Mødedato: 11.02.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Midlertidig indkvartering af flygtninge

Se alle bilag

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der gives en anlægsbevilling på i alt 21,3 mio. kr. til Københavns Ejendomme i 2016 til etablering af midlertidige boliger til indkvartering af op til 150 flygtninge på Ottiliavej 1-3, udvendig renovering af ejendommen og ekstra sikring af datacenter samt, at der parallelt suppleres med tilbud om indkvartering hos private aktører i det omfang, det er muligt,

  2. at der pålægges Københavns Ejendomme et indtægtskrav i 2016 på i alt 2,0 mio. kr. vedr. husleje og, at der overføres 1,1 mio. kr. til Københavns Ejendomme i 2016 til drift af 150 midlertidige boliger på Ottiliavej 1-3,

  3. at der oprettes en pulje på 1,5 mio. kr. i drift i 2016, der udmøntes til den ansvarlige fagforvaltning til håndtering af forskellen i udgifterne mellem huslejen, øget udgiftskrav og beboerbetaling fra flygtninge,

  4. at der gives en anlægsbevilling på i alt 5,2 mio. kr. til Koncernservice i 2016 til flytning af datacenter,

  5. at der overføres 0,3 mio. kr. til Koncernservice i 2016 til øgede driftsudgifter som følge af flytning af datacenter,

  6. at der anvises finansiering på i alt 27,4 mio. kr. i 2016 til etablering af midlertidige boliger på Ottiliavej 1-3 samt flytning af datacenter i puljen til uforudsete udgifter,

  7. at Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen frem mod forhandlingerne om budget 2017 undersøger, om der findes en alternativ lokalemæssig placering til Ottiliavej til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, da der i Budget 2015 har været forudsat en effektivisering ved indflytning på Ottiliavej på 7,9 mio. kr. Såfremt det ikke er muligt at finde en alternativ placering, som giver den samme effektivisering, vil den manglende effektivisering indgå i budgetforhandlingerne.

  8. at forvaltningerne pålægges at fremlægge forslag på boligsituationen for flygtningene, der ikke belaster den boligsociale anvisning,

  9. at der frem mod forhandlingerne om budget 2017 også fremlægges forslag til kommunalt køb/leje af bygninger/boliger på det private marked til husning af flygtninge med henblik på at løse boligproblematikken og med henblik på at sikre, at flygtningene ikke indkvarteres i de udsatte byområder,

  10. at der frem mod forhandlingerne om budget 2017 fremlægges forslag til, hvordan Københavns Kommune i lighed med Aarhus Kommune kan formidle udlejning af enkeltstående boliger i privat regi. Dette kan evt. foregå i samarbejde med en civilsamfundsaktør, der står for det praktiske omkring udlejningen,

  11. at Økonomiforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen frem mod forhandlingerne om overførselssagen redegør for øvrige merudgifter forbundet med modtagelsen af flygtninge i indeværende år.

For de bevillingsmæssige konsekvenser se tabel i økonomiafsnittet.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Regeringen har besluttet at ændre beregningsmodellen til fordeling af flygtninge mellem kommunerne. Det betyder, at Københavns Kommune skal modtage 335 flygtninge. Københavns Kommune vil tidligst kunne modtage flygtninge fra den 1. april 2016.

Løsning

På grund af sagens akutte karakter er der behov for etablering af midlertidig indkvartering inden den 1. april 2016. Den midlertidige indkvartering forudsætter, at de valgte bygninger først skal ombygges og klargøres til at modtage flygtninge, hvorfor der er behov for at træffe en beslutning om etablering af op til 150 midlertidige boliger.

Nærværende indstilling har således fokus på at håndtere den akutte problemstilling vedrørende etablering af de første midlertidige boliger, der kan rumme op til 150 flygtninge.

