Mødedato: 11.03.2004, kl. 17:30

Udtalelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Københavns Kommunes integrationsindsats

Udtalelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Københavns Kommunes integrationsindsats

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 11. marts 2004

 

 

BR 91/04

Udtalelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Københavns Kommunes integrationsindsats

Udtalelse til Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Københavns Kommunes integrationsindsats

 

 

Indstilling om, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets indstilling med vedlagte redegørelse om Københavns Kommunes administration af reglerne i lovgivningen om aktiv socialpolitik, herunder om aktivering af indvandrere, fremsendes til Indenrigs- og Sundhedsministeriet som svar på ministeriets anmodning om en udtalelse i anledning af  borgmester Søren Pinds henvendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeren.

                                                                 (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen, at denne indstilling med vedlagte redegørelse om Københavns Kommunes administration af reglerne i lovgivningen om aktiv socialpolitik, herunder om aktivering af indvandrere, fremsendes til Indenrigs- og Sundhedsministeriet som svar på ministeriets anmodning om en udtalelse i anledning af borgmester Søren Pinds henvendelse til Indenrigs- og Sundhedsministeren.

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 18. februar 2004

Kaj Ove Christiansen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev tiltrådt.

Jesper Schou Hansen (V) og Carl Christian Ebbesen (O) tog forbehold

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning på mødet den 4. februar 2004

Punktet blev udsat.

 

 

 

RESUME

I anledning af en henvendelse fra borgmester Søren Pind til Indenrigs- og Sundhedsministeren om, at Københavns Kommunes integrationsindsats i forbindelse med aktivering af indvandrere muligvis ikke er i overensstemmelse med reglerne i Lov om aktiv social politik, har Indenrigs- og Sundhedsministeriet som tilsynsmyndighed anmodet Københavns Borgerrepræsentation om en udtalelse om sagen, herunder en redegørelse for om aktiveringsindsatsen overfor indvandrere på kontanthjælp er i overensstemmelse med lovgivningen.

 

Borgerrepræsentationens Sekretariat har fremsendt ministeriets brev til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med henblik på udarbejdelse af en indstilling til Borgerrepræsentationen om besvarelse af ministeriets anmodning.

 

Det indstilles, at nærværende indstilling med den som bilag 7 vedlagte redegørelse om Københavns Kommunes administration af reglerne i lovgivningen om aktiv socialpolitik, herunder om aktivering af indvandrere, fremsendes til Indenrigs- og Sundhedsministeriet som svar på ministeriets anmodning.

 

Redegørelsen belyser, at Københavns Kommunes administration følger reglerne i lovgivningen om aktiv socialpolitik. Endvidere fremgår det, at der ikke i det i henvendelsen til ministeren nævnte materiale er belæg for nogen antagelse af retlig karakter om, at det ikke skulle være tilfældet. Hvordan beskæftigelsesindsatsen generelt prioriteres og tilrettelægges inden for lovens rammer er en kommunalpolitisk vurdering.

 

En gennemgang af behandlingen i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget samt Borgerrepræsentationen af de i henvendelsen til ministeren nævnte forslag m.v. vedrørende kommunens integrationsindsats i forbindelse med aktivering af indvandrere, herunder tillige behandlingen af rapporten fra Socialforskningsinstituttet, giver heller ikke belæg for at antage, at et flertal i Borgerrepræsentationen eller Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har ønsket at dække over en ulovlig administration af området.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har i vedlagte brev af 6. november 2003 med bilag (bilag 1) anmodet Københavns Borgerrepræsentation om en udtalelse i anledning af en henvendelse fra borgmester Søren Pind. Borgmester Søren Pind har således i brev af 23. oktober 2003 (bilag 2) til Indenrigs- og Sundhedsministeren gjort opmærksom på, at Københavns Kommunes integrationsindsats i forbindelse med aktivering af indvandrere på kontanthjælp muligvis ikke er i overensstemmelse med reglerne i Lov om aktiv Socialpolitik. I forlængelse af brevet af 23. oktober 2003 har borgmester Søren Pind med brev af 6. november 2003 (bilag 3) til Indenrigs- og Sundhedsministeren tillige fremsendt en artikel fra ArbejdsMarkedsPolitisk Agenda som et yderligere eksempel på, at kommunens integrationsindsats kan være i strid med lovgivningen.

