Mødedato: 11.04.2002, kl. 17:30

Vejforhold omkring Asta Nielsen Strædet

Vejforhold omkring Asta Nielsen Strædet

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 11. april 2002

 

BR 180/02

Vejforhold omkring Asta Nielsen Strædet

Vejforhold omkring Asta Nielsen Strædet

Indstilling om at Vej & Park foretager udlæg/ekspropriation til del af privat fællesvej (Asta Nielsen Strædet) som led i gennemførelse af lokalplan nr. 218, samt at eventuelle udgifter til erstatning i forbindelse med ekspropriation af arealerne afholdes af Bygge- og Teknikforvaltningen, Vej & Park.

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Vej & Park foretager udlæg/ekspropriation til del af privat fællesvej som led i gennemførelse af lokalplan nr. 218

at eventuelle udgifter til erstatning i forbindelse med ekspropriation af arealerne afholdes af Bygge- og Teknikforvaltningen, Vej & Park

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 6. marts 2002

Anbefalet

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På egne af Økonomiudvalget meddeles, at Overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

RESUME

Lokalplan nr. 218 for området forudsætter, at der udlægges og anlægges en ny privat fællesvej over ejendommen matr.nr. 37b og110a Valby, Valby Langgade 52, med adgang fra Valby Langgade og en vendeplads. Se bilagene: 1) skitse fra lokalplanen og 2) landinspektørplan.

Desuden forudsætter lokalplanen, at den private fællesvej Asta Nielsen Strædet omdannes til sti.

Andelsboligforeningen Smedestræde på matr.nr. 41Valby, er en ny bebyggelse fra 1997. Siden indflytningen har Andelsboligforeningen rettet henvendelse til Vej & Park samt Bydelsrådet i Valby med ønske om at få Asta Nielsen Strædet omdannet til sti, som forudsat i lokalplanen. Andelsboligforeningen har 4 andelshavere med adresse til Asta Nielsen Strædet.

Ønsket har ikke kunnet efterkommes, da Asta Nielsen Strædet er vejadgang til ejendommene, matr.nr.e. 36, 1714 og 2113 Valby og derfor ikke kan lukkes for kørende trafik, før den nye vej er udlagt og anlagt, så ejendommene i stedet kan benytte denne.

I forbindelse med et byggeprojekt på matr.nr. 37b og 110a Valby er der i henhold til lokalplanen stillet krav om udlæg og anlæg af vejen. Ejeren af ejendommen har allerede søgt herom, men det har ikke været muligt, at få de øvrige tilstødende grundejere til at foretage vejudlæg på deres ejendomme.

Det er normalt de berørte grundejere der efter ansøgning til vejmyndigheden foretager udlæg af arealer til private fællesveje. Vejmyndigheden kan så bestemme, at der tillige skal udlægges arealer på tilstødende ejendomme.

Er grundejerne, som i dette tilfælde, ikke indstillet på at foretage vejudlæg, kan Vej & Park som vejmyndighed, selv foretage udlægget i henhold til privatvejslovens bestemmelser. Det vil i givet fald være at betragte som ekspropriation.

Det forventes ikke, at der vil komme byggerier på ejendommene matr.nr. 36, 1714 og 2113 Valby inden for en overskuelig fremtid, som vil gøre det muligt, at stille krav om udlæg.

Konsekvensen heraf er, at med mindre der eksproprieres, vil intentionerne i lokalplanen ikke kunne realiseres, hverken om den nye vej eller ændringen af Asta Nielsen Strædet til sti.

Tiltrædes indstillingen om ekspropriation vil intentionerne i lokalplan nr. 218 om udlæg og anlæg af den nye private fællesvej og ændringen af Asta Nielsen Strædet til sti kunne opfyldes.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I en byplanvedtægt fra 1942 for området, var det forudsat, at Asta Nielsen Strædet (dengang kaldet "sidevej til Mosedalvej") skulle anlægges som 10 m bred vej.

Anlægget af vejen skulle afvente udlæg på diverse ejendomme ved vejen.

