Mødedato: 11.05.2000, kl. 17:30

Lokalplanforslag for området begrænset af Musholmgade, Østerbrogade, Christiansmindevej, Langesund, Hjortøgade, Østerbrogade, Tåsingegade og Fanøgade, "Christiansmindevej"

Lokalplanforslag for området begrænset af Musholmgade, Østerbrogade, Christiansmindevej, Langesund, Hjortøgade, Østerbrogade, Tåsingegade og Fanøgade, "Christiansmindevej"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 11. maj 2000

 

 

BR 179/2000

Lokalplanforslag for området begrænset af Musholmgade, Østerbrogade, Christiansmindevej, Langesund, Hjortøgade, Østerbrogade, Tåsingegade og Fanøgade, "Christiansmindevej"

Lokalplanforslag for området begrænset af Musholmgade, Østerbrogade, Christiansmindevej, Langesund, Hjortøgade, Østerbrogade, Tåsingegade og Fanøgade, "Christiansmindevej"

 

 

Indstilling om, at forslag til lokalplan for området begrænset af Musholmgade, det nordlige skel af matr.nr. 4989 Udenbys Klædebo Kvarter, København, Østerbrogade, Christiansmindevej, Langesund, Hjortøgade, Østerbrogade, Tåsingegade og Fanøgade ("Christiansmindevej") vedtages med henblik på offentliggørelse, samt at der i forbindelse hermed fastsættes en indsigelsesfrist på 2 måneder (eksklusive juli måned).

                                                                 (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at det over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefales,

at forslag til lokalplan for området begrænset af Musholmgade, det nordlige skel af matr.nr. 4989 Udenbys Klædebo Kvarter, København, Østerbrogade, Christiansmindevej, Langesund, Hjortøgade, Østerbrogade, Tåsingegade og Fanøgade ("Christiansmindevej") med henblik på offentliggørelse vedtages

at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder (eksklusive juli måned)

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 12. april 2000

Anbefalet

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

 

RESUME

I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 13. oktober 1999 tiltrådtes forvaltningens indstilling (BTU 380/1999) om nedlæggelse af forbud i medfør af § 14 i lov om planlægning mod en påtænkt vinduesudskiftning og altanpåbygning mv. på de bevaringsværdige ejendomme matr.nr. 4089 og 5019 Udenbys Klædebo Kvarter, København, og udarbejdelse af forslag til bevarende lokalplan for ovennævnte område.

Der er tidligere udarbejdet bevarende lokalplaner i kommunen, men det nu nedlagte §14-forbud med efterfølgende udarbejdelse af bevarende lokalplan for nærværende område er det første i en etageboligbebyggelse fra 1920'erne i et brokvarter.

Bebyggelsen i lokalplanområdet fremstår, trods enkelte uheldigt gennemførte ændringer, med overvejende oprindelige træk og er af høj arkitektonisk værdi.

Karreernes strenge facademønster, karakteriseret ved det fine murværk med enkle detaljer, de markante tegltage, de hvidmalede sprossede vinduer og de fint detaljerede dørpartier mv. giver, trods forskelligheder, de pågældende bebyggelser et helhedspræg. Gadernes let krummede forløb fremhæver ved den forstærkede perspektivvirkning de rumlige kvaliteter, og de fine facadeforløb eksponeres på en særlig måde. Bebyggelsen er endvidere blandt de første eksempler på åbning af karreer mod syd og vest for at skabe lys og luft i gårdrummene.

Forslaget til lokalplan er udarbejdet efter de af Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte retningslinier og omfatter den samlede AAB-bebyggelse i området mellem Østerbrogade, Tåsingegade og Fanøgade. Lokalplanen er i overensstemmelse med Kommuneplan 1997.

Lokalplanen har til formål at opretholde området som et attraktivt og velfungerende boligområde samt at sikre bevaring af den eksisterende etageboligbebyggelse, der rummer særlige kulturhistoriske og arkitektoniske kvaliteter, herunder at sikre en bevaring af såvel bebyggelsens arkitektoniske helhedsvirkning og de enkelte bebyggelsers samspil som bygningsdetaljer på de enkelte bygninger. Det er endvidere formålet at opretholde områdets grønne karakter på en sådan måde, at kvarterets helhedspræg bevares og styrkes.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

AAB afdeling 21 har i den bevaringsværdige bebyggelse på ejendommene matr.nr. 4089 og 5019 Udenbys Klædebo Kvarter, København, fremsat forslag om at udskifte de nuværende vinduer med nye vinduer i aluminium/træ samt at tilføre bebyggelsen altanpåbygninger. Endvidere ønskede man at etablere terrasser og trapper til terræn fra de let hævede lejligheder i stueetagen. Forslaget indeholdt altanpåbygninger for alle lejligheder fra 1. sal og opefter, og altanerne ønskedes udført i aluminium og glas med en bredde på ca. 3 m og en dybde på ca. 1,4 m. Vinduerne var foreslået udført uden sprosser, hvor de nuværende vinduer er med 2 sprosser i hver ramme. Forslagets gennemførelse ville medføre radikale ændringer af facadernes udtryk.

Bebyggelsen er sammen med hovedparten af AAB's bebyggelse i området i Bydelsatlas Østerbro klassificeret i bevaringskategori 3, høj bevaringsværdi, medens 2 bebyggelser på grund af uheldigt gennemførte vinduesudskiftninger kun har middel bevaringsværdi.

