Aftale om forlængelse af ordning med udeservering
Indstilling
Indstilling om,
- at godkende forlængelsen af den midlertidigt udvidede udeservering, og præciseringerne heraf, til udgangen af 2020 jf. løsningsafsnittet,
- at mindreindtægter på 1,6 mio. kr. på betalingsparkering i 2020, som følge af midlertidige nedlæggelser af p-pladser, håndteres indenfor Teknik- og Miljøudvalgets ramme via merindtægter på betalingsparkering i 2020 jf. 3. kvartalsprognose.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
På baggrund af Covid-19 situation og de konsekvenser afstandskravet har for restaurationslivet, blev partierne bag Budget 2020 (A, B, F, V, Ø og Å) i forbindelse med Overførselssagen 2019-2020 (Borgerrepræsentationen (BR) 14. maj 2020) enige om, på en række betingelser, at tillade midlertidig udvidet udeservering frem til 1. oktober 2020.
Partierne (A, B, F, V, Ø og Å) blev den 30. september 2020 enige om at forlænge muligheden for udvidet udeservering frem til 31. december 2020. Der blev i den forbindelse afgivet en række bemærkninger, som skulle indgå i en forlængelse af ordningen. Desuden har tilsynsopgaven med Covid-19 udeservering vist sig væsentlig større end forventet og samtidig medfører aftalen afledte bevillingsmæssige konsekvenser i form af manglende indtægter på betalingsparkering.
Løsning
I aftalen om Overførselssagen 2019-2020 blev der besluttet en midlertidig udvidelse af tilladelser for udeservering på fortove, byens pladser og parker samt inddragelse af parkeringspladser til udeservering. Samtidig blev der besluttet en række pejlemærker:
- at der tages hensyn til borgernes hverdag, så de ikke belastes med bl.a. støj og skrald
- at der ikke inddrages p-pladser i områder med meget høj parkeringsbelægning
- at udvidelse og etablering af udeserveringspladser alene må ske fra etablissementer med tilstødende facader til det pågældende område
- at tilladelser kun kan udstedes til etablissementer, der serverer fødevarer
- at tilladelser alene kan gælde fra tirsdag-lørdag.
- der er tilført ressourcer til at føre fokuseret tilsyn med de midlertidigt udvidede udeserveringer.
Disse pejlemærker er efterfølgende udmøntet i ”Administrationsgrundlag for ekstraordinær udeservering”, der blev vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 18. maj 2020. Aftalen om forlængelse af den udvidede udeservering frem til 31. december 2020 præciserer i forlængelse af ovenstående betingelser, at de eksisterende vilkår for øget udeservering fortsat gælder. Udover de ovennævnte pejlemærker er aftalt, at:
- der tillades kun udvidelser ud for egen facade
- der skal som udgangspunkt være 1,5 m fri passage, så fremkommeligheden sikres
- der tillades kun ekstra arealer ved restaurationer mv, der serverer fødevarer
- de ekstra arealer til udeservering gælder fortsat kun tirsdag til lørdag og kun frem til klokken 22.00
- der kan ikke gives tilladelse til øget udeservering, hvor der inddrages erhvervsparkeringsplader eller handicapparkeringspladser.
- der kan ikke gives tilladelse der inddrager erhvervsparkeringsplader eller handicapparkeringspladser
- Teknik og Miljøforvaltningens tilsyn med overholdes af tilladelserne skærpes i forhold til det, som blev aftalt i forbindelse med overførselssagen.
Teknik og Miljøforvaltningen har med sit tilsyn særligt fokus på overholdelse af restaurationsforskriften i forhold til supplerende udeservering. Herudover følges Teknik- og Miljøudvalgets ønske om, at forvaltningen prioriterer således, at der sker en hurtig opfølgning på naboklager i forbindelse med den udvidede udeservering. Tilsynet sikrer desuden, at de midlertidigt udvidede udeserveringer er opstillet trafiksikkert, i overensstemmelse med tilladelsen, og på en sådan måde, at den øvrige trafik kan afvikles hensigtsmæssigt og nemt.