Planen blev ikke gennemført og er siden afløst af lokalplaner. Den gældende lokalplan (nr. 218) er tinglyst i 1994. Den forudsætter som nævnt, at der udlægges og anlægges en ny privat fællesvej med vendeplads fra Valby Langgade og at Asta Nielsen Strædet ændres til sti.

Biltrafikken i området har gennem flere år været kaotisk. Flere af ejendommene har vejadgang ad Asta Nielsen Strædet, men også fra henholdsvis Søndre Fasanvej og Valby Langgade. Det drejer sig om matr.nr. 36, Valby Langgade 48, der bl.a. rummer Kvickly, matr.nr. 1714, Søndre Fasanvej 90 , der bl.a. rummer GOBI Superstore og matr.nr. 2113, Søndre Fasanvej 92 A-E, hvor der fortrinsvis er boliger.

Fra Søndre Fasanvej er der ad en rampe nedkørsel til et laste- og parkeringsområde, der betjener Kvickly og GOBI. For lastbiler er der meget begrænsede manøvremuligheder på lasteområdet, hvorfor det sjældent forlades via rampen, men via enten Asta Nielsen Strædet eller et asfalteret areal på matr. nr. 110a Valby. Arealet er ikke vej, men fremstår som sådant.

Det asfalterede areal ligger i store træk, hvor den planlagte private fællesvej skal ligge.

Nogle ejendomme mod Søndre Fasanvej og Valby Langgade fik i forbindelse med opførelse af byggeri vejret både til nævnte veje og til Asta Nielsen Strædet. Eksempelvis er det i byggetilladelse af 25. september 1959 til matr.nr. 36 m.fl. (Kvickly) nævnt, at den til enhver tid værende ejer af ejendommen skal deltage i udgifter til anlæg af Asta Nielsen Strædet, når det bliver muligt at anlægge denne i en bredde på 10 m.

Tanken om dette anlæg blev som nævnt opgivet.

Asta Nielsen Strædet er usædvanlig dårligt vedligeholdt, med store skader på asfaltbelægningen, dårlige afvandingsforhold og manglende belysning. Som vej er den helt uegnet til betjening af lastbiltrafik.

Asta Nielsen Strædet er ca. 120 m lang og har en bredde på ca. 5 m (dog varierende). To personbiler kan ikke passere hinanden.

Fra de 4 boliger fra Andelsboligforeningen Smedestræde der har adgang til Asta Nielsen Strædet, trædes der direkte fra et trappetrin ud på kørebanen.

De dårlige afvandingsforhold, giver anledning til vandansamlinger på vejen, der så giver opsprøjt på bygningens pudsede facade, der tilsmudses voldsomt.

Andelsboligforeningen Smedestræde finder det urimeligt, at der fortsat skal være biltrafik, herunder også varetilkørsel til Kvickly og Gobi (matr.nr. 36 og 1714 Valby) ad Asta Nielsen Strædet.

Som forholdene er i dag, sker en del af kørslen som nævnt fra Valby Langgade hen over de grundarealer, der forudsættes udlagt til den nye private fællesvej.

Udlægges og anlægges den nye vej ikke i fuld udstrækning (incl. vendeplads), kan ejeren af ejendommen matr.nr. 37b og 110a Valby lovligt forhindre denne kørsel ved opsætning af hegn i grundgrænsen.

Konsekvensen heraf vil blive, at denne trafik flyttes til Asta Nielsen Strædet, der hverken er egnet til bilkørsel og heller ikke planmæssigt forudsat hertil.

En anden konsekvens kan være, at der byggemæssigt og planmæssigt ikke gives de nødvendige dispensationer, så byggeriet på matr.nr. 37b og 110a Valby kan gennemføres, fordi intentionerne i lokalplanen ikke kan opfyldes. Af hensyn til byggeriet ønskes der bl.a. en lidt ændret placering af vejen i forhold til lokalplanen, hvilket kræver dispensation.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Udlæg af arealer til private fællesveje forestås normalt af de berørte grundejere efter ansøgning til vejmyndigheden.

