Mødedato: 10.10.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Cykelpakke VI, Værnedamsvej bedre cykelforhold, bedre byliv - frigivelse af projekteringsmidler

Se alle bilag
Der skal træffes beslutning om at frigive yderligere midler til projektering af projekt for bedre cykelforhold på Værnedamsvej under Cykelpakke VI.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 0,35 mio. kr. (2013 p/l) til projektering samt afholdelse af borgerinddragelsesproces på projektet Værnedamsvej, bedre cykelforhold under Cykelpakke VI, jf. bilag 1. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2013,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager 0,25 mio. kr. (2013 p/l) fra Frederiksberg Kommune i 2014. På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling som indtægts- og en udgiftsbevilling på 0,25 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2014,
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 0,25 mio. kr. (2013 p/l) vedr. Frederiksbergs Kommunes andel af udgifterne til projektering samt afholdelse af borgerinddragelsesproces på projektet Værnedamsvej, bedre cykelforhold under Cykelpakke VI, jf. bilag 1. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2014, samt 
  4. at den dobbeltrettede cykelsti udgår i det videre arbejde.
Det bemærkes, at Teknik- og Miljøudvalget endnu ikke har afsat tilstrækkeligt anlægsmåltal til dette anlægsprojekt i 2013. Det forudsættes, at dette håndteres i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, som forelægges Borgerrepræsentationen den 12. december 2013. 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 (Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I forbindelse med vedtagelsen af Cykelpakke VI, som er en del af Budget 2013 (Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance) blev der afsat 2,0 mio. kr. (2013 p/l) til projektering og anlæg af et projekt for bedre cykelforhold på Værnedamsvej. Heraf blev 0,2 mio. kr. stjernemarkeret.

Værnedamsvej er placeret i både Københavns og Frederiksbergs kommuner, hvorfor gennemførelsen af et projekt forudsætter tilslutning fra begge kommuner. Frederiksberg kommune har et ønske om, at projektet også indeholder en forbedring af bylivet på Værnedamsvej, samt at der gennemføres en mere omfattende borgerhøringsproces end sædvanligvis i Københavns Kommune. Det er derfor besluttet at få udarbejdet fem forskellige projektforslag, som kan danne grundlag for såvel borgerdialog som politisk behandling. De frigivne 0,2 mio. kr. er ikke tilstrækkelige til at dække omkostningerne til projektering og borgerinddragelse.

Løsning

Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune har siden foråret 2013 været i kontakt med henblik på at gennemføre et projekt på Værnedamsvej.

Kommunerne har indgået en samarbejdsaftale om projekteringen af projektet frem til politisk godkendelse forventet primo 2014. Det er aftalt, at forvaltningerne deler omkostningerne til rådgivning i denne fase ligeligt. Denne fase indeholder udvikling af 5 skitseforslag for vejen, afholdelse af en borgerdialog med udgangspunkt i disse fem forslag, opsamling på borgerdialogen samt en anbefaling af det bedste projekt til henholdsvis Kommunalbestyrelsen på Frederiksberg og Borgerrepræsentationen i København.

Processen med udformningen af skitseforslagene er startet, og kommunerne har entreret med et rådgiverteam bestående af arkitekter og ingeniører. Kommunernes rådgiver er blevet bedt om at skitsere på følgende scenarier.

  • En ensretning af gaden suppleret med en modstrøms cykelsti.
  • En dobbeltrettet cykelsti i den ene side af gaden.
  • En cykelgade/sivegade.
  • En traditionel gågade med ensartet belægning fra facade til facade.
  • Et femte forslag, som rådgiverteamet selvstændigt udvikler.

Hvert skitseforslag vil blive suppleret med et notat, der afdækker forslagets konsekvenser for trafikken, parkeringsmulighederne, muligheden for byliv, trafiksikkerheden og fremkommeligheden for cyklister samt disses tilslutningsmuligheder ved Vesterbrogade. Ligeledes vil forslagene blive suppleret med et anlægsoverslag.

Formen på og omfanget af borgerdialogen er endnu ikke fastlagt, men vil som minimum inkludere vejens beboere, de forretningsdrivende og de handlende.

