Forslag til lokalplan for "Dagmarhus" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg
Borgerrepræsentationen skal godkende lokalplanforslaget og kommuneplantillægget, der giver mulighed for at udvide Dagmarhus, samt at forslagene offentliggøres i 8 uger.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at forslag til lokalplan ”Dagmarhus” med tilhørende kommuneplantillæg (bilag 1) vedtages med ændring af § 6, stk. 1, i bilag 1, som vedtaget i Teknik- og Mijøudvalget (se oversigt over politisk behandling) med henblik på fælles offentliggørelse i 8 uger, samt
- at det tages til efterretning, at der foreligger udkast til en udbygningsaftale med grundejer (bilag 3), idet aftalen vil blive forelagt i endelig form ved planernes endelige behandling.
(Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Ejendomsselskabet Katarina A/S, som ejer Dagmarhusgrunden og nabogrunden (de to grunde mod H. C. Andersens Boulevard og Jernbanegade som lokalplanforslaget omfatter), ønsker at ombygge og udvide bebyggelsen i lokalplanområdet ved at nedrive 1.920 m2 baghusbebyggelse og opføre ca. 8.000 m2 ny bebyggelse. Dagmarhus inklusive de nye etagemetre påtænkes anvendt til hotel. Ejendomsselskabet Katarina A/S har i den forbindelse anmodet Københavns Kommune om at udarbejde en lokalplan samt kommuneplantillæg med henblik på at realisere projektet.
En fortætning på dette hjørne ud mod Rådhuspladsen vil kunne bidrage til at udmønte kommuneplanens visioner om vækst ved at tilføre byen et nyt, centralt placeret hotel. Endvidere vil hotellets stationsnære placering tilskynde hotelgæsterne til at anvende kollektiv trafik.
Sagen var på Teknik- og Miljøudvalgets dagsorden den 8. oktober 2012. Indstillingen blev udsat og er nu revideret i overensstemmelse med diskussionen på Teknik- og Miljøudvalgets møde på følgende punkter:
- Indretning af Jernbanegade. Bilag 4 beskriver indretningen af hele Jernbanegade fra H. C. Andersens Boulevard til Hammerichsgade.
- Muligheden for at bygge boliger. Der er mulighed for at 50 % af etagearealet kan anvendes til helårsboliger. Boliganvendelsen er reguleret i lokalplanens § 3, stk. 5.
- Videreførelse af facadeudtryk. Beskrivelsen heraf er blevet tydeliggjort, jf. lokalplanens § 6, stk. 1.
Løsning
Tegnestuen Steenberg Architects har på vegne af Ejendomsselskabet Katarina A/S udarbejdet et forslag til bebyggelse. I forslaget nedrives en eksisterende tagetage, og der opføres i stedet et 2 etagers penthouse oven på Dagmarhus. Penthouseetagerne er tilbagetrukket fra den eksisterende facade, hvilket både arkitektonisk og vindmæssigt er en fordel. Penthouseetagernes gesimshøjde bliver 31 m svarende til bygningshøjden på Industriens Hus. Endvidere nedrives bagbygningen til Jernbanegade 4, hvorved der skabes plads til at opføre en ny bygning centralt i karreen. Den nye bygning bliver en etage højere end penthousebygningen - i alt 36 m.
Projektet har en unik beliggenhed i forhold til kollektiv trafik. Hovedbanegården, Vesterport Station, en række buslinjer og den kommende metrostation på Rådhuspladsen ligger alle i gåafstand. En bebyggelse med høj tæthed harmonerer derfor godt med denne beliggenhed, og forventes desuden at ville tilføre byen ca. 70 nye arbejdspladser og ca. 370 hotelværelser. Bebyggelsesprocenten er i dag 416 og foreslås forhøjet til maks. 610, hvilket er omtrent det samme som foreslået i det nærliggende forslag til lokalplan for Scala (660 pct.).
Lokal afledning af regnvand (LAR) samt grønne tage vil blive indarbejdet i projektet, og projektet opføres som lavenergibebyggelse (minimum energikrav 2015). Stueetager og udearealer bliver indrettet med henblik på at fremme bylivet. Bl.a. sikres det, at Dagmarbiografen kan bestå, og at hotellets foyer og restaurant åbner sig mod Jernbanegade og H. C. Andersens Boulevard. Lokalplanforslaget muliggør endvidere offentlig adgang til friarealer, placeret på taget.