De relevante fagforvaltninger vil snarest muligt udarbejde indstilling, der præsenterer forslag til løsninger i forhold til forvaltningernes samlede omkostninger forbundet med modtagelse af flygtninge, herunder anden fase af etableringen af midlertidige boliger samt løsninger på udfordringer vedrørende permanente boliger. Indstillingen vil også indeholde en beskrivelse af, hvilke områder forvaltningerne har ansvar for. Indstillingen udarbejdes som en fællesindstilling i samarbejde med de relevante forvaltninger. Indstillingen vil også håndtere det medlemsforslag vedrørende inddragelse af civilsamfund, foreninger, erhvervsliv og faglige organisationer, som blev vedtaget i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 11. januar 2016.

Model for indkvartering af flygtninge

Det er Socialforvaltningens vurdering, at det ikke er en reel mulighed at tilbyde flygtninge varige boliger pr. 1. april 2016. Det skyldes, at boligerne indkommer med en frist på ca. tre måneder, hvorfor boliger som er ledige pr. 1. april 2016 allerede nu er anvist. I første omgang er det derfor højeste prioritet at etablere midlertidige boliger, hvor flygtninge kan bo, indtil det er muligt at anvise permanente boliger. Det forventes, at der vil være en længere periode, hvor Københavns Kommune er nødsaget til at anvise flygtningene en midlertidig bolig i stedet for en varig. Dette skyldes det meget pressede københavnske boligmarked herunder den aktuelle venteliste på den boligsociale venteliste. Den kommende fællesindstilling indeholder en vurdering af, hvor længe en midlertidig indkvartering forventes at blive, og hvilke muligheder Københavns Kommune har i forhold til boligplacering.

I forhold til den midlertidige indkvartering af flygtninge har Københavns Ejendomme (KEjd) undersøgt det private marked for ejendomme, som vil kunne bruges til formålet samt kommunens egen portefølje af erhvervsejendomme, jf. bilag 1. Der er kun få egnede muligheder indenfor kommunens egen ejendomsportefølje, hvilket primært skyldes den meget lave tomgangsprocent (andelen af ledige arealer indenfor porteføljen). Herudover er flere af kommunens egne ejendomme uegnede rent bygningsfysisk/anvendelsesmæssigt til etablering af midlertidige boliger.

Mulighederne i det private marked, enten i form af køb eller i form af leje er også begrænsede. Disse muligheder er fortrinsvis begrænset af tidsperspektivet.

På den baggrund præsenteres en løsning for etablering af akutte og midlertidige boliger til flygtninge i ejendommen på Ottiliavej 1-3. Akutte boliger betyder i denne forbindelse etablering af boliger, hvor flygtninge kan modtages fra 1. april 2016. Der forventes, at skulle huses 30-50 personer per 1. april 2016 og 100-120 personer i de kommende måneder.

KEjd undersøger frem mod næste indstilling i samarbejde med de relevante forvaltninger mulige alternative indkvarteringsmuligheder for udvidelsen af kapaciteten. Den kommende indstilling vil adressere forskellige muligheder ift. midlertidig boligplacering af de resterende borgere eller muligheder for et forløb, hvor flygtninge starter på Ottiliavej og så efterfølgende kan flytte til en anden bolig – så der opnås en større spredning og integration. Endvidere vil potentialet for privat indkvartering blive undersøgt nærmere.

Ottiliavej 1-3

Ejendommen er en tidligere kontorejendom opført i 1960erne. De midlertidige boliger etableres på 1. og 2. sal i begge fløje. Værelsesinddelingen afhænger af nærmere dialog med fagforvaltningerne når der er skabt et bedre overblik over, hvilke flygtninge der ankommer, med hensyn til om der er mange enlige eller familier. En fordel ved Ottiliavej er, at konstruktionen tillader mange forskellige værelsesinddelinger med lette vægge. Der er regnet med 22 m2 inkl. fællesarealer pr. beboer. Der forventes at blive indrettet beboelse på ca. 1½ etage og kontorer, fællesrum, legerum og køkkenfaciliteter i den sidste fløj. Badefaciliteter anlægges som pavilloner i gården, da huset ikke har mulighed for indretning til dette. Udover køkkenalrum er der regnet med mulighed for cafekøkkener i hver fløj/etage samt mulighed for vaskeri. Ejendommen ligger godt i relation til offentlig transport, og der er parkområder inden for kort afstand.