Borgerprocessen vil blive afsluttet med, at de to forvaltninger anbefaler et projekt til videreudvikling. Anbefalingen vil tage udgangspunkt i økonomiske, æstetiske og trafikale overvejelser samt borgernes tilbagemeldinger. Hvis Københavns Kommunes udgifter til det anbefalede projekt ligger uden for den økonomiske ramme på 2,0 mio. kr., vil udvalget få forelagt en ny indstilling om projektet vedrørende anvisning af yderligere finansiering.

Økonomi

I Budget 2013 (Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance) er der afsat 2,0 mio. kr. (2013 p/l) til projektering og anlæg af projektet. Af de 2,0 mio. kr. (2013 p/l) blev 0,2 mio. kr. stjernemarkeret og dermed frigivet med budgetvedtagelsen (BR 4/10 2012). Med denne indstilling ønskes yderligere 0,6 mio. kr. (2013 p/l) frigivet til projektering. Heraf kommer 0,25 mio. kr. fra Frederiksberg Kommune. De 0,6 mio. kr. dækker internt lønforbrug (0,1 mio. kr.) og rådgiverydelser samt borgerinddragelse (0,5 mio. kr.) i 2013 (0,45 mio. kr.) og 2014 (0,15 mio. kr.).

Københavns Kommune er kontraktholder overfor eksterne rådgivere, og det er aftalt, at udgifterne til projektering og andre eksterne omkostninger i projekteringsfasen deles ligeligt imellem de to kommuner. I anlægsfasen vil udgifterne blive delt efter en fordelingsnøgle baseret på andelen af berørte kvadratmeter i projektet i de to kommuner.

København vil som kontraktholder lægge økonomisk ud på vegne af projektet, hvorefter Frederiksberg vil indbetale sin halvdel af udgifterne til projektets konto i forbindelse med den økonomiske opgørelse af rådgiverens arbejde ca. februar 2014.

Videre proces

Rådgiver forventes at levere skitser i slutningen af september, og borgerinddragelsesprocessen forventes gennemført i løbet af november og december. Forvaltningerne forventer at kunne anbefale et projekt til videreprojektering og anlæg i løbet af februar/marts 2014.

Pernille Andersen                                                                               

                                                                  /Jens Christian Zøfting-Larsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 0,35 mio. kr. (2013 p/l) til projektering samt afholdelse af borgerinddragelsesproces på projektet Værnedamsvej, bedre cykelforhold under Cykelpakke VI, jf. bilag 1. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2013.
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen modtager 0,25 mio. kr. (2013 p/l) fra Frederiksberg Kommune i 2014. På den baggrund skal der gives en tillægsbevilling som indtægts- og en udgiftsbevilling på 0,25 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2014.
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 0,25 mio. kr. (2013 p/l) vedr. Frederiksbergs Kommunes andel af udgifterne til projektering samt afholdelse af borgerinddragelsesproces på projektet Værnedamsvej, bedre cykelforhold under Cykelpakke VI, jf. bilag 1. Midlerne skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 i 2014.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 9. september 2013

Udvalget stillede ændringsforslag til et ekstra 4. at

”at den dobbeltrettede cykelsti udgår i det videre arbejde”

Indstillingen blev anbefalet med det ekstra 4. at.

Udvalget afgav følgende protokolbemærkning

”Udvalget ønsker at understrege, at skitseforslaget benævnt ”cykelgade/sivegade” skal forstås som et skitseforslag i lighed med ”Strædet” i indre by, som indebærer en løsning med ”shared space” for biler, cykler og fodgængere.”


Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at Teknik- og Miljøudvalget endnu ikke har afsat tilstrækkeligt anlægsmåltal til dette anlægsprojekt i 2013. Økonomiudvalget forudsætter, at dette håndteres i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering, som forelægges Borgerrepræsentationen den 12. december 2013. 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet 1. oktober 2013

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiudvalget videreførte Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra deres møde den 9. september 2013:

”Teknik- og Miljøudvalget ønsker at understrege, at skitseforslaget benævnt ”cykelgade/sivegade” skal forstås som et skitseforslag i lighed med ”Strædet” i indre by, som indebærer en løsning med ”shared space” for biler, cykler og fodgængere.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. oktober 2013

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Teknik- og Miljøudvalget ønskede at videreføre udvalgets protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”at skitseforslaget benævnt ”cykelgade/sivegade” skal forstås som et skitseforslag i lighed med ”Strædet” i indre by, som indebærer en løsning med ”shared space” for biler, cykler og fodgængere”.

 

 

Til top