Forvaltningen har ikke hjemmel til at forbyde gæstestøj på offentlig vej, selv om det er gæsterne i en udeservering, der støjer. Det er kun politiet, der gennem ordensbekendtgørelsen har hjemmel til at standse/dæmpe støj fra gæsterne. Hvis den udvidede udeservering lukkes senere end kl. 22.00, så kan Københavns Kommune påtale dette, mens det er politiet, der håndhæver Corona-restriktionerne, herunder forsamlingsforbuddet. Teknik- og Miljøforvaltningen kan udelukkende håndhæve forhold, der er trafikalt farlige og/eller uhensigtsmæssige, samt gennem Restaurationsforskriften sikre korrekt indretning og drift af restaurationer.
Der blev i Overførselssagen 2019-2020 bevilget 1,4 mio. kr. i forbindelse med den midlertidige ordning for øget udeservering for perioden 1. maj – 1. oktober 2020. Teknik- og Miljøforvaltningen har samlet vurderet, at en forlængelse af ordningen indtil 31. december vil koste 0,5 mio. kr. i driftsudgifter og 1,6 mio. kr. i tab af indtægter fra betalingsparkering. Estimatet tager udgangspunkt i erfaringerne hen over sommeren, hvor forvaltningen har konstateret, at omfanget af opgaven med tilladelser til udeserveringer var for lavt estimeret i budgetnotatet til Overførselssagen 2019-2020. Forvaltningens behov for midler til sagsbehandling var baseret på, at øvrige ressourcer, som følge af nedlukningen af byen grundet COVID-19, kunne omprioriteres til opgaven, hvilket ikke har vist sig at være tilstrækkeligt og der er derfor taget højde for det kendte ressourcebehov til behandling af henvendelser og klager om blandt andet støjgener fra midlertidige udeserveringer.
Estimatet for tab af indtægter fra betalingsparkering tager udgangspunkt i de hidtidige erfaringer med inddragelse af parkeringspladser til udeserveringer og til den delvise genåbning af byen.
De øgede driftsudgifter frem til 31. december 2020 kan håndteres via mindreforbrug på midlerne afsat til afskærmning i forbindelse med Overførselssagen 2019-2020. Håndtering af færre indtægter på parkering foreslås ligeledes håndteret indenfor Teknik- og Miljøudvalgets ramme for parkeringsindtægter, der jf. 3. kvartalsprogose for 2020 udviser forventede merindtægter på 6,5 mio. kr. Det bemærkes at reduktionen i parkeringsindtægter ikke skaber en finansiel udfordring, men udelukkende en udfordring i forhold til servicemåltal grundet modellen for afregning med staten af parkeringsindtægter.
En videreførelse af ordningen om udeservering på gældende og saglige vilkår er indenfor forvaltningens kompetence og administrationsområde. De eksisterende tilladelser til udvidet udeservering er givet indtil 1. oktober 2020. Politiets tilladelser har derfor også været betinget heraf. En tilladelse har altid et konkret start- og sluttidspunkt og ved udløb af tilladelsen skal der altid ansøges på ny, hvis der er ønske om fortsat at have en tilladelse og de skal derfor sagsbehandles på ny. Det sker også for at sikre koordinering med andre tilladelser til f.eks. gravearbejde, julemarkeder, stilladser mv. Forvaltningen er derfor nu i gang med at genbehandle ansøgninger om udvidet udeservering gældende indtil den 31. december 2020 fra alle ansøgere.
Da det var af afgørende betydning for byens erhvervsdrivende at kunne fortsætte den midlertidige udeservering hurtigst muligt – og forvaltningen allerede har bemyndigelse som vejmyndighed til at behandle sager på området – har forvaltningen sinde 1. oktober handlet i overensstemmelse med den politiske aftale fra den 30. september 2020. Der er således pr. 5. november udstedt 95 tilladelser frem til 31. december 2020.
