Mødedato: 10.12.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Anlæg af to supercykelstier på Amager, Amager Vest

Se alle bilag

Der skal tages stilling til projektforslag og frigivelse af midler til etablering af supercykelstierne Avedøreruten og Ørestadsruten på Vestamager. Projektforslagene indeholder tiltag, som forbedrer eksisterende cykelstier, så de får status af supercykelsti. 

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der frigives en anlægsbevilling til udgifter på 7,2 mio. kr. til etablering af Avedøreruten og en anlægsbevilling til indtægter 2,8 mio. kr. til modtagelse af indtægter fra staten på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet,
  2. at der frigives en anlægsbevilling til udgifter på 5,3 mio. kr. til etablering af Ørestadsruten og en anlægsbevilling til indtægter 2,4 mio. kr. til modtagelse af indtægter fra staten på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2020 (31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) blev der bevilliget i alt 14,5 mio. kr. til de to supercykelstier Avedøreruten og Ørestadsruten, hvoraf 2,1 mio. kr. var stjernemarkeret. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslag for supercykelstierne. Borgerrepræsentationen (BR) skal tage stilling til frigivelse af de resterende anlægsmidler til de to supercykelstier, der vil forbedre de to eksisterende cykelstier på Vestamager.

Løsning

Formålet med supercykelstier er at styrke pendling på længere ture og på tværs af kommunegrænser. Ved at forbedre den eksisterende infrastruktur, bliver cykling på ruterne et attraktivt alternativ til bilen, også på de længere ture. Supercykelstierne udvikles i samarbejde med 28 kommuner og Region Hovedstaden.

Supercykelstierne Avedøreruten og Ørestadsruten etableres på eksisterende kommunale stier, og der foreslås mindre anlægsmæssige tiltag, herunder udvidelse af asfaltareal, skiltning, afmærkning, belysning og opsætning af serviceelementer (cykelbarometre, fodhvilere, luftpumper mv.), jf. Budget 2020.   

Avedøreruten

Projektforslaget forløber fra Ved Slusen langs Kalveboderne til Amagermotorvejen og over til Skrædderholmen og er en strækning på ca. 5 km, jf. bilag 2. Stiforløbet består i dag af en asfalteret fælles gang- og cykelsti.

Formålet med tiltagene er at etablere en direkte forbindelse mellem erhvervs- og boligområder i Hvidovre Kommune og Københavns Kommune. Projektet vil desuden forbedre trafiksikkerhed, tryghed og sikre en bedre oplevelse af ruten.

Tiltag

På Avedøreruten etableres en mindre udvidelse af et asfaltareal, skiltning og afmærkning. Derudover etableres belysningstiltag, herunder solcelledrevne LED-belysning i asfalten, belysningspullerter, parklamper og belysning i tunneller iht. lyskonceptet for supercykelstier. Der etableres også rækværk, afskærmning på motorvejsbroen, to cykelreparationsstationer og to cykelbarometre. 
En beskrivelse af de enkelte tiltag, samt deres placering og effekt fremgår af oversigt i bilag 5.

Konsekvenser for parkering og træer

Etablering af Avedøreruten har ikke konsekvenser for træer, bil- eller cykelparkering.

 

Høring

Projektforslaget har været i høring hos lokaludvalg Amager Vest, der ser positivt på de foreslåede tiltag, som vil forbedre tryghed og fremkommelighed for cyklister i Amager Vest.

I lokaludvalgets høringssvar bemærkes, at der i svinget ved Slusen i dag kommer cyklister med meget høj fart. Lokaludvalget foreslår, at en udvidelse af cykelstien, f.eks. i forbindelse med det foreslåede nye asfaltareal i det nordlige kryds, vil kunne forbedre trafiksikkerheden, jf. bilag 6.

Forvaltningen er enig med lokaludvalget i, at cyklister som kører i sydgående retning, ofte kører med høj fart, da stien hælder ned mod T-krydset., jf. bilag 4. Når cyklister i sydgående retning skal dreje mod vest i T-krydset, så overskrider de stiopdelingen og kommer tæt på de modkørende trafikanter. I projektforslaget er der taget højde for udfordringen i krydset ved at udvide asfaltarealet, så afstanden mellem cyklisterne øges, hvilket er med til at forbedre trafiksikkerheden.

Der er givet samtykke til projektet fra Københavns Politi. 

