Mødedato: 10.04.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indstilling om medlemsforslag om indretning af den kollektive trafik efter ældre og gangbesværede

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen tiltrådte den 31. oktober 2013 et medlemsforslag fra Dansk Folkeparti om, at der skulle udarbejdes en undersøgelse af, om den kollektive trafik, og herunder bustrafikken, er indrettet hensigtsmæssigt i forhold til de ældre og gangbesværede. Undersøgelsen er nu færdig, og Borgerrepræsentationen skal tage stilling til resultaterne af undersøgelsen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at analysen af ældre og gangbesværedes tilfredshed og behov i forhold til den kollektive trafik og især bustrafikken tages til efterretning,
  2. at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Movia og Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre på anbefalingerne til ændringer i busnettet, og at resultatet heraf derefter indgår i forhandlingerne om Budget 2015,
  3. at forslagene til tilpasning af stoppestedsindretning til ældre og gangbesværede indgår i forhandlingerne om Budget 2015,
  4. at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Movia og med inddragelse af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen igangsætter en undersøgelse af, hvorvidt information til ældre og gangbesværede om den kollektive trafik kan forbedres.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

På baggrund af medlemsforslaget har Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og med inddragelse Socialforvaltningen, Ældrerådet og Handicaprådet og med input fra lokaludvalgene gennemført 3 undersøgelser:

  1. Behovsanalyse: 800 personer over 65 år og / eller gangbesværede og 500 personer under 65 år er på en række parametre blevet interviewet om deres tilfredshed med den kollektive trafik og herunder især bussystemet.
  2. Tilpasning af busnettet: På baggrund af de ældre og gangbesværedes bobæl, og hvor de har brug for at komme hen i byen, er det eksisterende busnet undersøgt for mulige tilpasninger i forhold til de ældre og gangbesværede.
  3. Indretning af stoppesteder: På baggrund af de ældre og gangbesværedes bopæl og hvor de har brug for at komme hen i byen, er 120 busstoppesteder udvalgt og undersøgt for mulige tilpasninger i forhold til ældre og gangbesværede.

Undersøgelserne er drøftet med Ældrerådet og Handicaprådet på to møder. Et referat af de primære pointer fra rådene på møderne kan ses i bilag 1. Derudover har lokaludvalgene haft mulighed for at sende skriftlige input til arbejdet, der kan ses i bilag 2. Forslagene fra de nævnte parter er så vidt muligt indarbejdet i nedenstående anbefalinger af forvaltningerne på baggrund af tekniske, økonomiske og passagermæssige vurderinger.

Undersøgelserne er nu færdige, og denne indstilling fungerer som samlet afrapportering af forvaltningernes undersøgelser i forhold til medlemsforslaget fra Dansk Folkeparti fra den 31. oktober 2013.

Løsning

Behovsanalyse

De primære resultater fra interviewundersøgelsen viser, at der blandt ældre og gangbesværede er stor tilfredshed med den kollektive trafik og herunder bussystemet i Københavns Kommune. På en skala fra 1-10, hvor 10 er det bedste, ligger besvarelserne på de forskellige parametre gennemsnitligt mellem 7 og 8, jf. bilag 3.

Mens tilfredsheden med afstanden til nærmeste stoppested fra de adspurgtes bopæl er meget stor, over 8 i snit, så er tilfredsheden med muligheden for at finde information til planlægning af sin rejse, ventefaciliteter ved stoppesteder og især prisen for lavfrekvente brugere (uden pensionistkort), mindre god.

På baggrund af behovsanalysen anbefales det derfor, at Borgerrepræsentationen tager behovsanalysen til efterretning, jf. 1. at-punkt. Det anbefales at igangsætte en undersøgelse af mulighederne for at forbedre informationen til de ældre og gangbesværede, jf. 4. at-punkt. Det kan eksempelvis være information om den kollektive trafik via Sundheds- og Omsorgsforvaltningens konktakt til de ældre eller information fra Movia med særlig fokus på de ældre og gangbesværede. Formålet er, at de ældre og gangbesværede, der sjældent anvender den kollektive trafik, skal have bedre mulighed for at planlægge og gennemføre deres rejse i den kollektive trafik.

Undersøgelsen viser desuden, at prisen er en barriere for at få de ældre og gangbesværede, der sjældent bruger den kollektive trafik, til at bruge den oftere. Københavns Kommune er ikke takstmyndighed og kan derfor ikke selv beslutte at ændre på prisen i den kollektive transport.

Tilpasning af busnettet

Steder, hvor et større antal ældre (65+) og gangbesværede bor, eller steder der indeholder relevante rejsemål, og som ligger mere end 200 meter væk fra nærmeste stoppested er valgt ud og undersøgt for mulige tilpasninger i busnettet. I alt 15 steder er valgt og er herefter i samarbejde med Movia og Teknik- og Miljøforvaltningen undersøgt i forhold til pris for tiltaget, fordele/ulemper i forhold til andre passagerer, og om det teknisk er muligt at betjene stederne med busser. De undersøgte steder og Økonomiforvaltningens og Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering af dem er oplistet i bilag 4.