KEjd vurderer på den baggrund, at der på Ottiliavej vil kunne etableres acceptable boligforhold.

Der er mulighed for at etablere akutte pladser til mellem 30 og 50 personer inden for en estimeret tidsramme på ca. 15 arbejdsdage, fra politisk beslutning er taget. Den hurtige udførelse kræver, at der forinden er opnået myndighedstilladelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen, der også er clearet brandmæssigt. Kapaciteten vil løbende udvides således, at der indrettes i alt op til 150 midlertidige boliger i 2016. Således sikres det, at Københavns Kommune har boliger til de første flygtninge der ankommer frem til medio 2016. Løsningen kan nedskaleres, såfremt det besluttes og bliver muligt at etablere boliger andre steder.

Det skal bemærkes, at der er mulighed for at udvide kapaciteten yderligere på Ottiliavej, såfremt det besluttes.

Der er udført et nyt bygningssyn på ejendommen i januar 2016.

Bygningssynet konkluderer, at der må påregnes genopretning af både klimaskærm og tekniske installationer. Genopretningsarbejderne udvendigt omfatter bl.a. udskiftning af tag, afrensning og reparation af facader samt udskiftning af sålbænke og vinduesfuger. På baggrund af bygningssynet vurderer KEjd, at der som minimum skal bruges 13,0 mio. kr. til genopretning af facader og 2,0 mio. kr. til udskiftning af utæt tag. Renoveringen forventes at tage 6-8 måneder. Arbejdet på facaden forhindrer ikke indretning af midlertidige boliger i ejendommen.

I kælderen på Ottiliavej er kommunens primære datacenter installeret. Koncernservice vurderer, at datacentret bør flyttes. Der gives en anlægsbevilling på 5,2 mio. kr. til Koncernservice til flytning af datacenter på Ottiliavej til et eksternt datacenter. Flytningen foretages i 2016 og vurderes at tage ca. 9 måneder. Der afsættes 0,3 mio. kr. til Koncernservice til øget driftsudgifter forbundet med flytningen af det eksterne driftscenter. Der gives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. til midlertidig sikring af køleudstyr, generator og dieseltanke i gården og eltavler inde i bygningen. Koncernservice og KEjd vurderer, at sikringstiltagende er dækkende, men kun for den midlertidige periode frem til flytning af datacentret.

KEjd vil udleje de pågældende lokaler til den relevante forvaltning på almindelige standardlejevilkår. KEjd er indstillet på, at påtage sig varetagelse af indvendig vedligeholdelse og ejendomsdriftsopgaven herunder eventuelle sikkerhedstiltag i samarbejde med den pågældende forvaltning. Der er indregnet estimerede omkostninger til indvendig vedligeholdelse og vagtordning.

De forventede omkostninger i løsningen er baseret på, at der indrettes midlertidige boliger til op til 150 personer. Der vil senere blive forelagt indstilling vedrørende etablering af yderligere midlertidige boliger.

Økonomi

De økonomiske konsekvenser for den akutte midlertidige indkvartering af flygtninge i 2016 er præsenteret nedenfor i tabel 1. Som anført i aftalen om budget 2016 anvises finansiering ved puljen til uforudsete udgifter. Der er kun medregnet udgifter til håndtering af den akutte situation vedrørende mangel på midlertidig indkvartering. Øvrige udgifter til integrationsindsats, beskæftigelsesindsats, socialområdet mv. håndteres i den kommende fællesindstilling.

Tabel 1: Udgifter ved midlertidig indkvartering af flygtninge på Ottiliavej, 2016 (mio. kr. 16-p/l)

KEjd

KS

Fagforv.