I retningslinierne for byens bevaring og fornyelse i Kommuneplan 1997 er karreerne med høj bevaringsværdi udpeget som bevaringsværdig bebyggelse af særlig byarkitektonisk værdi på grund af helhedspræg/s tørre sammenhængende træk. I det tilhørende redegørelsesafsnit er anført, at kommunen vil være særligt opmærksom på de bevaringsværdige træk og eventuelt nedlægge forbud, der følges op med bevarende lokalplaner for at forhindre uønskede indgreb i bebyggelsen. Yderligere er den heromhandlede bebyggelse i bydelsatlasset for Østerbro fremhævet som bebyggelse af særlig byarkitektonisk værdi, hvilket er optaget i kommuneplanens bydelsopslag for Ydre Østerbro.

I Kommuneplan 1997 er størstedelen af lokalplanområdet fastlagt til etageboligbebyggelse (B4-område, for en enkelt karres vedkommende B5-område). En enkelt ejendom, matr.nr. 4989 Udenbys Klædebo Kvarter, København, beliggende Østerbrogade, Christiansmindevej og Strynøgade, er fastlagt til blandet bolig og serviceerhverv (C2-område).

Alle bebyggelser er opført af AAB i perioden 1922-1925 og ejes af 3 afdelinger under AAB. Bebyggelserne rummer variationer, men har dog et markant fælles præg. De indeholder tilsammen 646 beboelseslejligheder, og det samlede etageareal er ifølge BBR ca. 51.600 m2.

 

Forslag til lokalplan

Det er hensigten, at den kommende lokalplan i overensstemmelse med de kommuneplanmæssige retningslinier og intentioner skal opretholde området som et attraktivt og velfungerende boligområde og sikre bevaring af den eksisterende etageboligbebyggelse, der rummer særlige kulturhistoriske og arkitektoniske kvaliteter, herunder bevaring af såvel bebyggelsens arkitektoniske helhedsvirkning som bygningsdetaljer på de enkelte bygninger. Endvidere søges de grønne træk i området opretholdt og udbygget med henblik på at opnå et helhedspræg i områdets gaderum.

Lokalplanforslaget fastholder således bebyggelsens nuværende anvendelse og indeholder detaljerede bestemmelser om den bevaringsværdige bebyggelses enkelte elementer og om udformningen af de ubebyggede arealer.

Lokalplanen indeholder nærmere bestemmelser, som muliggør lejlighedssammenlægninger samt udnyttelse af tagetager til boligformål. Endvidere er medtaget bestemmelser om bevaring af de arkitektoniske kvaliteter i bebyggelserne. Disse bestemmelser hindrer blandt andet, at der kan opsættes altan-/karnappåbygninger o.lign. på facaderne. I mansardtage skal eksisterende kviste bibeholdes/retableres. Ved eventuel yderligere udnyttelse af tagetagerne kan i mansardtages stejle del etableres nye kviste mod gårdsiden. I sadeltage kan Bygge- og Teknikudvalget tillade, at der etableres kviste, såfremt kvistene ved deres placering, udformning mv. indgår som en del af bygningens arkitektoniske helhed. Samtidig sikres, at tidligere uheldigt udførte vinduesudskiftninger ved udskiftning vil blive retableret som de oprindelige vinduer mv. Yderligere indeholder lokalplanen bestemmelser om gaderummenes udformning, hvorved de private grundarealer, der støder op til gadearealer, sikres en udformning ud fra en helhedsvurdering af de samlede gaderum, herunder at der kan plantes yderligere sammenhængende rækker af vejtræer o.lign.

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget har Plandirektoratet foretaget høring af Økonomiforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, samt Københavns Vand, Installationskontoret og Kloakforsyningen, Københavns Energi og Miljøkontrollen under Miljø- og Forsyningsforvaltningen samt Byggedirektoratet og Vej & Park under Bygge- og Teknikforvaltningen.

Alene Miljøkontrollen har haft bemærkninger til sagen. Miljøkontrollen anbefaler, med henvisning til Borgerrepræsentationens tiltrædelse af forslaget til "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" i mødet den 3. december 1998, at der i lokalplanens formålsparagraf indgår et afsnit om økologiske tiltag, samt at der i paragraffen om foranstaltninger mod forureningsgener indgår krav om sikring mod støj.

Miljøkontrollen vurderer, at trafikstøjniveauet er af en sådan størrelse, at kravene i Miljøstyrelsens vejledning nr. 3/1984 er opfyldt, såfremt specificerede krav til facadernes isoleringsevne er opfyldt.

Miljøkontrollen er ikke i besiddelse af konkret viden om forurening af jord, grundvand eller bygninger i området, men gør opmærksom på, at i det meste af København er overflade- og fyldjord i moderat grad forurenet med tungmetaller og tjærestoffer fra storbyaktiviteter, og anbefaler, at der optages bestemmelse med tilhørende fodnote herom i lokalplanen.

 

Bemærkning

I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse den 3. december 1998 af de miljømæssige retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" blev det tiltrådt, at de vedtagne minimumskrav optages som bestemmelser i lokalplanerne i det omfang, Planloven giver hjemmel hertil. En arbejdsgruppe under styregruppen for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" overvejer for tiden, hvorledes disse krav kan indpasses i kommende lokalplaner. I den her omhandlede lokalplan indføjes i formålsparagraffen efter sædvanlig praksis en henvisning i relation til Borgerrepræsentationens vedtagelse. Miljøkontrollens ønsker er tilgodeset i det omfang, Planloven giver mulighed herfor gennem optagelse af standardbestemmelser i lokalplanforslaget.

 

BILAG VEDLAGT

A.     Redegørelse for lokalplanforslag "Christiansmindevej" og luftfoto af området.

B.  Lokalplanforslag for "Christiansmindevej"

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

I.                    Skrivelse af 15. februar 2000 fra Københavns Vand

II.                 Skrivelse af 24. februar 2000 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

III.               Skrivelse af 29. februar 2000 fra Københavns Energi

IV.              Skrivelse af 8. marts 2000 fra Miljøkontrollen

 

 

Knud E. Rasmussen

 


Til top