Økonomi
Teknik- og Miljøforvaltningen har konstateret et mindreforbrug på 1,3 mio. kr. til initiativet vedrørende afspærring af parker og pladser til brug for udeservering fra Overførselssagen 2019-2020. Mindreforbruget skyldes, at der ikke har været efterspørgsel på den afskærmning i parker og på pladser, der var afsat midler til. Det foreslås, at mindreforbruget anvendes til at finansiere en forlængelse af forvaltningens driftsudgifter svarende til behovet på 0,5 mio. kr. i 2020. Disse udgifter håndteres dermed via interne omplaceringer i Teknik- og Miljøforvaltningen.
De reducerede parkeringsindtægter vil blive håndteret indenfor Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Parkering, der i henhold til 3. kvartalsprognose for 2020 udviser forventede merindtægter på 6,5 mio. kr.
Som nævnt ovenfor skaber reduktionen i parkeringsindtægter på 1,6 mio. kr. ikke en finansiel udfordring, men udelukkende en udfordring i forhold til servicemåltal grundet modellen for afregning af parkeringsindtægter med staten.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har behandlet sagen, går den videre til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Forvaltningen tager herefter de politiske beslutninger til efterretning.
Søren Wille /Hans Christian Karsten
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende forlængelsen af den midlertidigt udvidede udeservering, og præciseringerne heraf, til udgangen af 2020 jf. løsningsafsnittet.
- at mindreindtægter på 1,6 mio. kr. på betalingsparkering i 2020, som følge af midlertidige nedlæggelser af p-pladser, håndteres indenfor Teknik- og Miljøudvalgets ramme via merindtægter på betalingsparkering i 2020 jf. 3. kvartalsprognose.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. november 2020
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med afstemning.
Indstillingen blev godkendt med 9 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partiet er imod yderligere udeservering på parkeringspladser, idet naboer har været generet af støj. Vi finder det problematisk, at parkeringspladserne ikke er ført tilbage til beboerne den 1. oktober 2020, sådan som det følger af den seneste beslutning. Vi finder, at der et demokratisk problem, at den eksisterende beslutning ikke er efterlevet, men tværtimod forlænget uden formel politisk behandling med den åbenhed og de retsgarantier, der følger heraf.”
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2020
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, Å, B, F, V og O.
Imod stemte: C
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 16. november 2020:
”Partiet er imod yderligere udeservering på parkeringspladser, idet naboer har været generet af støj. Vi finder det problematisk, at parkeringspladserne ikke er ført tilbage til beboerne den 1. oktober 2020, sådan som det følger af den seneste beslutning. Vi finder, at det er et demokratisk problem, at den eksisterende beslutning ikke er efterlevet, men tværtimod forlænget uden formel politisk behandling med den åbenhed og de retsgarantier, der følger heraf.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. december 2020
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”at inddragelse af parkeringspladserne kun sker til og med den 8. december 2020, da alle restaurationer pga. COVID19 skal holde lukket fra denne dato og resten af året.”
Et forslag fra Socialdemokratiet om at udvalgshenvise indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget blev vedtaget med 49 stemmer imod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, V, B, F, Å, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, og Kasandra Behrndt-Eriksen (Løsgænger).
Imod stemte: C og Kåre Traberg Smidt (Løsgænger).
Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Partiet er imod yderligere udeservering på parkeringspladser, idet naboer har været generet af støj. Vi finder det problematisk, at parkeringspladserne ikke er ført tilbage til beboerne den 1. oktober 2020, sådan som det følger af den seneste beslutning. Vi finder, at der et demokratisk problem, at den eksisterende beslutning ikke er efterlevet, men tværtimod forlænget uden formel politisk behandling med den åbenhed og de retsgarantier, der følger heraf.”