Mødedato: 10.04.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Samarbejdet med Tingbjerg Kollegiet sættes i bero

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til om samarbejdet med Tingbjerg Kollegiet skal fortsætte.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at samarbejdet med Tingbjerg Kollegiet om at skabe et iværksætterkollegium sættes i bero indtil Tingbjerg Kollegiet eventuelt tager kontakt til Økonomiforvaltningen og melder om fremdrift i projektet, samt
  2. at medlemsforslaget hermed er adresseret.

(Økonomiforvaltningen)

Problemstilling

Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre stillede på Borgerrepræsentationens møde d. 26. maj 2011 medlemsforslag om, at Københavns Kommune skulle indlede et samarbejde med Tingbjerg Kollegiet med henblik på at sikre den fremtidige kapacitet af attraktive studieboliger og understøtte den sociale sammenhængskraft i et af Københavns udsatte boligområder. Endvidere at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Tingbjerg Kollegiet, uddannelsesinstitutioner og andre relevante forvaltninger og aktører skulle fremlægge bud på en samarbejdsaftale om at udvikle og skabe Danmarks første ”iværksætter-kollegium”. Borgerrepræsentationen vedtog forslaget.

Formålet med forslaget var at fastholde kollegiets ’overlevelse’ for ikke at risikere lukning og dermed et tab af kollegieboliger. Endvidere at udviklingen af kollegiet også skulle komme det øvrige Tingbjerg til gavn, da iværksætteri var tænkt som en vej til øget beskæftigelse og mere dynamik i området.

Efter flere års medspil og opbakning fra Økonomiforvaltningens side fremstilles her status, resultater og forvaltningens anbefaling om at lægge samarbejdet i bero fremadrettet. Endvidere skitseres de øvrige strategiske indsatser i Tingbjerg og Husum, som kommunen samarbejder om for at løfte og udvikle området.

Løsning

Tingbjerg Kollegiets oprindelige vision var at skabe en innovativ ramme for iværksætteri og social byudvikling i Tingbjerg, hvor kernen var at udvikle ”matchmaking” og kommercielle partnerskaber mellem de studerende og de lokale beboere. Visionen blev udviklet af konsulentfirmaet Zoomstory i samarbejde med Tingbjerg Kollegiets bestyrelse.

Tingbjerg Kollegiets bestyrelse og Zoomstory har gennem hele processen været ansvarlige for projektudviklingen, og Økonomiforvaltningen har været facilitator og bidraget med kvalificering og sparring til projektet. Tingbjerg Kollegiets bestyrelse har aldrig konkretiseret projektet i en egentlig handlingsplan og organisering, som kunne danne grundlag for en samarbejdsaftale, og fsb oplyste i februar 2014, at Tingbjerg Kollegiets bestyrelse ikke pt. arbejder videre med projektet.

Manglende fremdrift fra Tingbjerg Kollegiet
Økonomiforvaltningen har gennem en toårig periode været i løbende dialog med Tingbjerg Kollegiets bestyrelse og konsulentfirmaet omkring udviklingen af ideen om Danmarks første iværksætterkollegium. Københavns Erhvervsservice har ligeledes været med fra start med henblik på at koble projektet på deres indsatser i Tingbjerg/Husum generelt. Blandt andet har Københavns Erhvervsservice tilbudt rådgivning og samarbejde i regi af projektet Lab2700, et iværksætterprojekt som har fokus på at rådgivning og kompetenceudvikling af kommercielle og sociale iværksættere. I forbindelse med opstarten af Lab2700 blev der i efteråret 2012 iværksat et kursusforløb målrettet kompetenceudvikling af unge i Tingbjerg/Husum. Formålet med kurset var at udvikle de unges kompetencer inden for iværksætteri og social innovation. Der blev under forløbet arbejdet med udviklingen af konkrete koncepter og nye løsninger på centrale udviklingsbehov i lokalområdet. Potentialerne for samarbejde blev desværre ikke udnyttet fra Tingbjerg Kollegiets side. 

Efter ca. halvandet år besluttede Tingbjerg Kollegiets bestyrelse at bryde med konsulentfirmaet grundet uoverensstemmelser om forventninger til proces og resultat. Medlemmer af bestyrelsen arbejdede for at gentænke projektet og udarbejdede et udkast til en ny projektbeskrivelse i januar 2013. Det nye projektoplæg byggede især på Ingeniørhøjskolens erfaringer og fokuserede på at aktivere tre aktørgrupper: erhvervslivet, boligorganisationer og uddannelsesinstitutioner. Økonomiforvaltningen inddrog igen Københavns Erhvervsservice som sparringspart. På trods af nytænkningen af projektet lykkedes det ikke Tingbjerg Kollegiets bestyrelse at sammensætte en organisation, som kunne bære projektet videre, eller finde tilstrækkelige ressourcer til at forestå videreudviklingen af projektet. Der har derfor ikke været fremdrift i projektet siden januar 2013.

