Mødedato: 10.02.2005, kl. 17:30

Købmagergade og Kultorvet - arkitektkonkurrence

Købmagergade og Kultorvet - arkitektkonkurrence

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 10. februar 2005

 

 

BR 71/05

Købmagergade og Kultorvet - arkitektkonkurrence

Købmagergade og Kultorvet - arkitektkonkurrence

 

 

Indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til gennemførelse af arkitektkonkurrence om renovering af Købmagergade og Kultorvet på Vej & Parks anlægsramme, konto 2.22.3, vejanlæg.

Eventuelle merudgifter i forbindelse med projektet afholdes indenfor Byplan- og Trafikudvalgets egen ramme. Det bemærkes, at der ikke er afsat midler til det endelige projekt på investeringsplanen for Vej og Park for 2005 og 2006.

(Søren Pind (V), Monica Thon (B) Karin Storgaard (O) og Mikkel Warming (Ø))

(Initiativret)

(Økonomiudvalgets beslutning vedlægges særskilt)

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at der gives en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til gennemførelse af arkitektkonkurrence om renovering af Købmagergade og Kultorvet på Vej & Parks anlægsramme, konto 2.22.3, vejanlæg

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 12. januar 2005

Der blev stemt om indstillingen.

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

X

 

 

Wallait Khan (V)

 

 

 

Ole Hentzen (C)

 

X

 

Monica Thon (B)

X

 

 

Kim Christensen (A)

 

X

 

Joan Jensen (A)

 

X

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

 

X

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Jens Johansen (F)

 

X

 

Sven Milthers (F)

 

X

 

Mikkel Warming (Ø)

X

 

 

 

Indstillingen blev ikke anbefalet.

 

 

Søren Pind (V), Karin Storgaard (O), Monica Thon (B) og Mikkel Warming (Ø) har benyttet sig af deres initiativret til at indbringe indstillingen vedrørende Købmagergade og Kultorvet - arkitektkonkurrence (BTU 6/2005) for Borgerrepræsentationen.

 

Til brug for Borgerrepræsentationens behandling af sagen, skal Økonomiudvalget udtale sig i følgende sag:                      

Købmagergade og Kultorvet - arkitektkonkurrence (BTU 6/2005)

                     

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog bemærkes, at eventuelle merudgifter i forbindelse med projektet afholdes indenfor udvalgets egen ramme. Det bemærkes, at der ikke er afsat midler til det endelige projekt på investeringsplanen for Vej og Park for 2005 og 2006."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. februar 2005

Der blev begæret afstemning om Økonomiforvaltningens indstilling.

For stemte 10 medlemmer: A, B, D, F, O, V og Ø

Indstillingen blev dermed anbefalet.

 

 

RESUME

På Bygge- og Teknikudvalgsmødet den 2. juni 2004 (BTU 283/2003) orienterede forvaltningen udvalget om igangsættelsen af en arkitektkonkurrence om den fremtidige udformning af Købmagergade og Kultorvet. Konkurrencen forventes afholdt som indbudt projektkonkurrence, hvor 8 tegnestuer prækvalificeres til at deltage.

De samlede omkostninger til gennemførelse af konkurrencen er beregnet til 2,0 mio. kr.

Forvaltningen foreslår, at Bygge- og Teknikudvalget godkender, at der bevilliges 2,0 mio. kr. til gennemførelse af en arkitektkonkurrence hvoraf ca. 1,4 mio. kr. anvendes til præmievederlag og honorar til de deltagende, inklusive honorar for efterfølgende udvikling af vinderprojektet frem til projektforslagsfase. De resterende 600.000 kr. anvendes til konkurrenceomkostninger, herunder honorar til Akademiske Arkitekters Konkurrencesekretariat for sekretærbistand, reproduktion af forslagene, dommerhonorar mv.

Forvaltningen vil i den nærmeste fremtid prækvalificere 8 tegnestuer hvorefter konkurrenceprogrammet færdiggøres til Bygge- og Teknikudvalgets godkendelse.

Efter gennemførelse af konkurrenceperioden vil en dommerkomité udpege 1-3 vinderforslag, som efterfølgende, gennem forhandling med forvaltningen, kvalificeres således, at der kan findes en endelig vinder. Vinderforslaget fremlægges for Bygge- og Teknikudvalget med henblik på at få udvalgets kommentarer og synspunkter.