I alt

Ombygningsomkostninger

5,9

-

-

5,9

Tagrenovering

2,0

-

-

2,0

Facaderenovering

13,0

-

-

13,0

Sikring af datacenter

0,5

-

-

0,5

Flytning af datacenter

-

5,2

-

5,2

Anlæg i alt

21,3

5,2

0,0

26,5

Driftsomkostninger

-

-

0,1

0,1

Forbrugsomkostninger

-

-

0,5

0,5

Vagtordning

-

-

0,2

0,2

Leje af pavilloner til bad

-

-

0,2

0,2

Indbo

-

-

0,2

0,2

Ekstra indvendig vedligeholdelse

0,7

-

-

0,7

Medarbejderomkostninger KEjd

0,4

-

-

0,4

Øget drift sfa. flytning af datacenter

-

0,3

-

0,3

Mellemkommunal husleje

-2,0

-

2,0

0,0

Beboerbetaling

-

-

-1,7

-1,7

Service i alt

-0,9

0,3

1,5

0,9

I ALT

20,5

5,5

1,5

27,4

Der oprettes en pulje på 1,5 mio. kr., der udmøntes til den rette forvaltning, når det forvaltningsmæssige ansvar er afklaret, til håndtering af forskellen mellem den mellemkommunale husleje til KEjd, øvrige udgifter (drift, forbrug, vagtordning, pavilloner og indbo) og flygtningenes forventede betaling for ophold. Den maksimale betaling for flygtninges ophold i midlertidige boliger er fastlagt af staten.

Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med vedtagelsen af budget 2015, at etablere fleksibelt kontorhus i en kommunal ejendom på Ottiliavej. Beslutningen indebar blandt andet, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skulle flytte ind i ejendommen. Der er udarbejdet en businesscase i forbindelse med budget 2015, der vil give Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen en effektivisering på 7,9 mio. kr. ved fuld indfasning i 2018. Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil frem mod budgetforhandlingerne undersøge om der findes en alternativ lokalemæssig placering, som giver den samme effektivisering. Såfremt det ikke er tilfældet vil den manglende effektivisering indgå i budgetforhandlingerne.

Tabel 2. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(16-p/l)

Varig?
ja/nej

2016

2017

2018

2019

1

ØKF

3170 - Københavns Ejendomme, Anlæg

0.25.11.3

U

21.349

 

 

 

Nej

2

ØKF

1170 - Københavns Ejendomme, Service

0.25.11.1

I

-2.014

 

 

 

Nej

2

ØKF

1170 - Københavns Ejendomme, Service

0.25.11.1

U

1.124

 

 

 

Nej

3

ØKF

1109 - Fælles servicepulje

0.25.11.1

U

3.236

 

 

 

Nej

3

ØKF

1109 - Fælles servicepulje

0.25.11.1

I

-1.720

 

 

 

Nej

4

ØKF

3190 - Koncernservice, Anlæg

6.45.52.3

U

5.150

 

 

 

Nej

5

ØKF

1190 - Koncernservice, Service

6.45.52.1

U

300

 

 

 

Nej

6

ØKF

1112 - Fælles rammepulje

6.52.76.1

U

-926

 

 

 

Nej

6

ØKF

3123 - Fælles anlægspulje

6.45.51.3

U

-26.499

 

 

 

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Tabel 3. Anlægsbevillinger

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(16-p/l)

2016

2017

2018

2019

ØKF

Midlertidige boliger til flygtninge

3170 - Københavns Ejendomme, Anlæg

0.25.11.3

21.349

 

 

 

ØKF

Flytning af datacenter

3190 - Koncernservice, anlæg

6.45.52.3

5.150

 

 

 

I alt

-

-

-

26.499

Videre proces

Såfremt Økonomiudvalget godkender indstillingen vil sagen gå videre til behandling i Borgerrepræsentationen den 11. februar 2016.

Som aftalt på budgetseminaret vil Økonomiudvalget få tilsendt notat, der oplister kommunens opgaver med flygtninge sfa. lovgivningen samt øvrige kommunale tiltag.