Vejmyndigheden kan så bestemme, at der tillige skal udlægges arealer på tilstødende ejendomme. Er de pågældende grundejere ikke indstillet herpå, kan vejmyndigheden selv foretage udlægget, der så er at betragte som ekspropriation, som kan udløse erstatning.

Medfører "indgrebet" større fordele end tab for ejerne, kan erstatning helt bortfalde.

I nærværende sag skønnes "indgrebet" at være til fordel for ejerne, specielt butikkerne med varetilkørsel (Gobi og Kvickly), da de lovlige tilkørselsforhold forbedres ved anlæg af den nye vej.

Her må det erindres, at der i dag sker til- eller frakørsel over det asfalterede areal, hvor den planlagte vej skal ligge. Hvis denne vej ikke ud- og anlægges, kan ejeren lovligt hegne, så trafik umuliggøres.

Så vil varetilkørslen skulle ske ad Asta Nielsen Strædet, der ikke er egnet til formålet. Derfor vil ud- og anlæg af den planlagte vej betyde en forbedring af forholdene til Kvickly og GOBI, og evt. erstatning kan bortfalde eller afkortes.

Det skal nævnes, at proceduren ved udlæg/ekspropriation til privat fællesvej er langvarig, fordi privatvejsloven fastsætter tidsfrister for offentliggørelse og indsigelser og der er mulighed for at indbringe erstatningsspørgsmålet for Taksationskommissionen.

Økonomi

Bliver tale om erstatning for arealerne, vil det formentligt dreje sig om mindre beløb, da udlægget er i overensstemmelse med lokalplanen, og da det - som tidligere nævnt - skønnes, at "indgrebet" medfører større fordele end tab for de pågældende grundejere.

Hvis ekspropriation gennemføres og vejen bliver anlagt, skal udgifterne fordeles i henhold til privatvejsloven og vejbidragsloven mellem de grundejere, der skal have vejret til den nye private fællesvej.

Hvis vejmyndigheden vælger selv at stå for projektet - projektere, udbyde, føre tilsyn etc. kan der medtages et administrationsgebyr på max. 9 %.

Vælges der helt eller delvis eksterne rådgivere til projektet kan udgifterne hertil lægges til projektet.

Udgifterne til gennemførelse af vejprojektet kan skønsmæssigt anslås til:

Forslag 1

Vejanlæg ……………………………………………………… 1.500.000 kr.

Projektering, udbud, tilsyn m.m.

ved brug af eksterne rådgivere 15% af anlægssummen ……… 225.000 kr.

I alt 1.725.000 kr.

Forslag 2

Vejanlæg ……………………………………………………….. 1.500.000 kr.

Projektering, udbud, tilsyn m.m. ved Vej & Parks

foranstaltning 9% administrationsudgifter……………… 135.000 kr.

I alt 1.635.000 kr.

Da der meget vel kan være forurening af et vist omfang i arealet, hvor vejen skal placeres, kan der ud over de nævnte udgifter komme meget betydelige udgifter til fjernelse af forurenet jord. En del af matr.nr. 38 Valby (der ejes af kommunen) er registreret som affaldsdepot. Vej & Park har ikke kendskab til hvad der evt. yderligere er af forurening i området.

Som alternativ til forslagene kan Vej & Park vælge kun at benytte eksterne rådgivere til dele af projektet og selv stå for resten.

Samtlige udgifter til rådgivere vil kunne medtages i projektet, mens Vej & Parks administrationsudgifter (der for hele projektet kan udgøre max. 9%) reduceres tilsvarende.

De samlede udgifter fordeles under alle omstændigheder efter vejbidragsloven mellem de grundejere, der skal have vejret til vejen.

Såfremt der er grundejere, der ikke afholder deres del af udgiften, kan kommunen gøre udlæg i de pågældendes ejendomme.

Høring

Nærværende indstilling sendes til høring i Valby Lokaludvalg. Lokaludvalgets bemærkninger vil blive omdelt på udvalgsmødet.

BILAG VEDLAGT

  1. Skitse fra lokalplanen (nr. 218)
  2. Landinspektørplan visende vejudlægget.

Ole Bach

Til top