Mødedato: 10.12.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 485 "Kalvebod Brygge Vest"

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 485 ”Kalvebod Brygge vest”. Tillægget skal give mulighed for at opføre et kontordomicil ved Kalvebod Brygge sydvest for Dybbølsbro på Vesterbro.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at tillæg nr. 1 til lokalplan ”Kalvebod Brygge vest” med ændringer, som foreslået i afsnittet Løsning, godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Grundejeren af arealet mellem Kalvebod Brygge og Carsten Niebuhrs Gade, sydvest for Dybbølsbro, har anmodet om at få udarbejdet en lokalplan med henblik på opførelse af et kontordomicil, som skal rumme ca. 1.950 arbejdspladser. Byggeriet er samlet på ca. 41.000 m² etageareal. Området er omfattet af lokalplan nr. 485 ”Kalvebod Brygge Vest” fra 2012. For den aktuelle del er lokalplanen i dag kun en rammelokalplan, hvor byggeri kræver et lokalplantillæg.

Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 17. juni 2015 og har været i høring fra 30. juni 2015 til 28. september 2015. Forvaltningen har modtaget 10 henvendelser. Planforslaget er i overensstemmelse med kommuneplan 2011. Forvaltningen vurderer, at høringen giver anledning til ændringer i lokalplanforslaget. I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af lokalplanforslaget afgav A, B, F og Ø følgende protokolbemærkning: ”Partierne ønsker, at p-normen ændres til 1:200 idet, området er stationsnært.”

Løsning

Lokalplanen gør det muligt at opføre et nyt kontordomicil med ca. 1.950 arbejdspladser for statslig administration samt at etablere et offentligt tilgængeligt grønt landskabeligt strøg. Et stiforløb i hele områdets længde sikrer et godt alternativ for de mange bløde trafikanter, der fremover vil bevæge sig mellem havneområderne og Vesterbro/City. Der henvises i øvrigt til bilag 4 faktaark.

Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 10 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 2. Høringssvarene er både positive og negative og omfatter bl.a. ændringsforslag, som forvaltningen foreslår delvist imødekommes. I bilag 3 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger og et skema over de foreslåede ændringer. Hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Borgermøde
Der er ikke afholdt borgermøde. Efter aftale med Lokaludvalget blev der orienteret om lokalplanforslaget i forbindelse med Lokaludvalgets fejring af Istedgade den 23. maj 2015, som en del af Lokaludvalgets bod. Lokaludvalget blev orienteret om planen på et møde tidligt i processen. 

Bemærkninger fra Vesterbro Lokaludvalg – bilag 3, henvendelse nr. 6
Lokaludvalget er kritisk over for:

  1. den i lokalplanen fremførte udlægning af, at bebyggelsen ikke vil medføre væsentlig indflydelse på skyline i området og påpeger, at den høje bebyggelse, hvor den maksimale bygningshøjde øges til over 40 meter, vil medføre markant forandring af et af de få steder på Vesterbro, hvor der i dag er langt udsyn.
  2. om det grønne strøg reelt får en rekreativ funktion igennem den omgivende høje bebyggelse og peger på muligheder for at kompensere ved indretning af nærliggende områder som f.eks. ubenyttede arealer ved Otto Busses Vej til rekreative områder.

Lokaludvalget mener desuden,

    3.   at det er vigtigt, at byggeriet udføres efter moderne fremtidsrettede bæredygtighedsprincipper 
          og foreslår, at byggeriet udføres således, at der kan opnås certificeringer efter Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB) eller 
          Green Building Council (GBC-DK)  standarder.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Et formål med lokalplanen for hele området ved Kalvebod Brygge var at udvikle området med en høj tæthed pga. den yderst centrale og stationsnære beliggenhed. Områdets beliggenhed og karakter med det store åbne baneterræn gør det samtidig egnet til store bygningsvoluminer. Den foreslåede bebyggelsesstruktur med forholdsvis høje bygninger koncentreret i den nordøstlige del af det grønne område syd for Dybbølsbro giver mulighed for åbenhed og lange kig på tværs af den resterende del af lokalplanområdet. Bygningshøjden på 42,5 m på den højeste nordvestlige hjørnebygning overskrider den maksimale bygningshøjde på 40 m i rammelokalplanen, men overholder kommuneplanen. Det er forvaltningens vurdering, at en øget højde på 2,5 meter dette sted vil være uden betydning i forhold til det samlede projekt og set i forhold til det, der var muliggjort i rammelokalplanen. Da der ikke er bygninger i området i dag, kan det samlede byggeri opleves som en markant ændring i forhold til den nuværende situation.
  2. Planen indeholder bestemmelser, der skal sikre, at både det grønne landskabsstrøg samt det sydvestlige grønne område får en rekreativ funktion ved krav om, at arealerne skal etableres som et kuperet terræn med beplantning med stor diversitet, med faciliteter til fysisk aktivitet, der henvender sig til forskellige aldersgrupper samt med muligheder for længevarende ophold ved bænke eller lignende.
  3. Lokalplan nr. 485 indeholder bestemmelsen § 11, stk. 1, der fastlægger området som lavenergiområde, hvor bebyggelsen skal opføres som lavenergibebyggelse. Bestemmelsen ophæves ikke ved nærværende lokalplantillæg og er derfor fortsat gældende. Der er ingen hjemmel i planloven til at stille krav om miljøcertificering af byggeriet eller byområdet i henhold til bestemte miljøcertificeringsordninger.

