De to Videnskabsetiske Komitéer
De to Videnskabsetiske Komitéer
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 11. april 2002
BR 202/02
De to Videnskabsetiske Komitéer
De to videnskabsetiske komiteer
Indstilling om udpegning af 3 videnskabelige medlemmer til hver af de 2 Videnskabsetiske Komitéer for Københavns og Frederiksberg Kommuner, og en suppleant herfor efter indstilling fra Statens Sundhedsvidenskabelige Forskningsråd, samt at to tidligere udpegede lægpersoner (Katrine Lester, komité1 og Trine Holst, komité 2) bytter plads i komitéerne.
(Sundhedsforvaltningen)
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller over for Borgerrepræsentationen,
at der udpeges 3 videnskabelige medlemmer til hver af de 2 Videnskabsetiske Komitéer for Københavns og Frederiksberg Kommuner, samt en suppleant herfor efter indstilling fra Statens Sundhedsvidenskabelige Forskningsråd.
at to tidligere udpegede lægpersoner (Katrine Lester, komité1 og Trine Holst, komité 2) bytter plads i komitéerne.
RESUME
I anledning af, at valgperioden for de nuværende videnskabelige medlemmer er udløbet 31. december 2001, ønskes 6 videnskabelige medlemmer udnævnt til De Videnskabsetiske Komitéer for Københavns og Frederiksberg Kommuner for perioden 1. januar 2002 - 31. december 2005.
Københavns Borgerrepræsentation har den 24. oktober 1996 godkendt, at der med virkning fra 1. oktober 1996 etableres 2 Videnskabsetiske Komitéer for Københavns og Frederiksberg Kommuner.
De to Videnskabsetiske Komitéer for Københavns og Frederiksberg Kommuner har tilsammen 14 medlemmer, 8 lægpersoner og 6 videnskabelige medlemmer. De 8 lægpersoner er tidligere udpeget af Københavns Borgerrepræsentation (6), i det konstituerende møde den 6. december 2001 (BR 511/01), og af Frederiksberg Kommunalbetyrelse (2). De videnskabelige medlemmer udpeges af henholdsvis Borgerrepræsentationen og Frederiksbergs Kommunalbestyrelse efter indstilling fra Statens Sundhedsvidenskabelige Forskningsråd.
Suppleanten udpeges under forudsætning af indstilling fra Statens Sundhedsvidenskabelige Forskningsråd.
Af hensyn til den balancerede sammensætning (faglig og politisk) af komitéerne indstilles det endvidere, at to af de tidligere udpegede lægpersoner bytter komité.
SAGSBESKRIVELSE
Lov om videnskabsetisk komitésystem og behandling af biomedicinske forskningsprojekter har til formål at fastlægge de retlige rammer for den videnskabsetiske bedømmelse af biomedicinske forskningsprojekter.
Komitésystemets opgave er at sikre beskyttelsen af forsøgspersoner, der deltager i biomedicinske forskningsprojekter, samtidig med at der skabes mulighed for udvikling af ny, værdifuld viden.
Ifølge Lov om et videnskabsetisk komitésystem og behandling af biomedicinske forskningsprojekter nedsætter amterne regionale videnskabsetiske komitéer. Et amtsråd kan nedsætte en eller flere komitéer inden for sit geografiske område. En komité kan også nedsættes af flere amtsråd.Ved amtsråd forstås tillige Københavns Borgerrepræsentation og Frederiksberg Kommunalbestyrelse.
En regional komité består af mindst 7 medlemmer. 4 medlemmer er lægpersoner. Af disse udpeges 1 medlem af Frederiksberg Kommune og 3 medlemmer udpeges af Københavns Borgerrepræsentation. Statens Sundhedsvidenskabelige Forskningsråd indstiller 3 videnskabelige medlemmer.
Den regionale komité vælger selv sin formand og næstformand blandt de udpegede medlemmer. Komitéen kan vælge at udpege 2 næstformænd. Den regionale komité udarbejder forslag til vedtægter, der godkendes af den centrale komité. Komitéernes medlemmer udpeges for 4 år ad gangen svarende til den amtskommunale valgperiode. Genudpegning af medlemmerne kan ske én gang, idet dog de nuværende (dvs. indtil 31. december 2001) medlemmers medlemskab efter § 2, stk. 2, i lov nr. 1087 af 19. december 2001 kan forlænges yderligere i 4 år dersom det er nødvendigt for at sikre at halvdelen af såvel lægmedlemmerne som de videnskabelige medlemmer af hensyn til kontinuiteten kan fortsætte.
Vederlaget udgør årligt for formænd 25.000,-kr. og for næstformænd 20.000,-kr. Øvrige medlemmer modtager godtgørelse i henhold til den kommunale styrelseslov.
Statens Sundhedsvidenskabelige Forskningsråd har nu indstillet følgende videnskabelige medlemmer.
- 1. reservelæge, dr.med. Gitte Kronborg,
Finsencentret, Epidemiklinikken
H:S Rigshospitalet
- Overlæge Jan Lysgård Madsen
Klinisk fysiologisk/nuklearmedicinsk afd.
H:S Hvidovre Hospital
- Overlæge Jens Bülow
Klinisk-Fysiologisk afd.
H:S Bispebjerg Hospital
- Praktiserende læge, dr.med. Troels Kardel
København
- Lektor Mette Rasmussen
Danmarks Farmaceutiske Højskole
- Professor Niels Michelsen
Neonatalklinikken, H:S Rigshospitalet
og som suppleant for de ovenstående forventes indstillet:
- Overlæge Sally Timm
H:S Frederiksberg Hospital
Endvidere har Frederiksberg Kommunalbestyrelse valgt sygeplejerske Edith Holm (Q) til komité 2. Der er herved opstået den uhensigtsmæssige situation, at komité 2 har to medlemmer, der begge har baggrund som sygeplejerske og begge valgt fra samme parti (Q), mens der ikke er tilsvarende medlemmer i komité 1. Af hensynet til kontinuiteten i de to komitéers arbejde vil det være uhensigtsmæssigt, at de genvalgte medlemmer bytter plads i komitéerne.
Det indstilles derfor, at nedenstående to nyudpegede medlemmer bytter plads i komitéerne.
Nuværende medlem af Komité 2
Trine Holst, Østerbrogade 85, lejl. 42, 2100 København Ø (Q)
og nuværende medlem af Komité 1
Katrine Lester, Augustagade 26, st.th. 2300 København S (A)
bytter komité.
Det bemærkes, at Edith Holm er genvalgt efter reglerne om ekstraordinær genudpegning og derfor ikke kan bytte komité.
Med henblik på at opnå en ensartet sammensætning af de to komitéer indstilles det, at de to komitéer får følgende sammensætning:
Komité 1 Komité 2
Sigurd Troels Berg* Henrik Off*
(genvalg)
Gunna Starck* Katrine Lester**
(genvalg)
Trine Holst** Majken Johansen*
Troels Kardel Jens Bülow
(genvalg) (genvalg)
Jan Lysgård Madsen Niels Michelsen
(genvalg)
Mette Rasmussen Gitte Kronborg
* er tidligere valgt af Borgerrepræsentationen (sag BR 511/01)
** er tidligere valgt af Borgerrepræsentationen (sag BR 511/01)
men bytter efter indstillingen komité
MILJØVURDERING
Ingen miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Ingen økonomiske konsekvenser.
BILAG
Ingen.
Ib Haurum
/Karis Hagild