Mødedato: 10.12.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Endelig vedtagelse af lokalplan ”Lygten II” med kommuneplantillæg, Bispebjerg

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Lygten II” med tilhørende kommuneplantillæg. Planforslagene muliggør opførelse af boliger og erhverv, servering i Nørrebro Bycenter samt udlægger areal til Nordvestpassagen.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende lokalplan ”Lygten II” med de under løsning foreslåede ændringer,
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2).

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

To grundejere er gået sammen om at udvikle området nord for Nørrebro Bycenter med ny bolig- og erhvervsbebyggelse. Teknik- og Miljøudvalget har herudover den 9. oktober 2017 vedtaget, at der skal muliggøres servering i Nørrebro Bycenter ved udarbejdelse af nyt plangrundlag for Lygten. Derudover udlægges der areal til Nordvestpassagen. Dette kræver en ny lokalplan for området. Et flertal (B, F, O, Ø og Å) afgav i forbindelse med startredegørelsen en protokolbemærkning om, at partierne ønsker et varieret udbud af boliger, så der sikres en blandet by og opfordrede til, at der ved etablering af de almene boliger tænkes i forskellige boligformer som fx ungdomsboliger, seniorbofællesskaber mv. Planforslagene blev godkendt i Borgerrepræsentationen (BR) den 24. juni 2020 og har været i høring fra den 2. juli 2020 til den 28. september 2020 (Bilag 2). Forvaltningen har modtaget 15 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag.

Løsning

Lokalplanforslaget indeholder seks delområder, hvor der muliggøres nybyggeri i delområde III-V, som er et ubebygget område mellem Tagensvej og Nørrebro Bycenter. Nybyggeriet består af ca. 16.000 m2 boliger og ca. 8.000 m2 erhverv. Bygherre har udarbejdet støjmålinger, som har vist, at delområdet tættest mod Lygten Varmecentral udelukkende kan anvendes til erhverv, så bebyggelsen danner støjskærm mellem Lygten Varmecentral og de nye boliger i delområde IV. Dette sikrer, at grænseværdierne for støj fra varmecentralen overholdes for støjfølsom anvendelse. Af boligerne kan op til 25 % være ungdomsboliger, og 25 % af boligerne skal være almene boliger. Der gives ligeledes mulighed for bofællesskaber. Herved kan der opnås en blandet boligsammensætning i lokalplanområdet. Lokalplanen muliggør derudover servering i Nørrebro Bycenter som et supplement til den eksisterende anvendelse. Størrelsen på Bycentret ændres ikke. Desuden udlægges areal til Nordvestpassagen, som er en stiforbindelse for fodgængere og cyklister under S-togbanen. Der blev givet midler til Nordvestpassagen i Overførselssagen 2018 (BR 3. maj 2018) (A, F, O og Ø). Kommuneplantillægget fastlægger parkeringsnormen i området til at følge de generelle normer i Kommuneplan 2019.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår en ændring af anvendelsesbestemmelsen, så boligandelen beregnes samlet for delområderne III-V fremfor pr. matrikel. Samtidig foreslås nogle mindre ændringer af lokalplanbestemmelser på baggrund af forvaltningens gennemgang af lokalplanen, jf. bilag 5. Derudover foreslås tekstmæssige præciseringer i redegørelsen samt justeringer på lokalplantegningerne. Justeringerne er af nogle af byggefelterne, tilføjelse af en overkørsel til p-kælder, præcisering af signaturforklaringer og anvendelse samt udvidelse af zone, som træer kan placeres i. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 5 og 9. Der foreslås ikke ændringer til kommuneplantillægget.

