt Oliebranchens Miljøpulje og er prioriteret til oprensning. Ejendommen matr.nr. 5776 Udenbys Klædebo Kvarter, København, har ligeledes været anvendt til servicestation, og der er påvist forurening med olieprodukter.

Da der i øvrigt er tale om et område, hvor der har været en lang række industrier, kan der forventes forurening med blandt andet tungmetaller samt olie og benzin. Man bør desuden være opmærksom på, at der mange steder i København findes forurening i fyldjorden og i overfladejorden fra storbyaktiviteter.

Miljøkontrollen foreslår, at der optages konkrete lokalplanbestemmelser vedrørende foranstaltninger mod forureningsgener, herunder i forbindelse med trafik, virksomheder samt jordbund og grundvand.

 

Bemærkning

I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse den 3. december 1998 af de miljømæssige retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" blev det tiltrådt, at de vedtagne minimumskrav optages som bestemmelser i lokalplanerne i det omfang, planloven giver hjemmel hertil. En arbejdsgruppe under styregruppen for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" overvejer for tiden, hvorledes disse krav kan indpasses i kommende lokalplaner. I den her omhandlede lokalplan indføjes i formålsparagraffen efter sædvanlig praksis i en fodnote en henvisning til Borgerrepræsentationens vedtagelse. Miljøkontrollens ønsker er tilgodeset i det omfang, planloven giver mulighed herfor gennem optagelse af standardbestemmelser i lokalplanforslaget.

 

Københavns Energi anbefaler af miljømæssige og økonomiske grunde, at nybyggeri tilsluttes bygas, hvis ejendommen ligger indenfor eller op til forsyningsområdet.

 

Bemærkninger

Der er ikke i planloven hjemmel til at stille krav om, at bebyggelse skal aftage bygas. Der henvises i øvrigt til det foran anførte om lokalplanens udformning og optagelse af byøkologiske bestemmelser.

 

Økonomiforvaltningen anfører i sin udtalelse, at i forbindelse med budgetaftale 2000 er forligsparterne enedes om, at kommunen skal forstærke sine bestræbelser på at sikre opførelse af store boliger for at fastholde børnefamilier i byen. Planlægningen skal derfor nøje gennemgås med henblik på at konvertere arealer udlagt til service- og erhvervsformål til boliganvendelse. Konverteringen skal specielt gælde de arealer, der er beliggende nær byens herlighedsværdier. Da det aktuelle område med sin blandede bebyggelse og anvendelse ikke forventes at ændre nævneværdig karakter inden for en kortere årrække, finder Økonomiforvaltningen, at det vil blive vanskeligt at indpasse boligbebyggelse på ejendommen af hensyn til de igangværende erhvervsvirksomheder. Økonomiforvaltningen finder således, at heromhandlede område ikke har en sådan attraktionsværdi, at der i den igangværende kommuneplanrevision er baggrund for ændring i plangrundlaget. Økonomiforvaltningen har, bl.a. på grund af den trafikale tilgængelighed, ikke noget imod, at en ændret lokalplan, der muliggør kontorbyggeri, søges fremmet. Det forudsættes, at lokalplanen holdes inden for de gældende rammer i Kommuneplan 1997.

 

Bemærkninger

Lokalplanen er udformet i overensstemmelse med Kommuneplan 1997.

 

BILAG VEDLAGT

Redegørelse for lokalplanforslag "Omøgade II" og luftfoto af området

Lokalplanforslag for "Omøgade II"

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Høringssvar af 11. oktober 1999 fra Sundhedsforvaltningen

Høringssvar af 16. november 1999 fra Økonomiforvaltningen

Høringssvar af 27. januar 2000 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Høringssvar af 31. januar 2000 fra Københavns Energi

Høringssvar af 22. februar 2000 fra Miljøkontrollen

 

 

Jens Jacobsen                                         /Knud E. Rasmussen

 


Til top