Vinderforslaget vil efter Bygge- og Teknikudvalgets behandling blive projektudviklet i samarbejde med forvaltningen således, at det kan resultere i et endeligt projektforslag, som vil blive indstillet til Bygge- og Teknikudvalgets godkendelse.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikforvaltningen orienterede på Bygge- og Teknikudvalgsmødet den 2. juni 2004 udvalget om igangsættelsen af projektudviklingen for Købmagergade og Kultorvet som begge står over for en påtrængende renovering.

Forvaltningen har efterfølgende udarbejdet et konkurrenceprogram med henblik på at afholde en arkitektkonkurrence i starten af 2005.

Det er målet, at København udvikles til at blive en metropol af international karakter, og byens mest centrale og vigtige byrum bør være bærende elementer i denne udvikling. Købmagergade og Kultorvet bør udformes visionært af de bedste tegnestuer, og med udgangspunkt i at byens rum skal løses konkret men forstås i sammenhæng med den øvrige by. Det er således målet, at konkurrencen skal resultere i forslag til, hvorledes disse byrum, placeret i det mest centrale København, fornys med respekt for det eksisterende og samtidigt visionært, således at de kan tilgodese de mange behov, nutidens og fremtidens borgere har, for at kunne leve et aktivt liv i byen. Disse særlige krav forventes i konkurrencen kombineret med ønsket om at få forslag til, hvorledes Købmagergade og Kultorvet genskabes, så de fremstår med en særlig karakter og identitet, og samtidig udformet på en måde, så de understøtter og udvikler Københavns særlige kvaliteter.

Byrummene benyttes dagligt af mange mennesker, og der er usædvanligt store krav til funktionalitet og udformning, hvorfor konkurrenceopgaven er særligt kompliceret. Opgaven bør derfor løses af landets bedste tegnestuer i et samarbejde med forvaltningen.

Forvaltningens intention er at afholde en konkurrence, hvor en række tegnestuer prækvalificeres til at deltage i en konceptkonkurrence. Konkurrenceformen indebærer, at deltagerne forholder sig konceptuelt til projektet, og således ikke fremkommer med en endelig løsning. Den vindende tegnestue opnår retten til at indgå i et samarbejde med forvaltningen om den endelige udformning af Købmagergade og Kultorvet.

Forvaltningen vil i den nærmeste fremtid prækvalificere 8 tegnestuer, som har tilstrækkelig kapacitet og faglig kunnen til, at kunne udarbejde visionære forslag af høj arkitektonisk kvalitet således, at Købmagergade og Kultorvet kan bidrage til at udvikle metropolen København.

Ved at afholde en konkurrence opnås mulighed for at få alternative og udfordrende bud på en løsning, og ved valg af konceptkonkurrenceformen opnås en optimeret udnyttelse af såvel deltagere som forvaltningens kompetencer.

Forvaltningen vil efter udvælgelse af deltagere færdiggøres konkurrenceprogrammet til Bygge- og Teknikudvalgets godkendelse.

Efter gennemførelse af konkurrenceperioden vil en dommerkomité udpege 1-3 vinderforslag, som efterfølgende, gennem forhandling med forvaltningen, kvalificeres således, at der kan findes en endelig vinder. Vinderforslaget fremlægges for Bygge- og Teknikudvalget med henblik på at få udvalgets kommentarer og synspunkter.

En del af nævnte konkurrenceudgifter er afsat til honorar for videreudvikling af det vindende forslag. Det er således indeholdt i de samlede udgifter, at vinderprojektet føres frem til og med et egentligt projektforslag.

Vinderforslaget vil efter Bygge- og Teknikudvalgets behandling blive projektudviklet i samarbejde med forvaltningen således, at det kan resultere i et endeligt projektforslag, som vil blive indstillet til Bygge- og Teknikudvalgets godkendelse.  

 

Økonomi

De samlede udgifter til gennemførelse af arkitektkonkurrencen er beregnet til 2,0 mio. kr. i prisniveau november 2004.

Forvaltningen foreslår, at Bygge- og Teknikudvalget godkender, at der bevilliges 2,0 mio. kr. til gennemførelse af nævnte arkitektkonkurrence, hvoraf ca. 1,4 mio. kr. anvendes til honorar til de deltagende samt præmievederlag, inklusive honorar for efterfølgende udvikling af vinderprojektet frem til projektforslag. Øvrige 600.000 kr. anvendes til konkurrenceomkostninger, herunder honorar til Akademiske Arkitekters Konkurrencesekretariat for sekretærbistand, reproduktion af forslagene, dommerhonorar mv.

Udgifterne til afholdelse af arkitektkonkurrence foreslås finansieret ved en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. under Vej & Parks Anlægsramme, konto 2.22.3, vejanlæg.

 

Ole Bach

 


Til top