Høring

De 15 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 25. august 2020, hvor ca. 20 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 6). Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Bispebjerg Lokaludvalgshovedsynspunkter (bilag 5, henvendelse nr. 8)

  1. Lokaludvalget er tilfredse med lokalplanen, og at der udlægges areal til Nordvestpassagen, men ønsker at de almene boliger bliver ungdomsboliger. Lokaludvalget udtrykker bekymring for øget pres på parkeringspladserne i området og boligpriserne i området.
  2. Lokaludvalget foreslår, at skorstenen på Lygten Varmecentral udpeges som bevaringsværdig, og at der skitseres rammer for omdannelse af Lygten St., som er en fredet bygning.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Forvaltningen vurderer, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at kræve, at de almene boliger skal være ungdomsboliger, men at det vil være hensigtsmæssigt at muliggøre flere typer almene boliger, herunder både ungdomsboliger og bofællesskaber. Lokalplanen muliggør en pallette af boligtyper, herunder familie- og ungdomsboliger samt bofællesskaber. Lokalplanen følger kommuneplanens parkeringsnormer. Lokalplanen kan ikke regulere priser på boliger.
  2. Skorstenen ved Lygten Varmecentral er markant i området, men forvaltningen har ikke vurderet, at skorstenen er bevaringsværdig ud fra kriterierne om arkitektonisk, kulturhistorisk og miljømæssig tilstand, og mener derfor ikke, at der er tilstrækkeligt grundlag til at fastlægge skorstenen som bevaringsværdig. I lokalplanen fastlægges det, at den fredede bygnings ydre ikke må ændres. Hvis ejer får tilladelse til en ombygning fra fredningsmyndigheden, kan kommunens eventuelle krav herudover blive fastlagt i forbindelse med en dispensation.

Nørrebro Lokaludvalg (henvendelse nr. 4) har ingen bemærkninger, udover at de er glade for, at der udlægges areal til Nordvestpassagen.

HOFORs hovedsynspunkter (bilag 6, henvendelse nr. 10)

  1. HOFOR påpeger, at et par byggefelter er uhensigtsmæssigt placeret for tæt på en fjernvarmeledning, og at opførelse af byggeriet vil kræve omlægning af ledninger.
  2. HOFOR gør opmærksom på, at der er udpeget bevaringsværdige træer på en af deres matrikler, og at der er krævet 10 nye træer i et område, hvor HOFOR har spildevandsledninger.
  3. HOFOR nævner, at nybyggeriet og de muliggjorte taghaver ikke må skærpe vilkårene for Lygten Varmecentral og begrænse mulighederne for varmecentralens fortsatte drift.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Forvaltningen foreslår en justering af byggefelterne i den sydlige del, hvor ét byggefelt reduceres i udstrækningen, og respektafstanden til fjernvarmeledningen sikres, og at højden øges fra 6 til 7 etager i en del af et andet byggefelt. Det omkringliggende nybyggeri planlægges opført op til 7 etager. Det eksisterende byggeri er op til 10 etager.
  2. De bevaringsværdige træer udpeges, da de lever op til kriterierne herfor. Zonen, som rummer de 10 nye træer, foreslås udvidet på tegning 6c, så arealet til at plante træerne i, under hensyntagen til ledningsføringen, øges.
  3. Lokalplanen anvender en zonering i de muliggjorte anvendelser, så der mod Lygten Varmecentral ikke kan etableres ”støjfølsomme anvendelser”. Taghaver kan opføres, hvis det ikke medfører skærpede krav til Lygten Varmecentral. Dette foreslås præciseret i lokalplanens redegørelse.

Erhvervsstyrelsens hovedsynspunkter (bilag 6, henvendelse nr. 13)

  1. Erhvervsstyrelsen har bemærkninger til, at boligandelen i delområderne beregnes pr. matrikel og muligheden for at benytte tagene til fælles opholdsarealer for beboerne.
  2. Erhvervsstyrelsen ønsker, at det fremgår af planforslaget, at højden på boligbyggeriet ikke vil føre til begrænsninger for Lygten Varmecentral og ønsker oplyst, hvilken støjgrænse der er fastsat for anvendelsen til serviceerhverv.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Forvaltningen foreslår, at bestemmelsen omformuleres til at gælde for delområderne under ét, og at redegørelsen præciseres mht., at taghaver kan opføres, såfremt det sker indenfor gældende støj- og forureningsgrænser og ikke medfører skærpede krav til varmecentralen.
  2. Miljøgodkendelsen for Lygten Varmecentral ændres ikke, hvorfor grænseværdien på 50 dB i dagtimerne fortsat er gældende for områder med blandet boliger og erhverv. Forvaltningen foreslår en præcisering i redegørelsen ang. bygningens højde samt at støjberegninger har vist, at der kan etableres boliger i delområde IV.