Projektet er omfattet af Kalvebodkile-fredningen, hvilket betyder, at forvaltningen skal have en godkendt dispensationsansøgning, før anlægsfasen kan igangsættes. Forvaltningen har den 7. september 2020 fremsendt en dispensationsansøgning til Fredningsnævnet til etablering af tiltagene. Dispensationen forventes modtaget inden anlægsstart ultimo 2021. Det er ikke muligt at etablere tiltagene uden en godkendt dispensationsansøgning. Hvis dispensationsansøgningen ikke godkendes, vil forvaltningen fremlægge et revideret projekt, som indeholder en godkendt dispensationsansøgning.    

Ørestadsruten

Ørestadsruten forløber langs Ørestads Boulevard ad eksisterende cykelstier og er en strækning på ca. 6 km, jf. bilag 2.

Formålet med tiltagene er at etablere en forbedret og mere direkte forbindelse for Københavns cykelpendlere mellem de indre bydele og Ørestaden. Ruten betjener et af Københavns største byudviklingsområder med mange tusinde arbejdspladser og boliger. Projektets primære målgruppe er derfor cykelpendlere på strækningen til og fra Ørestaden.

Tiltag

For Ørestadsruten drejer tiltagene sig primært om sensorer i krydsene på Ørestads Boulevard, der kan registrere cyklister og dermed give dem grønt lys i længere tid, tilladt højresving for rødt for cyklister i krydset Ørestads Boulevard og Vejlands Allé, krydsningshelle på Ørestads Boulevard ved Sundby Metrostation og optimering af krydset Ørestads / Weidekampsgade. En beskrivelse af de enkelte tiltag, samt deres placering og effekt fremgår af oversigt i bilag 5.

Tiltagene vurderes som ved Avedøreruten at forbedre trafiksikkerheden, trygheden og sikre en bedre oplevelse af ruten for alle trafikanter samt forbedre fremkommeligheden for cyklister, jf. oversigt i bilag 5.

Forvaltningen vil i forbindelse med etablering af de fysiske tiltag løbende gennemføre en opsøgende informationsindsats blandt virksomheder og institutioner langs den kommende rute. Indsatsen skyldes, at Ørestadsruten ligger langs et byudviklingsområde i vækst, hvor indsatsen skal øge cykeltrafikken ved at understøtte og styrke nye ansattes og beboeres vaner i forhold til at cykle og benytte ruten. Indsatsen koordineres med lokale aktører som boligforeninger, grundejere og virksomheder.

Der er givet en særskilt bevilling til en foranalyse af den nordlige del af Ørestads Boulevard (Njalsgade – Vejlands Allé) (BR 18. februar 2020), med særligt fokus på de tre rundkørsler. Foranalysen skal munde ud i et eller flere dispositionsforslag eller scenarier med fokus på trafiksikkerhed og fremkommelighed for området. Forvaltningen har fokus på synergi mellem de to projekter, men de udføres uafhængigt af hinanden jf. bilag 7.

Konsekvenser for parkering og træer

Etablering af Ørestadsruten har ikke konsekvenser for træer, cykelparkering eller permanent bilparkering. Der bliver i forbindelse med etablering af krydsningshellen fjernet fire på- og afsætningspladser ved Sundby Metrostation, for at løsningen med krydsningshellen bliver let aflæselig for de forskellige trafikanter. Metroselskabet har i forbindelse med dialogen om projektforslaget oplyst, at det ikke har behov for bilafsætningspladser i område, men har ønsket, at den ene af to eksisterende pladser til én metrobus bibeholdes, hvilket er imødekommet.   

 

Høring

Projektforslaget har været i høring hos lokaludvalg Amager Vest, der ser positivt på de foreslåede tiltag, som vil forbedre tryghed og fremkommelighed for cyklister i Amager Vest. Krydsningshellen ved Sundby Station og venstresvingsbanen ved Weidekampsgade er indarbejdet i projektet efter ønske fra lokaludvalget.

I lokaludvalgets høringssvar nævnes, at den foreslåede forbedring af krydset Weidekampsgade/Ørestad Boulevard er vigtigt at gennemføre nu, selvom der i fremtiden vil komme flere ændringer i krydset i forbindelse med udviklingen af Faste Batteri, jf. bilag 6. Lokaludvalget anbefaler, at cykelstien i krydset Weidekampsgade/Ørestad Boulevard udvides, hvilket skal give mere plads til de ventende cyklister, der skal dreje til venstre mod Weidekampsgade. Lokaludvalget anbefaler desuden, at den nuværende stoplinje for cyklister ved krydset erstattes med vigepligt for at sikre, at venstresvingende cyklister ikke behøver at stoppe to gang i krydset. Dette vil også forbedre fremkommelighed for dem, der cykler lige ud gennem T-krydset.

