Ørestadsbadet som OPP-projekt
I overensstemmelse med budget 2013 fremlægges hermed en redegørelse for muligheder, fordele og ulemper ved at etablere et OPP-svømmebad i Ørestad.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med at udvikle et OPP-projekt vedr. et svømmebad i Ørestad, samt
- at et beløb på 0,5 mio. kr. (p/l 2013) til videreudvikling af OPP-projektet, herunder indkøb af en forundersøgelse/markedsvurdering ved en professionel OPP-rådgiver, søges finansieret i forbindelse med overførselssagen 2012/13. Såfremt der ikke findes finansiering til aktiviteten, gennemføres denne ikke.
Det bemærkes, at der i modellen er en tabsrisiko for kommunen på 220 mio. kr. ved en evt. konkurs af OPP-selskabet, hvilket Kultur- og Fritidsudvalget har tilkendegivet skal belyses i en risikoanalyse, jf. protokolbemærkning fra udvalgsmødet den 22. februar 2013.
(Kultur- og Fritidsudvalget)
Problemstilling
Af Budget 2013 fremgår, at der skal fremlægges redegørelser for mulighederne for at etablere henholdsvis en skøjtehal og et svømmebad i Ørestad som OPP. Borgerrepræsentationen besluttede den 29. november 2012, at der ikke skal arbejdes videre ad OPP-sporet med skøjtehallen.
Med hensyn til svømmebadet i Ørestad blev Kultur- og Fritidsforvaltningen ved Borgerrepræsentationens vedtagelse af H68 konkret anmodet om at udarbejde en redegørelse ultimo 2012 om mulighederne for samt fordele og ulemper ved at indgå i et OPP-projekt om svømmehal i Ørestad.
Baggrunden for at undersøge mulighederne for at etablere en OPP-svømmehal i Ørestad er, at der ikke findes nogen svømmefacilitet i Ørestad, og at København er underforsynet med svømmehaller sammenlignet med de øvrige 6-byer.
Løsning
En mulighed for at afhjælpe manglen på svømmefaciliteter i Ørestad er at igangsætte et traditionelt projekt, hvor kommunen selv bygger og driver en facilitet fx i stil med Valby Vandkulturhus.
En anden mulighed er at indgå i et OPP-projekt inspireret af Randers Kommune. Denne OPP-model indebærer, at et privat konsortium finansierer, projekterer og bygger et svømmebad samt driver og vedligeholder det i 30 år. Kommunen forpligter sig til at købe svømmetider i badet for et aftalt beløb. Kommunen køber således en ydelse i stedet for at foretage en anlægsinvestering.
Konkret forslag
De private parter bag OPP-projektet i Randers har foreslået et lignende projekt i Ørestad. Det skal alene betragtes som et eksempel, der kan give et indtryk af de udfordringer og muligheder, der ligger i OPP-modellen.
Projektet skal udvikles og konkretiseres og under alle omstændigheder i EU-udbud. Derfor kan den endelige løsning se væsentlig anderledes ud. Der lægges således ikke op til, at der nu skal træffes beslutning om det konkrete forslag, men om hvorvidt der skal arbejdes videre med en OPP-model.
Forslaget fra de private parter bag OPP-projektet i Randers indebærer, at de opfører en såkaldt aquapark i Ørestad på ca. 8000 m2 for 317 mio. kr. Hertil kommer en fitness-del til ca. 23 mio. kr., som er kommunen økonomisk uvedkommende.
Kommunens andel i projektet vil være:
- at forpligte sig til at købe tider i badet for ca. 15 mio. kr. årligt, hvilket svarer til et betydeligt antal timer til skolesvømning, foreningssvømning, genoptræning, forebyggelse, leg og vandtilpasning. Timetallet vil svare til det antal timer, der normalt anvendes til disse formål i en kommunalt drevet svømmehal.
- at forpligte sig til at købe faciliteten for 70 pct. af anlægssummen, ca. 220 mio. kr., hvis den private part skulle gå konkurs (hæveopgør). Beløbet bliver reduceret i takt med den private parts afdrag på realkreditlånet.
- at deponere et beløb, der beregnes i forhold til, hvor stor en del af svømmebadet kommunen lægger beslag på. Deponeringen bindes i 10 år og frigives derefter gradvist over 15 år.
Udover de almindelige svømmefaciliteter vil der være en række andre faciliteter i aquaparken (badeland, wellnessafdeling og udendørs-arealer), som OPP-leverandøren stiller til rådighed for borgerne på kommercielle vilkår.
Til sammenligning vil det koste i størrelsesordenen 120 mio. kr. at bygge en traditionel kommunal svømmehal med 25 meter-bane og 16 mio. kr. i årlig drift. Dertil skal lægges prisen for at erhverve en grund af By & Havn.