Bebyggelsens arkitektoniske udformning tager hensyn til bevaringsinteresser i området og den omgivende karré. Dette sikres bl. a. ved, at facaderne kommer til at svare til de eksisterende facader på Dagmarhus, hvad angår materialer, udformning, farve og øvrig ydre fremtræden.
Projektet forudsætter vedtagelse af et kommuneplantillæg, idet projektet overskrider kommuneplanens bestemmelser om bygningshøjde, bebyggelses- og friarealprocent. Den gældende kommuneplan ændres således, at det samlede etageareal må udgøre maks. 19.200 m2, den maksimale bygningshøjde forhøjes fra 31 m til 36 m og friarealkravet ændres fra at udgøre mindst 10 pct. til at udgøre mindst 5 pct. af etagearealet, jf. bilag 2.
Kommuneplanens parkeringsnorm er 1 parkeringsplads pr. 150 m2 etageareal, svarende til, at der skal etableres 53 nye parkeringspladser i forbindelse med projektet. Grundejeren har oplyst, at det af tekniske og økonomiske grunde ikke er muligt at etablere mere end 40 nye parkeringspladser på egen grund ved ombygning af den eksisterende parkeringskælder. Som forudsætning for endelig vedtagelse af lokalplanen indgås derfor en tinglyst aftale, der sikrer placering af de resterende pladser i parkeringskælderen på scalagrunden.
Kommuneplanens krav til cykelparkering i forbindelse med nybyggeriet opfyldes på egen grund. Derudover er der lavet udkast til en udbygningsaftale, der indeholder en forbedring af Jernbanegades nordside på strækningen mellem H. C. Andersens Boulevard og Axel Torv med fokus på forholdene for cyklister, cykelparkering og af - og pålæsning, jf. bilag 3. Udkast til udbygningsaftale.
Forvaltningen har udarbejdet et notat om den fremtidige indretning af Jernbanegade, se bilag 4. Forvaltningerne anbefaler, at der arbejdes for, at busdriften i Jernbanegade flyttes til HC Andersens Boulevard og Vesterbrogade. Dermed vil Jernbanegade kunne indrettes med cykelstier i begge retninger og uden bustrafik. Eventuelle omlægninger af busdriften skal ses i sammenhæng med en samlet vurdering af busdriften omkring Rådhuspladsen. Hvis Jernbanegade skal være uden buskørsel, kræves der anlæg af busstoppested på H.C. Andersens Boulevard. Der er endnu ikke truffet beslutning om etablering af dette busstop. Dette forventes for indeværende at ske i forbindelse med den politiske beslutning om tilkøb til metroforpladsen ved Rådhuspladsen, hvorfor busserne i Jernbanegade ikke forventes omlagt til Vesterbrogade/HC. Andersens Boulevard før 2018.
Det forudsættes, at grundejer etablerer og finansierer anlæg af cykelsti, cykelparkering, bus- og taxiafsætningsplads samt retablering af fortov langs Jernbanegades nordside fra H. C. Andersens Boulevard til Axel Torv, se bilag 3. Udkast til udbygningsaftale.
Opfølgning på lokaludvalgets høringssvar
I forbindelse med høring om startredegørelsen har Indre By Lokaludvalg afgivet et høringssvar. Lokaludvalget har afholdt to debatarrangementer den 8. og den 12. juni på Rådhuspladsen. Udvalget argumenterer for, at der er behov for en samlende plan for Rådhuspladsen og det omliggende kvarter inklusive Dagmarhus. I forhold til Dagmarhus lægger lokaludvalget vægt på, at der tages arkitektoniske hensyn til bevaringsværdier i området, hvilket er reguleret i lokalplanens § 6. Endvidere lægger udvalget vægt på, at der redegøres for, hvordan kommuneplanens parkeringskrav opfyldes, hvordan forholdene omkring cykelparkering og byliv i byrummet omkring den nye bygning løses og hvordan afsætning fra busser og taxier muliggøres. Disse forhold er indarbejdet i lokalplanforslaget og er for Jernbanegades vedkommende behandlet i bilag 4. Endvidere foreslår lokaludvalget at man inddrager en kørebane på H. C. Andersens Boulevard til taxi-standsninger og afsætning af buspassagerer. Det er imidlertid forvaltningens vurdering, at den store trafikbelastning på H. C. Andersens Boulevard gør, at det er mest hensigtsmæssigt, at taxi- og turistbusstandsninger finder sted i Jernbanegade.
Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Økonomi
Der træffes i nærværende indstilling ikke beslutning om at nedlægge busdriften i Jernbanegade. En evt. nedlæggelse af busdriften i Jernbanegade skal ses i sammenhæng med den samlede busdrift omkring Rådhuspladsen. Der skal sikres en fortsat effektiv busdrift med et højt serviceniveau og en god opkobling til den kommende Metro station. Eventuelle meromkostninger i forbindelse med omlægning af busdriften er ikke håndteret i nærværende indstilling og vil skulle finansieres via budgetforhandlingerne i sammenhæng med en vedtagelse af omlægning og finansiering af Jernbanegades sydside.
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Ud fra nøgletal fra kommunens investeringsredegørelse skønne nettoudvidelsen på 6.080 m2 at kunne få en årlig stigning i den kommunale ejendomsskat på 1,3 mio. kr.
På bygherrens anmodning forventes indgået en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b.
Videre proces
Efter politisk behandling sendes planforslagene i offentlig høring i 8 uger.
Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen august 2013.
Claus Juhl /Jens Elmelund
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
- at forslag til lokalplan ”Dagmarhus” (bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i 8 uger,
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler
2. at forslag til kommuneplantillæg (bilag 1) vedtages med henblik på offentliggørelse i 8 uger,
3. at det tages til efterretning, at der foreligger udkast til en udbygningsaftale med grundejer (bilag 3), idet aftalen vil blive forelagt i endelig form ved planernes endelige behandling.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 11. marts 2013
Teknik- og Miljøudvalget ønskede at ændre § 6, stk. 1 i bilag 1 fra:
”Facader ud mod H. C. Andersens Boulevard og Jernbanegade skal svare til de eksisterende facader i Dagmarhus hvad angår materialer, udformning, farve og øvrige ydre fremtræden. Ændringer af eksisterende bebyggelse må ikke finde sted uden Teknik- og Miljøforvaltningens godkendelse og skal med hensyn udformning, materialer og øvrige ydre fremtræden tage hensyn til bebyggelsens arkitektoniske udtryk.”
Til
”Facader ud mod H. C. Andersens Boulevard og Jernbanegade skal svare til de eksisterende facader i Dagmarhus hvad angår den vandrette og lodrette opdeling (gridstruktur), materialer, udformning, farve og øvrige ydre fremtræden. Ændringer af eksisterende bebyggelse må ikke finde sted uden Teknik- og Miljøforvaltningens godkendelse og skal med hensyn udformning, materialer og øvrige ydre fremtræden tage hensyn til bebyggelsens arkitektoniske udtryk””.
Indstillingen blev anbefalet med overnævnte ændring af bilag 1.
A, F, Ø, B, Signe Goldmann (løsgænger) afgav følgende protokolbemærkning:
”Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Signe Goldmann ser gerne, at der anlægges cykelsti i begge retninger af Jernbanegade og vil fremsætte medlemsforslag om, at Teknik og Miljøforvaltningen skal fremlægge et projektforslag, herunder en tidsplan, for et sådan projekt til Teknik- og Miljøudvalgets stillingtagen”.
C, O, A, I afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Liberal Alliance mener, at anlægsarbejdet ikke må betyde en indskrænkning af fremkommeligheden på HC Andersens Boulevard”.Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2013
Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.
Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre videreførte følgende protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 11. marts 2013:
”Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre ser gerne, at der anlægges cykelsti i begge retninger af Jernbanegade og vil fremsætte medlemsforslag om, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal fremlægge et projektforslag, herunder en tidsplan, for et sådan projekt til Teknik- og Miljøudvalgets stillingtagen.”
Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne videreførte følgende protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 11. marts 2013:
”Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne mener, at anlægsarbejdet ikke må betyde en indskrænkning af fremkommeligheden på HC Andersens Boulevard.”
Venstre tilsluttede sig Dansk Folkeparti og Socialdemokraternes protokolbemærkning.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Det Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Det Radikale Venstre ser gerne, at der anlægges cykelsti i begge retninger af Jernbanegade og vil fremsætte medlemsforslag om, at Teknik og Miljøforvaltningen skal fremlægge et projektforslag, herunder en tidsplan, for et sådan projekt til Teknik- og Miljøudvalgets stillingtagen”.
Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Liberal Alliance mener, at anlægsarbejdet ikke må betyde en indskrænkning af fremkommeligheden på HC Andersens Boulevard.”
Der blev givet frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 15. april 2013, kl. 12.00.