Mødedato: 10.12.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til lokalplan ”Solvang Kvarteret", Amager Vest

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan ”Solvang kvarteret” i høring. Forslaget vil muliggøre boliger, ungdomsboliger, serviceerhverv og offentlige institutioner.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at forslag til lokalplan ”Solvang kvarteret” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Boligforeningen 3B har ansøgt om et nyt plangrundlag med henblik på at skabe et nyt, attraktivt kvarter, samtidig med at den sydlige del af det udsatte boligområde Urbanplanen løftes. Der er derfor behov for at udarbejde en ny lokalplan.

Løsning

I Budget 2015 (BR den 2. oktober 2014) (A, B, F, O og Ø) blev 50 mio. kr. afsat til en revitalisering af Remiseparken med henblik på at skabe en bedre sammenhæng mellem Urbanplanen og den omgivende by. Det blev endvidere besluttet, at der skal udarbejdes et forslag, der sikrer blandede boligformer i området samt nye faciliteter til beboeraktiviteter og bydelsaktiviteter. I Budget 2016 (BR den 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev yderligere 8,5 mio. kr. afsat til en opgradering af Urmagerstien og dele af Remisevej, 6,5 mio. kr. til opførelse af Urbanpladsen og 7,5 mio. kr. til renovering af Solvang Bibliotek.

For at opnå visionen om en mangfoldig, sammenhængende og tryg by, som beskrevet i Københavns Kommunes politik for udsatte byområder i Urbanplanen, har Boligforeningen 3B i samarbejde med Københavns Kommune udarbejdet en helhedsorienteret udviklingsplan. I forlængelse heraf har 3B og kommunen fremlagt forslag om en ny bebyggelsesplan på baggrund af et konkurrencevinderforslag offentliggjort i juni 2015, der vil sikre blandede boligformer i området og gøre området mere sammenhængende med den omgivende by. Lokalplanforslaget er udarbejdet i overensstemmelse hermed.

Lokalplanen omfatter ca. 2,2 ha og muliggør udvikling af en ny bebyggelse med ca. 100 ungdomsboliger og ca. 60 familieboliger svarende til ca. 11.000 m² etageareal. Herudover muliggøres etablering af offentlige, udadvendte funktioner i stueetagen mod den nye Urmagerplads (pladsen er i budgetforliget omtalt som ”Urbanpladsen”. Pladsen har ikke et officielt navn, men betegnes af bygherre som ”Urmagerpladsen”). Samtidigt muliggøres åbne facader ud mod den fremtidige plads og for en åbning af facaderne i Solvang Bibliotek, Dyvekeskolen og Solvang Kirke. Initiativerne vil gøre området mere oplevelsesrigt og imødekommende og mere trygt.

Lokalplanen er delt i to underområder. Mod nord den nye boligbebyggelse i 2- 6 etager med et vartegn ved pladsen i form af et let glastårn. Mod syd et område til institutioner (kirke, skole og bibliotek), samt en opgradering af øst-/vestforbindelsen Urmagerstien, og den nye Urmagerpladsen.

Bebyggelsesprocenten bliver på ca. 98 og friarealprocenten på ca. 63. Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.

Byliv
Projektet vil, med de centrale stræder og pladsdannelser, give mulighed for ophold og leg i umiddelbar forbindelse med boligerne. De planlagte stier og passager gennem bebyggelsen i samspil med forestående opgradering af Urmagerstien være med til at skabe gennemstrømning af mennesker, øge trygheden og lede cykler og gående mod de tilstødende boligområder og funktioner. Etableringen af Urmagerpladsen vil skabe et centralt byrum og mødested, der samler nybyggeriet i lokalplanen, Dyvekeskolen, Solvang Kirke og Solvang Bibliotek omkring en plads. Forvaltningen vurderer, at de bedste forudsætninger for byliv på pladsen og sammenhæng mellem bygningsfunktionerne i pladsens kant, skabes ved at lede biltrafik frem til, men ikke igennem denne.

Bæredygtighed
Lokalplanen vil stille krav om grønne tage, solceller og lokal nedsivning af regnvand og byggeriet vil leve op til energiklasse 2020 for energirigtigt byggeri.

Almene boliger
Andelen af almene boliger i skoledistriktet er på 22 pct. af den samlede boligmasse i distriktet. Såfremt andelen af almene boliger i et skoledistrikt udgør mellem 20- 30 pct. af den samlede boligmasse, skal en evt. placering af yderligere almene boliger, jf. Københavns Kommunes retningslinjer, undergå en konkret vurdering – herunder indgår en vurdering af, hvorvidt den påtænkte boligtype udgør et positivt bidrag til den eksisterende boligsammensætning i området.

Boligtyperne, almenbolig+ lignende familieboliger (boliger med en høj grad af medejerskab) og ungdomsboliger, vurderes at være et positivt bidrag til en varieret boligsammensætning i området. Andelen af almene boliger i skoledistriktet vil efter byggeriets realisering udgøre 25 pct.