Forvaltningen vil i forhold til projektets økonomi, de fysiske forhold og effekt for trafikanterne i forbindelse med den videre detailprojektering forsøge at indarbejde lokaludvalgets anbefalinger til den konkrete udformning af krydset.

Der er givet samtykke til projektet fra Københavns Politi.

Økonomi

I Budget 2020 blev der afsat 8,1 mio. kr. (2020 p/l) til projektering og udførelse af ” Supercykelstier - Avedøreruten” samt 6,4 mio. kr. (2020 p/l) til projektering og udførelse af ”Supercykelstier – Ørestadsruten”. Heraf blev henholdsvis 1,0 mio. kr. og 1,1 mio. kr. (2020 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet med budgetvedtagelsen. Med denne indstilling skal de resterende 7,1 mio. kr.  og 5,3 mio. kr. (2020 p/l) frigives. Det svare til henholdsvis 7,2 mio. kr. og 5,3 mio. kr. i 2021 p/l, jf. tabel 1.

Københavns Kommune har fået indtægtsbevillinger fra den statslige cykelpulje ”Pulje til fremme af cyklisme” på henholdsvis 2,8 mio. kr. og 2,4 mio. kr. (2020 p/l), som har været en forudsætning for igangsættelse af projekterne. Dette svare til 2,8 og 2,4 mio. kr. i 2021 p/l som søges frigivet jf. tabel 1.  

Bevillingen Ordinær anlæg er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens (TMU) anlægsmåltal. Teknik- og Miljøudvalget har 16. december 2019 besluttet at prioritere anlægsmåltal til projekterne for 2021. Der er ikke taget stilling til anlægsmåltal for efterfølgende år.

Tabel 1 Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg 

 

Aktivitet/projekt 

 

Bevilling
(nr. og navn) 

 

Funktion 

 

Beløb i 1.000 kr. (2021 p/l) 

 2021

2022

2023 

I alt 

 TMU

 Supercykelstier,
Avedøreruten

 2000 – Ordinær anlæg

 2.28.23.3

 4.440

 2.640

 150

 7.230

 TMU

 Supercykelstier,
Avedøreruten indtægt

 2000 – Ordinær anlæg

 2.28.23.3

 -243

 -1.998

 -558

 -2.799

 TMU

 Supercykelstier,
Ørestadsruten

 2000 – Ordinær anlæg

 2.28.23.3

 3.190

 1.894

 260

 5.344

 TMU

 Supercykelstier,
Ørestadsruten indtægt

 2000 – Ordinær anlæg

 2.28.23.3

 -243

 -1.663

 -487

 -2.393

 I alt

 

 

 

 7.144

 873

 -635

 7.382

I Budget 2020 blev der samtidigt besluttet, at de afledte driftsudgifter for hvert af projekterne udgør 0,1 mio. kr. kr. i 2021 og 0,3 mio. kr. i 2022 og frem. Disse midler er placeret under Økonomiudvalget og vil i forbindelse med ibrugtagningen blive overført til Teknik- og Miljøudvalget.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, igangsætter forvaltningen færdigprojekteringen og anlæg af Avedøreruten og Ørestadsruten. Forventet fysisk anlægsstart for Avedøreruten er ultimo 2021 med ibrugtagning primo 2023. Dette er under forudsætning af Fredningsnævnets dispensation. Forventet fysisk anlægsstart for Ørestadsruten er medio 2021 med ibrugtagning 2022. Informationsindsatsen for Ørestadsruten pågår løbende og afsluttes i 2023.

 

Søren Wille /Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslag for supercykelstien Avedøreruten danner grundlag for færdigprojektering og anlæg af supercykelstien Avedøreruten, jf. bilag 4.
  2. at projektforslag for supercykelstien Ørestadsruten danner grundlag for færdigprojektering og anlæg af supercykelstien Ørestadsruten, jf. bilag 4.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 
  3. at der frigives en anlægsbevilling til udgifter på 7,2 mio. kr. til etablering af Avedøreruten og en anlægsbevilling til indtægter 2,8 mio. kr. til modtagelse af indtægter fra staten på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
  4. at der frigives en anlægsbevilling til udgifter på 5,3 mio. kr. til etablering af Ørestadsruten og en anlægsbevilling til indtægter 2,4 mio. kr. til modtagelse af indtægter fra staten på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. november 2020

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2020

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. december 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top