De relevante fagforvaltninger vil snarest muligt udarbejde indstilling, der præsenterer forslag til løsninger i forhold til forvaltningernes samlede omkostninger forbundet med modtagelse af flygtninge, herunder anden fase af etableringen af midlertidige boliger samt løsninger på udfordringer vedrørende permanente boliger. Indstillingen udarbejdes som en fællesindstilling i samarbejde med de relevante forvaltninger. Indstillingen vil også håndtere det medlemsforslag vedr. inddragelse af civilsamfund, foreninger, erhvervsliv og faglige organisationer, som blev vedtaget i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 11. januar 2016.

 

 

Mikkel Hemmingsen                            /Bjarne Winge                         

 

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives en anlægsbevilling på i alt 21,3 mio. kr. til Københavns Ejendomme i 2016 til etablering af midlertidige boliger til indkvartering af op til 150 flygtninge på Ottiliavej 1-3, udvendig renovering af ejendommen og ekstra sikring af datacenter samt, at der parallelt suppleres med tilbud om indkvartering hos private aktører i det omfang, det er muligt,

  2. at der pålægges Københavns Ejendomme et indtægtskrav i 2016 på i alt 2,0 mio. kr. vedr. husleje og, at der overføres 1,1 mio. kr. til Københavns Ejendomme i 2016 til drift af 150 midlertidige boliger på Ottiliavej 1-3,

  3. at der oprettes en pulje på 1,5 mio. kr. i drift i 2016, der udmøntes til den ansvarlige fagforvaltning til håndtering af forskellen i udgifterne mellem huslejen, øget udgiftskrav og beboerbetaling fra flygtninge,

  4. at der gives en anlægsbevilling på i alt 5,2 mio. kr. til Koncernservice i 2016 til flytning af datacenter,

  5. at der overføres 0,3 mio. kr. til Koncernservice i 2016 til øgede driftsudgifter som følge af flytning af datacenter,

  6. at der anvises finansiering på i alt 27,4 mio. kr. i 2016 til etablering af midlertidige boliger på Ottiliavej 1-3 samt flytning af datacenter i puljen til uforudsete udgifter,

  7. at Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen frem mod forhandlingerne om budget 2017 undersøger, om der findes en alternativ lokalemæssig placering til Ottiliavej til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, da der i Budget 2015 har været forudsat en effektivisering ved indflytning på Ottiliavej på 7,9 mio. kr. Såfremt det ikke er muligt at finde en alternativ placering, som giver den samme effektivisering, vil den manglende effektivisering indgå i budgetforhandlingerne.

For de bevillingsmæssige konsekvenser se tabel i økonomiafsnittet.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. februar 2016

Direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Michael Baunsgaard Schreiber, og ejendomschef i Københavns Ejendomme, Simon Kaiser, var til stede under behandlingen af dagsordenspunktet med henblik på sagens oplysning.

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse af nyt 8.- 13. at-punkt:

”8. at Økonomiforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen straks pålægges at tage initiativ til at sikre et passende antal permanente boliger for de første 330 flygtningene, der ikke belaster den boligsociale anvisning, herunder at flygtningene ikke indkvarteres i de udsatte byområder og ikke koncentreres på en matrikel.

9. at de relevante forvaltninger i denne forbindelse fremlægger forslag til kommunalt køb/leje af bygninger/boliger på det private marked til husning af flygtninge med henblik på at løse boligproblematikken samt undersøger potentialet i kommunens såkaldte tomgangsliste med henblik på at sikre dette.

10. at de relevante forvaltninger i denne forbindelse fremlægger forslag til, hvordan Københavns Kommune, i lighed med Aarhus Kommune, kan formidle udlejning af enkeltstående boliger i privat regi. Dette kan evt. foregå i samarbejde med en civilsamfundsaktør, der står for det praktiske omkring udlejningen.

