Mødedato: 10.12.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Hovedstadens Beredskabs forslag til Risikobaseret Dimensionering for 2021+

Se alle bilag
Ejerkommunerne har til Hovedstadens Beredskab overdraget opgaven med udarbejdelse af risikobaseret dimensionering for det samlede beredskabsområde. Forslag til risikobaseret dimensionering 2021+ skal godkendes i de otte ejerkommuner inden årets udgang for at kunne træde i kraft den 1. januar 2021 med virkning for 2021 og følgende år. Borgerrepræsentationen forelægges derfor forslag til risikobaseret dimensionering 2021+ til godkendelse.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at forslag til risikobaseret dimensionering for 2021 og følgende år for Hovedstadens Beredskab, jfr. bilag 1, godkendes.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Det følger af beredskabslovens § 25, at alle kommuner mindst én gang i hver valgperiode skal fastlægge serviceniveauet for det kommunale beredskab via en risikobaseret dimensionering (RBD).

Med etablering af Hovedstadens Beredskab er opgaven med at udarbejde en RBD for det samlede beredskabsområde overdraget til Hovedstadens Beredskab, men forslag skal godkendes i de 8 ejerkommuner, herunder Københavns Kommune.

Forslaget til RBD fastlægger det fremadrettede niveau for redningsberedskabets opgavevaretagelse og sætter rammerne for den udvikling, som Hovedstadens Beredskab skal gennemgå i de kommende år for at leve op til det aftalte serviceniveau. 

RBD 2021+ skal efter vedtagelsen erstatte den gældende RBD 2017+ fra den 1. januar 2021.

Løsning

Rammer og serviceniveau

I forslag til RBD 2021+ (bilag 1), der er godkendt af bestyrelsen i Hovedstadens Beredskab den 30. september 2020, fastlægges det fremtidige niveau for redningsberedskabets opgavevaretagelse og rammer for den udvikling, som Hovedstadens Beredskab skal gennemgå i de kommende år for at kunne opfylde det aftalte serviceniveau. 

Til brug herfor beskriver og analyseres i forslaget:

  • Hvordan Hovedstadens Beredskab fungerer
  • Hvilke udviklingstendenser og risici beredskabet skal forholde sig til
  • Hvilken service borgerne kan forvente af Hovedstadens Beredskab
  • Den nødvendige udvikling for beredskabet. 

Med forslag til RBD 2021+ ønsker Hovedstadens Beredskab, at dimensioneringen af beredskabet skal afspejle og være på forkant med den udvikling i ejerkommunerne og i samfundet, der har betydning for beredskabet. Derfor har Hovedstadens Beredskab som udgangspunkt for RBD 2021+ bl.a. haft dialog med de otte ejerkommuner om den langsigtede udvikling, de forventer.

Der lægges i forslag til RBD 2021+ op til, at det eksisterende serviceniveau videreføres.

Responstid, kapacitetstid og robusthed

Responstiden, dvs. tiden fra alarmsignalet er afsendt fra vagtcentralen, indtil den første enhed, der aktivt kan ’bryde’ hændelsen, er ankommet til skadestedet, fastholdes til at være indenfor 10 minutter i 95 % af tilfældene i tættere bebygget område, og indenfor 15 minutter i 95 % af tilfældene for områder med spredt bebyggelse.

I forslag til RBD 2021+ suppleres responstiden med måltal for kapacitetstiden, der har fokus på, hvornår det sidste køretøj disponeret fra vagtcentralen lige efter alarmen er fremme. Fremadrettet vil der være et mål om gennemsnitlige kapacitetstider for ejerkommunerne i intervallet 9-12 minutter for hændelser, hvor flere køretøjer er disponeret.

Robustheden vedrører beredskabets evne til at kunne håndtere den samlede opgaveportefølje, f.eks. situationer med uforudsigelige, komplicerede, særlige eller ekstraordinære hændelser. Generelt har Hovedstadens Beredskab en samlet robusthed til at kunne håndtere to mindre/hyppige hændelser i kombination med en stor hændelse. En sådan situation vil dog påvirke responstiden for eventuelle yderligere hændelser.

I forbindelse med ekstraordinære hændelser er beredskabskapaciteten dimensioneret til at håndtere de to første timer, hvor den fortsatte håndtering derefter kan være afhængig af assistance fra f.eks. naboberedskaber og Beredskabsstyrelsen. For nogle objekter, f.eks. Metro eller specielle bygninger, er det imidlertid Hovedstadens Beredskab, der har de nødvendige/største kompetencer.

Udtalelse fra Beredskabsstyrelsen

Hovedstadens Beredskab har i henhold til bekendtgørelse om risikobaseret dimensionering indhentet udtalelse fra Beredskabsstyrelsen (BRS). Her vurderer BRS, om der i planudkastet er sikret overensstemmelse mellem områdets risikoprofil og redningsberedskabets organisation, virksomhed, alarmering, dimensionering og materiel. Der er tale om en faglig rådgivning fra styrelsen og ikke en godkendelse. BRS' udtalelse, der indgik i sagsbehandlingen i forbindelse med bestyrelsens godkendelse af RBD 2021+, er vedlagt som bilag 2 og Hovedstadens Beredskabs kommentarer hertil som bilag 3.

Finansiering af omstilling

Hovedstadens Beredskabs bestyrelse har i forbindelse med behandlingen af forslag til RBD 2021+ godkendt, at de projekter, der skal understøtte fortsættelsen af den nødvendige omstilling af Hovedstadens Beredskab i henhold til forslag til RBD 2021+, vil ske på baggrund af prioritering i forbindelse med den årlige behandling af budget og overslagsår. Dette sker med afsæt i forslag til forventet effektiviseringsprofil, hvormed implementeringen af forslag til RBD 2021+ i udgangspunktet ikke giver anledning til at øge ejerkommunernes driftsbidrag.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når forslag til RBD 2021+ for Hovedstadens Beredskab som forventet er politisk vedtaget i de otte ejerkommuner inden udgangen af 2020, vil planen træde i kraft pr. 1. januar 2021 i Hovedstadens Beredskabs område.

Hvad angår layout af RBD 2021+ (bilag 1), vil Hovedstadens Beredskab, når forslaget er godkendt, udarbejde en web-venlig udgave med links til kapitler eller dele heraf, så den bliver mere brugervenlig.

 

Søren Hartmann Hede /Mads Grønvall

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at forslag til risikobaseret dimensionering for 2021 og følgende år for Hovedstadens Beredskab, jfr. bilag 1, godkendes.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2020

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Enhedslisten ser gode takter i RBD’en og er særligt glade for, at der står, at serviceniveauet fastholdes. Det er vigtigt for at sikre serviceniveauet og robustheden, at Hovedstadens beredskab fastholder mængden af årsværk, der er på arbejde.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. december 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Enhedslisten ser gode takter i RBD’en og er særligt glade for at der står, at serviceniveauet fastholdes. Det er vigtigt for at sikre serviceniveauet og robustheden, at Hovedstadens beredskab fastholder mængden af årsværk, der er på arbejde.”

Til top