På baggrund af undersøgelserne anbefales det, at forslag til i alt 11 ændringer indgår i forhandlingerne om Budget 2015, jf. 2. at-punkt. Ændringerne indeholder 5 ændringer af buslinjer, 4 nye stoppesteder og 2 flytninger af stoppesteder. Samlet medfører forslagene en varig forøgelse af busbudgettet på cirka 4,7 mio. kr. (2014 p/l) pr. år og en anlægsinvestering på cirka 1,6 mio. kr. (2014 p/l). Det vurderes at op mod 2.500 ældre vil få busbetjening tættere på deres bopæl ved disse ændringer. Desuden forventes mindre, lokale forringelser for de øvrige passagerer på de nævnte ruter på grund af omvejskørsel, samt nedlæggelse af 80-100 parkeringspladser – heraf 25-30 i betalingszonen – som følge af stoppestedsændringer. Videre og mere præcise undersøgelser af forslagene frem mod forhandlinger om Budget 2015 kan resultere i, at tiltagene justeres, eller at enkelte pilles ud som følge af eksempelvis yderligere tekniske eller passagermæssige vurderinger.

Indretning af stoppesteder

I Københavns Kommune eksisterer cirka 1.200 busstoppesteder. 120 stoppesteder er udvalgt på baggrund af, hvor de ældre og gangbesværede bor, og hvilke steder de ifølge Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen i særlig grad kan have brug for at komme hen i København – herunder aktivitetscentre, klubber, boligtilbud mv.

Hvert enkelt af de 120 stoppesteder er gennemgået, og på baggrund heraf vurderes det, at 94 af stoppestederne med enkelte tiltag kan forbedres i forhold til de ældre og gangbesværede, jf. bilag 5. De øvrige stoppesteder er vurderet hensigtsmæssigt indrettet, eller er allerede under forbedring i andre projekter. De 94 stoppesteder er foreslået forbedret med en kombination af forskellige tiltag - herunder bl.a. taktile fliser (nubrede fliser, der anvendes af svagtseende), ramper mellem cykelsti og fortov til borgere med rollatorer, opretning af belægninger, etablering af ståbænke og udvidelse/etablering af busperroner. Tiltag vedrørende venteforhold og belysning er ikke medtaget, da det indgår i Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde med udskiftning af reklamebærende byudstyr, der forventes igangsat i 2015. Forslagene kan etableres for i alt 6 mio. kr. (2014 p/l), og det anbefales, at forslagene til tilpasning af de 94 stoppesteders indretning indgår i forhandlingerne om Budget 2015, jf. 3. at-punkt.

Økonomi

Godkendelse af at-punkterne i denne indstilling vil ikke have nogen virkning på Københavns Kommunes økonomi.

Videre proces

Økonomiforvaltningen forventer de kommende år at anvende behovsanalysen som viden om tilfredshed og behov hos ældre og gangbesværede i forhold til den kollektive trafik, og herunder særligt bussystemet.

Såfremt 2. at-punkt godkendes, vil Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og Movia viderebearbejde og færdiggøre forslagene til tilpasninger i busnettet som oplæg til forhandlingerne om Budget 2015.

Såfremt 3- at-punkt godkendes, skal forslaget til forbedringer af de 94 stoppesteder indgå i forhandlingerne om Budget 2015.

Såfremt 4. at-punkt godkendes, vil Økonomiforvaltningen i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Movia efter endt undersøgelse vurdere, hvilke muligheder for yderligere information om den kollektive trafik til de ældre og gangbesværede, der er relevante indenfor eksisterende budgetramme, og implementere disse, mens forslag med økonomisk effekt kan bringes op i budgetprocessen.

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at analysen af ældre og gangbesværedes tilfredshed og behov i forhold til den kollektive trafik og især bustrafikken tages til efterretning,
  2. at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Movia og Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre på anbefalingerne til ændringer i busnettet, og at resultatet heraf derefter indgår i forhandlingerne om Budget 2015,
  3. at forslagene til tilpasning af stoppestedsindretning til ældre og gangbesværede indgår i forhandlingerne om Budget 2015,
  4. at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Movia og med inddragelse af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen igangsætter en undersøgelse af, hvorvidt information til ældre og gangbesværede om den kollektive trafik kan forbedres.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. april 2014

Formand for Københavns Ældreråd Ulla Skærved og næstformand for Ældrerådets Trafik- og Miljøudvalg Gylna Guldbrandsen havde foretræde ved dagsordenspunktets behandling.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. april 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Til top