11. at de relevante forvaltninger undersøger mulighederne for at få de relevante dispensationer fra planlov, udbudslov mv. for at fremme hurtig opførelse af permanente boliger i samarbejde med relevante aktører, eksempelvis de almene boligselskaber og relevante private udbydere.

12. at de relevante forvaltninger undersøger konsekvenserne af at definere midlertidighed i Københavns Kommune på samme måde, som man eksempelvis har gjort det i Aarhus Kommune, hvor midlertidighed er defineret som værende tre måneder.

13. at de relevante forvaltninger frem mod forhandlingerne om overførselssagen redegør for øvrige merudgifter forbundet med modtagelsen af flygtninge i indeværende år, samt henviser de fremtidige udgifter, eksempelvis de kommunale udgifter til grundkapitaltilskud og øvrige udgifter til opførelse af det nødvendige antal boliger i 2017 og frem, til forhandlingerne om budget 2017.”

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) om tilføjelse af nyt 8.- 11. at-punkt:

”8) at forvaltningerne pålægges at fremlægge forslag på boligsituationen for flygtningene, der ikke belaster den boligsociale anvisning,

9) at der frem mod forhandlingerne om budget 2017 også fremlægges forslag til kommunalt køb/leje af bygninger/boliger på det private marked til husning af flygtninge med henblik på at løse boligproblematikken og med henblik på at sikre, at flygtningene ikke indkvarteres i de udsatte byområder,

10) at der frem mod forhandlingerne om budget 2017 fremlægges forslag til, hvordan Københavns Kommune i lighed med Aarhus Kommune kan formidle udlejning af enkeltstående boliger i privat regi. Dette kan evt. foregå i samarbejde med en civilsamfundsaktør, der står for det praktiske omkring udlejningen,

11) at Økonomiforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen frem mod forhandlingerne om overførselssagen redegør for øvrige merudgifter forbundet med modtagelsen af flygtninge i indeværende år.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 9 stemmer mod 2. 2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B.

Imod stemte: A, Ø, F, O og C.

Undlod at stemme: V.

 

Det af Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og V.

Imod stemte: O og C.

 

Den ændrede indstilling blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. 2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, F og V.

Imod stemte: O og C.

Undlod at stemme: B.

 

Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi finder, at Københavns Kommune bør forblive en såkaldt nulkommune. Vi finder det ikke realistisk at integrere flere i den københavnske folkeskole, hvor mere end hver fjerde elev allerede i dag er tosproget.”

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Radikale Venstre finder det helt afgørende, at Københavns Kommune tænker nyt i arbejdet med at fremskaffe permanente boliger til flygtninge. Vi har ikke råd til at gentage fortidens fejl ved at koncentrere mange flygtninge på en matrikel i lang tid. Midlertidige indkvarteringer skal være midlertidige. Samtidig må kommunens bestræbelser på at løse boligproblematikken ikke føre til, at den boligsociale anvisning belastes. Derfor bør kommunen afsøge mulighederne for at købe og leje bygninger og boliger på det private marked, formidle udlejning af private enkeltboliger samt undersøge potentialet i kommunens egne tomme bygninger. Kommunen bør også undersøge mulighederne for at få dispensationer fra planlov, udbudslov og lignende for at fremme opførslen af permanente boliger i samarbejde med fx de almene boligselskaber og relevante private udbydere. Kræver disse tiltag ekstraudgifter, må disse tages op frem mod forhandlingerne om budget 2017.”

 

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. februar 2016

Radikale Venstre genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen om tilføjelse af nyt 12.-17. at-punkt:

”12. at Økonomiforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen straks pålægges at tage initiativ til at sikre et passende antal permanente boliger for de første 330 flygtningene, der ikke belaster den boligsociale anvisning, herunder at flygtningene ikke indkvarteres i de udsatte byområder og ikke koncentreres på en matrikel.

13. at de relevante forvaltninger i denne forbindelse fremlægger forslag til kommunalt køb/leje af bygninger/boliger på det private marked til husning af flygtninge med henblik på at løse boligproblematikken samt undersøger potentialet i kommunens såkaldte tomgangsliste med henblik på at sikre dette.

