Mødedato: 11.04.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ændring af vedtægter for Københavns Ungeråd

Se alle bilag
Der skal tages stilling til ændrede vedtægter for Københavns Ungeråd på baggrund af udvalgshenvisning fra Borgerrepræsentationen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende forslag til ændring af vedtægt for Københavns Ungeråd.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

I september 2017 etablerede Borgerrepræsentationen (BR) Københavns Kommunes Ungeråd og vedtog en vedtægt for rådet. Det første år har vist, at der er nogle uhensigtsmæssigheder i den nuværende vedtægt, og Ungerådet ønsker at ændre den for at øge muligheden for indflydelse og fleksibilitet i Ungerådets arbejde.

I september 2018 blev BR derfor præsenteret for et forslag til nye vedtægter. Dette forslag blev henvist til fornyet behandling i Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), da BR ønsker en anden procedure for, hvordan Ungerådet kan få behandlet indstillinger politisk. Med afsæt i dette har Københavns Ungeråd udarbejdet et forslag til vedtægtsændringer, jf. bilag 1 og 2.

Løsning

Den 9. januar 2019 udarbejdede ungerådet forslag til en ny vedtægt, som medfører særligt tre ændringer.

Ny procedure for politisk behandling af Ungerådets indstillinger                                                           På foranledning af BR foreslås en ændring af den nuværende procedure for ungerådets indstillinger til BR. Den foreslåede procedure betyder, at ungerådets indstillinger fremadrettet behandles i fagudvalgene først, og at den relevante forvaltning dermed også sikrer, at ungerådets indstilling bliver tilstrækkeligt oplyst. Indstillingerne vil derefter blive behandlet i BR. Den foreslåede procedure svarer til den, der anvendes i forbindelse med behandling af borgerforslag. Ungerådet ser meget positivt på den foreslåede procedure og forventer, at det kan højne sagernes oplysningsniveau.

Ændring i målgruppen af opstillings- og stemmeberettigede                                                             Siden etableringen af Københavns Ungeråd har der været to officielle ungerådsvalg, og det nuværende Ungeråd blev valgt i oktober 2018 og er valgt for resten af 2019. Erfaringer herfra viser, at der er en række udfordringer forbundet med, at unge med bopæl i en anden kommune end Københavns Kommune kan opstille som kandidat og stemme til ungerådet i København. Udfordringerne er især af administrativ, økonomisk og kommunikationsmæssig karakter, og fylder uhensigtsmæssigt meget i forhold til, at kernen i etableringen af ungerådet er at give unge københavnere mulighed for at gøre deres stemme gældende i byens udvikling.

Mere konkret medfører den brede målgruppe udfordringer ift. at håndtere indkomne kandidater og stemmer fra unge i andre kommuner i valgsystemet, og det stiller krav om den fornødne datasikkerhed og specialtjenester for denne gruppe unge. Det betyder, at en væsentlig andel af de midler (0,5 mio. kr.), der er afsat til rådet årligt, anvendes til indkøb og vedligehold af valgsystemer frem for aktivitet for og med unge københavnere. 

Kommunikationsopgaven bliver ligeledes større som følge af, at information om ungerådet og valget skal rettes mod de omkringliggende kommuner og ikke kun København.

Medlemmerne af ungerådet har løbende drøftet målgruppen for rådet - herunder fordele og ulemper ved at målgruppen omfatter unge, som er indskrevet i en uddannelse beliggende i København, men ikke er bosiddende i kommunen. På den baggrund har Ungerådet truffet beslutning om, at unge, som ikke er bosiddende i København, fremadrettet, ikke er opstillings- eller stemmeberettigede til rådet.

Der er ingen blandt de nuværende ungerådsmedlemmer, der er bosiddende i andre kommuner. 

Ungerådet holder jævnligt åbne workshops m.m., hvor unge uden for kommunen har lejlighed til at deltage og komme med input til ungerådets arbejde.

Reduktion i krav og bindinger for at øge fleksibiliteten i Ungerådets arbejde                                 Vedtægtsændringerne indebærer endvidere, at en række bindinger ophæves – eksempelvis en konkret tidsafgrænsning for afholdelse af valg og introduktionsperiode, krav om oprettelse af baggrundsgrupper samt afholdelse af årlige informationsmøder. Det er vurderingen, at disse bindinger hindrer fleksibiliteten i den overordnede planlægning af rådets arbejde, uden at de demokratiske spilleregler dermed sættes ud af kraft.

Vedtægtsændringerne omfatter yderligere en tilpasning af rådets navn, fra Københavns Ungeråd til "Ungeråd KBH" samt en præcisering af afstemningsreglerne.

Af bilag 1 fremgår ændringerne af vedtægterne og begrundelserne herfor. Af bilag 2 fremgår de tilrettede vedtægter til godkendelse. Bilag 3 beskriver kort Ungerådet samt dets medlemmer. Bilag 4 er en årsrapport om rådets arbejde det første år.

Børne- og Ungdomsforvaltningen vil løbende have opmærksomhed på, at arbejdet med at udfærdige Ungerådets indstillinger ikke belaster forvaltningerne uforholdsmæssigt meget. Ligeledes vil forvaltningen følge, om ungerådet oplever at få et udbytte af indstillingerne, der står mål med deres indsats for at udarbejde dem.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen skal behandles i BR. Vedtægtsændringen træder i kraft ved BR's beslutning.

 

Tobias Børner Stax                                  /Mette Seneca Kløve

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) over for Borgerrepræsentationen (BR) anbefaler,

  1. at godkende forslag til ændring af vedtægt for Københavns Ungeråd.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 3. april 2019
Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. april 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top