 

I henvendelsen i brevet af 23. oktober 2003 har borgmester Søren Pind henvist til den før sommerferien 2003 offentliggjorte rapport fra Socialforskningsinstituttet om unge indvandrere på kontanthjælp i Københavns Kommune – Barrierer for uddannelse og arbejde, og i den forbindelse en artikel i Berlingske Tidende for den 23. oktober 2003 af arbejdsmarkedsforsker Henning Bach. Endvidere har han i brevet henvist til, at et flertal i Borgerrepræsentationen i forbindelse med behandlingen af kommunens budget for 2004 havde forkastet et forslag fra Enhedslisten om, at der skulle udarbejdes en redegørelse for, om kommunens integrationsindsats er lovmedholdelig. Det anføres, at et flertal i Borgerrepræsentationen således bevidst har forhindret en opklaring af, om kommunens indsats er lovlig, og der henvises til de pågældende politikeres retlige ansvar i henhold til den kommunale styrelseslov.

 

Kommunens behandling af rapporten fra Socialforskningsinstituttet

SFI-undersøgelsen, som er beskrevet i Socialforskningsinstituttets arbejdspapir "Unge indvandrere på kontanthjælp – Barrierer for uddannelse og arbejde", blev bestilt af Københavns Kommune i efteråret 2002 på baggrund af budgetaftalen for 2002.

 

Der var og er efter Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen opfattelse ikke belæg i SFI-undersøgelsen for, at kommunens administration af reglerne om kontanthjælp til unge indvandrere er i strid med lovgivningen.

 

Rapporten blev behandlet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 28. maj 2003, hvor et enigt udvalg tog orienteringen om SFI undersøgelsen til efterretning, jf. vedlagte udskrift af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutningsprotokol for mødet den 28. maj 2003 (bilag 4).

 

Som opfølgning på rapporten behandlede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i sit møde den 26. november 2003 et forslag fra forvaltningen om en styrket indsats overfor unge indvandrere. Et enigt udvalg tiltrådte forvaltningens forslag, jf. vedlagte udskrift af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutningsprotokol for mødet den 26. november 2003 (bilag 5).

 

Enhedslistens forslag

I forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af kommunens budget for 2005 havde partierne A, B, C, D og F fremsat ændringsforslag om en hensigtserklæring (H 28) om integration med følgende indhold:

 

"Det igangsatte arbejde med at opstramme og styrke kommunens indsats overfor unge indvandrere på kontanthjælp fortsættes, således at det sikres, at Københavns Kommunes indsats er i overensstemmelse med lovens krav. Med henblik på at sikre en bedre udnyttelse af eksisterende ressourcer skal der ske en opstramning af organisering og metode samt systematisk uddannelse – lige fra viden om unge indvandrere, holdninger, herunder større konsekvens, kendskab til kommunens tilbud, kvalitet og intensitet i vejledningen til en mere sammenhængende indsats fra kommunens side. Området indgår i de løbende sektorplanopfølgninger."

 

Som et ændringsforslag til H 28 havde Enhedslisten fremsat følgende underændringsforslag (UH 7):

 

"I nedenstående [H 28] udgår "Således at der sikres at….." osv. Der tilføjes "der udarbejdes en redegørelse for, om indsatsen er lovmedholdelig."

 

Motivering:

For det første kan man ikke stemme om, at loven skal overholdes – og hvis loven af A, B, C, D, F – som repræsenterer et flertal i Borgerrepræsentationen – formodes ikke at blive overholdt, vil vi gerne have dokumenteret dette. For det andet er erklæringens ordlyd fra: "Med henblik på at sikre en bedre udnyttelse" osv. noget uforståeligt volapyk."