Andre offentlige instanser

Banedanmark (henvendelse nr. 5), Københavns Museum (henvendelse nr. 9), Danmarks Naturfredningsforening (henvendelse nr. 12) samt Metroselskabet (henvendelse nr. 2) har indgivet høringssvar (jf. bilag 4 og 5), som forvaltningen har vurderet ikke skal give anledning til forslag om ændringer.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. Fem henvendelser omhandler trafik, herunder trafikforholdene ved Nordvestpassagen, indretning af ny vej ved Fyrbødervej, bekymring for et øget pres på områdets parkeringspladser samt ønske om fleksibilitet til parkeringsnedkørsel.
  2. To henvendelser omhandler almene boliger, hvor den ene indsiger ønsker, at kravet på 25 % almene boliger bibeholdes, og den anden ønsker, at kravet bortfalder.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Lokalplanen følger parkeringsnormerne i kommuneplanen, og der kan ikke stilles krav om flere pladser, end nybyggeriet afføder. Forholdene for cyklister i området opgraderes med muliggørelsen af Nordvestpassagen, som vil skabe bedre forbindelser på tværs. Indretning af den nye vej i området projekteres i regi af Nordvestpassagen i dialog med grundejerne. Forvaltningen foreslår at supplere den nuværende overkørsel i lokalplanen med yderligere en overkørsel nord for adgangsvejen for at give fleksibilitet i den videre projektering.
  2. Forvaltningen foreslår at fastholde kravet om 25 % almene boliger. Forvaltningen mener, at lokalplanen imødegår ønsket om en blandet bydel, når der muliggøres familie- og ungdomsboliger samt er mulighed for bofællesskaber.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen med dertil hørende kommuneplantillæg, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen disse i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Hartmann Hede                    Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan ”Lygten II” med de under løsning foreslåede ændringer.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2).

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. november 2020

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at der ikke stilles krav om opførelse af almene boliger, da området ligger lige overfor Mjølnerparken.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 1 stemme mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C.

Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

 

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at den maksimale etagehøjde sættes til 6 etager.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 7. 1 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, C, F, O og Å.

Undlod at stemme: B.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Imod stemte: C.

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Partiet ønsker, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer.”

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2020

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V og O.

Imod stemte: C.

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti ønsker ikke, at der stilles krav om opførelse af almene boliger, da området ligger lige over for Mjølnerparken.”

 

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 16. november 2020:

 

”Partiet ønsker, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer.”

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. december 2020

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at der ikke stilles krav om opførelse af almene boliger, da området ligger lige overfor Mjølnerparken.”

 

Enhedslisten genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at den maksimale etagehøjde sættes til 6 etager.”

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3):
”at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer”

 

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 50 stemmer imod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C.
Imod stemte: A, Ø, V, B, F, Å, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, Kåre Traberg Smith (Løsgænger) og Kassandra Behrndt-Eriksen (Løsgænger).

 

Det af Enhedslisten genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 37 stemmer imod 11. 6 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø.
Imod stemte: A, V, F, Å, C, O, Kåre Traberg Smith (Løsgænger) og Kassandra Behrndt-Eriksen (Løsgænger).
Undlod at stemme: B og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 43 stemmer imod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, C og Kåre Traberg Smith (Løsgænger).
Imod stemte: A, Ø, B, F, Å, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Kassandra Behrndt-Eriksen (Løsgænger).

 

Indstillingen blev herefter godkendt med 50 stemmer imod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, V, B, F, Å, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti, Kåre Traberg Smith (Løsgænger) og Kassandra Behrndt-Eriksen (Løsgænger).
Imod stemte: C.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkninger fra udvalgsbehandlingen:
”Partiet ønsker, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer.

”Det Konservative Folkeparti ønsker ikke, at der stilles krav om opførelse af almene boliger, da området ligger lige over for Mjølnerparken.”

Til top