14. at de relevante forvaltninger i denne forbindelse fremlægger forslag til, hvordan Københavns Kommune, i lighed med Aarhus Kommune, kan formidle udlejning af enkeltstående boliger i privat regi. Dette kan evt. foregå i samarbejde med en civilsamfundsaktør, der står for det praktiske omkring udlejningen.

15. at de relevante forvaltninger undersøger mulighederne for at få de relevante dispensationer fra planlov, udbudslov mv. for at fremme hurtig opførelse af permanente boliger i samarbejde med relevante aktører, eksempelvis de almene boligselskaber og relevante private udbydere.

16. at de relevante forvaltninger undersøger konsekvenserne af at definere midlertidighed i Københavns Kommune på samme måde, som man eksempelvis har gjort det i Aarhus Kommune, hvor midlertidighed er defineret som værende tre måneder.

17. at de relevante forvaltninger frem mod forhandlingerne om overførselssagen redegør for øvrige merudgifter forbundet med modtagelsen af flygtninge i indeværende år, samt henviser de fremtidige udgifter, eksempelvis de kommunale udgifter til grundkapitaltilskud og øvrige udgifter til opførelse af det nødvendige antal boliger i 2017 og frem, til forhandlingerne om budget 2017.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 46 stemmer imod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B.

Imod stemte: A, C, F, I, O, V og Ø.

 

Indstillingen blev herefter godkendt med det tekniske ændringsforslag med 43 stemmer imod 3. 6 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C, F, I, V og Ø.

Imod stemte: O.

Følgende medlemmer undlod at stemme: B.

 

Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi finder, at Københavns Kommune bør forblive en såkaldt nulkommune. Vi finder det ikke realistisk at integrere flere i den københavnske folkeskole, hvor mere end hver fjerde elev allerede i dag er tosproget.”

 

Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Radikale Venstre finder det helt afgørende, at Københavns Kommune tænker nyt i arbejdet med at fremskaffe permanente boliger til flygtninge. Vi har ikke råd til at gentage fortidens fejl ved at koncentrere mange flygtninge på en matrikel i lang tid. Midlertidige indkvarteringer skal være midlertidige. Samtidig må kommunens bestræbelser på at løse boligproblematikken ikke føre til, at den boligsociale anvisning belastes. Derfor bør kommunen afsøge mulighederne for at købe og leje bygninger og boliger på det private marked, formidle udlejning af private enkeltboliger samt undersøge potentialet i kommunens egne tomme bygninger. Kommunen bør også undersøge mulighederne for at få dispensationer fra planlov, udbudslov og lignende for at fremme opførslen af permanente boliger i samarbejde med fx de almene boligselskaber og relevante private udbydere. Kræver disse tiltag ekstraudgifter, må disse tages op frem mod forhandlingerne om budget 2017.”

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne mener, at målet med integration af flygtninge, herunder tilvejebringelse af boliger til flygtninge, må være, at flygtningene fuldt og helt bliver en del af det københavnske samfund. Løsningen med midlertidig indkvartering i den tidligere kontorejendom på Ottiliavej er den optimale her og nu i betragtning af det akutte behov for at skaffe værdige boliger til flygtningene allerede fra april. I den vedtagne indstilling er lagt en række spor ud for at sikre en langsigtet løsning på boligudfordring, som kan sikre, at flygtningene fordeles bredt i kommunen og ikke koncentreres i områder af byen, hvor der i forvejen er mange sociale problemer. Muligheden for at få dispensationer fra planlov eller anden relevant lovgivning skal udnyttes fuldt ud med henblik på at fremme ovenstående målsætninger. Partierne opfordrer alle Borgerrepræsentationens partier til at tage ansvar for at sikre en både langsigtet og realistisk løsning på de udfordringer, som flygtningesituationen giver Købehavns Kommune.”

Til top