 

I Borgerrepræsentations møde den 9. oktober 2003 blev underændringsforslaget forkastet. For stemte Ø. Imod stemte A, F, B, C, O og D. V undlod at stemme.

 

Ændringsforslaget H 28 blev tiltrådt. For stemte A, F, B, C, O og D. Imod stemte Ø. V undlod at stemme.

 

Der henvises til vedlagte udskrift af Borgerrepræsentationens beslutningsprotokol for mødet den 9. oktober 2003 (bilag 6).

 

Af Borgerrepræsentationens trykte forhandlinger for mødet den 9. oktober 2003 fremgår det, at spørgsmålet om en nærmere undersøgelse af lovligheden af kommunens integrationsindsats ikke var genstand for en særskilt diskussion på mødet.

 

Som nævnt ovenfor tiltrådte et enigt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget efterfølgende i sit møde den 26. november 2003, som det ansvarlige udvalg for kommunens integrationsindsats på området, forvaltningens forslag til en styrket indsats overfor unge indvandrere. Der blev ikke i den forbindelse fra medlemmer af udvalget rejst spørgsmål om lovligheden af kommunens administration af Lov om aktiv socialpolitik.

 

En samlet gennemgang af behandlingen i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget samt i Borgerrepræsentationen af forslag mv. vedrørende kommunens integrationsindsats i forbindelse med aktivering af indvandrere, herunder tillige behandlingen af undersøgelsen fra Socialforskningsinstituttet, giver ikke belæg for at antage, at et flertal i Borgerrepræsentationen eller i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har ønsket at dække over en ulovlig administration af området. Formuleringen i ændringsforslaget H 28 er ikke udtryk for, at administrationen efter flertallets opfattelse ikke var eller er lovlig, men et ønske om i videre omfang at leve op til intentionerne og formålet i Lov om aktiv socialpolitik med hensyn til integration og aktivering af indvandrere.

 

Redegørelse om Københavns Kommunes administration af reglerne i Lov om aktiv socialpolitik, herunder om aktivering af indvandrere

I forvaltningens vedlagte redegørelse om Københavns Kommunes administration af reglerne i Lov om aktiv socialpolitik, herunder om aktivering af indvandrere (bilag 7) er nærmere redegjort for indholdet af SFI undersøgelsen, artiklen i ArbejdsMarkedsPolitisk Agenda, regelgrundlaget i lovgivningen om aktiv socialpolitik samt for kommunens administration af området.

 

Af redegørelsen fremgår det, at kommunen følger reglerne i lovgivningen om aktiv socialpolitik.

 

Det indstilles, at nærværende indstilling med ovennævnte redegørelse om Københavns Kommunes administration af reglerne i lovgivningen om aktiv socialpolitik, herunder om aktivering af indvandrere, fremsendes til Indenrigs- og Sundhedsministeriet som svar på ministeriets anmodning.

 

MILJØVURDERING

Sagen har ikke miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Sagen har ikke økonomiske konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Der er ikke foretaget høring.

 

BILAG

Bilag 1: Indenrigs- og Sundhedsministeriets skrivelse af 6. november 2003.

Bilag 2: Borgmester Søren Pinds brev af 23. oktober 2003 til Indenrigs- og Sundhedsministeren.

Bilag 3: Borgmester Søren Pinds brev af 6. november 2003 til Indenrigs- og Sundhedsministeren.

Bilag 4: Udskrift af beslutningsprotokollen for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 28. maj 2003.

Bilag 5: Udskrift af beslutningsprotokollen for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 26. november 2003.

Bilag 6: Udskrift af beslutningsprotokollen for Borgerrepræsentationens møde den 9. oktober 2003.

Bilag 7: Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens redegørelse med bilag A-D

 

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Torben Brøgger

 


Til top