Øvrige høringssvar
De øvrige høringssvar drejer sig primært om lokalplanens bebyggelsesregulerende bestemmelser. Blandt andet er der fremsendt bemærkninger fra Banedanmark, Arkitema Architects og Metroselskabet I/S, der alle er bygherrer inden for lokalplanområdet. Der er ønsker til en række større eller mindre justeringer af de bebyggelsesregulerende bestemmelser, samt præcisering af lokalplanens tegningsmateriale.

  1. Arkitema Architects ønsker blandt andet, at krav til afstand mellem terræn og gangbroer tager højde for, at terrænet er kuperet, samt at gangbroerne kan blive op til 5,2 meter høje, frem for de 4 meter, lokalplanen stiller krav om. Baggrunden for dette er tekniske forhold i byggeriet samt udtrykket i bygningernes facader med de gennemgående bånd.
  2. Banedanmark, der ejer arealet syd for Bygningsstyrelsens bebyggelse ønsker mulighed for at bebygge deres del af arealet.

Forvaltningens bemærkninger
Bygherre har en række ønsker til justering af de bebyggelsesregulerende bestemmelser. Forvaltningen kan ikke anbefale at imødekomme dem alle, men 

  1. Foreslår, at afstandskravet mellem terræn og den nederste gangbro ændres, så der tages højde for det kuperede terræn, at det accepteres, at gangbroerne kan blive op til 5 meter høje, facadernes gennemgående bånd videreføres som arkitektonisk udtryk på forbindelsesbroerne samtidig med, at den fastlagte maksimale højde på 5 meter i rammelokalplanen overholdes. Højden på 5 m betyder, at indvirkningen på byggeriets porteffekt over landskabsstrøget samt lysforhold i området omkring forbindelsesbroerne bliver noget mindre, end hvis højden øges til 5,2 m for hver af de 4 gangbroer. De visualiseringer, der er i planen af gangbroerne, viser disse på henholdsvis 4,75 og 5 meters højde. Herudover foreslår forvaltningen en række mindre ændringer, der helt eller delvist imødekommer ønsker fra bygherre, bl.a. om stueetagers beliggenhed/niveau i forhold til udenforliggende terrænniveau omkring landskabsstrøget, se. bilag 3.
  2. Det er ikke mulighed for yderligere bebyggelse inden for den nuværende kommuneplanramme. Yderligere bebyggelse vil kræve en ændring af Kommuneplanen.

Protokolbemærkning
I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af lokalplanforslaget afgav A, B, F og Ø følgende protokolbemærkning: ”Partierne ønsker, at p-normen ændres til 1:200 idet, området er stationsnært.”

Forvaltningens bemærkninger
Ændring af parkeringsnormen kan ikke rummes inden for rammerne af Kommuneplan 2011, der fastlægger parkeringsnormen for serviceerhverv (S-område) i udpegede byudviklingsområder til i størrelsesordenen og højst 1 pr. 150 m2 etageareal.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplantillægget, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.



Pernille Andersen                                   / Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at tillæg nr. 1 til lokalplan ”Kalvebod Brygge vest” med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning godkendes.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. november 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi mener, at cykelparkeringsnorm bør fastsættes til tre pr. 100 m2 bolig”

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning
”Alle udvalgets partier ønsker et antal cykelparkeringspladser, der svarer til de mange arbejdspladser og københavnernes cykelpendlingsvaner og beklager, at det ikke er muligt ved sagens behandling at øge kravet til cykelparkering uden at udskyde sagen så meget, at de forringede regler for lavenergibygninger som gennemført efter ændringerne i planloven, træder i kraft”.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. december 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top