Fsb har i februar 2014 bekræftet, at Tingbjerg Kollegiets bestyrelse ikke pt. arbejder videre med iværksætterprojektet, bl.a. grundet en stor renovering af kollegiet, hvor de kælderlokaler, der oprindeligt var tiltænkt iværksætterprojektet, nu er udlejet til byggearbejdet. Fsb oplyser, at anvendelsen af kælderlokalerne revurderes efter byggesagens afslutning ultimo 2014.

Økonomiforvaltningen har gennem hele processen støttet op om projektet og bidraget med kvalificering, sparring og kompetencer i forhold til juridiske, erhvervsmæssige aspekter mv., men fremdriften i projektet varetages af Tingbjerg Kollegiets bestyrelse og er dermed reelt ude af Økonomiforvaltningens hænder. Udfordringen har været, at projektet ikke i tilstrækkelig grad har været sammentænkt med øvrige initiativer i området, og dette til trods for at det har været forsøgt koblet med for eksempel Lab2700.

Det er misvisende overfor Borgerrepræsentationen, hvis det forventes, at Københavns Kommune kan drive denne udvikling. Derfor foreslås det, at Københavns Kommune sætter sit engagement i projektet i bero indtil Tingbjerg Kollegiet eventuelt formår at skabe fremdrift i projektet.

Strategiske indsatser i Tingbjerg/Husum
Københavns Kommune vil fortsat have mange aktiviteter i Tingbjerg/Husum. I Budget 2013 blev der afsat midler til en undersøgelse af muligheder for revitalisering af Tingbjerg/Husum med fokus på tre temaer: erhvervsudvikling, forbindelser samt blandede funktioner og ejerformer. Formålet med projektet er at udarbejde anbefalinger til hvordan områdets udviklingspotentialer kan udfoldes. Som et led i dette projekt gennemførte Økonomiforvaltningen i 2013 en erhvervsanalyse, som afdækker udfordringer og potentialer for erhverv i Tingbjerg/Husum, herunder konkrete business cases og anbefalinger til bedre rammevilkår for erhvervslivet.

I det videre arbejde i 2014 fokuseres på byudviklingsmuligheder i Tingbjerg/Husum, herunder konkrete udviklings- og byggeprojekter, der kan spille ind i Kommuneplan 15 og budget 16. Projektet udføres i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen, de almene boligorganisationer og de øvrige forvaltninger. Der er løbende koordinering med Tingbjerg/Husum Partnerskabs kriminalitetsforebyggende indsatser i området samt undersøgelserne af letbane på Frederikssundsvej.

De beskrevne indsatser forventes alle at bidrage positivt til hele Tingbjerg/Husums udvikling og forventes derfor også at have en positiv afledt effekt på Tingbjerg Kollegiet. Kollegiet har tidligere oplevet udlejningsvanskeligheder, men fsb oplyser, at der kun har været minimal tomgang i 2012 og 2013. Ifølge administrationsselskabet UBSBOLIG forventes der ikke tomgang fremover på grund af den øgede tilflytning af studerende. Tingbjerg Kollegiet er desuden ved at gennemgå en renovering. Kollegiet fik i 2012 tilladelse til at renovere to kollegieblokke med nye badeværelser, eget minikøkken og moderne fælleskøkkener. Desuden foretages en renovering og opgradering af kollegiets friarealer. Renoveringen forventes at gøre kollegiet mere tidssvarende og attraktivt.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Samarbejdet sættes i bero indtil Tingbjerg Kollegiet eventuelt tager kontakt til Økonomiforvaltningen og melder om fremdrift i projektet. Sker der ikke fremdrift i projektet inden sommeren 2014 vil projektet blive helt afviklet.

Oversigt over politisk behandling

Indstilling om,

  1. at samarbejdet med Tingbjerg Kollegiet om at skabe et iværksætterkollegium sættes i bero indtil Tingbjerg Kollegiet eventuelt tager kontakt til Økonomiforvaltningen og melder om fremdrift i projektet, samt
  2. at medlemsforslaget hermed er adresseret.

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. marts 2014

Sagen blev trukket fra dagsordenen ved mødets start.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. april 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Til top