Træer
For at gennemføre nybyggeriet vil det efter bygherres vurdering være nødvendigt at fælde fem bevaringsværdige træer, idet disse er beliggende oveni eller meget tæt på den fremtidige bebyggelse. Der plantes til gengæld 40 nye træer i lokalplanområdet, heraf minimum 16 i forlængelse af Remiseparkens linneallé frem til Urmagerstien.

Parkering
Parkering er fastlagt i lokalplanen til 1 parkeringsplads pr. 150 m² etageareal for bolig- og serviceerhverv og 1 parkeringsplads pr. 300 m² etageareal for ungdomsboliger, hvilket er i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2015. Det ønskede projekt indebærer, at der skal anlægges ca. 55 parkeringspladser. Alle pladser til boligbyggeriet etableres i kælder, undtagen handicapparkering. Lokalplanforslaget giver yderligere mulighed for en udvidelse af parkeringskælder på ekstra 65 offentligt tilgængelige erstatningspladser. Dette muliggøres i tilfælde af, at pladser langs Remisevej flyttes til ny placering i forbindelse med udviklingsplan for Urbanplanens etape 2, hvor det ønskes at skabe bymæssig fortætning på bl.a. Dyvekeskolens parkeringsplads.

Kommuneplan
Lokalplanforslaget er udarbejdet i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2015. Forslag til kommuneplan 2015 ændrer rammerne for underområde I fra område for boliger og serviceerhverv med mindst 25 pct. boliger (C1) til område for boliger (B3). Underområde II fastholdes til område for Institutioner (O2). Såfremt der vedtages ændringer i Kommuneplan 2015 ved den endelige vedtagelse vil disse ændringer blive indarbejdet i lokalplanen forud for den endelige vedtagelse.

Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Amager Vest Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende synspunkter har været fremført af lokaludvalget:

  1. Lokaludvalget anbefaler, at man ikke etablerer en bilforbindelse på tværs af lokalområdet.
  2. Lokaludvalget finder mange gode intentioner og er enig i byrumsanalyserne, men savner kultur- og idrætsfaciliteter og mulighed for etablering af et kultur- og/eller medborgerhus
  3. Lokaludvalget savner en belysningsplan til den nord-sydgående Remisesti.
  4. Lokaludvalget mener, at publikumsorienterede funktioner i stueetagen er for løst til at etablere et egentligt byrum og frygter, at kommunale kontorer ikke medvirker til byliv efter kl. 16. I stedet ønskes ungdomsboligfunktioner og mulighed for serviceerhverv som café, kiosk og mindre detailbutikker i åbne facader mod pladsen.
  5. Lokaludvalget ønsker Urmagerpladsen etableret som et samlende centrum for et større nærområde, og er tilfredse med flytning af nedkørsel til parkeringskælder, så den er væk fra pladsen.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Forvaltningen foreslår, at man følger lokaludvalgets anbefaling og foreslår, at den foreslåede bilforbindelse over Urmagerpladsen indtil videre alene fastlægges som cykel- og gangforbindelse. Evt. yderligere dialog herom sker i forbindelse med omverdensinddragelse for projektet omkring opgradering af Urmagerstien og i sammenhæng med planlægningen af fremtidigt nybyggeri af boliger, detailhandel og institutioner syd for Urmagerstien.
  2. Lokalplanområdet er omgivet af den grønne Remisepark mod nord, boldbanerne øst for Englandsvej og idrætsarealerne syd for Remisevej. Der er derfor fokuseret på at skabe en plads, som kan indeholde mulighed for fysisk udfoldelse i en bymæssig sammenhæng. Der er i lokalplanen mulighed for at etablere en offentlig funktion i stueetagen ud mod pladsen, som fx kultur- og medborgerhus. Borgerrepræsentationen har i budget 2016 bevilget midler til anlæg og indretning af Urmagerpladsen.
  3. Den nye forlængelse af Alléen i Remiseparken frem til Urmagerstien vil blive anlagt i et samarbejde med det kommunale Remisepark projekt, som er tildelt midler ved Budget 15 og Urmagerstien projektet ved Budget16. Heri vil indgå en belysningsplan.
  4. Der er muliggjort ungdomsboligfunktioner, samt café, kiosk og mindre detailbutikker i åbne facader mod pladsen.
  5. Med midlerne fra budget 2016 vil der blive udarbejdet et projekt for Urmagerpladsen og Urmagerstien/Remisevej. Projektet vil blive udarbejdet i samarbejde med borgerne i Urbanplanen. Forvaltningen har også set det som en kvalitet, at nedkørslen til parkeringskælder er flyttet til den vestlige side af den nye bebyggelse.

Miljøvurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i 8 uger.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen april 2016.

Pernille Andersen                                                 / Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at forslag til lokalplan ”Solvang kvarteret” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 2. november 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. december 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Der blev fastsat frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 14. december 2015, kl. 12.00.

Til top