Mødedato: 10.12.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Metroselskabet I/S: Indkøb af togsæt til Cityringen og opdatering af langtidsbudget som følge af Sydhavnsmetroen

Se alle bilag
Metroselskabet I/S har anmodet Københavns Kommune (som medejer) om at godkende indkøb af togsæt og at notere opdateringen af selskabets langtidsbudget.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at Metroselskabet I/S' indkøb af 9 togsæt til Cityringen, Sydhavnsmetroen og Nordhavnsmetroen i henhold til selskabets option med togleverandøren Ansaldo STS, godkendes,
  2. at den i bilag 1 vedlagte "Ejeraftale" godkendes,
  3. at det i bilag 2 vedlagte "Opdaterede langtidsbudget 2015" tages til efterretning.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Metroselskabet I/S, der ejes af Københavns Kommune med 50 pct., staten v/Transport- og Bygningsministeriet med 41,7 pct. og Frederiksberg Kommune med 8,3 pct., har anmodet ejerne om at godkende, at der kaldes på de indgåede optioner med togleverandøren Ansaldo STS vedrørende 9 togsæt til Cityringen. Endvidere har Metroselskabet I/S fremsendt et opdateret langtidsbudget pr. 2015 med de økonomiske konsekvenser af Sydhavnsmetroen til ejernes orientering.

Løsning

Indkøb af togsæt til Cityringen, Sydhavnsmetroen og Nordhavnsmetroen
Metroselskabet I/S har rettet henvendelse til ejerne med forslag om at sikre, at indgåede optioner om indkøb og levering af togsæt fra togleverandøren Ansaldo STS til de kommende udvidelser af metroen bliver udnyttet. Metroselskabets argumenter for at kalde på optionerne ultimo 2015 er blandt andet at senere togindkøb må forventes at medføre højere indkøbspriser og længere leveringstider. Efter en række drøftelser med Metroselskabets ledelse indstilles det at indkøbe følgende togsæt:
 
Tabel 1. Togindkøb

Antal togsæt

Emne

Finansiering

 Udgift

5 togsæt

Metro til Ny Ellebjerg via Sydhavn

Indgår i finansieringen af metro til Sydhavn

 225 mio. kr.

2 togsæt

Behov for reservetog til Cityringen

Merudgiften dækkes af renteafdækningen i langtidsbudgettet

 82 mio. kr.  (estimat)

2 togsæt

Fremtidig udvidelse af metro til Nordhavn

Finansieres i det aftalte budget. jf. nedenfor

 82 mio. kr.  (estimat)

I ejeraftalen, som ses i bilag 1, har Københavns Kommune, staten v/transport- og bygningsministeren og Frederiksberg Kommune, beskrevet den økonomiske og risikomæssige håndtering af Metroselskabets indkøb til en samlet udgift på 389 mio. kr.

"Principaftale om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udbygning af Nordhavnen" (Borgerrepræsentationens beslutning den 18. juni 2014, dagsordenspunkt 7) og den nu indgåede ejeraftale betyder, at Københavns Kommune påtager sig følgende risici i forbindelse med de fremrykkede togindkøb, såfremt Sydhavnsmetroen og udvidelsen af Nordhavnsmetroen mod forventning ikke bliver gennemført:

Sydhavnsmetroen: Udbuddet af entreprenørkontrakterne er endnu ikke afsluttet. Hvis det mod forventning viser sig, at projektet ikke kan gennemføres indenfor det besluttede anlægsbudget, bærer Københavns Kommune risikoen i forhold til fordyrelsen, herunder de indkøbte 5 togsæt.

Nordhavnsmetroen: Metroselskabet har vurderet, at selvom Nordhavnsmetroen ikke udvides, vil indkøb af 2 togsæt alligevel være økonomisk bæredygtigt. Selskabets business case viser, at der vurderes at kunne generes 10 pct. flere passagerer på Cityringen som følge af øget togkapacitet og bedre regularitet. De øgede passagerindtægter forventes at betyde, at togene vil kunne tilbagebetales indenfor en normal levetid på 25-30 år. Den faktiske håndtering af Københavns Kommunes risiko i forhold til de to togsæt til udvidelsen af Nordhavnsmetroen skal - om nødvendigt - drøftes i ejerkredsen.

Opdatering af Metroselskabets langtidsbudget 2015
Metroselskabet I/S har orienteret selskabets ejere om, at langtidsbudgettet i august 2015 er blevet opdateret med de økonomiske konsekvenser af loven om Sydhavnsmetroen ("Lov om ændring af lov om en Cityring og lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S"), som blev vedtaget i Folketinget den 5. februar 2015, jf. bilag 2.

Etableringen af Sydhavnsmetroen betyder, at et samlet anlægsestimat på 8,8 mia. kr. (2015 priser) indregnes i langtidsbudgettet. Det endelige anlægsbudget kan dog først godkendes, når udbuddet af anlægskontrakterne er afsluttet. Endvidere er Cityringens samlede anlægsomkostninger estimeret til 23,6 mia. kr. (2015 priser), og anlægsomkostningerne for Nordhavnsmetroen er estimeret til 2,6 mia. kr. (2015 priser). Det opdaterede langtidsbudget 2015 indikerer, at tilbagebetalingstiden med etableringen af Sydhavnsmetroen øges med 3 år til 2065. Den maksimale gæld i Metroselskabet estimeres i 2029 at være 27,9 mia. kr. (løbende priser). 

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsøkonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil fremsende Borgerrepræsentationens beslutning til de øvrige ejere Transport- og Bygningsministeriet og Frederiksberg Kommune.

Næste gang delegationen fra Borgerrepræsentationen til Økonomiforvaltningen opdateres i en indstilling, skal delegationen i forhold til Metroselskabet I/S ændres, således at anlægsbudgetterne i 2015 priser for Cityringen (23,6 mia. kr.), Sydhavnsmetroen (8,8 mia. kr.) og Nordhavnsmetroen (2,6 mia. kr.) samt det opdaterede tilbagebetalingsår (2065) fremgår.

Mikkel Hemmingsen         / Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at Metroselskabet I/S' indkøb af 9 togsæt til Cityringen, Sydhavnsmetroen og Nordhavnsmetroen i henhold til selskabets option med togleverandøren Ansaldo STS, godkendes,
  2. at den i bilag 1 vedlagte "Ejeraftale" godkendes,
  3. at det i bilag 2 vedlagte "Opdaterede langtidsbudget 2015" tages til efterretning.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. december 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top