Fordele og ulemper
Der er både fordele og ulemper ved at gennemføre projektet efter den ovenfor beskrevne OPP-model.
Af fordele kan nævnes følgende:
- Modellen giver mulighed for at få etableret skolesvømning, foreningssvømning mm. i Ørestad. Desuden giver modellen mulighed for at få etableret en række ekstra faciliteter (badeland, wellness mm.), som typisk ikke ville blive etableret i forbindelse med en kommunal svømmehal.
- Kommunen sparer anlægsudgiften og slipper med at deponere et beløb, der er væsentligt mindre end anlægssummen for en kommunal svømmehal.
- Kommunen får maksimal budgetsikkerhed mange år frem i tiden, idet kommunen betaler et fast årligt beløb, mens OPP-selskabet påtager sig hovedparten af risiciene.
- OPP-selskabet varetager driften af anlægget.
- OPP-modellen lægger op til innovation i det private marked.
Af ulemper kan nævnes:
- Hæveopgøret, hvor kommunen forpligter sig til at købe svømmebadet for en del af anlægssummen, hvis OPP-selskabet skulle gå konkurs.
- Kommunen får mindre indflydelse på projektets detaljer, end hvis kommunen selv var bygherre og ejer.
- Kommunen binder sig til en fast årlig driftsudgift 30 år frem i tiden (men undgår til gengæld de løbende driftsudgifter til en kommunal svømmehal)
- Der findes ikke mange private aktører, der har mulighed for at afgive tilbud på den type projekter, og derfor vil konkurrencen om opgaven formentlig blive begrænset.
Forvaltningens vurdering
Det beskrevne eksempel viser, at det kan være interessant at udvikle et OPP-projekt i Ørestad. Forvaltningen anbefaler, at der indkøbes en forundersøgelse ved en professionel OPP-rådgiver med henblik på at identificere markedets interesse for projektet og afdække, om der findes andre relevante OPP-konstruktioner, som bør indgå i overvejelserne. Dette vil skabe det bedst mulige beslutningsgrundlag for Borgerrepræsentationen. Forundersøgelsen skal munde ud i et forslag til Budget 2014.
Det skal bemærkes, at forvaltningen er i gang med en undersøgelse af udnyttelsesgraden af de københavnske idrætsanlæg. Resultatet af denne undersøgelse vil blive inddraget i det videre arbejde med et svømmebad i Ørestad i relevant omfang.
Økonomi
Det indstilles at der gives en bevilling på 0,5 mio. kr. (p/l 2013) til videreudvikling af OPP-projektet, herunder indkøb af en forundersøgelse ved en professionel OPP-rådgiver, og at finansieringen indgår i forhandlingerne ved overførselssagen 2012/13.
Videre proces
Hvis det besluttes, at der skal arbejdes videre med at udvikle et OPP-svømmebad i Ørestad, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med en OPP-rådgiver foretage de nødvendige foranalyser med henblik på at udarbejde et forslag derom til Budget 2014.
Carsten Haurum /Gyrithe Saltorp
Oversigt over politisk behandling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med at udvikle et OPP-projekt vedr. et svømmebad i Ørestad,
- at der gives en bevilling på 0,5 mio. kr. (p/l 2013) til videreudvikling af OPP-projektet , herunder indkøb af en forundersøgelse/markedsvurdering ved en professionel OPP-rådgiver, og at finansieringen indgår i forhandlingerne ved overførselssagen 2012/13.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 22. februar 2013
Indstillingen blev godkendt.
Kultur- og Fritidsudvalget tilkendegav, at der i forbindelse med en forundersøgelse er behov for en risikoanalyse, herunder risikoen på 220 mio. kr. ved en en evt. konkurs.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiforvaltningen bemærker, at sagen er ufinansieret, idet der ikke angives bevillingsmæssig dækning for tillægsbevillingen. Af styrelsesloven fremgår, at alle tillægsbevillinger skal være finansieret. Kultur- og Fritidsforvaltningen oplyser hertil, at projektet bortfalder, hvis der ikke findes finansiering herfor i overførselssagen.
Økonomiforvaltningen indstiller således, at 2. at-punkt erstattes med følgende:
2. At et beløb på 0,5 mio. kr. (p/l 2013) til videreudvikling af OPP-projektet, herunder indkøb af en forundersøgelse/markedsvurdering ved en professionel OPP-rådgiver, søges finansieret i forbindelse med overførselssagen 2012/13. Såfremt der ikke findes finansiering til aktiviteten, gennemføres denne ikke.
Endvidere bemærker Økonomiforvaltningen, at der i modellen er en tabsrisiko for kommunen på 220 mio. kr. ved en evt. konkurs af OPP-selskabet, hvilket Kultur- og Fritidsudvalget har tilkendegivet skal belyses i en risikoanalyse, jf. protokolbemærkning fra udvalgsmødet den 22. februar 2013.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2013
Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.